Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα λερωμένα τ' άπλυτα

  Αυτό που ακούω απ'όλους όσους ασχολούνται με την ζωγραφική και γενικότερα με την δημιουργία, είναι πως πέρα από κάθε ευχαρίστηση, ικανοποίηση ή ό,τι άλλο, αυτό που τους προσφέρει είναι ψυχοθεραπεία. Και θα'ρθω να το επιβεβαιώσω με το παραπάνω, έχοντας μια πλούσια εμπειρία από τα οφέλη αυτής μου της ενασχόλησης. Και να συμπληρώσω πως ειδικά τα μολύβια, επειδή έχουν επιπλέον την ευκολία της μεταφοράς και του βολέματος σε οποιοδήποτε χώρο, λειτουργούν άκρως αγχολυτικά για τον δημιουργό. 

Prismacolor colored pencils on fabriano paper

  Δεν σας κρύβω πως τα τελευταία χρόνια μ'έχουν συντροφεύσει σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Αυτές τις ώρες που τίποτα δεν μπορείς να κάνεις ν'αλλάξεις τα δεδομένα αλλά που μέσα σου πονάς και κόβεσαι χίλια κομμάτια... εκείνες τις πικρές ώρες, τα καλά μου τα μολυβάκια, πόσο πολύ με στήριξαν! Και συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν, γιατί πάντα συμβαίνουν γύρω μας πράγματα δυσάρεστα. Μακάρι να μην αλλά... 
  Δεν θέλω να σας βαρύνω, αρκετά φορτωμένοι είμαστε όλοι, το αντίθετο, θέλω να σας πω πως είμαστε ευλογημένοι όσοι βρήκαμε αυτόν τον δρόμο στη ζωή μας και οι περισσότεροι που διαβάζετε εδώ, το ξέρετε με το παραπάνω αυτό που λέω. Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να κάνουμε αυτό που μας ευχαριστεί, άλλοι με περισσότεροι επιδεξιότητα, άλλοι με λιγότερη... μικρή σημασία έχει για μένα. Το ουσιαστικό είναι αυτό που παίρνουμε και που πιστεύω  μας κάνει όλους καλύτερους. 
  Ήθελα να σας πω άλλα πράγματα σήμερα, για εκθέσεις εντός κι εκτός, για σεμινάρια κλπ. Δυσάρεστα γεγονότα στην μπλογκογειτονιά μας (και όχι μόνο της μπλογκγειτονιάς για κάποιους από εμάς) και μερικές αναποδιές (μικρής σημασίας, αλλά απ'αυτές που σου ανατρέπουν όλο το πρόγραμμα και πρέπει να ξανασχεδιάσεις από την αρχή) της τελευταίας στιγμής, μου 'κοψαν και την όρεξη και τη φόρα. Οπότε θα περιμένουμε λίγο ακόμα μέχρι να μπουν τα πράγματα πάλι στη σειρά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 
  Ζωγραφιά όμως δεν μπορώ να μη σας δείξω... έχω και καιρό να το κάνω...


  Το παλιό πάντα με γοήτευε. Δεν ξέρω γιατί, ίσως ένας ψυχολόγος έχει να μας δώσει τις απαντήσεις. Ίσως γιατί κουβαλάει μαζί του ιστορίες, ζωές... κι όσο κι αν το καινούριο έρχεται γεμάτο υποσχέσεις, το παλιό θα'ναι για μένα έμπνευση.


Υ.Γ. Αυτό το τελευταίο, ξεχάστε το την Κυριακή... δεν ισχύει για όλα!!! Το παλιό να πάει στο καλό... Τώρα ποιο καινούριο; Ας μας φωτίσει ο Θεός; Ο ήλιος; Όλα τα φώτα ευπρόσδεκτα!






Σχόλια

  1. Τι ομορφο θεμα!το αποτελεσμα ειναι θαυμασιο!Τα χρωματα το απογειωνουν!σουπεεερ Βιλλιωτακι μου!
    και εγω λατρευω οτιδηποτε παλιο!Οσο για το ΑΛΛΟΟΟ...αυτο της Κυριακης....ας μας φωτισει ο θεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα.... τι καλά που μου μιλάς! Και μου 'κανες και ποδαρικό...διπλό! Ευχαριστώ Μισιρλάκι (εδώ ακόμα κυκλοφορείς ινκόγκνιτο...). Θα σου πάρω μια τέτοια μπλουζίτσα δώρο!!!

      Διαγραφή
  2. στασιδι για Ρουλα.....αλλα και για Χαρα!!!χαχαχαχαααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ πάνω στασίδι; Τι έγινε, τόσο γρήγορα κουράζονται τώρα;

      Διαγραφή
    2. κουρασμενα νειατα χιχιχιχι

      Διαγραφή
    3. Τα χρόνια περνανε τι νομίζεις Μαρακι μου.....το στασιδι θα το χρειαζομαι ολο και ψηλοτερα..........καλα ενταξει οχι και απο το πρωτο σκαλοπάτι.....!!!!! το Μισιρλακιμισιρλάκι πρεπει να το φερεις στην Κρητη να ανεβει στο εξοχικο μας..εκει να δει σκαλοπάτι.........

      Διαγραφή
    4. χαχαχχαχαχαχα ααατι ευτυχής συμπτωση!!!!
      Ολα τα νειάτα μαζεμένα ,πρόθυμα να βάλουν χέρι στη μπουγάδα

      Διαγραφή
    5. τιιιι δε θα μου τα χωσεις Χαρουλατσι?????
      Ρουλα....ξεχασετο...εγω τις σκαλες σας δε τις ανεβαινω!!!!!(με εχουν πληροφορησειιιι χαχαχα)

      Διαγραφή
    6. Α,σήμερα μου είστε και οι δυο (όχι εσύ Ρουλίτσα μου...εσύ είσαι πάντα...για τις άλλες λέω), πολύ γλυκιές κι ευγενικές. Να φοβάμαι τα χειρότερα;;;

      Διαγραφή
    7. Ναι ,στέλνει προπομπούς ν αποφεύγει η ίδια τις κακοτοπιές.
      Οταν ανέβεις όμως, νειάτο μου,έχει μία θέα μεγαλείο!

      Διαγραφή
    8. Πες της τα βρε Χαρούλα μου...να δουμε μετα ποιος θα το χρειάζεται το στασίδι... που μου κολώνει στις σκάλες......αμ έδω σε θελω Μισιρλακιμισιρλάκι ...

      Διαγραφή
  3. Το έργο υπέροχο.... νομίζω πως η φωτογραφία το αδικεί αρκετά!!!! Όσο για τα μολύβια, τι να πω.... ευτυχώς που βρέθηκες στον δρόμο μας και μας τα γνώρισες... τα έβαλες στην ζωή μας και αυτά με την σειρά τους μας οδηγούν στο όνειρο και μας βγάζουν από τα δύσκολα!!!! Πολλά φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε άμα έχεις την άμεση οπτική επαφή, έχεις πιο ολοκληρωμένη άποψη. Χαίρομαι πολύ Βικούλα αν από όλο αυτό εδώ μέσα, βρήκατε τους δικούς σας δημιουργικούς δρόμους. Χαίρομαι που τους βαδίζουμε παρέα!

      Διαγραφή
  4. Πως τα καταφέρνω νάρχομαι όλο μετά τη λεύκα μου,μπορείς να μου πεις;;;;
    Πάντως άξιζε αυτή η αναμονή,γιατί αυτό το έργο που το είδα εν τη γεννέσει του τώρα απογειωμένο,θέλει πολύ χειροκρότημα!!!!
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ!!!! Είμαι και παλιάς κοπής εγω και εκτός της κούρασης ,συγκινούμαι έυκολα τελευταία
    Για άλλη μια φορά συμφωνώ με το ρηθέν υπο του προφήτου (δηλ. εσένα) και δε θα προσθέσω τίποτ αλλο,απλά Φώτα, κάμερα πάμε!!!(οχι το γνωστό "πααάμε" γιατί θα μας πάρει και θα μας σηκώσει σα μπουγάδα)
    Φιλιά άπειρα

    Υ.Γ. Αφού μου κόλλησες το μικρόβιο των μολυβιών,εμένα της ακουαρελίστα (λέμε καμιά μ@λ@κία να περνά η ώρα,τι μόνο οι άλλοι έχουν το δικαίωμα;) ,φοβάμαι για τη συνέχεια...
    Πάντως ΝΑΙ,είναι ψυχοθεραπεία η δημιουργία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρουλάκι αφού με έχρισες και προφήτη, τι άλλο μου μένει να κάνω παρά να μαντέψω το λαμπρό σου μέλλον σε ό,τι αφορά τα μολύβια. Εύχομαι και γενικότερα. Χαίρομαι που σας αρέσει το έργο μου! Κι εμένα μου βγάζει μια συγκίνηση...μπα της ηλικίας θα είναι...χαχα.

      Διαγραφή
    2. Κάτι σαν Χαλίλ Γκιμπράν,ενα πραγμα σ ε βλέπω. Κι επειδή ανέκαθεν θαύμαζα κι ακολουθούσα πιστά τις ρήσεις του,έχω πάθει την ίδια εξάρτηση με σένα. Πάμε λοιπόν κι όπου μας βγάλει,όσο για το λαμπρό μέλλον μου...μόνο να μην είναι με φωτοστέφανο αγγελουδένιο... χαχαχχαχααααα

      Διαγραφή
  5. Πράγματι Μαράκι μου...όταν δημιουργειίς..και δή να ζωγραφίζεις, βλέπεις να παίρνουν μορφή μπροστά στα μάτια σου από τα χέρια σου.. ολόκληρες εικόνες και να νομίζεις πως θα σου μιλήσουν εστω και αν ειναι αψυχα πραγματα οπως ενα παλιο παραθυρο με απλωμενα ρουχα απ εξω... .........δεν σου κρύβω οτι ο πίνακας σου μου φέρνει ενα συνειρμό ... σκέψεων...... αχ!!! αυτά τα μολύβια τι θαύματα κάνουν... !! πότε έρχεται το καλοκαιράκι είπαμε; μια όμορφη μέρα να έχεις ΜΑΡΑΚΙ μου......και και την κυριακή ας ξημερωσει για ολους μας μια ηλιόλουστη μέρα οτι και αν σημαίνει αυτό..!!την αγκαλιά μου και τα φιλάκια μου ...περιμένοντας να καλοκαιριάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετεωρολογικά πάντως να σ ε πληροφορήσω Ρουλάκι μου,οτι την Κυριακή προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, γενικά...ο κακός μας ο καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι η ζωγραφική Ρουλίτσα μου. Ο καθένας να κοιτάζει ένα έργο και να κάνει τους δικούς του συνειρμούς. Όσο για την Κυριακή...κοντή γιορτή. Βαθιά ανάσα και θα βουτήξουμε!

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Άσε τις ερμηνείες και ξεκίνα τις προσευχές. Εδώ άρχισαν τ'αστραπόβροντα!

      Διαγραφή
  8. Το έργο σου είναι καταπληκτικό !!!!
    Μου αρέσει πολύ το θέμα και τα χρώματα !!!!
    Είσαι απίθανη !!! Συγχαρητήρια !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Ράνια μου. Ομολογώ πως κι εμένα έγινε πια από τ'αγαπημένα μου. Σε φιλώ.

      Διαγραφή
  9. τα λογια ειναι περιττα,,,,,
    τα ...μολυβια στα χερια σου....
    μαγικα!!!!
    ...irida,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μ'αρέσει ο Λακωνικός σου λόγος...χαχα. Να'σαι καλά Ιριδάκι μου.

      Διαγραφή
  10. Στ΄αλήθεια, αγαπητή μου Μαρία, τα παλιά, είναι εξαιρετικά όμορφα. Αυτό το παράθυρο της φωτογραφίας σου με τα λίγα κρεμασμένα ρούχα είναι στ΄αλήθεια ένα πίνακας ζωγραφικής.
    Την αγάπη μου πάντα και νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Ντένη για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε το έργο μου. Να'σαι καλά.

      Διαγραφή
  11. Πόσο στέκομαι κάθε φορά και θαυμάζω! Ξεκίνησα από το σκίτσο και το σχέδιο κι εγκατέλειψα κάποια στιγμή γιατί βιαζόμουν να περάσω στα πινέλα μου. Ελπίζω κάποτε να παρακολουθήσω μαθήματα σου! :)))
    Υπέροχο το παράθυρο. Με γοήτευσε και στο παλιό αφού κι εγώ το λατρεύω!
    Αλλά θα κρατήσω την ευχή σου στο τέλος!
    Την καλημέρα μου Μαρία! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόλαυσε τα πινέλα σου Αριστέα μου. Είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου μέσα στον μαύρο χαμό που ζούμε. Κι αν κάτσει να ζωγραφίσουμε και παρέα... με μεγάλη μου χαρά!

      Διαγραφή
  12. Αγχολυτικά λειτουργούν οι πίνακες σου και για μας
    που τους θαυμάζουμε Μαράκι....
    Υπέροχος στ αλήθεια και το θέμα εξαιρετικό !
    Και βέβαια έχεις δίκιο, το παλιό να πάει στο καλό
    ή οπουδήποτε αλλού γίνεται.....
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το Σοφάκι μας! Πολύ χαίρομαι που σε βλέπω εδώ και πάλι! Εκεί στο ''οπουδήποτε αλλού'' θα προτιμούσα κι εγώ να τους στείλω...αλλά έδειξα ανωτερότητα...χαχα. Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  13. Γεια σου Μαρακι μου με τα υπέροχα έργα σου!!!!!!το δικό σου και της Χαράς τα χαζεύω ώρες!!!!!!είναι υπέροχα !!!μπράβο στην δασκάλα μπράβο και στην μαθήτρια!!!!έτσι για να ζηλεύουμε οι υπόλοιπες......πόσο συμφωνώ με το σχόλιο σου για το παλιό!!νομίζω ότι ομαδικά πρέπει να μας δει ο ψυχολόγος!!!σε φιλώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλος ο καλός ο κόσμος σήμερα. Μαράκι μου καλό σ'ευχαριστούμε πολύ, δασκάλα και μαθήτρια. Όσο για το ''στον ψυχολόγο ομαδικά'' αντιπροτείνω... ''μάθημα όπως παλιά''....χαχα...το οργανώνω κι έρχεται! Ένα θα'ναι αλλά συλλεκτικό...και όχι μόνο...

      Διαγραφή
  14. Ok, μετά τις δικές μου αποτυχημένες προσπάθειες στο σχέδιο, που είχα τη φαεινή ιδέα να τις δημοσιεύσω στο post του Δεκεμβρίου, έχω πάρει απόφαση πως πλέον μόνο θα θαυμάζω καλλιτεχνάρες, όπως εσύ και τίποτα άλλο! χαχα!
    Και όπως σχολίασα και στη Χαρούλα χθες, πόόόσο τέλειες πτυχώσεις στα υφάσματα!! Και σε εκείνη και σε εσένα!
    Μπράβο και στη δασκάλα και στις μαθήτριές της!
    Μαράκι, φαίνεται τελείως τρισδιάστατη η δημιουργία σου!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ συμμορφωθείτεεεε!!!! Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα, ιεροσυλία
      Μαρία & Γιάννα, γνωρίζω την εκτιμηση που έχετε στο πρόσωπό μου (βλέπετε συγκρατώ ακόμα και το συναίσθημα) αλλά δε χωρά σύγκριση και θαυμασμός και στα δυο. Πάω να κρυφτώ.
      Εγω απλά μουτζουρώνω με χρώματα τα όνειρά μου,που τα οφείλω σ Εκείνη!

      Διαγραφή
    2. θα ακολουθησει και λαικο προσκυνημα χαχαχαα

      Διαγραφή
    3. Μακάρι να μπορούσαμε κι εμείς να μουτζουρώνουμε έτσι...
      Τι να λέμε τώρα!

      Διαγραφή
    4. Χαρουλίτα μου, νομίζω πως θέλεις να φιμώσεις τη σκέψη μου και τα συναισθήματά μου!
      Αφού έτσι σας βλέπω εγώ, τί να κάνω???
      Και στο κάτω-κάτω, το έχω πάρει απόφαση: Έχω τόσα εκατομμύρια προτερήματα, ας μην έχω και το ατού του σχεδίου! Οπότε θαυμάζω ΟΠΟΙΕΣ ΘΕΛΩ ΕΓΩ!!!
      Και όπως λέει και η Νικούλα (άλλη ατάλαντη στο σχέδιο από 'κει!) μακάρι να μουτζουρώναμε κι εμείς έτσι! *Τελικά, μόνο εγώ δεν το 'χω!*
      ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
      (Πάω να φτιάξω και τα νύχια στο άλλο χέρι... Μη μείνω... μισή!!!)
      ;-)

      Διαγραφή
    5. Χαχα... Η ταπεινότης το έμβλημά μας χαχαχα. Γιάννα μου θαύμαζε εσύ παιδί μου όποιον θες κι άσε μας εμάς να κάνουμε ντροπές. Μισιρλού την προτομή μου σε παρακαλώ στην πιλοτή!

      Διαγραφή
  15. Μαράκι μου ποιον δεν γοητεύουν αυτές οι εικόνες που κουβαλούν το χρόνο και τη φθορά του;
    Πάντα θα τραβούν το βλέμμα και θα κεντρίζουν τη σκέψη μας πιο πολύ από τα καινούρια κι άφθαρτα..
    Εννοείται πως η Κυριακή είναι άλλο πράγμα- κι από Δευτέρα πάλι βοηθα Παναγιά, ό,τι κι αν γίνει.
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Νικούλα μου σε όλα. Φέρνουν συνειρμούς όπως λέει και η Ρουλίτσα παραπάνω... κι εκεί κρύβεται όλη η γοητεία. Όσο για το φινάλε... ας μας λυπηθεί κάποιος.. τόσο φοβισμένη ψήφο από τα ναι ή όχι του Παπαδόπουλου έχουμε να δούμε ως έθνος! Φιλιά πολλά κοριτσάκι μου.

      Διαγραφή
  16. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα ακόμη κι από μια φωτογραφία... Θα έλεγα μάλλον η φωτογραφία θα ζήλευε τέτοια απόδοση. Να την έχεις μπροστά σου και να παρακαλάς να μη στεγνώσει ποτέ αυτή η μπουγάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Στράτο μου. Χαίρομαι που σου άρεσε το έργο μου. Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  17. Αυτά τα ωραία έργα σου μας έχουν ξετρελάνει.
    Μακάρι όλα να διορθώνονταν με χρωματιστά μολύβια.
    Μήπως να σταυρώναμε με αυτά το ψηφοδέλτια.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'πιαναν και οι γόμες στις μούρες τους και να τους εξαφανίζαμε όλους! Και να σβήναμε κι όσες βλακείες έχουμε κάνει όλοι! Τι καλά που θα'ταν Ρένα μου. Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  18. Είναι τόσο υπέροχα τα έργα σου Μαρία μου........τι να πω; Ότι γαληνεύουν τη ψυχή μου; Ότι γεμίζουν τα μάτια μου ομορφιά; Ότι χαμογελώ σα χαζή και κάθομαι και τα κοιτάζω ξανά και ξανά; Όλα θα τα πω γιατί είναι αλήθεια...Εκείνο το γκριζόμαυρο σφήνωσε στη καρδιά μου κι άντε να το βγάλεις! Φιλιά...στα χέρια σου τα ευλογημένα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το έργο μου σε άγγιξε τόσο! Σ'ευχαριστώ πολύ για τα τόσο όμορφα λόγια σου!

      Διαγραφή
  19. Όσο για το ''παλιό'' , στα τσακίδια να πάει! Τουλάχιστον τώρα μάθαμε να διώχνουμε ότι μας κάνει κακό. Και θέλω να πιστεύω ότι θα το ξανακάνουμε, αν χρειαστεί!! Φιλιά! Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι να πάρουμε φόρα. Όλους θα τους διώξουμε κάποια στιγμή. Τουλάχιστον αυτό εύχομαι κι ελπίζω. Φιλάκια Αγγελική μου!

      Διαγραφή
  20. Υπέροχος πίνακας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ψυχοθεραπεία όχι μόνο όταν τα φτιάχνεις αλλά και όταν τα βλέπουμε!!!!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου η τέχνη, το'χουμε πει πολλές φορές, μας κάνει καλύτερους. Και ως δημιουργοί και ως θεατές, μόνο κέρδος έχουμε. Φιλάκια πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  21. Καινούργιο έργο Μαρία μου παλιές θύμισες. Η απόδοση στον πίνακα σου , του παραθύρου με την απλωμένη μπουγάδα φανταστική. Καλό Σαββατοκύριακο και ναι με ρετρό διάθεση στις δημιουργίες, όχι στα υπόλοιπα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Κατερινάκι μου, μη μας πιάσει η νοσταλγία μπροστά στις κάλπες γιατί την πατήσαμε...χαχα. Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  22. στο εκλογικό αποτέλεσμα γιατί το έργο σου είναι τέλειο Εύχομαι και ελπίζω να βλέπουμε το καινούργιο σε δύο από σήμερα !!! Εδώ ισχύει το ΄΄ο νέος είναι ωραίος΄΄ στοπ !!! Αυτό αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα γιατί το έργο σου είναι τέλειο ακόμα και το γαλάζιο του !!!!
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βλέπουμε τώρα πια Νικόλ μου. Μένει και να το πιστέψουμε πια... Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  23. Υπέροχο το νέο σου έργο, Μαρία μου!!!! Με τα μολύβια σου κάνεις θαύματα!!!!
    Άντε να δούμε, αν θα γίνει κανένα θαύμα και σήμερα !!!!
    Πολλά φιλιά!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά τα θαύματα ως τώρα Μαριάννα μου. Ποιος να μας το΄λεγε!

      Διαγραφή
  24. ⋰˚هჱܓ

    Passei para cumprimentá-la... seu trabalho é maravilhoso sempre!!!
    Colorido ou envelhecido com sépia, você é uma artista super talentosa.

    Boa semana com tudo de bom!!!
    Beijinhos.
    ✿ه° ·.
    ⋰˚هჱ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπέροχο έργο ...μπράβο Μαρία !!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Λέω κι εγώ "όλα τα παλιά" ;; πριν διαβάσω το υστερόγραφο σου.... χαχα!
    Μαράκι υπέροχο έργο... μου αρέσουν κι εμένα πολύ τα παλιά παράθυρα και πόρτες ακριβώς γιατί κρύβουν ιστορίες ανθρώπων κι έχουν πολλά να μοιραστούν...! πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνε τα παλιά Μαριέλα μου. Μας φώτισε ο Κύριος! Τώρα μένει να φωτιστούν και οι υπόλοιποι. Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  27. Αχαχαχα! Από φινάλε έσκισες! Από ζωγραφική, σκίζεις προ πολλού! Θα το "κλέψω" (κι αυτό!) Τα φιλιά μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι το'χω αυτό με τα φινάλε. Κλέψε ό,τι θες Πέτρα μου. Ψυχή θα πάρεις;χαχα. Γεια σου συντρόφισσα!

      Διαγραφή
  28. Υπέροχο έργο !!! Το λάτρεψα !!! Τόσο αληθινό !!! Τα λερωμένα, τ'άπλυτα σε όλη τους την ομορφιά!!!
    Τα μολύβια στα χέρια σου παίρνουν άλλη διάσταση !!
    Να΄σαι καλά, Μαράκι !!! Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Πεπούλα. Σ'ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι. Πολλά πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  29. Η Κυριακή ήρθε και πέρασε, τα παλιά τα διώξαμε και πάμε για καινούρια...!!! Ωστόσο όμως Μαράκι μου, τα παλιά στα οποί αναφέρεσαι και το βρίσκω λογικό να σε γοητεύουν, νομίζω πως κρύβουν κάτι το οποίο χωρίς να το γνωρίζουμε ή να το συνειδητοποιούμε μας ξυπνάει μνήμες που πολλοί δεν έχουμε καν ζήσει!! Ποιος ξέρει; Το σίγουρο είναι πως πράγματι μας γοητεύει!!!! Τα μολύβια σου, σε βοήθησαν να αποτυπώσεις άψογα, ζωντανά και ρεαλιστικά την παλιά κιτρινισμένη εικόνα, το μπλε παράθυρο είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της εποχής του!! Τέλειος ο πίνακας!!!Εύχομαι τα μολυβάκια σου, να σε συντροφεύουν και να σε εμπνέουν σε όμορφες στιγμές από εδώ και πέρα!!! Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκό μου Κικιδάκι με τα όμορφα λογάκια σου. Τα διώξαμε τ'άτιμα τα παλιά και τώρα περιμένουμε από τα νέα να κάνουν το θαύμα που δεν μπόρεσε να κάνει κανείς ως τώρα...και τα περιμένουμε στη γωνία να τα μαλώσουμε στην πρώτη αναποδιά. Ας είναι... έχω πίστη κι ελπίδα. Φιλιά πολλά κοριτσάκι μου.

      Διαγραφή
  30. Μένω μόνο στο να θαυμάζω τον πίνακά σου και να αναλογίζομαι........ φιλάκια Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ