Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για να μείνει η ''Φλόγα'' αναμμένη.

  Στην εκπνοή του χρόνου (έχω γίνει πλέον γραφική), έτοιμη και η δική μου συμμετοχή για τη γιορτή της προσφοράς και της αγάπης, στην Ναύπακτο! Ένα έργο pastel, με την ευχή να πιάσει τόπο στην όλη προσπάθεια. 

''Τουλίπες''
40 εκ.x30 εκ.
Soft pastels σε χαρτί



  Στον άδικο κι άνισο αγώνα που έχουν να δώσουν παιδιά και γονείς, ας λείπει η αγωνία για τα χρήματα. Όχι πως με αυτές μας τις δράσεις λύνουμε το πρόβλημα. Δυστυχώς αυτοί που πραγματικά μπορούν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις, κωφεύουν. Αν βοηθάμε όμως, έστω και στο ελάχιστο, για μας είναι αρκετό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τον τρόπο που το αρχίσαμε, προσπαθώντας κάθε φορά για το καλύτερο. 




  Κάποιοι μας ρωτούν γιατί κάνουμε τόση φασαρία και δεν δίνουμε ο καθένας ένα ποσό στον εκάστοτε σύλλογο, ίδρυμα κλπ αφού έτσι κι αλλιώς και σε χρόνο μας κοστίζει και σε χρήματα, τις περισσότερες φορές, η όλη διαδικασία. Υπάρχουν πολλά που μπορεί ν'απαντήσει κανείς σ'αυτό το ερώτημα. Δεν σας κρύβω πως κι εγώ το σκέφτηκα κάποια στιγμή, αλλά βρήκα ένα σωρό λόγους για να αντιπαραθέσω:
  Πρώτον και βασικότερο... απλά δεν θα δώσουμε τα αντίστοιχα χρήματα.  Ίσως δώσουμε κάποιοι σε κάποιες περιπτώσεις. Όμως είναι δύσκολο να πεις, για παράδειγμα, ''τώρα δίνουμε χρήματα στην Φλόγα''  και να πάμε όλοι αύριο να το κάνουμε. Εννοείται πως κάποιοι δίνουν χρήματα ούτως ή άλλως αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό.
 Έπειτα για πολλούς από εμάς το να διαθέσουμε ένα ποσό, πιθανόν, να είναι απαγορευτικό. Δίνοντας όμως τη δημιουργία μας, δίνουμε τη δυνατότητα σε κάποιον άλλο που μπορεί, να το κάνει.
  Ακόμη είναι ευκαιρία για κάποιον να αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές, αντικείμενα κι έργα τέχνης που, στην κανονική τους κοστολόγηση, να μη μπορούσε. 
  Άλλος ένας λόγος, ίσως και ο πιο ουσιαστικός, είναι πως όλο αυτό μας κρατά ευαισθητοποιημένους και μας καλλιεργεί όλο και περισσότερο την αρετή της προσφοράς. Στις σύγχρονες κοινωνίες της αποξένωσης και του ωχαδερφισμού, αποδεικνύουμε, πως και ευαισθησία μπορεί να υπάρξει και αγάπη προς τον συνάνθρωπο. 
  Τέλος μέσα από αυτές τις διαδικασίες, απολαμβάνουμε μια υπέροχη διαδικτυακή παρέα, που ενίοτε γίνεται και πραγματική. Αν σκεφτώ θα βρω κι άλλες αιτίες, αλλά νομίζω πως αυτές αρκούν για να μας πείσουν. 




  Καλή μας επιτυχία, λοιπόν, και στην Ναύπακτο! Ασπασούλα σ'ευχαριστούμε πολύ για την πρωτοβουλία και καλή δύναμη ως το τέλος! Κάτι μου λέει πως θα σπάσουμε όλα μας τα ρεκόρ!!! Και όπως είπα και στον καπετάνιο μας (λέγε με Χριστοδούλου), με κάποιο μαγικό τρόπο, όσες δυσκολίες και εμπόδια κι αν παρουσιάζονται, κάθε μας δράση λαμβάνει τη μέγιστη επιτυχία. Το'χουμε λέμε!!!χαχα. 
  Σας χαιρετώ και πάω να πάρω τον ανήφορο για την Συμπρωτεύουσα. Δημιουργικό ΣΚ και με πολλές συναντήσεις... αν και λίγο άρρωστη, εύχομαι να τα βγάλω πέρα με το Μακεδονίτικο ταπεραμέντο!!!




Σχόλια

  1. Μαράκι, δεν θα σου πω πως μου άρεσε η δημιουργία σου... αυτό το ξέρεις!
    Θα σου πω ένα πελώριο μπράβο για το σύνολο της ανάρτησης και της πράξης σου!!!
    Φιλάκια πολλά και θεραπευτικά!!!
    Κάθε επιτυχία!!!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως ανέφερα και παραπάνω το έργο σου δε... μου άρεσε καθόλου, ούτε το θέμα, ούτε οι συνδυασμοί των χρωμάτων, ούτε οι αψογες λεπτομέρειες, τίποτα λέμε...
    Ο σκοπός όμως, δε σηκώνει αστεία. Όσοι είμαστε γονεις μπορούμε ίσως να υποψιαστούμε την αγωνία αυτών των γονιών και τον αγώνα που κάνουν για τα αγγελούδια τους. Μακάρι να πετυχει η κοινή προσπάθεια, μακάρι έστω και μια οικογένεια να νιώσει ότι σ' αυτό τον αγώνα έχει μια ελάχιστη βοήθεια.

    Είναι πολύ πιο όμορφη αυτού του είδους η προσφορά, συμφωνώ. Αν απλά δίναμε χρήματα, όσοι μπορούσαν , θα ήταν μια πράξη χωρίς ψυχή, σαν τα δωρα σε γάμους και γιορτες, ενα χαρτονόμισμα σ' ένα φακελο και καμία σκεψη, κανένα νοιάξιμο γι' αυτόν που θα το πάρει. Ισα ίσα να βγει η υποχρέωση. Ενω τωρα τόσοι άνθρωποι θα φτιάξουν μια αλυσίδα που, δε μπορει, και μόνο από τη θετική τους σκέψη, κάτι καλό θα προκύψει.
    Σε φιλώ Μαράκι μου, καλό βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαράκι μου τα είπες όλα πάρα πολύ ωραία!!!!
    Για όλα αυτά είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δώσουμε μια μικρή βοήθεια!!!!!
    Δε θα σώσουμε τον κόσμο εμείς , άλλοι έχουν την υποχρέωση αυτή!!!
    Την αγάπη μας μόνο!!!!!
    Πολλά φιλιά και σε περιμένουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΑΑΑΑ!!!!!
    Ξέχασα!!!!!
    Το έργο τέλειο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί μπορώ να πώ για τις τουλίπες σου? Το ξέρεις πόσο τις λατρεύω, είτε ζωντανές, είτε ζωγραφισμένες! 'Οταν μάλιστα είναι από τα χεράκια σου!!!!!! Συμφωνώ βέβαια απόλυτα με όσα λές, και βοηθάμε μ'αυτόν τον τρόπο, και δείχνουμε την αγάπη μας, αλλά και το ευχαριστιόμαστε δημιουργώντας για έναν καλό σκοπό!
    Είμαι σίγουρη ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία το μπαζάρ της Φλόγας.
    Πολλά φιλιά και καλό ταξίδι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χάρηκα αφάνταστα την σημερινή σου ανάρτηση που επιβεβαιώνει όσα έλεγα όλο αυτό τον καιρό σε όσους με ρωτούσαν το γιατί επιλέγουμε αυτό τον τρόπο να βοηθάμε...Θα μπορούσα κι εγώ να σου πω πολλούς ακόμη λόγους...αλλά η ουσία είναι αυτή...Δεν χρειάζεται φαντάζομαι να πω ότι το έργο σου είναι υπέροχο...ξέρεις άλλωστε ότι θαυμάζω ότι δημιουργούν τα χεράκια σου.... αλλά θα κάνω μια ερωτησούλα γιατί δεν κατάλαβα το χαζούλι....Θα μας έρθεις στην Ναύπακτο ??? Ελπίζω σε ένα ναι...όχι τίποτα άλλο ...να δεις και εκείνο τον κήπο τώρα που καλοκαιριάζει μήπως κάναμε κανένα υπαίθριο μάθημα...χαχαχα...γιατί αίθουσα δεν μπορώ να βρώ καρδιά μου...και θέλουμε πολύ!!! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Μαρία μου!
    Το έργο σου για τη Ναυπακτο ειναι υπεροχο! Υπεροχο ομως!
    Σιγουρα θα πιασει τοπο!
    Επισης μου αρεσαν ολα αυτα που ειπες για τα χρηματα κτλ κτλ.
    Συμφωνω μαζι σου!
    Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eγώ πάντως, τις αγάπησα τις τουλίπες σου!! Κατά τ' άλλα, δε χρειάζονται λόγια όταν μιλούν τα έργα.... Καλημέρες και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πραγματικά πολύ όμορφη η συμμετοχή σου στη γιορτή της προσφοράς και της αγάπης στην όμορφη και αγαπημένη Ναύπακτο. Εύχομαι καλή επιτυχία στην ωραία διοργάνωση σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι τουλίπες είναι τα αγαπημένα μου λουλούδια, όσο για τα παστέλ, εεεεε εσύ θα μου πεις γιατί εσύ ξέρεις καλύτερα!!! Δε θα μπορούσες σε μια τέτοια γιορτή να έχεις φτιάξει κάτι πιο μικρό σε ομορφιά και χάρη!!! Τα χρώματά σου, τόσο λαμπερά, θα δώσουν μια νότα χαράς και αισιοδοξίας στην γιορτή!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή μου Μαρία.
    Δεν έχει σημασία τι δίνεις. Εκείνο που μετράει είναι ο τρόπος που το δίνεις. Κι΄εσείς κάνετε όλες σας κάτι υπέροχο. Είστε άξιες θαυμασμού και ένα μεγάλο "μπράβο" σας ανήκει.
    Την αγάπη μου καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαράκι μου καλησπέρα.Δεν υπήρχε περίπτωση να μην ήσουν παρόν και σε αυτόν τον αγώνα. Το έργο σου όπως όλα βέβαια είναι τέλειο. Μα εκεί που θα σταθώ είναι οι λόγοι που μας κάνουν να συμπαραστεκόμαστε σε τέτοιες δράσεις. Όλα όσα γράφεις είναι αυτά που μας έκαναν να σκεφτούμε τον άνθρωπο να βγάλουμε από μέσα μας συναισθήματα και να τα σκορπίσουμε απλόχερα. Καλή επιτυχία λοιπόν και στη Ναύπακτο. Καλό κουράγιο και δύναμη για το επόμενο. Τον Οκτώβρη στην Κοζάνη. Φιλάκια και καλή αντάμωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι όμορφη εξήγηση έδωσες για κάθε φιλανθρωπικό παζάρι!
    Πανέμορφη η συμμετοχή σου!
    Καλή επιτυχία στον αγώνα μας! :))
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαρία μου, συμφωνώ με τα λόγια σου, σχετικά με τον τρόπο που επιλέγουμε να κινούμαστε σε τέτοιου είδους δράσεις.
    Το έργο σου είναι εξαιρετικό, το λάτρεψα! Υπέροχα χρώματα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ όμορφη η δημιουργία σου!!! Καλή επιτυχία να έχει και αυτή τη φορά το μπαζάρ!!
    Περαστικά σου!!
    Φιλάκια, καλό σ/κ
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαρία μου συμφωνώ απόλυτα με τις σκέψεις σου και μέσα στους δύσκολους καιρούς μπορούμε να προσφέρουμε τη χαρά με τα χέρια μας και προσωπική δουλειά , όσο μπορεί ο καθένας .
    Να περάσεις καλά στη Θεσσαλονίκη και οι ανεμώνες σου υπέροχες .
    Φιλάκια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άλλος για Ναύπακτο τράβηξε πήγε κι άλλος Θεσσαλονίκη;;
    Ο πίνακας είναι άλλο ένα μικρό έργο τέχνης! Είσαι χάρμα Μαρία μου!
    Καλή επιτυχία σε όλους τους αγώνες. Πολλά γλυκά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αν πρόλαβες λέει Μαράκι;;... και με το καλύτερο κομμάτι ... γνώριμος ο τρόπος που ζωγραφίζεις τα έργα σου .και γραφεις αλήθειες.... στο έχουμε πεί και ξέρουμε οτι δεν θα έκανες τίποτε λιγότερο απο το τέλειο.. Μαράκι μας.. ... Πες τα βρε Πετρίνα μου απο πάνω.... για Σαλονίκη πάλι τραβηξε το Μαράκι μας πάνω κάτω το βρήκαμε τώρα ΄έ;.... χι.χιχ. σου λέει τι είναι η Σαλονίκη από Αθήνα;; μια ανάσα δρόμος..τυχερούλααααααα!!! σε φιλώωωωωωωωωωωω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υπέροχες οι τουλίπες σου Μαρία, φτιαγμένες και αυτές όπως και τα υπόλοιπα έργα για το μπαζάρ με πολύ αγάπη. Καλά να περάσεις στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαράκι θα επαναλαμβάνομαι αφού δεν γνωρίζω και πολλούς άλλου τρόπους εκδήλωσης θαυμασμού για την δουλειά σου!!! Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα, όλα είναι ένα και ένα θαυμαστά, ζωντανά και σωστή απόδοση!!!! Φιλάκια πολλά και με το καλό η επιστροφή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Yπέροχος όπως υπέροχος είναι και ο σκοπός.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Υπέροχος πίνακας, Μαράκι!! Φτιαγμένος με πολλή αγάπη και γλύκα!!
    Να'σαι καλά!!! Να περάσεις όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μαράκι μου όμορφο, οι τουλίπες σου θα γεμίσουν φως, άρωμα, χρώμα και χαρά στις όμορφες ψυχούλες που δίνουν αυτο τον πραγματικά άνισο αγώνα!!!! Αυτου του είδους οι προσφορες νομίζω έχουν ανεκτίμητη αξία!!! Μπράβο σου και γι' αυτη σου την υπέροχη κι από καρδιας συμμετοχή!!!! Σε φιλώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ