Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δωμάτιο στη Μονεμβασιά.

  Η πρώτη μορφή τέχνης πάνω στην γη είναι οι βραχογραφίες στα σπήλαια της παλαιολιθικής εποχής. Στα χρόνια που ακολουθούν η τέχνη της τοιχογραφίας εξελίσσεται και αποτελεί βασικό στοιχείο διακόσμησης των κτισμάτων. Στην Ελλάδα βρίσκονται οι πιο γνωστές  τοιχογραφίες του αρχαίου κόσμου, αυτές της Κνωσού και της Σαντορίνης. Αργότερα στα Bυζαντινά χρόνια και κυρίως στην Aναγέννηση, η τέχνη της τοιχογραφίας θα φθάσει στο απόγειό της.  Πόσα θαυμαστά μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος όταν χρησιμοποιεί τις ικανότητές του δημιουργικά, αρκεί μια επίσκεψη στη Ρώμη για να το διαπιστώσουμε.  Όταν κοιτάζεις αυτά τα αριστουργήματα αρχιτεκτονικής με τις απίστευτες τοιχογραφίες, συνειδητοποιείς πως δεν είμαστε μόνο καταστροφικά όντα.
  Σήμερα η τέχνη αυτή δεν έχει την ανάλογη θέση. Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος στο βωμό της  ταχύτητας και του χρήματος θυσίασε την καλαισθησία του κι έφτιαξε κτίσματα άχαρα, άχρωμα, ανούσια, έργα που κανένας τουρίστας του μέλλοντος δεν θα σταθεί να θαυμάσει. Οι πόλεις μας έχασαν το ύφος τους κι έγιναν κακά αντίγραφα η μία της άλλης. Τα περισσότερα σπίτια  είναι ίδια τόσο εξωτερικά όσο και  εσωτερικά, άχαρες απομιμήσεις περιοδικών. Όπου υπάρχει προσωπικότητα και γούστο θα διαπιστώσουμε πως η τέχνη είναι πρωταγωνιστής. Μπορούμε, λοιπόν, να δώσουμε ύφος και ζωή στο χώρο μας αν αφήσουμε την τέχνη να μπει στην καθημερινότητα μας και δεν την περιορίσουμε μόνο σε εκθέσεις και gallery. Γιατί, λοιπόν, να μην έχουμε μια τοιχογραφία στο σπίτι μας; Ας δούμε μια τέτοια απόπειρα:
   Ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας και πολύ αγαπημένο, είναι η Μονεμβασιά. Τόσο η θέση που είναι χτισμένη, όσο και η αρχιτεκτονική της, είναι κάτι ξεχωριστό. Το πιο καταπληκτικό όμως είναι η ολοκληρωτική απουσία κάθε είδους μηχανοκίνητου οχήματος. Από αγάπη, λοιπόν, στον τόπο αυτό και λόγω των πολύ καλών αναμνήσεων θέλησα να φτιάξω μια τοιχογραφία με αυτό το θέμα σε κρεβατοκάμαρα. Στο κεφαλάρι του κρεβατιού έφτιαξα δύο παράθυρα με θέα στη θάλασσα και ακριβώς απέναντι ένα μεγάλο παράθυρο που βλέπει σε σοκάκι της Μονεμβασιάς. Οι τοίχοι έγιναν τεχνοτροπία για να μοιάζουν παλιοί.

Σχόλια

 1. ΠΟΣΟ ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΑ ΕΙΝΑΙ??? σκετη μαγεια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ Μαράκι. Πάντα προσέχεις τις αναρτήσεις μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν εχω λογια...η μαλλον εχω...αλλα δε φτανουν!!!
  ΦΑ-ΝΤΑ-ΣΤΙ-ΚΟ!!!!!ΜΑ-ΓΙ-ΚΟΟΟΟ!!!Ο-ΝΕΙ-ΡΕ-ΜΕ-ΝΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ