Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Ζωγραφική με λάδι σε καμβά

  Τα χρώματα λαδιού είναι το πιο κλασικό υλικό ζωγραφικής για πίνακες. Όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι πού έμειναν στην ιστορία χρησιμοποίησαν λάδια για τα αριστουργήματά τους. Τα λάδια στην αρχή τα παρασκεύαζαν οι καλλιτέχνες μόνοι τους κι αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους. Κάθε ένας είχε δικές του συνταγές και υλικά που κρατούσαν μυστική τη σύνθεση των χρωμάτων που χρησιμοποιούσε και αυτό αποτελούσε μέρος της αξίας του έργου του. Επίσης έπρεπε να βρουν συστατικά τέτοια που εκτός από την δημιουργία της απόχρωσης που επιθυμούσαν, έπρεπε να δίνουν αντοχή στο χρόνο και ανθεκτικότητα  στους πίνακές τους. Σήμερα τα χρώματα αυτά παράγονται από βιομηχανίες.    
  Υπάρχουν πολλές εταιρείες που παρασκευάζουν λάδια υψηλής ποιότητας και σε εκατοντάδες αποχρώσεις. Αυτό απλοποιεί φυσικά πολύ τα πράγματα για τον ζωγράφο. Από την άλλη, βέβαια, χάνεται η μαγεία του χειροποίητου που ειδικά στις τέχνες έχει ιδιαίτερη σημασία. Υπάρχουν πάντως και σήμερα εργαστήρια που ξεχωρίζουν επειδή κατασκευάζουν χειροποίητα χρώματα. Ένα από αυτά είναι στην Αγγλία και ονομάζεται "Michael Harding" http://www.michaelharding.co.uk/. Όπως είναι φυσικό όμως, το κόστος για την αγορά τέτοιων χρωμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλό ίσως και απαγορευτικό για κάποιους. Μια επίσης εταιρεία με εξαιρετικής ποιότητας χρώματα είναι η "Old Holland" http://www.oldholland.com/pages/english/E-welkom-text.html, Ολλανδική όπως είναι σαφές από τον τίτλο. 
  Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να  βρει σε πολύ λίγα καταστήματα υλικών ζωγραφικής αυτές τiς μάρκες ή ανάλογες. Στο μόνο κατάστημα που εγώ τα έχω εντοπίσει είναι το http://www.abio.gr/index.asp. Ακολουθούν μερικές ελαιογραφίες μου σε καμβά:
4 σχόλια:

  1. συγκλονιστική δουλειά!απίστευτο ταλέντο!μπράβο σου,συγχαρητηρια!πολύ ωραίο blog, χρηστικό, όμορφο, με αγάπη για αυτό που κάνεις..φαίνεται!(η δεύτερη ελαιογραφία σου παραπάνω, είναι αξεπέραστη!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. wwwwwwwwwwwwwwwwwwoooooooooooooooowwwwwwwwwwwwwwwwwww

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απλα υπεροχα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή