Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γραφίτες... test drive!

  Αυτή την ανάρτηση την σχεδιάζω καιρό. Μα έλα που όλο κάτι γίνεται και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Και τώρα δηλαδή χλωμό το βλέπω αλλά θα προσπαθήσω. Το πόσο θα'θελα η μέρα να'χει άλλες τόσες ώρες δεν λέγεται... και δεν νομίζω να πρωτοτυπώ. Πολλά αυτά που θέλουμε να κάνουμε, πολλά κι αυτά που δεν θέλουμε αλλά πρέπει να γίνουν κι έτσι κυλάνε οι μέρες κι όλο αφήνουμε πίσω πράγματα.

Γραφίτης Staedtler lumograph σε pastelmat

  Να μη γκρινιάζω όμως γιατί μόλις επέστρεψα από μια μικρή αλλά υπέροχη απόδραση-έκπληξη. Έκπληξη, πρώτον, γιατί ήταν δώρο αγάπης των κοριτσιών (μαθητριών) που ήρθαν κοντά μου λόγω της ζωγραφικής (η οποία μεταφράστηκε σε αγάπη για τα μολύβια) και με την αφορμή της έκθεσης γνωρίστηκαν κι έδεσαν απίστευτα μεταξύ τους και δεύτερον γιατί ο προορισμός ήταν αναπάντεχα όμορφος. Είχα μια άποψη γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα στο Ναύπλιο αλλά θες που έχουν περάσει χρόνια, θες που η ματιά αλλάζει με τα μεγάλωμα, μπορώ να πω πως το ερωτεύτηκα! Σας ευχαριστώ κορίτσια μου γλυκά, τόσο πολύ και σας αγαπώ ακόμη περισσότερο! 
  Μπαίνω στο θέμα μου όμως γιατί πολύ το καθυστερώ και θα μου φύγετε...χαχα. Θέλω να σας μιλήσω για τον γραφίτη. Αυτό το απλό αλλά υπέροχο υλικό που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν ξέρουμε όλα του τα μυστικά. Είναι η βάση και συνήθως το πρώτο υλικό για να ξεκινήσει κάποιος με την ζωγραφική. Από μόνος του όμως αποτελεί ένα μέσο ολοκληρωμένο που μπορεί να δώσει υπέροχα έργα τέχνης. 
  Αυτά τα'χουμε πει κι άλλες φορές. Αυτό που θέλω σήμερα να σας δείξω είναι μια αξιολόγηση μολυβιών διαφόρων εταιρειών. Γιατί δεν είναι όλα τα μολύβια ίδια. Και φυσικά μιλώ για τις καλλιτεχνικές-επαγγελματικές σειρές κάθε φίρμας κι όχι σχολικά. 
  Το όποιο δικό μου συμπέρασμα δεν υποτιμά κάποια μάρκα γιατί στον καθένα ταιριάζει κάτι διαφορετικό. Επίσης αναλόγως το θέμα και του τι έχει στο μυαλό του ο κάθε καλλιτέχνης, μπορεί να δουλεύει με διάφορους τύπους μολυβιών κι όχι να περιορίζεται σε μια επιλογή. 

  Πάμε, λοιπόν, να δούμε τ'αποτελέσματα. Δοκιμάζω οκτώ διαφορετικές μάρκες μολυβιών. Με κάποιες απ'αυτές έχω δουλέψει περισσότερο κι έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη, με κάποιες λιγότερο. Κι έχω και μια αδυναμία που θα την καταλάβετε διαβάζοντας. Σε κάθε ένα σας δείχνω το αποτέλεσμα δύο διαφορετικών βαθμίδων σκληρότητας, ενός 2Β και ενός 4Β. 


Faber Castell 9000  Ένα αξιόπιστο μολύβι με πολύ καλή ποιότητα γραφίτη που όμως είναι αρκετά γυαλιστερός για τα γούστα μου. Στα θετικά του η εύκολη εύρεσή του στην χώρα μας. Υπάρχει και στο τελευταίο βιβλιοπωλείο!
Steadler Mars Lumograph Πάρα πολύ καλός γραφίτης, σχεδόν ματ! Έχει στην γκάμα του το πιο δυνατό 8Β ever! Τόσο μαύρο που αμφιβάλω αν είναι κανονικός γραφίτης ή περιέχει και κάποιο άλλο υλικό. Άλλοτε αυτό είναι θετικό άλλοτε όχι. Εξαρτάται πάντα από το τι θέλουμε να κάνουμε. Θα τα βρείτε στην Ελλάδα αλλά όχι τόσο συχνά όσο τα Faber. Αξίζουν λίγο παραπάνω ψάξιμο. 
Caran d'ache Grafwood Εξαιρετικός γραφίτης με βελούδινη υφή. Ζωγραφίζεις και το μολύβι ''πετάει''. Άψογος! Όχι ιδιαίτερα ματ αλλά δεν μπορούμε να τα'χουμε όλα! Στα αρνητικά η δυσκολία να τα βρεις στην Ελλάδα αλλά και η τσουχτερή τιμή τους! Σχεδόν τρεις φορές ακριβότερα από τα υπόλοιπα! Μιλάμε όμως για την Ferrari των μολυβιών! Για τους λάτρεις του γραφίτη αξίζει!
Palomino Blackwing 602 Γι'αυτό το μολύβια έχω κάνει ολόκληρη ανάρτηση στο παρελθόν. Ένα ιστορικό μολύβι που ξαναβγήκε στην παραγωγή. Είναι μαγεία! Ζωγραφίζεις κι έχεις την αίσθηση του μεταξιού. Ναι, μόνο έτσι μπορώ να το περιγράψω. Άψογο! Θεωρείται από πολλούς το καλύτερο μολύβι του κόσμου! Θα τολμήσω να πω πως συμφωνώ, τουλάχιστον σε ό,τι έχω δοκιμάσει. 
  Η τιμή του ιδιαίτερα προσιτή. Φυσικά στην Ελλάδα δεν τα βρίσκεις. Ίσως με δυσκολία στην Ευρώπη κάπου το πετύχεις. Ένα καθαρά Αμερικάνικο προϊόν που αν έχετε θείο στον Σικάγο μη διστάσετε να του το ζητήσετε ως δώρο...χαχα. Η διαφορά του με τα άλλα μολύβια είναι πως δεν έχει την γνωστή διαβάθμιση (γι'αυτό και δεν βλέπετε να'χω το αντίστοιχο αποτύπωμα του 4Β). Σαν σκληρότητα θα μπορούσε να είναι ένα 2Β. Η εταιρεία που το παράγει έχει δημιουργήσει άλλα δυο μολύβια της ίδιας φιλοσοφίας και ποιότητας, λίγο πιο μαλακά που αντικαθιστούν κάποιες διαβαθμίσεις. Μπορεί όμως να συνδυαστεί και με άλλα. Είναι και πανέμορφο σχεδιαστικά! Αξίζει να υπάρχει στη συλλογή σας! 
Prismacolor Turquoise Απ'αυτό το μολύβι ομολογώ πως περίμενα περισσότερα. Αμερικάνικο κι αυτό στην καταγωγή του (όχι μη το ψάξετε στην Ελλάδα) από μια εταιρεία από τις μεγαλύτερες της χώρας. Δεν ξέρω πως να το περιγράψω... δημιουργεί μια άσχημη αίσθηση όταν γράφει στο χαρτί, δεν είναι απαλό αλλά μάλλον τραχύ και ολίγον ανατριχιαστικό στον ήχο του. Δεν τρελάθηκα με λίγα λόγια. Από εμφάνιση, πολύ κομψό.
General Pencil Kimberly Η General είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μολυβιών στην Αμερική. Το συγκεκριμένο μολύβι πρέπει να είναι και το αγαπημένο των Αμερικάνων. Σαν εμφάνιση δεν σου γεμίζει το μάτι...μάλλον για φθηνό απλό μολύβι το περνάς. Η ποιότητά του όμως είναι πολύ καλή. Θα πω και πως μ'αυτό έχω την ίδια σχεδόν αίσθηση με το prismacolor, κάπως τραχιά αλλά έχουν ένα πλεονέκτημα μοναδικό. Είναι εντελώς ματ το αποτέλεσμά τους. Εάν αυτό είναι το ζητούμενό σας, αξίζει να τα έχετε. Έχω γίνει κουραστική... αλλά στην Ελλαδίτσα μας δεν υπάρχουν ούτε αυτά.
Cretacolor Fine Art Graphite Όμορφο και αρκετά ποιοτικό μολύβι. Αρκετά απαλό και ελαφρώς γυαλιστερό. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως είναι πιο μαλακό από τα συνηθισμένα και το 2Β για παράδειγμα δίνει το αποτέλεσμα ενός πιο μαλακού μολυβιού. Οπότε για όποιον τα χρησιμοποιεί καλό είναι να ξεκινήσει με σκληρότερα νούμερα. Και ναιιι μπορείτε να το βρείτε στην χώρα μας...χαχα. Έκπληξη! 
Derwent Graphic Εδώ θα τα χαλάσουμε... Ενώ δεν είναι κακός γραφίτης, το αντίθετο θα έλεγα, έχει ένα τρομερό μειονέκτημα. Σπάνε οι μύτες απίστευτα συχνά! Παίρνεις το καινούριο σου το μολυβάκι και σε δυο λεπτά έχει γίνει σαν το νύχι...χαχα. Ναι, υπάρχουν αν ψάξεις καλά αλλά μη κουραστείς και πολύ. Να κρατήσω μια επιφύλαξη πως έπεσα σε σκάρτη παρτίδα... αλλά δεν θέλω να ξαναδοκιμάσω γιατί είμαι και σε ηλικία που δεν κάνει να εκνευρίζομαι...χαχα. 



  Να συμπληρώσω πως εκτός από τον πυρήνα του μολυβιού, ρόλο για μένα παίζει και η ποιότητα του ξύλου που τον περιβάλει. Κι αυτό για τον έναν και πολύ σημαντικό λόγο... για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο ξύσιμο. Ένα σκληρό και κακής ποιότητας ξύλο θα σας παιδέψει. Στις παραπάνω εταιρείες χρησιμοποιείται καλής ποιότητας ξύλο με κορυφαίο ίσως αυτό της Caran d'ache και του Blackwing. 
  Με λίγα λόγια υπάρχουν μολύβια για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια. Για όποιον πιστεύει πως δεν παίζει ρόλο το μέσο αλλά μόνο το ταλέντο και η ικανότητα, θα πω πως διαφωνώ κάθετα. Φυσικά αν έχεις ταλέντο θα μπορέσεις να φτιάξεις υπέροχα έργα με όποιο μολύβι βρεθεί μπροστά σου αλλά πρέπει σίγουρα να έχει κάποιες προδιαγραφές. 
 Από κει και πέρα, το σωστό υλικό σου δίνει άλλες δυνατότητες και μπορεί να σε απογειώσει. Το μολύβι, γραφίτης ή χρωματιστό, είναι γνωστό πως το λατρεύω. Έρωτας που δεν περνά! Και αυτό που μου δίνει αστείρευτη χαρά, είναι που το αγαπούν κι όσοι το γνωρίζουν. Με τόσο έρωτα γύρω μου, δεν έχω... παρά να ονειρεύομαι!




Κι έχω όνειρα πολλά...


Σχόλια

  1. Αχ κι εγω! λέω να μην αλλάξω πλευρό να συνεχίσω να ονειρεύομαι και τα κάνεις τόσο πιστευτά τα όνειρα! Ακόμα και την ανάρτηση,την τόσο τεχνική και ολίγον κατανοητή για μένα αγάπησα!
    Τι χρειάζομαι τις γνώσεις να κουράζω το μυαλουδάκι μου,είμαι και σε ηλικία που φιραίνει,αφού έχω εσένα και θείο στο Σικάγο!!!χαχαχαχαχα
    Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕ-ΛΕΙ-ΟΣ!!!!Τον αγάπησα με την πρώτη ματιά και εδώ τον βλέπω ολοκληρωμένο
    Δε θα πώ τίποτ άλλο,συγκινήθηκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και μ έφαγες την πρωτιά στο σχόλιο, επειδή χάζευα το έργο!!!!
      Τ΄Έ Λ Ε Ι Α!!!
      ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΊΤΕ!
      Με όποια υλικά!!!
      φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
    2. Ονειρέψου εσύ Χαρουλάκι μου κι άσε εμένα να υλοποιώ. Όσο για τις γνώσεις του γραφίτη, νομίζω πως δεν σε αγγίζει καθόλου το θέμα απ'όλες τις πλευρές, χαχα. Χαίρομαι που σου άρεσε η φτωχογειτονίτσα μου!!! Πολλή συγκίνηση... αχ μεγαλώνουμε...χαχαχα.

      Διαγραφή
  2. εύγε!σ΄ευχαριστούμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    με τόσες πληροφορίες και αν οι μέρες γίνουν μεγαλύτερες, ερχόμαστε για συμμετοχή σε έκθεση!!!
    θα το διαβάσω πολλές φορές!!!!φιλάκια!
    υ.γ οι ζωγραφιές σου είναι από μόνες τους όνειρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσένα δεν σε φτάνει η μέρα Βαρβάρα μου; Αχ εμείς οι δημιουργικοί άνθρωποι...χαχαχα. Σ'ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  3. Και επειδή εγώ είμαι ακόμα ξύπνια και δεν ονειρεύομαι, ήρθα να αφήσω το σχόλιο μου γιατί αύριο μάλλον θα το ξεχάσω, βλέπεις είμαι και σε ηλικία....... (συμπληρώνεις ότι θέλεις!!!! χα!χα!χα!)!!!!! Θα σου ευχηθώ λοιπόν να είναι η ζωή σου γεμάτη όμορφα ταξίδια, σε μέρη που θα ερωτεύεσαι...... και να μαζεύεις από όπου πας υπέροχες φωτογραφίες για να φτιάχνεις υπέροχους μοναδικούς πίνακες με τα αγαπημένα σου μολύβια.... παστέλ.... γραφίτες ή ότι άλλο θέλεις!!!!! Το έργο σου υπέροχο..... ολοζώντανο.... τι άλλο θα μπορούσε να είναι άλλωστε αφού το έχεις φτιάξει εσύ!!!!!! Πολλά φιλιά!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια καλύτερη ευχή θα μπορούσε να μου δώσει κανείς; Σ'ευχαριστώ πολύ Βικούλα και χαίρομαι πολύ που σας αρέσει η ζωγραφιά μου. Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Καταπληκτικό έργο, συγχαρητήρια !!!
    Καλό ξημέρωμα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι καθαρα, θεμα ηλικιας!!!!
    Εχεις γινει πολυ απαιτητικη κυρα δασκαλα και κανεις και μενα ( τους μαθητες σου) σα τα μουτρα σου!
    ...ο ενας γραφιτης μου ακουγεται ο αλλος μου γιαλιζει χαχαχαα
    Πλησιαζει και η κλιμακτηριος,κανονισεεεεε...δε θα βρισκουμε υλικο που να μας "καθεται"
    Αχχχ αγαπωω πολυυυ τους γραφιτες !!!!!!
    περισσοτερο απο τα χρωματιστα σου τα μολυβιαααα!μ `ακουυυυς?????????
    Αγαπω palomino,caran d ache kai steadler!!!!!!...αν δε κανει το μολυβακι απο 3 ευρω και πανω δε το ακουμπαω στο χαρτι χαχαχαχααααααααααααααααα Ποσο καβαλημενη θεεεε μουυυ!χαχαχαχα (οκ ξερωωω !εχω καιρο να ζωγραφισω μπλα μπλαααα...μη γκρινιαξειιις παλιιι)
    Ειπα μωρε να κουλαρω λιγο για να μη σε φτασω και υπαρχει ανταγωνισμοοος χαχαχαχααααααααα
    Ο πινακας σου ειναι απο τους αγαπημενους μου!!!αγαπω και το θεμα αλλα και την αποδοση του!
    Συνεχισε Βιλλιωτακι μου,τα πας πολυυυ καλα!!!!....αν και θα τα πηγαινες ακομα καλυτερα αν εκοβες τα σουρτα φερτα και στρωνοσουνα περισσοτερο στη δουλεια.Αλλα το μυαλο σουυυ ολο ειναι στις εκδρομες και στις βολτες! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και μου την λες από την πρώτη έως την τελευταία γραμμή του σχολίου, δεν μπορώ να κρύψω την χαρά και τον ενθουσιασμό μου που έκατσες κι έγραψες ένα τόσο μεγάλο σχόλιο για μένα!!! Δεν μένω, λοιπόν, σ'αυτά που λες (γιατί θα στα χώσω άσχημα) και σου λέω...ευχαριστώ πολύ Μισιρλάκι μου!!! Σ'αγαπώ βλαμμένο.

      Διαγραφή
  6. Αλλο ένα μοναδικό έργο!
    Πολύ καλή ηυ παρουσίαση του υλικούκι ας μας ακούγονται κινέζικα αυτά που γράφεις, το κρατάμε κάβα, ποιος ξέρει που θα μας βγάλει το μέλλον;
    Για το Ναυπλιο δεν απορώ, ποιος δε το λατρεύει; " τ' Αναπλάκι μας" λένε οι ντόπιοι κι είναι σα να μιλούν για το παιδάκι τους. Είναι η πρωτη μας επιλογή για θάλασσα από εδώ πάνω!
    Φιλιά, εύχομαι πολλές ακόμα καλοκαιρινές αποδράσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικούλα χαίρομαι που σ'αρέσει και σένα το πινακάκι μου. Όσο για το Ναύπλιο... ένα θα πω...αχ!!!

      Διαγραφή
  7. Το έργο σου είναι καταπληκτικό!!!!
    Ευχαριστούμε και για τις πληροφορίες, είναι πολύ χρήσιμες!!!
    Καλό απόγευμα!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αν σας βοηθάω έστω και λίγο με όσα γράφω. Σ'ευχαριστώ πολύ Στέλλα!

      Διαγραφή
  8. Ε, μα ναι!!!! Αυτό είναι!!!!
    Τα μολύβια που χρησιμοποιώ φταίνε!!! Γιατί να πεις πως δεν έχω ταλέντο... μπαααα, ούτε γι' αστείο!!!
    ;-)
    Το έργο σου είναι ολοζώντανο!!! 1000 μπράβο!!!
    Έχεις πάντα τον θαυμασμό μου, Μαρία μου!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το αγαπημένο, της αγαπημένης μου! Εγώ το ξέρω πως φταίνε τα μολύβια... χαίρομαι που το κατάλαβες κι εσύ! Ευχαριστώ πολύ!!! Πολλά σβουριχτά φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Λυπάμαι που οι σχέσεις μου με την ζωγραφική είναι αχνές. Βέβαια αυτο δεν με εμποδίζει να μπορώ να θαυμάζω τις ομορφιές που προσφέρει αυτή η τέχνη. Χαίρομαι που ασχολείσθε με αυτή και δημιουργείτε
    Την αγάπη μου πάντα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθένας έχει τις δικές του αγάπες Ντένη μου. Εσένα η δύναμη βρίσκεται στην πένα. Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και την επίσκεψη. Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  10. Για τα μολύβια τι να πω εγώ !!! Αυτά που λέει η Μυσιρλού κανονικά!!!Αστην εσύ τα δοκιμάζεις και προτείνεις και την ακους από πάνω!!!!!!!!!!!
    Το ασπρόμαυρο σου έργο μου αρέσει πολύ , πάντα μου άρεσαν από την έκθεση σου τότε!!!
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Νικόλ μου για την συμπαράσταση και τα όμορφά σου λόγια. Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Καταπληκτικό έργο ... αναμνήσεις από άλλες εποχές !!!
    Καλημέρα Μαρία και καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Στέλιο μου. Η γνώμη σου έχει ειδική βαρύτητα πάντα. Να'σαι καλά.

      Διαγραφή
  12. Το έργο σου Μαρία υπέροχο,φέρνει αναμνήσεις μιας άλλης εποχής που τόσο τέλεια έχεις αποδώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτή η άλλη εποχή πόση γοητεία είχε! Ευχαριστώ πολύ Κατερινάκι μου!

      Διαγραφή
  13. Λοιπον .. Μαρακι μου δες την ωρα ... δεν ειναι αυτή η ωρα για πολλα διαβασματα μια επιφανειακή ματια εριξα.. αυτο θελει να το εμπαιδώσω ...μάτια μου γι αυτο κλεινω ραντρεβου αυριο στο ίδιο μερος ξανα .. μην με ρωτησεις ωρα... παντως δεν θα ειναι 1 και 20 ξημερωματα..χι.χιχ. φιλουρες προσωρινες τις υπολυπες αυριο..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και να μαι πάλι εδώ ευτυχως οχι τις μικρες ώρες...αυτες ειναι για υπνο.... !!!!
    Βρέ Μαράκι μου ... ολοκληρο μαθημα μολιβιών ήταν αυτό που μας εβαλες ... και να σου πω... μπορεί να μην ξερω πως τα λενε αλλά βλεπω οτι για να ζωγραφίσεις πρεπει πρωτα να μαθεις το υλικο που χρησιμοποιείς.. και ετσι που τα παρουσιαζεις πως να μην τα μαθουμε... εστω και νοερα.... αλλα βλεπω και τι κανουν οταν τα πιασεις εσύ στα χέρια σου... αχ!! εγω πότε θα ερωτευτώ; ασε δε ο πίνακας σου μου θυμησε παλιες γειτονιες.. που σιγουρα εκει μεσα .. υπήρχαν ευτυχισμενοι άνθρωποι πόσες αγαπες αλλα και λύπες ΄΄ εχουν δεί αυτά τα μισογκρεμισμένα σπιτια όταν ήταν στις δόξες τους..!!! τους ήταν αρκετα τα λίγοστα μεσα που είχαν.. για να είναι ευχαριστημένοι... !!!!! αχ!! που με γύρισες...Μαρακι... !!! καλά δεν παιζεσαι ακομα και το Μισιρλάκιμισιρλάκι .. εκανε εξερεσει και εγραψε ΄΄ τόσα... καλά..είσαι ΔΑΣΚΑΛΑ ..... πάει και τελειωσε..!!!! σε ξαναφιλω αυτή την φορα πιο ξύπνια... χι.χι. :) :) γεια στα χέρια σου κοριτσάκι μου...!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλίτσα μου το είδες κι εσύ πως το Μισιρλάκι κάτι έχει; Ευαισθησίες της ηλικίας ή ο καιρός λες να την επηρέασε; χαχαχα. Τι καλά που περπάτησες στον πίνακα! Κι εγώ αυτά σκεφτόμουν όσο ζωγράφιζα. Αυτό είναι η ζωγραφική, μια ολόκληρη ιστορία φτιάχνεις όσο ζωγραφίζεις και μετά την διηγείσαι και στους άλλους. Σ'ευχαριστώ που επέστρεψες πιο ξύπνια!!! Φιλιά άπειρα!

      Διαγραφή
    2. Μαράκι ...ξαναπερνώ να πάρω τα φιλάκιααα!!!! :) :)

      Διαγραφή
  15. Μπορεί να καταλαβαίνω λίγα από την μελωδία της ζωγραφικής αλλά μπορώ να εκτιμήσω το ταλέντο σου , την τέχνη σου !!!!Οπως το είπες είναι, μια υπέροχη ιστορία είναι η ζωγραφική ! Τον πίνακά σου τον λάτρεψα !!
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι. Σ'ευχαριστώ πολύ Πέπη μου. Χαίρομαι που σου άρεσαν τα παραγκοσπιτάκια μου. Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι να'χουμε!

      Διαγραφή
  16. Είμαι πολύ πολύ μεγάλη για έρωτες... αλλά μάλλον την πάτησα .Η αιτία είσαι εσύ που με σκανδαλίζεις αδιάντροπα με τα έργα .Τρελαίνομαι να τα βλέπω ..να τα "καταπίνω" ολόκληρα και να θλίβομαι παράλληλα που δεν ΥΠΑΡΧΕΙ χρόνος πια.. Ομολογώ πως δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα για ποιότητες φίρμες και τόσες πολλές διαβαθμίσεις του μολυβένιου γραφίτη(εκτός απο το 7Β το πιο μαλακό) αλλά δεν μου αρκεί μόνον ο εμπλουτισμός γνώσεων θέλω και την άμεση εφαρμογή τους....... Δεν έχω πια άλλα λόγια για να εκφράσω τον θαυμασμό μου για ότι δημιουργείς Είμαι σε αναμονή για νέες εκπλήξεις μαγικές!!! Φιλάκια θαυμασμού πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ