Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε...

  Μετά από πολύ καιρό, να'μαι πάλι εδώ στα γνωστά μου λημέρια. Επιστρέφοντας από τις διακοπές, ξεκίνησε ένα ανελέητο τρέξιμο που δεν μ'έχει αφήσει να πάρω ανάσα. Και τούτο εδώ βρε παιδί μου, θέλει το χρόνο του, δεν είναι σαν το άλλο το γρήγορο, το FB. Να εδώ να φρενάρω, να εκεί... τίποτα, κόντεψα να σπάσω τα μούτρα μου. Τελικά τα κατάφερα (για να δούμε...θα την ολοκληρώσω την ανάρτηση) και επιβράδυνα, προσωρινά έστω! 
  Έχω να σας πω τόσα πολλά, που καλό θα ήταν να πάρετε κοντά σας ένα παγούρι νερό και κάτι να έχετε να φάτε...αχαχα. Όχι μωρέ, μη φεύγετε, πλάκα κάνω... θα γράψω λίγα σήμερα και σιγά σιγά θα σας πω και τα υπόλοιπα. Σάμπως έχω εγώ χρόνο να σας τα πω μονοκοπανιά; Ας ξεκινήσω από το τέλος γιατί αυτό δεν παίρνει αναβολή. 
  Έχω πολύ καιρό να πάρω μέρος σε ομαδική έκθεση εντός αυτής της χιλιοβασανισμένης χώρας (σκέτο το χώρα δεν μπορώ πια να το γράφω, θέλει τον προσδιορισμό της). Ο λόγος, όλα αυτά που έχω αναλάβει και μπλεχτεί κι έπρεπε κάθε φορά να διαλέγω και να βάζω προτεραιότητες. Τούτη εδώ η έκθεση, όμως, είναι τόσο όμορφη και ξεχωριστή που δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Έχω πάρει μέρος άλλη μία φορά και μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Κάποιοι θα την θυμάστε. Πρόκειται για την έκθεση ''ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ'', που γίνεται κάθε χρόνο στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. 




  Σ' ένα περιβάλλον αυθεντικό, ποτισμένο με ιστορίες ανθρώπων, τα έργα φαντάζουν σαν να'ταν από πάντα εκεί, απόλυτα εναρμονισμένα με τον χώρο. Τα δε γλυπτά (γιατί η έκθεση εκτός από ζωγραφική έχει και γλυπτική και φωτογραφία), δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις από τα πραγματικά αντικείμενα των ναυπηγείων. Μια βόλτα σ'αυτή την ανάρτηση θα σας δώσει μια ιδέα από προηγούμενη χρονιά.
  Τα εγκαίνια  είναι αύριο Παρασκευή (10/10) στις 7μμ. Όλες οι μέρες είναι γεμάτες με εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Κι ένα καταπληκτικό φινάλε την επόμενη Παρασκευή με μια υπέροχη συναυλία! 




  Θα είμαι εκεί, εκτός από την ημέρα των εγκαινίων και κάποιες άλλες φορές. Όποιος ενδιαφέρεται να 'ρθει και θέλει να συναντηθούμε να με ενημερώσει. Πραγματικά, αξίζει τον κόπο να πάτε μια βόλτα μέχρι την άκρη του Πειραιά, εκεί που ξεκινούν τα πλοία για την γενέτειρά μου. Πολλά τα συναισθήματα σ'αυτό το μέρος για μένα, αλλά ας τα αφήσουμε προς το παρόν, γιατί δεν τα προλαβαίνουμε όλα απόψε...χαχα. 
  Η συμμετοχή μου είναι με δύο έργα που τυχαία έγιναν αλλά, πιστεύω,ταίριαξαν απόλυτα με το θέμα. 

Χρωματιστά μολύβια σε επιφάνεια pastelbord

  Πάνω στην αναμπουμπούλα, συχωρέστε με, ξέχασα να φωτογραφίσω το δεύτερο πίνακα ολοκληρωμένο. Τελευταία ημέρα παράδοσης έφτιαχνα ακόμη κορνίζες! Θα πάρετε μια ιδέα σήμερα και στην παρουσίαση της έκθεσης θα σας τον δείξω ολόκληρο. 

Γραφίτης σε χαρτί bristol
  Χαίρομαι πολύ που θα είμαι εκεί μαζί με τόσους άλλους καλλιτέχνες. Μια γιορτή που φέρνει την τέχνη δίπλα στον άνθρωπο. Επιμένω να λέω πως η τέχνη, δεν είναι μόνο για τις γκαλερί και τα μεγάλα σαλόνια, πρέπει να φθάνει παντού! 

  Καλό φθινόπωρο να έχουμε, καλή σχολική χρονιά για τους πιτσιρικάδες κι όχι μόνο και να περνάτε όλοι τέλεια!!! Θα τα ξαναπούμε σύντομα. Μου λείψατε!




Σχόλια

  1. Καλώς όρισες αγαπητή μου Μαρία.
    Πιστεύω πως θα είχες ένα όμορφο καλοκαίρι.
    Οι δυό πίνακες είναι υπέροχοι.
    Να ευχηθώ να έχετε καλή επιτυχία.
    Την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σας βρήκα! Ναι δεν έχω παράπονο, πέρασα πολύ όμορφο καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο δεν μου πάει άσχημα...χαχα. Να'σαι καλά και να περνάς κι εσύ τέλεια!

      Διαγραφή
  2. Γλυκό διαβολάκι, μέσα σε όλα είσαι, επειδή το αξίζεις και πολύ σε καμαρώνω! Καλή επιτυχία, καλό φθινόπωρο, καλό βράδυ, καλά κρασσσσσά!!! Αχαχα! Φιλιά πολλά (και..καλά!!! :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ό,τι να'ναι...χαχαχα. Φιλιά πολλά και κρασιά πολλά επίσης Πέτρα μου!!! χαχαχα... μου 'λειψες! Δεν κατηφορίζεις για κανένα καφεδάκι-έκθεση, κάτι τέλος πάντων!

      Διαγραφή
  3. Μαρία μου καλησπέρα.
    Τα έργα σου είναι υπέροχα και σίγουρα απόλυτα ταιριαστά με το ύφος και το θέμα της έκθεσης
    Καλή επιτυχία σε όλους!!!
    Μακάρι να βρεθώ εκεί κάποια από τις μέρες της έκθεσης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μπορέσεις, είναι πραγματικά υπέροχη έκθεση! Σ'ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  4. θα το κανω τον περιπατο μου οπωσδηποτε Μαρακι μου καλη επιτυχια και παλι !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πουυυυ το χεις το μυαλο σουυυ??????ακου ξεχασε να φωτογραφισει τον πινακα!!!!οταν σε αφηνω λασκα...μανταρα τα κανεις!!(σε αποκαμε η ΖΑΡΓΑΝΑ με τα σουρτα φερτα!!)!!τεσπααααα....η υπολοιπη γκρινια τηλεφωνικως...
    Πολυ καλα και τα 2 εργα σου Βιλλιωτακι μου... αλλα το καραβι μου κανει ενα κλικ παραπανω!!!!υπεροχοοο....
    Αντεεε και καλη μας επιτυχια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με εντυπωσιάζεις με την επιλογή! Ευχαριστώ Μισιρλάκι μου... αν και μου την λες λίγο...συνηθισμένη είμαι, δεν βαριέσαι. Τώρα για να πω την αλήθεια,έχεις κι ένα δίκιο....χαχαχα. Μου 'φυγε το μυαλό εντελώς!

      Διαγραφή
    2. ο καθενας με το δεκαλεπτο του χαχαχαχα

      Διαγραφή
    3. Προς Μισισρλουμισιρλού... όβερ...!! τι θέλει να πει ο ποιητής για το δεκαλεπτο;,,χιχ,ι για κανε μεταφραση..!!

      Διαγραφή
    4. Μαρή, προς Μισιρλούμισιρλού όβερ, πότε φταίει το μολυβοκόριτσο και πότε εγω για οτι παθαίνει η μία απο την άλλη (κατ εσέ,πάντα).Επιρριπτεις ευθύνες επι δικαίων και αδίκων, σε καλό σου!Οσο για την επιλογή μ έστειλες αδιάβαστη...το καράβιιιιιιιιι;;;;;; Μπροστά στον ζητιάνο δε πιάνει μπάζα (με το συμπάθιο Βιλλιωτάκι μου,αλλά η συγκριση αδικεί κατάφωρα το καράβι)
      Παπαπαπαπαππααααααα έχασε τ αυγά και τα πασχάλια το καημένο ,η συνάντησή μας της έφερε σύγχιση. ΖΗΤΙΑΝΟΣ με 1000!!!!! Μετά τη Μάνα την περσυνή,παίρνει σειρά
      ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΟΥ ,μακάρι νάμουν εκεί να τρέχαμε λίγο ακόμα κι ας έλεγαν οτι ήθελαν οι κακές γλώσσες...μόνο που θα σε φρενάριζα απο τις δικές σου υπέροχες δουλειές.
      Πάντως ...στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε, είναι παραπάνω απο σίγουρο.
      Σ αγαπώ και σε θαυμάζω.

      Διαγραφή
    5. και μια ζακυνθινή επιβεβαίωση:http://youtu.be/Inv3_BSaqtA

      Διαγραφή
    6. με τον ζητιανο εχω προηγουμενα.... αχαχααχαχαχαα ( μου τη δινουν οι τσακισεις στο πουκαμισο.... εεεε βιλλιωτακι μουυυ?????)
      Με κερδισε η απλοτητα του εργαουυυυυ κυρια μουυυυ αλλα εσυυυ που να καταλαβεις που εισαι μαθημενη στις ζακυνθινεεες φιοριτούρες..........

      Διαγραφή
    7. Τώρα για να πω την αλήθεια, το Μισιρλάκι έχει ένα δίκιο, την παίδεψα λίγο με τον ζητιάνο...χαχα. Χαρά μου αν ήσουν εδώ θα ζωγραφίζαμε όλη μέρα...άντε θα σε άφηνα να κάνεις και κανένα mix media με την άλλη! Είσαι και πολυτάλαντη, τι να σε κάνω! Το τραγουδάκι αγαπημένο, αν και το προτιμώ στην αυθεντική εκτέλεση του Γεράσιμου (κοντοχωριανός σου κι αυτός να υποθέσω). Ευχαριστώ για τις ευχές! Απόψε έχουμε πρεμιέρα!

      Διαγραφή
    8. Εγω αγαπημένη μου θ αντεχα και να με τσάκιζες,όχι τις τσάκισες του ζητιάνου!!!που μου γινε απλή κι απέριττη η μιξμιντιού,που έχει την Αρτα και τα Γιάννενα...στους άλλους γίνεται λιτή!!!!
      Οσο για το τραγούδι,συμφωνώ απολύτως ,η φωνή του κοντοχωριανού Γεράσιμου (βγάζουμε ταλέντα ολούθε, τι να κάνουμε!) είναι πιο υποβλητική,αλλά είπα νάχει ζακυθινό νόημα.
      Μακάρι νάμουν εκεί και να ζωγραφίζαμε όλη μέρα...εσύ δεν ξέρω αν θα μ άντεχες στο τέλος,χαχαχαχαχα βλέπεις είναι να μην στρωθώ,μετά ούτε με βίντσι δε σηκώνομαι!

      Διαγραφή
    9. Αχ Χαρουλάκι μου, είδες πως με κάνει; Έχω και τύψεις πως την παιδεύω! Ας αρέσει όμως και σε κάποιον το καραβάκι μου... έχει κι αυτό την χάρη του! Έλα ξανά και θα κάνουμε τριήμερο ζωγραφικό πάρτι!

      Διαγραφή
  6. Εμ αμα είμαστε όλη την ωρα στο φέης μπούκι.. που να βρεθει καιρός να έρθεις στο σπίτι σου που έβγαλε αραχνες..χι.χιχ. και εμεις που δεν εχουμε φεης τι πρέπει να κανουμε δηλαδή; να γυρίζουμε στους δρόμους απο εδώ και απο εκεί να μαθουμε τι κανετε;; και απο οτι μας πληροφορείτε δηλαδή κυρία δασκαλα μας που να σας μείνει καιρός απο τόσες ετοιμασίες . για να πούμε και του στραβου το δικιο δηλαδή αντε βρε Μαρακι μας χαλαλι η αναμονή... αν εναι να μας λές καθε φορα τόσο ομορφα νέα ας πάει και το παλιαμπελο.. της απουσίας..χιχι. .. το ασπρόμαυρό σου εξαιρετικό οσο για το καραβι εεεεεε στο υγρο στοιχείο δεν παιζεσαι το έχουμε πει Μαρακι καλη επιτυχία στην Εκθεση... αν ήμουν κοντα θα ερχόμουν με χίλια δεν το συζητώ... και πού σε; μην στεναχωριεσαι για την αργοπορια.σου εδώ. εμεις μπαινουμε και ξεραχνιάζουμε..χι.χι. βρε μηπως πρεπει να κανω και εγώ φεης μπούκι;;χιχ.χι
    μετα ποιος θα ξεσκονίζει εδώ μεσα;;;; ααααα παπαπα !!!! φιλούρες..!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Ρούλα μου. Άφησα το σπιτάκι μου για χάρη του εξοχικού...χαχαχα. Να κάνεις κι εσύ πάντως, μας λείπεις από την εκεί παρέα! Ευχαριστώ για το συγύρισμα...χαχαχα... κι όχι μόνο!

      Διαγραφή
  7. Καλώς την κι ας άργησες !!!!
    Τα έργα σου είναι καταπληκτικά !!!! Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση !!!!!
    Επισκέφτηκα και την προηγούμενη ανάρτηση που την αφορά και είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακά και τα έργα και ο χώρος !! Όσο για τα δικά σου έργα ξεχωρίζουν από χιλιόμετρα !!!!
    Μπράβο σου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άργησα δεν θα πει τίποτα! Είναι όντως μια ιδιαίτερη έκθεση Ράνια μου. Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή
  8. Καλή επιτυχία Μαράκι μου και σε αυτή την έκθεση!!!!!!!! Τα έργα σου όπως πάντα εξαιρετικά είναι βέβαιο πως θα ξεχωρίσουν!!!! Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Μαρία!!
    Να σου ευχηθώ πρώτα απ΄όλα καλή επιτυχία στην έκθεση!
    Τα δύο έργα σου είναι εξαιρετικά (όπως και όλα τα υπόλοιπα εξάλλου...)
    και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου στην πρόταση ότι η τέχνη πρέπει να φθάνει παντού...
    Καλή συνέχεια σου εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Αλεξάνδρα. Οι πραγματικοί καλλιτέχνες δεν μπαίνουν πίσω από ακριβές βιτρίνες μόνο! Χαίρομαι που συμφωνούμε.

      Διαγραφή
  10. Καλώς μας ήρθες ! Καλά, μας το λες έτσι καταμουτρα ότι απαρνείσαι την παρέα μας για το φου/μπου ;;
    Τελος πάντων εμείς είμαστε μεγάλες καρδιές -εξ' ου και το κάπως ευρύχωρο εξωτερικό σουλούπι- και σε συγχωρούμε.
    Τα έργα σου πάντα μας λένε πολλά, κάθομαι και τα κοιτάζω, αυτό το καράβι ακριβώς τα μπάρκα του Καββαδία μου θύμισε... Ταξίδια σε μέρη μακρινά κι άγνωστα.
    Φιλιά πολλά Μαράκι μου, καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικούλι μου είσαι κι εσύ κατά του ΦΒ; Έλα μωρέ, έχει κι αυτό τα καλά του. Καλώς σας βρίσκω κοριτσάκι μου. Έχουμε να περάσουμε ολόκληρο χειμώνα μαζί! Φιλιά άπειρα!

      Διαγραφή
  11. Και τα δύο έργα σου είναι υπέροχα, με κάποια προτίμηση στον ζητιάνο θα έλεγα.
    Kαλή επιτυχία στην έκθεση, Μαρία μου!!!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαρία μου καλώς ήρθες!!!
    Τα έργα σου είναι τέλεια!!!
    Καλή επιτυχία στην έκθεση!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου αρέσουν πολύ τα καράβια , πάντα ήθελα να ταξιδεύω με καράβια αλλά το δεύτερο έργο σου ξεχώρισα γιατί έχει το χρώμα της χιλιοβασανισμένης Ελλάδας !!! Θέλω να έρθω , η πρόταση είναι πολύ δελεαστική και νομίζω θα τα καταφέρω!!!! Για το καλό μου δηλαδή να δω τι ωραίο συμβαίνει στο Πέραμα!!
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να τα καταφέρεις! Θα χαρώ πολύ να μου πεις εντυπώσεις και μακάρι να βρεθούμε! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  14. Καλή επιτυχία Μαρία μου!
    Να μας δείξεις φωτογραφίες από την έκθεση να καμαρώσουμε τα έργα σου!!!!
    Μακάρι να τα βλέπαμε και από κοντά!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω υλικό αρκετό. Χρόνο να βρω να κάτσω να τα φτιάξω! Ευχαριστώ Ρένα μου!

      Διαγραφή
  15. Και τα δυο σου έργα Μαρία πανέμορφα και απόλυτα ταιριαστά με το χώρο όπου θα τα εκθέσεις. Καλή επιτυχία εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα έργα σου Μαρία μου είναι υπέροχα όπως πάντα!!
    Εύχομαι κάθε επιτυχία από καρδιάς!! φιλιά πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τώρα ή η ηλικία φταίει...... ή οι πολλές υποχρεώσεις...... ¨Ημουν σίγουρη ότι σχολίασα ,φοβερά ενθουσιασμένη με την τελευταία ζωγραφιά σου,την τόσο ζωντανή που εψαχνα κέρματα.... αλλά μάλλον δεν θα πάτησα δημοσίευση(σύμπτωση όμως και στο F.B.;;;)Αχ δεν πάω καλά!! Κάθε νέο σου έργο ξεπερνά τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!! Καλή επιτυχία... Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο ΦΒ σχολίασες καλέ! Μη τρομάζεις...χαχαχα! Ευχαριστώ πολύ Έφη μου!!!

      Διαγραφή
  18. Οπως βλέπω παλι σκονες πιάσαμεεεεεε;;;;καλα που εχεις και μενα και σε νοιάζομε... να ανοιξω τα παραθυρα να τιναξω τα χαλια χειμώνιασε βλέπεις... και εσύ ακομα στο εξοχικό Φ.Β ..εισαι.. βρε ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!!!!! φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ