Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Δωμάτιο στη Μονεμβασιά.

  Η πρώτη μορφή τέχνης πάνω στην γη είναι οι βραχογραφίες στα σπήλαια της παλαιολιθικής εποχής. Στα χρόνια που ακολουθούν η τέχνη της τοιχογραφίας εξελίσσεται και αποτελεί βασικό στοιχείο διακόσμησης των κτισμάτων. Στην Ελλάδα βρίσκονται οι πιο γνωστές  τοιχογραφίες του αρχαίου κόσμου, αυτές της Κνωσού και της Σαντορίνης. Αργότερα στα Bυζαντινά χρόνια και κυρίως στην Aναγέννηση, η τέχνη της τοιχογραφίας θα φθάσει στο απόγειό της.  Πόσα θαυμαστά μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος όταν χρησιμοποιεί τις ικανότητές του δημιουργικά, αρκεί μια επίσκεψη στη Ρώμη για να το διαπιστώσουμε.  Όταν κοιτάζεις αυτά τα αριστουργήματα αρχιτεκτονικής με τις απίστευτες τοιχογραφίες, συνειδητοποιείς πως δεν είμαστε μόνο καταστροφικά όντα.
  Σήμερα η τέχνη αυτή δεν έχει την ανάλογη θέση. Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος στο βωμό της  ταχύτητας και του χρήματος θυσίασε την καλαισθησία του κι έφτιαξε κτίσματα άχαρα, άχρωμα, ανούσια, έργα που κανένας τουρίστας του μέλλοντος δεν θα σταθεί να θαυμάσει. Οι πόλεις μας έχασαν το ύφος τους κι έγιναν κακά αντίγραφα η μία της άλλης. Τα περισσότερα σπίτια  είναι ίδια τόσο εξωτερικά όσο και  εσωτερικά, άχαρες απομιμήσεις περιοδικών. Όπου υπάρχει προσωπικότητα και γούστο θα διαπιστώσουμε πως η τέχνη είναι πρωταγωνιστής. Μπορούμε, λοιπόν, να δώσουμε ύφος και ζωή στο χώρο μας αν αφήσουμε την τέχνη να μπει στην καθημερινότητα μας και δεν την περιορίσουμε μόνο σε εκθέσεις και gallery. Γιατί, λοιπόν, να μην έχουμε μια τοιχογραφία στο σπίτι μας; Ας δούμε μια τέτοια απόπειρα:
   Ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας και πολύ αγαπημένο, είναι η Μονεμβασιά. Τόσο η θέση που είναι χτισμένη, όσο και η αρχιτεκτονική της, είναι κάτι ξεχωριστό. Το πιο καταπληκτικό όμως είναι η ολοκληρωτική απουσία κάθε είδους μηχανοκίνητου οχήματος. Από αγάπη, λοιπόν, στον τόπο αυτό και λόγω των πολύ καλών αναμνήσεων θέλησα να φτιάξω μια τοιχογραφία με αυτό το θέμα σε κρεβατοκάμαρα. Στο κεφαλάρι του κρεβατιού έφτιαξα δύο παράθυρα με θέα στη θάλασσα και ακριβώς απέναντι ένα μεγάλο παράθυρο που βλέπει σε σοκάκι της Μονεμβασιάς. Οι τοίχοι έγιναν τεχνοτροπία για να μοιάζουν παλιοί.

3 σχόλια:

 1. ΠΟΣΟ ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΑ ΕΙΝΑΙ??? σκετη μαγεια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ Μαράκι. Πάντα προσέχεις τις αναρτήσεις μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν εχω λογια...η μαλλον εχω...αλλα δε φτανουν!!!
  ΦΑ-ΝΤΑ-ΣΤΙ-ΚΟ!!!!!ΜΑ-ΓΙ-ΚΟΟΟΟ!!!Ο-ΝΕΙ-ΡΕ-ΜΕ-ΝΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή