Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρωματιστά μολύβια (ξυλομπογιές)

  Ξεκινάει ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στα χρωματιστά μολύβια. Οι γνωστές σε όλους μας ξυλομπογιές (ο όρος αυτός δεν υπάρχει κανονικά, η σωστή ονομασία είναι χρωματιστά μολύβια) είναι το πρώτο υλικό που χρησιμοποιήσαμε όταν ξεκινήσαμε να ζωγραφίζουμε στα νηπιακά μας χρόνια. Δεν γνωρίζουν όμως πολλοί πως το υλικό αυτό δεν προορίζεται μόνο για τα σχολικά χρόνια. Υπάρχουν μεγάλοι ζωγράφοι σε διάφορες χώρες του  κόσμου που χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο χρωματιστά μολύβια για τους πίνακές τους.
   Δεν φαντάζεστε, βέβαια, πως μιλάμε για τα ίδια αυτά πολύχρωμα ξυλαράκια που αγοράζαμε στο βιβλιοπωλείο ή το μίνι μάρκετ της γειτονιάς μας; Κυκλοφορούν στο εμπόριο επαγγελματικές σειρές για όσους αγαπούν αυτό το υλικό καθώς και αρκετά διαφορετικά είδη. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που κατασκευάζουν χρωματιστά μολύβια άριστης ποιότητας. Αναφέρω τις πιο σημαντικές από αυτές που γνωρίζω:
Στην Αγγλία η   DERWENT  http://www.pencils.co.uk/.
Στην Ελβετία η  CARAN D' ANCHE http://www.carandache.ch/m/index.lbl.
Στην Γερμανία η LYRA http://www.lyra.de/index2_e.html  και η FABER CASTELL http://www.faber-castell.com/.
Στις Η.Π.Α  η  PRISMACOLOR http://www.prismacolor.com/home.

  Εκτός από την τελευταία, έχω χρησιμοποιήσει όλες τις παραπάνω μάρκες μολυβιών. Η πρώτες μου επαγγελματικές ξυλομπογιές ήταν οι LYRA REMBRAND POLYCOLOR, μια μεταλλική κασετίνα με 72 χρωματιστά μολύβια. Είναι εξαιρετικές, έχουν μαλακή υφή  και οι περισσότερες δουλειές μου είναι με αυτές. Δυστυχώς ενώ η εταιρεία αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα , τις επαγγελματικές σειρές δεν τις βρίσκω σε κανένα κατάστημα όσο κι αν ψάχνω εδώ και χρόνια.
  Το τελευταίο μου απόκτημα όμως είναι το ολοκαίνουριο δημιούργημα μιας εταιρείας που κατέχει εδώ και χρόνια την κορυφή στον κλάδο. Είναι η σειρά LUMINANCE 6901 της CARAN D' ANCHE. Αναμιγνύονται θαυμάσια κι έχουν πολύ λαμπερά χρώματα εξαιρετικής αντοχής. Το σετ με τα 76 χρώματα κοστίζει στην Ελλάδα μια μικρή περιουσία σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο που είναι απλά ακριβό!
   Παρουσιάζω στη συνέχεια μερικά έργα με χρωματιστά μολύβια που έφτιαξα στο παρελθόν για λογαριασμό κάποιων εταιρειών. Η πρώτη  ήταν για τη NESTLE και συγκεκριμένα για το nesquik. Πρόκειται για την εικονογράφηση των μύθων του Αισώπου. Η αρχική φωτογραφία δείχνει τα εξώφυλλα από τα τρία τεύχη και στις επόμενες φαίνονται κάποιες σελίδες από το εσωτερικό. Η δεύτερη δουλειά αφορά στη δημιουργία ενός θέματος που χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία ΝΑΚΟΣ ΑΒΕΕ (είδη συσκευασίας και αμπαλάζ) ως μακέτα σε τσάντες και χαρτί περιτυλίγματος. 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ