Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με παρέσυρε το ρέμα

Αυτή τη χρονιά (να μη τα ξαναλέμε, εγώ χρονιά εννοώ την σχολική και δεν μπορώ να το αλλάξω με τίποτα αυτό) νιώθω πως με παρέσυρε ένας χείμαρρος. Εδώ να κρατηθώ, εκεί να πιαστώ, η ορμή του νερού με νικούσε συνεχώς κι όλο παραδερνόμουν (κι ακόμη συνεχίζω) από δω κι από κει, χωρίς ανάσες, παρά μόνο τις ελάχιστες για να επιβιώσω. Ο λόγος; Ο άτιμος ο ρυθμός, ο ρυθμός της καθημερινότητας κι όλων όσων πρέπει να γίνονται χωρίς να σου αφήσουν χρόνο ούτε καν να σκεφτείς. Κι εγώ είμαι άνθρωπος σκεπτόμενος, θέλω την ώρα μου να βάλω κάτω τα πράγματα να τα μελετήσω. Καταπιέζομαι να λειτουργώ σε τέτοιες ταχύτητες αλλά για φέτος πήγε η σκέψη περίπατο κι όλα γίνονταν αστραπιαία. 
  Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι και να σας πω την αλήθεια, καθόλου δυσάρεστοι οι περισσότεροι. Ίσα ίσα που  όλα όσα έκανα κι ακόμη κάνω, μου δίνουν πολύ μεγάλη χαρά...μόνο που θα χρειαζόμουν καμιά δεκαριά ώρες να μεγαλώσει η μέρα... χαχαχα. Μ'έναν πρωτοετή... στο δημοτικό, δεν θέλεις τίποτε άλλο για να γεμίσει η μέρα σου. Όμως τώρα αποφοιτήσαμε και θα ησυχάσουμε για λίγο καιρό... φτάνει πια η γνώση, μάθαμε ένα βουνό πράγματα, του χρόνου πάλι! 
   Ήταν ένα διάστημα απίστευτα γεμάτο με όλα τα του σχολείου, με μαθήματα και σεμινάρια, με εκθέσεις, με ταξίδια, με θεματάκια υγείας...όχι σοβαρά αλλά της ταλαιπωρίας  κι άλλα δικών μου ανθρώπων πιο σημαντικά, με απρόοπτα και πόσα άλλα αμέτρητα που κουράζομαι μόνο που τα σκέφτομαι. Η αλήθεια είναι πως δεν έκανα όλα όσα ήθελα και μου έλειψαν πράγματα αλλά και πάλι ευχαριστημένη είμαι. 
    Κι αυτό το διάστημα της τρελής πορείας ήρθε κι έκλεισε με πολύ ευχάριστα νέα για μένα, κάτι σαν δώρο για τον κόπο μου, θα έλεγε κανείς.

Το έργο μου ''contrasts'' στο CP Treasures - Volume IV

   Πριν λίγες ημέρες ενημερώθηκα πως για δεύτερη φορά θα συμπεριλαμβάνομαι στο Αμερικάνικο βιβλίο  ''CP Treasures - Volume IV'' που εκδίδει η Ann Kullberg και στο οποίο παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών με χρωματιστά μολύβια απ'όλο τον κόσμο. Επιλέχθηκαν 120 έργα ανάμεσα σε 827 που συμμετείχαν. Το βιβλίο μπορείτε να το δείτε εδώ και γιατί όχι, να το παραγγείλετε, εάν θέλετε. Είναι μια πολύ όμορφη έκδοση και θα δείτε δουλειές που πραγματικά θα σας εντυπωσιάσουν.




   Είναι όμορφο να γίνεται αποδεκτή η δουλειά σου αλλά και όταν δεν συμβαίνει πάλι μένει η χαρά της προσπάθειας και πεισμώνεις για την επόμενη φορά. 
    Όλα αυτά, οι εκθέσεις, οι διαγωνισμοί, τα βραβεία, δεν είναι πως έχουν τόση μεγάλη αξία και σπουδαιότητα, είναι όμως ένα όμορφο ''παιχνίδι'' θα το έλεγα ή ταξίδι, αν θέλετε, που σου δίνει βασικά κίνητρο αλλά ταυτόχρονα σου κάνει και πιο ''πικάντικη'' την καθημερινότητα.  

  Κλείνοντας να ενημερώσω όσους ενδιαφέρονται πως θα κάνω ένα τελευταίο ολιγόωρο σεμινάριο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, την Κυριακή 26 Ιουνίου, στην Αθήνα. Το θέμα του έχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς θα ζωγραφίσουμε με λευκό μολύβι σε μαύρο φόντο. Είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία καθώς αντί να ζωγραφίζεις τις σκιές, ζωγραφίζεις το φως! 




   Είναι όμορφο να γεμίζουν οι μέρες σου με πράγματα που αγαπάς, όσο κι αν κουράζεσαι κι αυτό το λέω με την σιγουριά του ανθρώπου που έχει κουραστεί πολύ στο παρελθόν, κάνοντας πράγματα που δεν αγαπά. Η διαφορά είναι χαοτική, θα το ξέρετε άλλωστε!







Σχόλια

  1. Καλημέρα Μαρία μου και καλό καλοκαίρι.
    Μπράβο για όλα όσα κατάφερες να κάνεις και συγχαρητήρια για τις διακρίσεις σου.
    Κρίμα που δεν σε χαρήκαμε κι εμείς εφέτος.
    Φιλάκια πολλά και στο πρωτάκι σου.
    Να περνάτε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να τα καταφέρω από το φθινόπωρο να έρθω γιατί το θέλω πολύ. Ευχαριστώ για όλα! Πολλά φιλιά κι από μένα Ρένα μου.

      Διαγραφή
  2. καλημερα!!!για μια ακομη φορα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!
    ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ!!!ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΑ!!
    με μια ευχη καρδιας.....να κανεις πραξη παντα οσα ονειρευεσαι....και ποθεις!

    καλο καλοκαιρι!να χαιρεσαι το πρωτακι σου!!

    (......ωραιο το σεμιναριο....πολυ ενδιαφερον..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε'ευχαριστώ πολύ Ιριδάκι για την ευχή σου! Να'σαι καλά και να χαίρεσαι κι εσύ όσους κι όσα αγαπάς.

      Διαγραφή
  3. Μαρία, συγχαρητήρια για τη διάκριση, συγχαρητήρια για όλα όσα κατάφερες φτάνοντας στην «αποφοίτηση» αλλά το πιο σημαντικό ότι κατάφερες πράγματα που σε ικανοποιούσαν, σε «γέμιζαν» και… σ’ ευχαριστούσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθώ να διώχνω πια ό,τι με στεναχωρεί ή με πλήττει, Στράτο μου. Δεν τα καταφέρνω πάντα αλλά δεν τα πάω κι άσχημα. Είναι μια ΄΄πολυτέλεια'' που πρέπει να αποκτούμε όλοι όσο μεγαλώνουμε. Σ'ευχαριστώ για το πέρασμα και τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  4. Συγχαρητήρια, Μαράκι!!
    Μπορεί το ρέμα να σε παρέσυρε, μα το τέλος της χρονιάς (τί???) σε βρίσκει ακόμα στις επάλξεις! Καλή ξεκούραση στο μέχρι πρότινος πρωτάκι σου και φυσικά καλή καλλιτεχνική συνέχεια και εσένα! Με φως! Πολύ φως!
    ΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ είσαι δικαιολογημένη, πόσο απέχεις από το λύκειο; Εγώ θα'πρεπε να το'χω ξεπεράσει αλλά αφού δεν έγινε ως τώρα, πάει μου'μεινε κουσούρι...χαχαχα. Το πρωτάκι πήρε σανίδα, φουσκωτό και νεροπίστολο και ξεκινάει βουτιές σύντομα!χαχαχα Φιλιά πολλά γλυκό μου πλάσμα!

      Διαγραφή
  5. Συγχαρητήρια Μαρία, καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ. Καλό καλοκαίρι και σε σένα Στέλιο μου.

      Διαγραφή
  6. Ολοι αυτό θεωρούμε χρονιά: Από Σεπτέμβρη μέχρι Ιούνη, μετα ακολουθεί ένα φωτεινό και ζεστο διαλειμμα. Οχι ότι, εμείς τουλάχιστον, έχουμε λιγότερο τρεξιμο τότε, αλλά έχουμε αλλιώτικο τρεξιμο ε,και λίγες στιγμες ξεκούρασης.
    Ο απολογισμός είναι θετικός και για φέτος, οπότε τωρα εύχομαι το ρέμα να έχει φτάσει στις εκβολές σε μια όμορφη παραλία!
    Καλή ξεκούραση, καλό καλοκαίρι!
    Κάθε τι που καταφέρνεις μας κάνει κι εμας να νιώθουμε περηφάνια και ξέρουμε ότι τοπ αξίζεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικούλα μου εδώ μαζί τα ξεκινήσαμε όλα σιγά σιγά. Τι ωραίο να'χεις ανθρώπους που χαίρονται μαζί σου πραγματικά. Εσύ ξέρω πως είσαι ένας απ'αυτούς. Έχει και το καλοκαίρι την κούρασή του αλλά να κλείσουν βρε παιδί μου λίγο τα βιβλία...και μιλάω εγώ που είμαι ακόμη στην αρχή...χαχα. Φιλιά πολλά σε όλους σας.

      Διαγραφή
  7. Τι; τελειωσε κι όλας η χρονια; καλέ Μαρακι μου; χαμπάρι δεν το πήραμε εμεις...!!! εσύ όμως το παραπήρες μου φαινεται αγαπη μου εεεεε πρωτακια ειναι αυτά τι να κανουμε θελουνε τον χρόνο τους.. να του δωσεις ενα σβουριχτό φιλι..αλλά τελος καλο ολα καλα ετσι δεν ειναι; και αυτην την στιγμή απλαμαβανεις μονο τα ομορφα... ξεκουρασου οσο μπορείς και ασε σε μας να είμαστε περηφανες για την δασκάλα που έχουμε και που η διακρίσεις της στο εξωτερικο μας κανουν πολύ χαρούμενες και ευτυχισμένες.!!
    Μπραβο ΜΑΡΑΚΙ για σε συμπαιριλαβουν για δευτερη φορα στο περιοδικο τους αυτό θα πει οτι αξιζει το εργο σου....παντα τετοια και οπως το λες και μονο η συμετοχή κανει πιο ''πικάντικη'' την καθημερινότητα... καλή ξεκουραση και καλο καλοκαιρι να περασεις γλυκεια μου!!
    εις αναμονήν .!! φιλακιααααα σε όλους..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλίτσα μου ξέρεις πως δεν νοιάζομαι για τίτλους και διακρίσεις αλλά είναι αυτό το ''πικάντικο'' που λες που δίνει λίγο χρώμα κι ένα κίνητρο για δουλειά. Κι εγώ με τόση πίεση αυτή τη χρονιά, το χρειάζομαι το κίνητρο περισσότερο από ποτέ γιατί θα βαλτώσω. Τι νομίζεις πως έμεινε; Ένας μήνας και κάτι. Άντε να οργανωθούμε.

      Διαγραφή
  8. Τα χρόνια Μαράκι κυλούν σαν νεράκι.. ολα γίνονται τόσο γρήγορα και εμείς τρέχουμε ασθμαίνοντας.Πόσες φορές δεν ήθελα να μεγαλώσει η μέρα για να τα προλάβω όλα!!Χαίρομαι για τιςόποιες διακρίσεις σου γιατί το έχω χιλιοπεί τ' αξίζεις με το παραπάνω! Καλό καλοκαίρι να εχεις και να απολαύσεις τις διακοπές σου!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρελαίνομαι με τις μολυβιές σου κάθε φορά μας δείχνεις και μία εξαιρετική δουλειά !!! Το ξέρεις φυσικά ότι θαυμάζω κάθε σου δουλειά !!! Φιλάκια και πάλι (πάτησα από λάθος την δημοσίευση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφούλα μου το να ζητάς να μεγαλώσει η μέρα σου, σημαίνει και πως είσαι γεμάτος, χαρούμενος άνθρωπος και πως είσαι πολύ δημιουργική. Αλλιώς θα παρακαλούσες να τελειώσει και να μη ξανάρθει...χαχα. Τα χρόνια περνούν και πρέπει να τα γεμίζουμε όσο γίνεται με καλές στιγμές. Σ'ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα που μου λες κάθε φορά που περνάς από δω. Να'σαι καλά και να κάνεις κι εσύ όσα περισσότερα απ'αυτά που αγαπάς.

      Διαγραφή
  10. Θαυμάζω πολύ όσους μπορούν να ζωγραφίσουν. Εμένα το χέρι μου δεν πιάνει καθόλου, δυστυχώς.
    Μ' αρέσει που βλέπεις στα βραβεία το παιχνίδι. Για ό,τι προσπαθείς και το καταφέρνεις, συγχαρητήρια!
    Να χαίρεσαι το πρωτάκι σου και να περάσεις ένα όμορφο καλοκαίρι, με πολύ χρόνο για... παιχνίδι και σκέψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα θα'χεις τα δικά σου ταλέντα. Αν κι αυτό το ''δεν πιάνει το χέρι μου'' έχω δει να καταρρίπτεται πολλές φορές.Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και το πέρασμα σου από εδώ. Να'χεις κι εσύ ένα όμορφο καλοκαίρι, όπως το'χεις ονειρευτεί.

      Διαγραφή
  11. Μπορεί να τα είπαμε αλλα ειπα και να σου αφήσω και εδώ τις ευχες μου για τα χρονια πολλα Μαρακι μου.. να είσαι πανατα καλα μάτια μου και να σε χαιρόμαστε όιλοι αγαπημενοι σου και εμεις ..χαιρομαι πολύ που με τιμας με την φιλία σου... να περνας ομορφα αγαπη μου φιλακιαααααα!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλίτσα μου σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και όλα όσα μου γράφεις, γιατί ξέρω πως είναι αληθινά. Χαίρομαι πραγματικά που δεν μείναμε απλά διαδικτυακές φίλες. Φιλιά σε όλους σας!

      Διαγραφή
  12. Passei para uma visita.
    Sua arte é belíssima!!!
    Tudo de bom para você!

    🌿✿゚╮Bom fim de semana!
    ✿⊰ه° ·.Beijinhos.🌾 ه° ·.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ