Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναμνήσεις με όλες τις αισθήσεις.

  Θες ο καιρός που δεν μας βοήθησε καθόλου, θες τα τόσα που έχουμε όλοι και τρέχουμε, έφτασε το Πάσχα χωρίς να το καταλάβουμε. Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι για μένα και για τους περισσότερους, η αγαπημένη γιορτή του χρόνου, το Πάσχα, όμως, κουβαλά τις περισσότερες αναμνήσεις. Γεύσεις, μυρωδιές, μουσικές... Τα παιδικά μας χρόνια. Αυτά που μένουν χαραγμένα στην μνήμη και δεν ξεχνιούνται ποτέ. Κακάο χωρίς γάλα, μαρμελάδα στο ψωμί, βραστές πατάτες, ελιές... μια βδομάδα νηστεία που φαινόταν αιώνας! Κι εκείνο το σοκολατένιο αυγό στο ψυγείο γινόταν ο μόνος σκοπός της ύπαρξής μας...χαχα. Να μυρίζει τ'αγιόκλημα, η πασχαλιά... να μοσχοβολούν οι γειτονιές. Όλες οι αυλές ασβεστωμένες, τα πεζούλια, οι κορμοί των δέντρων, όλα κάτασπρα και πεντακάθαρα. Το μικρό εκκλησάκι, λίγο πιο πάνω από το πατρικό σπίτι, κάθε βράδυ φωτισμένο, γεμάτο κόσμο. Οι ομορφότεροι ψαλμοί αυτές τις μέρες. 

''Chania''
Χρωματιστά μολύβια σε επιφάνεια pastelmat



  Καθόλου δεν μιλώ με θρησκευτικό συναίσθημα... απέχω πολύ απ'αυτό εξάλλου... μιλώ για μνήμες γλυκές που συνέβαλαν σ'αυτό που είναι ο καθένας μας σήμερα. Και τώρα καλούμαστε να φτιάξουμε τις μνήμες των δικών μας παιδιών. Πάντα θ'αναρωτιέμαι αν αυτά που ζουν σήμερα τα παιδιά, με τις τόσο διαφορετικές συνθήκες και το ξεθώριασμα των εθίμων, θα'ναι γι'αυτά αναμνήσεις έντονες όπως οι δικές μας. Πιστεύω πως ναι αλλά ίσως να'ναι λίγο αλλιώς. Ο κόσμος αλλάζει και καλά κάνει, γιατί πάντα αυτό έκανε, ας αλλάξουν και οι αναμνήσεις μας, αρκεί να'ναι όμορφες. 

''Contrasts''
Χρωματιστά μολύβια σε χαρτί

  Και πριν κλείσω και σας ευχηθώ για τις μέρες που έρχονται, ένα ευχάριστο νέο (κάποιοι το ξέρετε ήδη από το μαρτυριάρικο FB). Στην φετινή διεθνή έκθεση του συνδέσμου των ζωγράφων με χρωματιστά μολύβια της Αγγλίας (UKCPS), δυο έργα μου έγιναν δεκτά. Η μπουγάδα μου, που την έχω παρουσιάσει σε προηγούμενη ανάρτηση και τ'αγαπημένα μου Χανιά. Η έκθεση θα γίνει τον Μάιο και ήδη το δεματάκι που θα τα ταξιδέψει στο Λονδίνο, είναι έτοιμο. 

  Να σας ευχηθώ να περάσετε όσο γίνεται ομορφότερα αυτές τις μέρες, να ξεκουραστείτε, να βρεθείτε με πρόσωπα αγαπημένα και να κάνετε ό,τι σας ευχαριστεί και σας... ανασταίνει!

Καλή Ανάσταση 





Σχόλια

  1. Καλή επιτυχία στην έκθεση, Μαρία μου!!!! Δεν έχω λόγια για τα έργα σου!!!!!
    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα να περάσετε!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Ανάσταση και σε σας! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα έργα μου. Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Καλή επιτυχία Μαρία μου!!!!
    Η μπουγάδα σου είναι καταπληκτική!!!!!
    Ευχομαι τα παιδιά όλου του κόσμου να έχουν καλές αναμνήσεις από αυτή την εποχή!!!!
    Καλή Ανάσταση!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλου του κόσμου δεν θα'χουν Ρένα μου... όχι απ'αυτή αλλά από καμία εποχή. Τα δικά μας όπως και να'χει περνάνε εξαιρετικά. Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο, Μαράκι!!! Χα! Αυτό θα μας έλειπε να μην διακριθούμε!!! Αφού είμαστε εκπληκτικές καλλιτεχνάρες!!!
    [Οκ, παίρνω πίσω τον πληθυντικό εκ μέρους μου(!), αλλά η ουσία δεν αλλάζει!!!]
    Πάντα τέτοια, κορίτσι μου!
    Για την μπουγάδα, στο είχα ξαναγράψει πόσο πολύ "κόλλησα" με τις πτυχώσεις στα υφάσματα! Και με το χέρι στην καρδιά, διαβάζοντάς σε και βλέποντας την πρώτη δημιουργία "Chania" συγκινήθηκα πολύ!
    Τα φιλιά μου!
    Να είσαι καλά και να περάσεις όμορφα πλάι σε αγαπημένα σου πρόσωπα!
    Καλό Πάσχα! Καλή Ανάσταση!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
    ♥ ❤ ♥ ❤ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ γλυκό κορίτσι! Σ'αυτόν τον πρώτο πίνακα λέω να περάσω φέτος το Πάσχα. Πρώτη φορά Πάσχα στην Κρήτη και το περιμένω με λαχτάρα! Να περάσεις κι εσύ σούπερ! Πολλά σμουτςςςςςςςςςςςςςςςςςς

      Διαγραφή
  4. Και μετά το «πάσχειν», Μαρία, σου εύχομαι Καλή Ανάσταση, όπως την ποθείς κι όπως την πιστεύεις!
    Πάντα με ξεχωριστές δημιουργίες και ανάλογες διακρίσεις.

    Να περάσεις όσο γίνεται καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Στράτο μου. Καλή Ανάσταση για όλους μας. Εύχομαι να περάσεις κι εσύ πολύ όμορφα αυτές τις μέρες. Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  5. Οι σκέψεις που μοιράζεσαι μαζί μας είναι και δικές μας σκέψεις αυτές τις μέρες, κι οι αναμνήσεις μας μοιάζουν σαν όλων των παιδιών που μεγάλωσαν στα ίδια χρόνια με εμάς...
    Μακάρι και τα παιδιά μας να έχουν κάτι όμορφο να θυμούνται. Αυτά τα έθιμα χρωματίζουν την κάθε μέρα αλλιώτική.
    Τα έργα σου είναι εξαιρετικά και εύχομαι να είναι καλοτάξιδα!
    Καλό Πάσχα και στους τρείς σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοιάζει κάθε γενιά στις αναμνήσεις και σε πολλά ακόμη Νικούλα. Αν ρωτήσουμε τους γονείς μας έχουν άλλες κοινές μνήμες και πάει λέγοντας. Έτσι θα'χουν και τα παιδιά μας τις δικές τους. Θα'ναι ωραία το Πάσχα στα μέρη σας. Εύχομαι να περάσετε τέλεια! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά με υγεία. Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων είναι πολύτιμες για τον καθένα και έχουν τη γλύκα της εποχής !!
    Τα πανέμορφα έργα σου να έχουν την επιτυχία που τους αξίζει και παρά το γεγονός ότι τα έχω δει στο fb, τώρα που τα ξαναβλέπω εδώ στο χώρο σου έχουν μια άλλη ομορφιά , βλέπεις υπάρχουν πολλές εικόνες εκεί!!! Να περάσετε όμορφα και να έχετε Καλή Ανάσταση !!!
    Τα πολλά φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Νικόλ μου. Στο ΦΒ είναι πολύ πιο γρήγορα όλα. Να'σαι καλά και να περάσεις όμορφα αυτές τις μέρες. Καλό Πάσχα.

      Διαγραφή
  8. Πραγματικά υπέροχα έργα με πολύ όμορφες και αξέχαστες παιδικές αναμνήσεις !!!
    Καλή Ανάσταση Μαρία και Χρόνια Πολλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα έργα σου και τα δυό πάρα πολύ ωραία.
    Να ευχηθώ να έχεις καλή επιτυχία.
    Καλή Ανάσταση και ένα όμορφο Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευτυχώς και έρχεσαι και ξαραχνιάζεις πότε πότε .. αυτό το σπιτακι σου.. που το έχεις αφησει παραπονεμένο...και εμας που δεν έχουμε φατσοβιβλίο.. μαζι του.... αλλα επειδή σ αγάπαμε σε συγχωρούμε και το σπιτακι σου και εγω..για την μεγαλη χαρούμενη είδηση......της επιλογης των δυο έργων σου για την εκθεση στο Λονδινο...και .... σιγα να μην έχουν ωραιότερα.. εκει απο τα δικα σου.......χι.χι...οχι που να το παινευτούμε ..αλλα έχουμε την καλήτερη Ζωγραφο....του κοσμου.. και ειμαστε περήφανες για εκεινη.. καλη επιτυχία ΜΑΡΑΚΙ μας..... παντα τέτεοια.. χαρουμενα γεγονοτα στην ζωή σου να έχεις...
    ΥΓ.να έρθεις στα Χανια μηπως φερεις και καμια Ανοιξη μαζί σου ... καλέ Μαρακι; εδω ξαναχειμώνιασε.. μεχρι χαλαζι έριξε σημερα....αλλο παλι και τουτο... οσο για τις αλλαγές ... φιλενάδα... μαλλον εχουν αρχισει με το καιρό πρωτα... με το καλό να πατήσετε την Κρήτη χι.χι. και να περασετε το πιο ομορφο και ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑ σας... μακαρι να τα πουμε και απο κοντα... ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ..Μαράκι μου παντού ... φιιλακιαααα..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις παράπονο Ρουλίτσα μου. Μια μέρα άντεξε το κρύο απ'όταν ήρθα. Μετά μας πλημμύρισε ήλιος λαμπρός! Χρόνια πολλά κι από εδώ και σ'ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα, λίγο υπερβολικά όμως, λογάκια σου. Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  11. Μαράκι Καλή Επιτυχία στα εξωτερικά! Τα έργα σου πάντα τα θαυμάζω!!!! Όσο για τα εσωτερικά .... καλά να περάσετε!!! Φιλιάααα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι να περάσατε κι εσείς καλά αυτές τις ημέρες. Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  12. Μαρία μου και τα δύο έργα είναι πανέμορφα!!!! Καλή επιτυχία!!!!
    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε σένα και στην οικογένειά σου!!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα μου να'σαι καλά. Χρόνια πολλά με υγεία και για σένα και τους αγαπημένους σου.

      Διαγραφή
  13. Αυτά τα πανέμορφα έργα σου εύχομαι να διακριθούν και να έχουν την θέση που τους ταιριάζει!!! Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση και χρόνια πολλά !!!! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Έφη μου για τις ευχές. Να'σαι καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου. Φιλιά στα ζουζούνια!

      Διαγραφή

  14. Χριστός Ανέστη Μαρια μου και χρόνια πολλά, καλή επιτυχία στην έκθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χριστός Ανέστη και πάλι, Μαράκι!! Τα δικά σου Χανιά είναι απλά πανέμορφα! Ενώ η απλωμένη μπουγάδα σου μοσχομυρίζει φρεσκάδα !! Καλή επιτυχία να'χεις στην έκθεση!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου να'σαι καλά. Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου κι όσους αγαπάς. Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  16. Πάντα υπέροχοι οι πίνακες, σαν τις παιδικές αναμνήσεις μας... Χρόνια πολλά και καλή επιτυχία Μαράκι! Φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Πετρούλα μου. Χρόνια πολλά και καλά για όλους. Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  17. Καλο και ομορφο μηνα να περασετε Μαρακι μου.. με υγεια και πολλα χαμογελα... να είσαι καλά φιλεναδα.. φιλακιαααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ