Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μάθημα: Ελεύθερο σχέδιο Νο 1...

  Σήμερα θα μιλήσουμε για σκίαση...Θ' αρχίσουμε από τα πολύ βασικά και απλά, που αν τα γνωρίζουμε θα μας βοηθήσουν να κάνουμε σκίαση σε οποιοδήποτε αντικείμενο, ακόμη και σε πρόσωπο. Θα σας δείξω πως σκιάζουμε απλά γεωμετρικά στερεά. Όλα τα αντικείμενα γύρω μας μοιάζουν με κάποιο από αυτά ή είναι συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων. 
  Κανονικά η πρώτη επαφή με το θέμα γίνεται χρησιμοποιώντας μολύβι...εδώ όμως θα πάμε κατευθείαν στο χρώμα. Δυο λόγοι με οδήγησαν σ' αυτό. Ο ένας πως οι περισσότεροι ίσως έχετε κάνει σκίαση με μολύβι κάποια στιγμή και ίσως σας φανεί βαρετό, ο δεύτερος πως τόσα χρόνια κάνοντας ελεύθερο σχέδιο σε φροντιστηριακό επίπεδο βαρέθηκα τ' άχρωμα σχέδια (δυστυχώς δεν έμενε ποτέ χρόνος να ξεφύγουμε από τα των εξετάσεων και περιοριζόμασταν στο μολύβι...η τυπικότητα των πανελλαδικών δεν αφήνει περιθώρια για κάτι περισσότερο ή διαφορετικό, ένα από τα βασικά και πολλά προβλήματα της ανύπαρκτης παιδείας μας). Τώρα όμως δικό μας είναι το μάθημα, δική μας και η απόφαση...θα βάλουμε χρώμα! Όποιος θέλει φυσικά ας χρησιμοποιήσει τα μολυβάκια του ( δείτε εδώ ποια είναι τα σωστά). Θα μελετήσουμε τέσσερα γεωμετρικά στερεά: 

Ξεκινάμε από το ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο (και στον κύβο το ίδιο ισχύει). 




  Κάθε μία από τις πλευρές έχει διαφορετικό τόνο, ανάλογα με το εστία φωτός. Εάν το φως έρχεται από δεξιά,τότε η πρώτη προς το φως πλευρά θα είναι ανοιχτόχρωμη και η άλλη (η γυρισμένη αντίθετα προς το φως), θα είναι πιο σκούρα. Η επάνω πλευρά θα είναι πιο φωτεινή και από τις τρεις. Σε κάθε πλευρά όμως η σκίαση θα είναι ενιαία, σε όλες τις επίπεδες επιφάνειες δεν υπάρχει διαβάθμιση. Άλλη σκιά μπορεί να δημιουργηθεί μόνο εάν είναι κάποιο άλλο αντικείμενο δίπλα. Παραλληλεπίπεδα και κύβοι υπάρχουν άπειρα γύρω μας...κουτιά, κτήρια, βιβλία, έπιπλα κι ό,τι άλλο έχει έδρες (πολύ γεωμετρία σήμερα...ανοίξτε κανένα βιβλίο των παιδιών...πάντα χρησιμεύει!).


Συνεχίζουμε με τον κύλινδρο...





  Το παράδειγμα είναι με διάχυτο φωτισμό. Το φως είναι στο κέντρο (δηλαδή στο τμήμα που είναι πιο έξω από το υπόλοιπο) κι όσο πηγαίνουμε προς τις άκρες (και προς τα μέσα δηλαδή), σκουραίνει. Εάν έχουμε εστία φωτός από μία πλευρά τότε το ανοιχτό κομμάτι θα είναι από τη μεριά που έρχεται το φως και το υπόλοιπο σιγά σιγά και βαθμιαία θα γίνεται πιο σκούρο. Οι διαβαθμίσεις μας έρχονται κάθετα προς τη βάση και παράλληλα με τις πλαϊνές πλευρές. Το επάνω και το κάτω μέρος (οι δύο κύκλοι δηλαδή) είναι επίπεδα και σκιάζονται με έναν ενιαίο τόνο, όπως οι πλευρές του κύβου. Κυλινδρικά είναι πολλά πράγματα από αυτά που ζωγραφίζουμε...ένα μπουκάλι, ένα ποτήρι, ακόμη και τα ανθρώπινα χέρια, τα δάχτυλα, ένας κορμός δέντρου, ένα κλαδί και άπειρα ακόμη αντικείμενα.


Σειρά έχει η σφαίρα...




  Η σφαίρα δεν έχει κανένα σημείο στο ίδιο επίπεδο. Ουσιαστικά όταν την τοποθετούμε σε μια επίπεδη επιφάνεια, τότε θα εφάπτεται με ένα και μοναδικό σημείο της. Έτσι κάθε σημείο της έχει άλλο τόνο (θυμηθείτε πως στον κύβο κάθε έδρα έχει έναν μόνο τόνο γιατί όλα της τα σημεία είναι στο ίδιο επίπεδο, εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!). Η σκίαση λοιπόν στη σφαίρα είναι πιο πολύπλοκη αλλά και πιο γοητευτική... Εάν το φως έρχεται από δεξιά πχ (όπως στο δικό μου παράδειγμα),τότε επάνω και δεξιά θα είναι και το πιο φωτεινό της κομμάτι, το εκ διαμέτρου αντίθετο θα είναι το πιο σκοτεινό και τα υπόλοιπα σε ενδιάμεσους τόνους. Δείτε κι αυτό το σκίτσο για καλύτερη κατανόηση:



  Όταν για παράδειγμα έχουμε μια πηγή φωτός από δεξιά τότε φωτίζεται το δεξί ημισφαίριο και το άλλο μένει σκοτεινό. Πέρα όμως της εστίας φωτός η ίδια η σφαίρα λόγω του σχήματός της ρίχνει σκιά στο κάτω ημισφαίριο της ενώ το επάνω μένει πιο φωτεινό. Έτσι συμβολίζοντας με Σ το σκοτάδι και Φ το φως,βλέπουμε ποιο είναι το πιο φωτεινό, το πιο σκοτεινό και ποια τα δύο μέρη με τον ενδιάμεσο φωτισμό.

  Σφαίρες συναντάμε επίσης συχνά στο περιβάλλον μας. Εκτός από μια μπάλα ή ένα αυγό (είναι οβάλ αλλά έχει παρόμοια λογική στη σκίαση), σφαίρες είναι και τα μπαλόνια, το ανθρώπινο κεφάλι (εντάξει εδώ υπάρχει ποικιλία, δείξτε επιείκεια...), ακόμη κι ένας θάμνος ή ένα πόμολο.

Τέλος ο κώνος...




  Κώνος είναι ένας κύλινδρος που έσμιξε το επάνω μέρος του...Όπως λοιπόν σκιάσαμε το κύλινδρο έτσι θα κάνουμε κι εδώ, αλλά οι αποστάσεις όσο ανεβαίνουμε θα μηδενίζονται. Αυτό θα γίνεται σταδιακά και η σκίασή μας δεν θα είναι κάθετη αλλά λοξή (περισσότερο στις άκρες και λιγότερο όσο ερχόμαστε προς το κέντρο). Ένα κινέζικο καπελάκι, μία γλάστρα (φανταστείτε έναν κώνο που έχουμε κόψει τη μύτη του), ένα βουνό (!!!) και πολλά άλλα είναι μερικά από τα σχήματα που μας θυμίζουν κώνους. Τέλος η βάση σκιάζεται σαν επίπεδο με έναν τόνο ( στο συγκεκριμένο δεν την βλέπουμε εάν όμως ήταν γυρισμένο διαφορετικά θα ήταν ορατή).


  Για τη σκίαση χρησιμοποίησα χρωματιστά μολύβια. Για κάθε σχήμα χρειάστηκα δύο μολυβάκια,ένα ανοιχτόχρωμο κι ένα πιο σκούρο. Όταν τα μολύβια μας είναι καλής ποιότητας τότε μπορούμε να περνάμε το ένα χρώμα επάνω από το άλλο και να ενώνονται, έτσι φτιάχνουμε όσους τόνους θέλουμε. Όταν χρωματίζουμε με χρωματιστά μολύβια συνήθως κάνουμε πλάγιες ίσιες πυκνές γραμμές (κρατώντας το μολύβι μας ελαφρώς πλαγιαστά) και ξαναπερνάμε με αντίθετη κατεύθυνση από πάνω και ξανά από την άλλη κατεύθυνση κι αυτό όσες φορές χρειαστεί για να πετύχουμε το χρώμα που θέλουμε. Όταν κάνουμε τη διαβάθμιση προσέχουμε να μη ξεχωρίζει ο ένας τόνος από τον άλλον κι όταν αυτό συμβεί ακριβώς εκεί που ενώνονται με το μολύβι μας δημιουργούμε έναν ενδιάμεσο ώστε να εξαφανίσουμε το χώρισμα. 
  Έχοντας κατανοήσει αυτά το μόνο που μας λείπει για να μπορούμε να σχεδιάσουμε αντικείμενα από το περιβάλλον μας, βλέποντάς τα, είναι η προοπτική. Είναι από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στο ελεύθερο σχέδιο και τη ζωγραφική και χρειάζεται μελέτη. Στηρίζεται σ΄έναν βασικό κανόνα και όταν τον κατανοείς γίνεται εύκολη υπόθεση. Θα το αναπτύξουμε στο μέλλον. 
  Μια καλή εξάσκηση για όσα είπαμε είναι να φτιάξουμε μια σύνθεση όπως αυτές που ακολουθούν ή άλλες δικές σας. Η επανάληψη και η επιμονή θα φέρει και το ποθητό αποτέλεσμα.








  Εδώ κλείνει το πρώτο μέρος...θα ακολουθήσει η προοπτική (θέλει χρόνο...μη με πιέσετε...) και μετά ποιος μας πιάνει!!! Απορίες θα'χετε φαντάζομαι...ρωτήστε εσείς κι εγώ θα λείψω δυο - τρία χρόνια...θα είμαι εδώ ήθελα να πω, για ν'απαντήσω σ'όλα, ακόμη και στα αναπάντητα!!!


  Προσθέτω άλλα δύο παραδείγματα σκίασης κυλίνδρου και κώνου με διαφορετική εστία φωτισμού για να γίνουν πιο κατανοητά όσα είπα παραπάνω:







 


  Και στις δύο περιπτώσεις το φως έρχεται από δεξιά...εάν έρχεται από αριστερά τότε η σκίαση γίνεται αντίθετα,το φωτεινό κομμάτι αριστερά και το σκούρο δεξιά. Εύχομαι να έλυσα τις απορίες σας κι αν όχι...εδώ θα είμαι και θα συνεχίσω...

Σχόλια

  1. Στη σχολή μου (πολιτικών μηχανικών) το μόνο που κάναμε από σχέδιο στο χέρι ήταν γραμμικό σχέδιο κι αυτό για ένα μόνο εξάμηνο... Πρέπει να ήμουν από τους ελάχιστους που απολάμβαναν τα ξενύχτια με τα μολύβια και τους ραπιτογράφους τους!! Ελεύθερο σχέδιο δεν έχω κάνει ποτέ, αν εξαιρέσεις το ότι κάναμε στο σχολείο. Μου ξύπνησες την όρεξη με αυτή σου την ανάρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου χαίρομαι αν σου άνοιξα την όρεξη για ζωγραφική!!!Έλα μαζί μας...περνάμε τέλεια όπως βλέπεις!

      Διαγραφή
  2. Εμένα μάλλον θα εύχεσαι να μου κοπεί η όρεξη...
    Κάτι σε σιροπάκι υπάρχει;θα το πίνουμε μαζί με το Βαθίλη,αυτουνού να του ανοίξει η όρεξη κι εμένα να κλείσει ν αφήσω ήσυχη τη μαμά του!!!
    Αχ,τι με βάζεις να κάνω!!!απο τα λουλουδάκια...σχήματα.Αχαρο αλλά υποχρεωτικό!
    Φιλάκιααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτό το "μη με πιέσετε" δεν το είχα αντιληφθεί.Υπονοούμενοοοοοο;;;;

      Διαγραφή
    2. Δεν μου λές ΧΑΡΟΥΛΑ ...αφου εσύ τα φιαχνεις ωραια γιατί παιδί μου ζορίζεσαι;;;φιλακια και χαιρομαι πολύ... που σε βλέπω στην ταξη..!!!!

      Διαγραφή
    3. Χαρά, κοίτα να γίνεις καλά και μετά να μπεις στην τάξη. Μην κολλήσεις τις συμμαθήτριές σου.

      Διαγραφή
    4. Ρουλάκι μου η δασκάλα που αφήνει τα υπονοούμενα ξέρει.
      Οσο για σας μανδάμ Επιθεωρήτρια,θα φοράω μάσκα μην έχετε άγχος στην αναχώρηση και μπατάρει η βάρκα!

      Διαγραφή
    5. Αλλάξαμε αιώνα Χαρά, δεν ταξιδεύουμε πλέον με βάρκες. Καράβια, πλοία, βαπόρια υπάρχουν σήμερα.

      Διαγραφή
    6. Η Κυρία είπε οτι θα φύγεις με βάρκα αξημέρωτα εγω θα την πληρώσω;

      Διαγραφή
    7. Δεν χρωστάω σε κανένα για να φύγω αξημέρωτα

      Διαγραφή
    8. Καλή μας χώνεψη, μόνο μην μας πάνε πάτο!

      Διαγραφή
    9. μπορουμε να μην ανοιγουμε καινουργιο θεμα????????

      Διαγραφή
  3. Καλέ, τι δασκάλες έχουμε εμείς..... Η Μαρία... η Ρένα.... Τέλειο, πολύ χαίρομαι που μας μαθαίνετε τόσα ωραία!
    Μαράκι, το μάθημα το "ρούφηξα" στην κυριολεξία. Μην κοιτάς που δε σου στέλνω εργασίες, είμαι λίγο τεμπέλα και κοπανατζού αλλά το θέμα το μελετάω πολύ, γιατί μ' ενδιαφέρει πολύ. Σας ευχαριστούμε, Κυρία..........
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα να περάσεις στην πράξη και μην μείνεις στην μελέτη.

      Διαγραφή
    2. θα μεινει στις εξετασεις του blogger (της εχω δωσει ασκησεις)

      Διαγραφή
    3. Ρουφογάλη (όχι ο χουντικός) απο τη πολύ μελέτη θα τελειώσει το Ακαδημαϊκόν έτος και θα μας πεις οτι δεν πήρες χαμπάρι, "γιατί διάβαζες"!

      Διαγραφή
    4. Να και ο Χριστόδουλος...ας μας φωτίσει ο Θεός απόψε!

      Διαγραφή
    5. Να μην ξεχνιόμαστε...μας τάπαν κι άλλοι!

      Διαγραφή
    6. καρδιακο θα παθουμε απο τα γελια!!!!

      Διαγραφή
    7. Αν αύριο δε μου βγαίνει φωνή θα ξέρετε ποιός ευθύνεται.

      Διαγραφή
  4. χμ!εγω...θα ..κανω κοπανα
    για λιγο.....
    Κυρια...μην μας πιεζετε...
    .πρεπει να τελειωσω
    και ενα ...συρταρι....
    ..αλλη Κυρια....πηρε....
    χιχι! το...σκουποξυλο..
    ..και δεν μπορω....
    γρια γυναικα...να τρεξω......

    ...............................
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να σε πιέσω βρε Ίριδα...εσύ έχεις προχωρήσει μόνη σου δέκα μαθήματα!!!Χαλάλι σου η κοπάνα!

      Διαγραφή
  5. Ααααα !!!! κυρία!!! αυτό το μαθημα θελει μελέτη!!!! παρόλο που ειναι πολύ επιξειγηματικό.. χι..χι.δεν λέω!!!!όλα τα καταλαβα...αλλα.... ποτε θα γίνουν όλα αυτά;; δεν καταλαβα...μας δίνετε διορία δύο τρία χρόνια;;;χα..χα..κορίτσιααααα!!!!με την ησυχία σας!!!!χι..χι..η δασκάλα θα λείψει!!!! μόλις γυρίσετε κυρία να μας ειδοποιήσετεεεεε!!!να πάτε στο καλό ..με την ευχή μας....χα..χα.. σας φιλούμε...στα μαγουλακια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ μα πολύ κατοπιστική δασκάλα μου...παρόλο που τα έχω διδαχθεί...την ξεζούμισα την ανάρτηση...φιλιά πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΙΑΣΗ ΟΛΟ ΜΠΕΡΔΕΥΟΜΑΙ....
    ΜΑΡΙΑ, ΣΤΟΝ ΚΩΝΟ ΛΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. ΑΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΙΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΙΑΣΟΥΜΕ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ... ΝΑ ΕΙΔΕΣ; ΠΑΛΙ ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ.........ΓΙΑ ΠΕΣ..ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΙΑΣΩ;
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλε μία ομπρέλα θαλάσσης απο πάνω νάχει πλήρη σκίαση, να ξενοιάσεις.

      Διαγραφή
    2. Παιδί μου Χαρά,από φαντασία, τίποτα άλλο.

      Διαγραφή
    3. Τι λέτε μωρέ...το χάσατε τελείως!

      Διαγραφή
    4. Εμείς όχι, δεν έχουμε πιεί, γι αυτό οι ερωτήσεις μας είναι καίριες κι όχι έωλες.

      Διαγραφή
    5. στο πα!!!!μη της λες θα στο χτυπαει μια ζωη!!!

      Διαγραφή
    6. ΕΓΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΚΑΝΑ ΚΥΡΙΑ....
      ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΛΑ Η ΟΧΙ;
      ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!!!!
      ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΥΡΙΑ.

      Διαγραφή
    7. Γιατί να σκας απο πού θα σε βρει το κακό,εεεεε το φως ήθελα να πω; Σκέπαστο ολόκληρο και ξεμπέρδεψες!
      Αλλά για να μην πει η Κυρία οτι δε θέλω το καλό σου,διάβασε κάτω-κάτω το σχόλιό της.

      Διαγραφή
  8. Κύρία.....καθηγήτρια,στο σημερινό μάθημα, έθεσες πολλά θέματα μαζί. Μην ξεχνάς ότι έχεις και μαθήτριες μιας κάποιας.....ηλικίας που δεν μπορούν να αφομοιώσουν πολλά πράγματα μαζί. Βέβαια, δυό τρία χρόνια, είναι υπεραρκετά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ!!!
    ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ!!!!!!!
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΝΕΙ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΕΣΑ!!!!!!!!
    ΜΟΛΙΣ ΠΙΑΣΕΙ Η ΑΝΟΙΞΗ, ΠΑΝΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!!!!!!
    ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΠΑΝΕΣ!!!!!!
    ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΚΟΥΠΟΞΥΛΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΦΤΑΝΕΙ!!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ κυρία και να είχα κάνει σχέδιο στο σχολείο, που να θυμάμαι, ήταν τον περασμένο αιώνα!! Θα μελετήσω όμως και αυτό το μάθημα και βλέπουμε!!Πολύ εντατικά όμως τα κάνετε τα μαθήματα και δεν νομίζω να σας προλάβω.Ακόμα συντάσσω μία ερώτηση για το προηγούμενο μάθημα που θα σου στείλω στο email.
    Μαράκι μου εσύ όμως τα λές και τα εξηγείς περίφημα. Καλό βράδυ και φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα μάθημα κάθε αιώνα, είναι υπεραρκετό.

      Διαγραφή
    2. Μαρίνα τέτοια λες και δίνεις δικαιώματα...
      Ανακάλεσε άμεσα,γιατί βλέπεις οι συνομήλικες αναγορεύθηκανσε νήπια, μη πω...

      Διαγραφή
    3. ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΘΕ ΑΙΩΝΑ...ΣΟΦΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ....ΤΑ ΑΚΟΥΣ ΧΑΡΑ;
      ΤΑ ΑΚΟΥΣ ΜΑΝΙΑ;

      Διαγραφή
    4. Αυτή (η Σωσώ) το είπε γιατί δεν έχει τις αντοχές μας, μεγάλη γυναίκα παιδί μου τι περιμένεις!

      Διαγραφή
    5. Η ΣΩΣΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΟΧΕΣ; ΓΕΛΑΣΤΗΚΑΜΕ ΟΛΕΣ!

      Διαγραφή
  11. Μαρία μου στο διαλειμμα πέρνα που σε θέλω, έχουμε συνεντευξη!
    Υποσχομαι να μελετήσω το μαθημα αυριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποιά εφημερίδα ή περιοδικό θα την διαβάσουμε την ......συνέντευξη;

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Νίκη μου θα περάσω...Σωσώ δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη το περιοδικό που θα βάλει τη δική μου συνέντευξη...λέω να την δείξω καλύτερα εδώ όταν έρθει η ώρα...

      Διαγραφή
  12. Μαράκι μου τα κάνεις όλα να φαίνονται τόσο εύκολα!!! Να έχεις ένα όμορφο και ήρεμο βράδυ, φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλό και ήρεμο βράδυ δεν το έζησα...σ'ευχαριστώ πάντως Κική μου...αρκεί η ευχή σου!

      Διαγραφή
    2. Μην είσαι αχάριστη.Πες οτι σου φτιάξαμε ένα όμορφο βράδυ! φαντάσου να συνέχιζε όπως ξεκίνησε...
      Θάθελεεεεςςςς;;;Οχι, το ξέραμε!

      Διαγραφή
  13. δε το πιστευω οτι ολες μαζευτηκαμε εδω!!!!χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απαντήσεις
    1. Η Βιλλιώτη οργανώνει άμυνα...

      Διαγραφή
    2. αεεεραααααα!!!ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΑΡΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩΩΩΩΩΩ

      Διαγραφή
    3. Βγήκε κι ο Πρέκας απο τα οχυρά του Ρούπελ! Ολος ο Ελληνικός Κινηματογράφος δρα απόψε

      Διαγραφή
    4. ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ; ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΒΡΕ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ; ΕΝΑ ΤΗΛ. ΔΕΝ ΜΕ ΠΑΙΡΝΑΤΕ;

      Διαγραφή
    5. Ρε παιδιά...ξεχάσατε την Έφη...γιατί δεν την πήρατε ένα τηλέφωνο να 'ρθει να βάλει ένα χεράκι να το αποτελειώσουμε το μάθημα!!!

      Διαγραφή
    6. Υστερα φταίω να πω οτι η Εφη τότε διάβαζε;

      Διαγραφή
  15. ΑΔΙΚΟ!η VILLIOTI ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ 44 ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ Η ΣΩΣΩ 58...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει καλές...μια χαρά είναι κι αυτά...δείτε θα έχουν βάλει κι άλλοι καλοί ''φίλοι''σας αναρτήσεις...

      Διαγραφή
    2. Μας διώχνεις;
      Αυτό δεν είναι στο σαβουάρ βιβρ του Ζαμπούνη!

      Διαγραφή
    3. Δεν είσαι καλή οικοδέσποινα. Που είναι η φιλοξένιά σου;

      Διαγραφή
    4. Εγώ Σωσώ έκατσα και πολέμησα...μάλλον ηττήθηκα!

      Διαγραφή
    5. Πες της τα! που έκανε κινήσεις αντιπερισπασμού.

      Διαγραφή
    6. ΣΙΓΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ...ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ....ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΔΩ ΠΑΛΙ;

      Διαγραφή
    7. Εδώ δεν τις προλάβαινα εγώ που ήμουν σε παράλληλο χρόνο!!!

      Διαγραφή
  16. Απαντήσεις
    1. Όχι βρε χαζά...απλά λέω μήπως να βοηθήσετε και κανέναν άλλον...Καθίστε όσο θέλετε...έτσι κι αλλιώς για ύπνο δεν πάμε απόψε...

      Διαγραφή
    2. Δε πάω σπίτι μου απόψε θα χαρώ την όμορφη βραδυάάά!!!

      Διαγραφή
    3. Εσύ να κάτσεις να με βοηθήσεις...μόνη μου θα μείνω να συμμαζέψω...

      Διαγραφή
    4. Αλλες με παρέσυραν,εγω θα την πληρώσω;

      Διαγραφή
    5. Χα χα όταν η Μισιρλού χάνει τα λόγια της είναι απόλαυση...Ναι σας έδειξα...στους κυρίους με τις άσπρες μπλούζες... να σας μαζέψουν!

      Διαγραφή
    6. Δε ντρέπεσαι; Ζουρλομανδύες,να φορέσουν οι φιλενάδες σου;το θέλεις;
      Πως θα αντέξεις χωρίς εμάς;είδες πόσο βαρετά πέρασαν οι προηγούμενες μέρες...

      Διαγραφή
  17. Απαντήσεις
    1. Α...κρίμα κι εγώ φώναξα τους ανθρώπους τσάμπα...δεν πειράζει,μη φοβάστε δεν θα σας κάνουν κακό!

      Διαγραφή
  18. αστο να παει στο διαολο......παω για υπνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό έπρεπε να το έχεις κάνει από ώρα!!!Να δω πως θα βγάλεις τις double pirouettes σήμερα!!!

      Διαγραφή
    2. Γιατί αυτή τις κάνεις τις αποτέτοιες; άλλες είναι τα θύματα,αυτή τάχα μου δήθεν μου διδάσκει!!!!

      Διαγραφή
  19. Μα τι τάξη είναι αυτή!!!!!!!!!
    Χαχαχαχα είστε όλες απόλαυση:-))))

    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τι μου κάνανε Μάργκο μου...αύριο θα πέσουν αποβολές...

      Διαγραφή
    2. Ζωντανέψαμε τα σχήματα και παραπονιέσαι;
      Οποιος μπει αύριο θα χαρεί αυτό το μάθημα,απο να τό τρωγε ξεροσφύρι!!!

      Διαγραφή
    3. Μέχρι αύριο θα σηκωθούν τα στερεά να φύγουν...

      Διαγραφή
    4. Εγω λεω οτι πριν τα στερεα θα σηκωθει ο Βασιλακης απο τις 6 το πρωι και θα θελει να παιξει ....και να σε δω απο μια μερια!!!!!

      Διαγραφή
    5. Όχι το καμάρι μου,πριν μια ώρα κοιμήθηκε...μέχρι τις 9 δεν θα με ενοχλήσει...ελπίζω...

      Διαγραφή
  20. Τα φτάσαμε τα σχόλια 63 . Σε αφήνουμε . Καλήνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. φιλακια πολλα και καλο σας ξημερωμααααα!!(φευγω γιατι δεν μπορω να γραψω λεξη σωστη χαχαχαχα απο την κουραση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΚΥΡΙΑ! ΚΥΡΙΑ!
    ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΔΩ; ΕΓΩ ΖΩΓΡΑΦΙΖΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΗΡΘΑ ΦΥΓΑΝΕ;
    Η ΚΥΡΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΑ ΤΙ ΕΧΕΙ; ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΜΑΘΗΤΟΥΔΙΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΜΟΥΜΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩ; ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ...ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΟΠΑΝΑ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ. Η ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ ΚΥΒΟ!!!!!!!
    ΑΜ ΠΩΣ!!!!!!!!!!!!!!
    ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!!!!!!!ΦΙΛΑΚΙΑ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε τι έγινε εδώ Έφη...κι εγώ στα μισά τις πρόλαβα κι έτρεχα και δεν έφτανα...αυτός είναι ο δεύτερος γύρος,ο πρώτος έγινε στην επιθεωρήτρια...ο Θεός να την κάνει...κι αυτή με τις άλλες μαζί είναι... προδοσία!!!

      Διαγραφή
  23. Πολύ ωραίο μάθημα!!μπράβο Μαράκι μου!!φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο βρε Φανούλα...έμεινες στο μάθημα και δεν είδες τον χαμό...ελπίζω!!!Φιλιά γλυκά!

      Διαγραφή
  24. Νάμαι και εγώ… Καλά της κακομοίρας έγινε εδώ??? Εγώ αδύνατον να μπω στην τάξη εχθές το βράδυ… ο blogger μάλλον δεν είχε τα κέφια του και δεν μου άνοιγε την πόρτα!!! Χα!χα!χα! Τέλος πάντων μάλλον καλά περάσατε εχθές το βράδυ… Και τώρα στο μάθημα… μαθηματικά και ζωγραφική μαζί!!!! Ευτυχώς που θα λείψεις αρκετό καιρό και θα προλάβουμε να ετοιμάσουμε την εργασία μας… θα λείπει και η επιθεωρήτρια… μπάχαλο θα γίνει η τάξη!!!!! Φιλάκια πολλά και χρόνια πολλά για σήμερα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια μας πολλά Βίκυ!Και σε σένα διπλά που έχεις και επέτειο στο μπλοκάκι σου.Το τι έγινε φαίνεται...δεν χρειάζεται να σου το πω...ξεσάλωσαν και είχαν και τον επιθεωρητή μαζί!!!Στη Σωσώ να δεις τι έγινε!Το μάθημα το ξεχάσαμε...ευτυχώς που το θυμηθήκατε εσείς...χρειάζονται και τα μαθηματικά,που να δείτε στην προοπτική,τι να κάνω,να μάθετε θέλατε!

      Διαγραφή
    2. Γιατί καλέ δεν λες την αλήθεια στον κόσμο;
      Τέλειωσα πρώτη πρώτη το μάθημα,και μετά βγήκα στην αυλή να παίξω.

      Διαγραφή
    3. Ποιο το αβγό;Τόσα σας έβαλα...αλλά δεν σου άρεσαν φαίνεται κι έκανες μόνο αυτό...κι αντί να κάτσεις στ'αβγά σου άρχισες τα σούρτα- φέρτα!

      Διαγραφή
    4. Ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι
      ποιό αυγό καλέ; Σφαίρα ΟΛΟΣΤΡΟΓΓΥΛΗ με ωοειδή σκιά! Εσυ έκανες σκιά; εγω συμπλήρωσα στο μάθημα.
      Εγω φταίω που είμαι επιμελής

      Διαγραφή
    5. Έτσι φαίνεται...ολοστρόγγυλο δεν το λες...όσο για τη σκιά όντως ήταν έκπληξη!

      Διαγραφή
  25. Άντε και το εκατοστό να ευχαριστηθεί η Μισιρλού...Λοιπόν στο μάθημά μας...η Έφη είχε μια πολύ εύλογη απορία...η Χαρά της έδωσε μια εξαιρετική απάντηση που την κάλυψε κυριολεκτικά...κι αυτήν και τον κώνο μαζί! Ας δώσω κι εγώ τη δική μου εκδοχή.Έφη μου όταν το φως έρχεται από τη μία πλευρά,όπως είπα και στον κύλινδρο,το φωτεινό μέρος του κώνου θα είναι από την πλευρά αυτή κι όλο το άλλο θα σκουραίνει σταδιακά.Οπότε το πιο σκούρο θα είναι από την αντίθετη μεριά και όλο το υπόλοιπο στους ενδιάμεσους τόνους.Μάλλον θα χρειαστείτε παράδειγμα...θα προσθέσω και νέα σχέδια προσεχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. καλημεραααααααααααα!!!!χρονια πολλααααααααααααααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ηρεμησα με το 100στο σχολιο....κατι πρεπει ομως να κανουμε για την Σωσω!!!!...Της υποσχεθηκα πως οταν θα γυρισει θα βρει και τα δικα της 100!!!
    καλημερααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα !!
    Πολύ κατατοπιστικό και χρήσιμο το μάθημα !!
    Μπράβο Μαρία !!

    Καλά τι γίνεται από σχόλια, χαμός ??
    Δεν είναι ερωτήσεις, δεν είναι απορίες επί της διδακτέας ύλης,
    ψιλή κουβέντα και χαβαλές μου μοιάζει !!

    Χαμογελάω με τις ατάκες των ζωηρών μαθητριών σου !!
    Σαμιώτικους χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αθηνά μου...ευχαριστώ που ενδιαφέρθηκες για το μάθημά μου...Η τάξη βγήκε εκτός ελέγχου! Έπιασε η άνοιξη τις μαθήτριες και αποτρελάθηκαν...μόνο μπουγέλα δεν παίξανε εδώ μέσα!Με παρέσυραν κι εμένα...άλλο που δεν ήθελα δηλαδή...Πάντως γελάσαμε δεν μπορείς να πεις...φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  29. Πολυ ωραιο μαθημα το σημερινο και ανυπομονω για το επομενο!Ευχαριστω πολυ για το σχολιο στο κεραμιδι μου!Κυρια βαλτε καμμια τιμωρια .....Μπαχαλο εγινε το μαθημα!Χρονια πολλα κοριτσια σε ολες (αν και γιορταζουμε καθε μερα).Φιλια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αποβολές σκεφτόμουν αλλά δεν θα μου αρέσει μετά η τάξη άδεια!!! Καμιά τιμωρία όμως δεν θα είναι άσχημη...Σ'ευχαριστώ Εύα μου...φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  30. Μη χειρότερα!!!!!!!!!!!!! Αμέρικαν μπαρ το κάνατε το μάθημα, μουλάρες!!!!! Άντε μη φωνάξω τον Παπαγιαννόπουλο, να αρχίσει να μοιράζει χαστούκια. Γιατί σας είδα και στο διάλλειμα, η Χαρά τρύπωσε στις τουαλέτες και κάπνιζε, η σουπιά η Μισιρλού πήγε και μίλαγε με τα αγόρια, από δίπλα στο "αρρένων" κ.λ.π. Μόλις τώρα σηκώθηκα για λίγο, από το κρεββάτι (τάβλα με τη γρίππη) και έσκασα από το κακό μου!!! Αυτό το μάθημα βρήκα να χάσω!!! Και να φανταστείτε πως το περίμενα πως και πως από το πρωί που είδα την ανάρτηση, αλλά χωρίς σχόλια. Εγώ ρώτησα τη δασκάλα αν ήταν για προοπτική (και δεν την πίεσα... που αμέσως, μια ερώτηση έκανα). Αχ, κοριτσάκια μου να είστε καλά με τη ζωντάνια σας και τα αστεία σας, μου φτιάξατε τη μέρα.
    Μαράκι, χωρίς πλάκα τώρα, η ανάρτησή σου είναι απίθανη, πολύ χρήσιμη και πολύ σαφής πάνω από όλα, αυτό που χρειαζόμαστε. Σ' ευχαριστούμε πολύ, ένα περιβόλι είναι η καρδιά σου και μας μοιράζει τα λουλούδια του. Μην νομίζεις ότι μόνο πλάκα κάνουμε, θα κάτσουμε και θα στρωθούμε να κάνουμε το μάθημα, γιατί είναι πολύ χρήσιμα όλα αυτά.
    Ξανά πλάκα: (Φάτε τη τώρα, που εσείς θα πάρετε αποβολή και 'γω καλό βαθμό, για να μάθετε να κάνετε πλάκες χωρίς εμένα).
    Φιλάκιαααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ki εγω άρρωστη είμαι καλή μου αλλά ετοιμοπόλεμη γιατί είμαι επιμελής και η Κυρία μπορεί να το επιβεβαιώσει.Εκανα τα μαθήματα μου και μετά βγήκα για τζούρες.Αρρωστη-άρρωστη αλλα τις τουαλέτες τις είδες!έβγαιναν σήματα καπνού; Αλλά τη Μισιρλούύύύ...στο αρρένων...μάστα,μάστα...κολλύριο στα μάτια βάζεις (για τη γρίππη ντε)
      Τελος πάντων περαστικούλια (άλλη φορά θα προειδοποιούμε για την έφοδο, αυτό είναι προειδοποίηση να είσαι ετοιμη)και στρώσου διάβασε γιατί απο μαλαγανιές είστε όλες πρώτες κι απο τηγανίτα τίποτα. Βαρέθηκα να σας ξελασπώνω συνέχεια.
      Φιλάκια (οι κολλημένες δε κολλάνε)Αννούλα

      Διαγραφή
    2. Αννούλα μου δεν ήταν από σένα η πίεση!!! Άλλη είχε λυσσάξει να βάλω μάθημα...και δεν είναι η κυρία από πάνω (διευκρίνηση για τυχόν παρεξηγήσεις...θα μείνετε με την απορία όλες!).Ακόμη άρρωστη είσαι εσύ; Έλεος...κάτι μας ψεκάζει η google! Το ξέρω πως η Χαρά καπνίζει κρυφά και η Μισιρλού πάει στ'αγόρια (καλά τόσο παλιές είστε και θυμάστε τα αρρένων-θηλέων;)...θ'αρχίσω να καλώ κηδεμόνες γιατί ο επιθεωρητής λάκισε...Όσο για το μάθημα περιμένω να δω...έλαβα ήδη μία προσπάθεια το επιβεβαιώνω...όλα τα προλαβαίνουν αυτές!Α,εγώ είμαι δίκαιος άνθρωπος!Περαστικά...σε περιμένουμε...

      Διαγραφή
  31. Δηλωνω παρουσα απο το πρωτο λεπτο του μαθηματος!
    ...μου ειπαν οτι ειστε και σοβαρη ταξη!!
    Εγω υπο αυτας τας συνθηκας δυσκολευομαι να παρακολουθησω!!
    Και η γεωμετρια ηταν απο τα αγαπημενα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε κάτσε εδώ...που πας...;Ορίστε μου διώξατε τις σοβαρές μαθήτριες!

      Διαγραφή
  32. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΑΚΡΩΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΤΙΣ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ!ΦΙΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου να'σαι καλά που δεν κοίταξες τον χαμό κι έμεινες στο μάθημα...φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  33. Πέρασα να διαβάσω το μάθημα...τώρα που απέκτησα google chrome... και να σε καλέσω και εγώ σε συνέντευξη...παιχνιδοκατάσταση...και να δεις και κάποια σχεδιάκια cartoon- (δυσ)αναλογίες προσώπου....χαχαχα...Γέλασε το χειλάκι μου με όσα διάβασα...Να είστε όλες καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Άσπα μου θα έρθω...εύχομαι να σταματήσουν τα προβλήματα στο μπλοκάκι σου...Όσο για τις άτακτες θα τις φτιάξω μην ανησυχείς...

      Διαγραφή
  34. παρούσα και εγώ!!!Δε χάνω μάθημα,είμαι χμ...καλή μαθήτρια-)χαίρομαι πολύ με το κέφι και τη διάθεσή σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι!Από κέφι άλλο τίποτα...περνάμε τη ''χαζοχαρούμενη''φάση διαδικτυακά...Εσείς στο μάθημα...

      Διαγραφή
  35. ένα ευχαριστώ κ από μένα μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΚΥΡΙΑ! ΚΥΡΙΑ!
    ΗΡΘΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ!!!!!
    ΣΤΗΣ ΣΩΣΩΣ ΠΕΡΑΣΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ ΕΚΑΝΑ ΤΟ 100 ΣΧΟΛΙΟ.
    ΕΔΩ ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ; 200; ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΩ......
    ΑΧΑ ΧΑΧΑ!!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η Κυρία λείπει και κρατάω τα κλειδιά.
      Τι λες γκαζώνουμε στα 200; να δούμε αν αντέχει το σαραβαλάκι λέω,που πήγε το μυαλό σου;
      Κήπους είδα, σχήματα δεν είδα, γλυφτρόνι "Κυρία,ήρθα να δω τι κάνετε"

      Διαγραφή
    2. ΑΜΕ!!!!!!!! ΚΑΤΣΕ ΤΙ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ...ΠΟΤΕ ΜΠΗΚΕΣ....ΤΩΡΑ ΓΥΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ....ΚΑΛΑ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΔΩ....

      Διαγραφή
    3. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΦΤΡΟΝΙ ΘΑ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ ΤΩΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΣ...ΑΣΕ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑ Η ΠΟΡΤΑ...ΑΑ! Η ΡΕΝΑ!!!!!!ΦΕΥΓΩ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ...ΤΡΕΞΕ ΧΑΡΑ! ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΚΟΥΠΟΞΥΛΟ.........ΩΧ!!!ΩΧ!!!!!!

      Διαγραφή
    4. Α!!!!! μονο εγώ έλειπα απο την ταξη;;; και δεν ήμουν και άρρωστη...ααα!!! κυρία τι έγινε εδώ;;; μια ώρα τώρα διαβάζω σχόλια... της....πόπης έγινε....δεν μου λετε κορίτσια πια έκανε τα μαθήματα;;; μια μόνο;;; ωΧ κυρια ..κανενα χρόνο θα κανουμε φαινεται...!!!διαλημα πότε θα κάνουμε;;;χι..χι.. εγω αυριο παω κυρία εκδρομή και θα λειψω απο το μαθημα ...η απουσία μου ειναι δικαιολογημενη... ..δεν θα χασουμε τώρα την εκδρομή να τρέχουμε στα μαθήματα!!!!!

      Διαγραφή
    5. Κορίτσια ήρθα!!!Χαρά όλο υποσχέσεις είσαι...χωρίς Σωσώ δε γίνεται δουλειά,να το παραδεχτείτε! Έφη μη λες για κομμωτήρια παιδί μου...τα έχουν βάλει στα τεκμήρια!!!Ρούλα...πως μιλάς έτσι γιαγιά πράμα!!! Καλά που δεν μας ακούν τα παιδιά (ελπίζω δηλαδή)...να πας εκδρομή γιατί αλλιώς θα σου δώσω αποβολή...και την επόμενη φορά να έρθεις με τον Σμαραγδένιο που νομίζω πως είναι ο κηδεμόνας σου!

      Διαγραφή
    6. Τι υποσχέθηκα καλέ και δε τήρησα; Είχα και δουλειά,δε μπορώ να φυλάω δύο σπίτια που την κοπανήσατε.
      Ο,τι άφησα σ εκκρεμότητα αμέσως να επανορθώσω.

      Διαγραφή
    7. Για τα 200 έλεγα...αλλά πλάκα έκανα Χαρά μου...μη το πάρεις σοβαρά...όσο λάθος κι αν πηγαίνει το ρολογάκι δεν είναι ώρα...λείπουν κι οι άλλες δεν μπορούμε μόνες μας...

      Διαγραφή
  37. ΜΑΡΑΚΙ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ ΣΚΟΥΠΟΞΥΛΟ ΜΟΥ;;;;;;;;;;;;
    ΚΑΛΕ ΑΥΤΕΣ ΞΕΣΑΛΩΣΑΝ!!!!!
    ΣΩΣΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!!!!!!!!!
    ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ Η ΑΝΟΙΞΗ!!!!!!!!!!
    ΘΑ ΠΑΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ!!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ!!ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΤΟΥΒΑΡΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ............

      Διαγραφή
    2. Ρένα βοήθεια!!!Έλα πάρε καμία από δω μέσα γιατί θα με φάνε...πηγαίνετε βρε να κάνετε καμιά αγιογραφία μπας και ηρεμήσετε...

      Διαγραφή
    3. Ποίος σου είπε Χριστιανή μου οτι θέλω ν αγιάσω; Δώσε μου σχήματα και πάρε μου την ψυχή!

      Διαγραφή
    4. Εσύ να κάτσεις εδώ...έχει κλείσει ο παράδεισος για σένα...

      Διαγραφή
    5. Ο Παράδεισος μπορέι να περιμένει
      ή προτιμάς
      Τα καλά κορίτσια πάνε στον Παράδεισο, τα κακά ΠΑΝΤΟΥ!!!

      Διαγραφή
  38. τι καλή που είσαι που παραδίδεις μαθήματα!!!!!!!!happy weekend!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι δεν βλέπεις τι εκτίμηση μου έχουν!!!Και τι σεβασμό!

      Διαγραφή
    2. Επειδή σ εκτιμάμε και σε σεβόμαστε είμαστε εδώ,αλλιώς...θα φεύγαμε θα πηγαίναμε αλλού!

      Διαγραφή
  39. Εεε....τόκ τόκ...Κυρίααααα....να μπώωωω.....συγγνώμη που άργησα τόοοσο στο μάθημα....εεε..στα μαθήματα ήθελα να πώ, γιατί το ξέρω είναι κι άλλα που δέν τα έχω κάνει ακόμα..:ο( Το ξέρω...είμαι η πιό κοπανατζού μαθήτριά σας..:ο( Συγγνώμη κυρία δέν προλαβαίνω..τα έχω κάνει μπάχαλο τελευταία και έχω κι εγώ το συρτάρι της Ρένας να τελειώσω γιατί απο ότι είδα έχει και σκουπόξυλοοοο...:οΡ Εσείς καλέ Κυρία Καθηγήτρια μή με μαλώσετε και με βάλετε τιμωρία..εξάλλου απ'ότι βλέπω εδω μέσα μόνο μάθημα δέν κάνατε!!! χάχάχά..έχω ρίξει το γέλιο της αρκούδας που λένε...αλήθεια αυτό απο πού βγήκε...καλά αυτή την απορία την αφήνω για την κυρία επιθεωρήτρια που είναι η σταρ Γουίκιπαίδεια!!! χάχάχά εσείς κυρία μου λύνετε τόσες απορίες!!!! Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό το μάθημα!!! Η σκίαση είναι απο αυτά που ήθελα οπωσδήποτε να μάθω!! Λέτε κυρία να κάτσω να κάνω τη σκίαση και μετά να κάνω και τα άλλα;!! Τα λουλούδια είχα ξεκινήσει να τα κάνω και επειδή δυσκολευόμουν πολύ ώρα τα άφησα!!! Δέν ξέρω... όταν προσπαθώ να αντιγράψω τη ζωγραφιά κάποιου άλλου δυσκολεύομαι πολύ!! Το ξέρω ότι δέν είναι ανάγκη να τα κάνω ίδια αλλά με τα λουλούδια, ειδικά όταν είναι να τα κάνω σε μεγάλο μέγεθος με δυσκολεύουν αρκετά!! Εννοείται πώς θα ξαναπροσπαθήσω!! Έχω πάρει και χρώματα και μπλόγκς και μολύβια!!! Ο χρόνος δέν μου φτάνει!!
    Σε ζάλισα δασκάλα μας!!! Είσαι υπέροχη!! Αυτό δέν είναι γλύψιμο...το εννοώ!!! Πάντως δέν θα το εγκαταλείψω το μάθημα!! Θα συνεχίσω την προσπάθεια κι ας μένω πιό πίσω απο την υπόλοιπη τάξη!! Φιλιάαααα.....:ο)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε που θέλω να φανταστώ τι θα γίνει όταν μπει η άνοιξη!!!Θα το χάσεις εντελώς το μυαλό σου εσύ!!!Συγκεντρώσου Μυρσίνη και κάνε όποιο μάθημα θέλεις...κάνε λουλούδια,κάνε σχήματα...κάνε την Παρθένο...κάνε κάτι...Κάνε σε μικρό μέγεθος τα λουλούδια...είπα εγώ να είναι μεγάλα!!!Πλάκα έχεις βρε Μυρσινάκι...είσαι χείμαρρος και μ'αρέσεις...σκέφτομαι να κάνω άλλη μια έκθεση μπας κι έρθεις να σε γνωρίσω...χαχα...φιλιά μικρή μου!

      Διαγραφή
    2. Εκθεση και γνωριμία θα πηγαίνει; να το ξέρω στις πόσες έχω ελπίδα

      Διαγραφή
    3. Αρκούδα καφέ, αρκούδα καφέ τρέχει φορτωμένη μ ένα ξυλινο μπουφέ!!ή αλλιώς Μυρσίνη,όλο κλάψα είσαι. Αρχισε να κάνεις κάτι και μετά κλαις Κια δνε σου φτάνει που είσια κλαψιάρα μας τη λες κι απο πάνω! Ακου δεν κάναμε μάθημα!πεντεκούκια παίζαμε νομίζεις; απλά είμαστε επιμελείς και τελιώσαμε γρήγορα βγαίνοντας στην αυλή για διάλειμα.
      Ορίστε μέχρι την Παρθένο σου επέτρεψε η Κυρία να εκτελέσεις(όπως θες εξέλαβέ το) ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣΣΣ!!! αλλά χαλάλι σου, σε πάω κι εγω,τώρα να ελπίσω οτι θα σε γνωρίσω σ έκθεση; δεν κάνω εκθέσεις καρδιά μου!

      Διαγραφή
    4. Κυρία μην πεις τίποτε, το ρολόι σου πάει αλλα ντ άλλων, να εξηγούμαστε

      Διαγραφή
    5. Έλα βρες κανένα ρολογάκι να βλέπουμε τι μας γίνεται!!!Πως φτιάχνει αυτό το μαραφέτι...μου σπάει τα νεύρα...το βλέπω και νυστάζω...

      Διαγραφή
  40. Μαράκι γλυκό!!!!Καλό βράδυ να έχεις!!!! Α!!! Και μαι υπέροχη Κυριακή!!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κική μου!Ευχαριστώ για τις ευχές...φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  41. Σου γραφω για να σε πληροφορησω οτι ειμαι καλα!!!!
    Αν ειχα πεθανει βεβαια δε θα το ειχες μαθει ......ουτε τα 40 μου θα προλαβαινες!!!
    Βεβαια για την χαρα ξερεις .....αφου της στελνεις συνεχεια μυνηματακια!
    Πρεπει να γραφτω μαθητριας σου για να δειξεις ενδιαφερον στον πτωχο ...πλην τιμιο...καλλιτεχνη!!!!!!ααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοιμάζεσαι για αποδημία; και δε σου φαινόταν μάλλον εμένα πας να ξαποστείλεις με τις ζήλειες σου
      Θα το μάθαινε φυσικά και θα προλάβαινε αφού θα ρχομαστε μαζί!Μη σκας άκλαυτη δε θα πήγαινες, κορόμηλο το δάκρυ Χ2!!!!
      Μαρια συμφώνα μαζί μου, την έχουμε άσχημα (λείπει κι η Σωσώ)

      Διαγραφή
    2. Γιατί Μισιρλού μου να ανησυχήσω,αφού τόσο καιρό δίνεις συνεντεύξεις,μια χαρά σε βλέπω...ΕΓΩ ήρθα σπίτι σου και δεν μου έδωσες καμία σημασία...και πάλι δεν παραπονέθηκα...περίμενα υπομονετικά να με δεις...Το τελευταίο δεν στο απαντώ γιατί με πλήγωσες!Ούτε στη Χαρά απαντώ γιατί είμαι πληγωμένη...

      Διαγραφή
    3. Πληγωμένη, καρτέρα λίγο νάρθει το ιώδιο να επουλώσεις τις πληγές,όπου νάναι αφικνείται απο Πόρο!

      Διαγραφή
    4. μπαααααααα τα πιτσουνια μουυυυ!!!!!!εδω εισαστε???????ΑΡΕ ΣΩΣΩ ελα να τους βαλεις σε ταξη!!!!!!
      Η βιλλιωτη ειναι πληγωμενη?/ποτε προλαβε?

      Διαγραφή
    5. Ήρθατε μαζί βλέπω...τυχαίο;Όλα μαζί τα κάνετε εσείς;Πως πήγε ο μεσημεριανός ύπνος;

      Διαγραφή
  42. παω για υπνο θα λειψω 2-3 ωρες....το λεω για να μην ανησυχησεις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλή εβδομάδα Μαράκι μου!!! Γέλασα πολύ με τα τελευταία σχόλια των κοριτσιών. Να είστε καλά όλες!!! Φιλάκιααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κική μου!Καλή βδομάδα για όλους!Μη τους δίνεις θάρρος...αρκετό έχουν!

      Διαγραφή
    2. Εσυ να τα βλέπεις που δίνουμε ζωή στο blog σου και χαρά στις συναδέλφους και δε το εκτιμάς, αχάριστο πλάσμα.
      Βρες μου ένα,ΕΝΑ με τόσα σχόλια .165 σχολια ΕΛΕΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ!!!!!

      Διαγραφή
    3. Ναι και τα 160 είναι τα δικά μας!!!Μπαίνει άνθρωπος και ζαλίζεται...κι όλα σχετικά με την ανάρτηση!Πείτε κάτι για το μάθημα καλέ...εσύ έφτιαξες τη ΣΦΑΙΡΑ πάρα πολύ σωστά...πες μας κάτι για την εμπειρία σου...

      Διαγραφή
    4. Παρόλο που εργάζομαι σκληρά, θα εκθέσω την εμπειρία μου (ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΕΣ;) μια που είμαι ΚΑΙ επιμελής μαθήτρια!
      Εμένα βασικά μου έκανε κλικ η σφαίρα (ίσως και περι κακού ο λόγος...)έδωσα όμως το λόγο μου (και θα τον κρατήσω) να φτιάξω και τα υπόλοιπα,κι άντε τώρα που ανακάλεσες το "αυγό" (αφού είχε γίνει με ολοστρόγγυλο ποτήρι) να μην το κάνω!
      Η εμπειρία ήταν ευχάριστη έστω και με τα 2 χρώματα που πάντα πιστή στις οδηγίες (όχι για να δεις σεβασμό!) έκανα. Θα συνεχίσω οταν ολοκληρώσω και τα υπόλοιπα, μέχρι τότε μην αλλάξεις ανάρτηση και με αποπροσανατολίσεις, αυτή κρατάει το ενδιαφέρον μου ζωντανό (σαν γιαούρτι ένα πράμα)!
      Και συνεχίζω να δουλεύω σκληρρά (διάλειμμα έκανα αν κατάλαβες)

      Διαγραφή
  44. Εντάξει ...εντάξει..μή βαράς Πετροβασίλη :οΡ...θα στρωθώ !! Απο αλλού περίμενα να τα ακούσω κι απο αλλού τα άκουσα!! Πάντως έχει δίκιο η συμμαθήτρια..όλο κλάψα είμαι...θα σταματήσω !!! Ποιά παρθένο καλέ κυρία...εδώ ούτε τα λουλουδάκια δέν μπορώ να κάνω!! Μάλλον φταίει που ζωγράφιζα συνέχεια πρόσωπα απο μικρή !! Άμα ξαναγίνει έκθεση θα έρθω οπωσδήποτε και εύχομαι μιά μέρα να συναντήσω και την αγαπημένη μας Χαρά !!!
    Φεύγω τώρα γιατί έχω ένα συρτάρι να τελειώσω!!! Φιλάκια!! :ο))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ άδικο είχα βρε Μυρσινάκι; εγω έκανα αμέσως της σφαίρα και μου την λέει και ξαναλέει αυγό (ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ Η ΦΩΤΟ) και εσύ τίποτα και σου συνιστά να κάνεις την Παρθένο! τέτοιες διακρίσεις με πληγώνουν και δεν έχω περιθώρια.
      Ασε που εσύ μ αυτό που ξεστόμισες οτι ετοιμάζεις δε θα μας εξαγνίζουν ούτε ολοι οι Αγιοι της εκκλησίας μας μαζί...κι άντε μετά να με συναντήσεις (να δω τι θα καταλάβεις γλυκιάρικο!)
      Σ αγαπώ και το ξέρεις και τη δασκάλα αγαπώ κι ας μ απειλεί μ αποβολές

      Διαγραφή
  45. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΑΛΙ ΕΔΩ; ΕΓΩ ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΔΩ! Η ΧΑΡΑ ΚΑΙ Η ΜΙΣΙΡΛΟΥ ΞΕΣΑΛΩΣΑΝ ΠΑΛΙ....Α ΡΕ ΣΩΣΩ! ΩΡΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΑ ΣΕ ΕΒΑΛΕ Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΣ....ΚΑΙ ΠΟΥΣΑΙ ,... ΦΕΡΕ ΚΛΑΡΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΚΑΘΙΑ!
    ΑΛΛΙΩΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΜΥΑΛΟ!
    ΑΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!!!!!!!!!!!!!ΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλη εβδομαδα να εχεις και καλη συνεχεια στα μαθηματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Μετά την απορία στο σχόλιο της Έφης(μη ψάξετε να το βρείτε,θα ξημερωθείτε) σχετικά με τη σκίαση του κώνου όταν το φως έρχεται από πλαϊνή εστία,να σας πω πως συμπλήρωσα άλλα δύο σχήματα στην ανάρτηση που πιστεύω πως καλύπτουν και την Έφη και όσους έχουν παρόμοια ερωτήματα.Γυρίστε να τα δείτε και αν δεν σας κάλυψα γράψτε καμιά εκατοστή σχόλια και θα δούμε τι θα κάνουμε!Επίσης να πω πως η πρωτοβουλία των ''άτακτων μαθητριών'' να κάνουν την ανάρτηση ''πανηγύρι'',καθόλου δεν με ενόχλησε(το κάθε άλλο...φαίνεται άλλωστε...δεν έμεινα αμέτοχη σ'αυτό)και χαίρομαι που για τους περισσότερους αυτό είναι διασκεδαστικό...Ούτε θεωρώ πως το περιεχόμενο του μαθήματος(που έτσι το λέμε αλλά δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση πως έχει την βαρύτητα ενός κανονικού μαθήματος),έχασε την αξία του.Βέβαια όσοι περάσατε από δω είδα πως το διασκεδάσατε,οπότε για ποιον τα λέω; Για κανέναν συγκεκριμένο,ίσως για όποιον μπορεί να σκέφτηκε πως το παρακάναμε...που το παρακάναμε δηλαδή...και αν υπάρχει όρεξη θα το ξαναπαρακάνουμε γιατί περνάμε καλά...Σας αγαπάω άτακτους και σοβαρούς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΧΩ ΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΤΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.....Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΗ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
      ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!
      ΣΕ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ!!!!!!!!

      Διαγραφή
  48. δεν παρακολουθώ το μάθημα σου αλλά πέρασα να σου πω μια καλησπέρα...φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Παρουσα δεν το χανω το μαθημα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ναι δεν βλέπεις με τι προσήλωση παρακολουθούν οι μαθήτριες!!!Φιλιά Κατερίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ