Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να ένα... να δύο... να πολλά μήλα!!!

  Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη περνάω τόσο καλά! Και η ίδια η πόλη έχει μια γλύκα μοναδική και οι άνθρωποι της είναι ζεστοί και χαμογελαστοί και ο χώρος που κάνουμε τα σεμινάρια είναι μια απίθανη καλλιτεχνική φωλίτσα και οι μαθητές μου (όχι δεν λέω μαθήτριες γιατί είχαμε και τον πρώτο μαθητή στην παρέα μας!) ... και, και, και... Νομίζω πως αν ξεκινήσεις με Θεσσαλονίκη, δεν μπορείς να σταματήσεις... χαχαχα. Αυτό έπαθα κι εγώ και όλο την κάνω προς το βορρά.


   Τούτη τη φορά χρωματίσαμε. Είχα μια χαρά και έναν ενθουσιασμό ξεχωριστό, γιατί επρόκειτο να τους γνωρίσω τη μεγάλη μου αγάπη... τα χρωματιστά μου μολύβια. Ήθελα να τους εξηγήσω, μ'ένα βλέμμα, αν γινόταν... με μια άνασα, πόσο σπουδαία είναι. Τι όμορφα που μπορούν να γεμίσουν τα λευκά χαρτιά με χρώματα και σχέδια, να μας χαλαρώσουν, να μας ταξιδέψουν και στο τέλος να μας συναρπάσουν από τ' αποτέλεσμά τους! 


  Πήρα ένα στα χέρια μου και το έδειξα με περηφάνια, λες κι εγώ το 'φτιαξα, λες κι εγώ το ανακάλυψα ή λες και δεν είχαν ξαναδεί ποτέ τους μια ταπεινή ξυλομπογιά.  Σαν να'βγαλα από το καπέλο του μάγου το πιο επιδέξιο ραβδάκι! 
  Και ξεκίνησαν, στην αρχή δειλά, βλέποντας απλά θαμπές γραμμές στα πινακάκια τους, άκομψες μουτζούρες που με τίποτα δεν έμοιαζαν με το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν. Κι ο ενθουσιασμός απομακρυνόταν από τα μάτια τους... ''μπα, δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε'', ''ας μείνουμε στα πινέλα καλύτερα''... Κι εγώ τους εξηγούσα και τους έλεγα συνεχώς πως ακόμα είναι πολύ νωρίς και πρέπει να συνεχίσουν και να δουλεύουν ξανά και ξανά τα χρώματα και να δημιουργούν διαβαθμίσεις.
  Και ξαφνικά άρχισε να ξεπετιέται το πρώτο αληθινό μήλο!



 Γυαλιστερό και τρισδιάστατο... κι ακούστηκε το πρώτο ''ουάου''... χαχα... Την λατρεύω αυτή τη στιγμή που λες και μ' ένα κλικ το μπερδεμένο και ακατανόητο, ξεδιπλώνεται μπροστά σου και ζωντανεύει. Είναι η στιγμή, αυτή η μία και μόνη, που αντιλαμβάνεσαι τι πρέπει να κάνεις, που είναι το μυστικό, ποια είναι η τεχνική και βρίσκεις το δρόμο σου. 

  
  Και το ένα μήλο ακολουθούσε το άλλο και το καλάθι μας γέμιζε με όλο κι ομορφότερα μήλα! Και αφού δεν θέλαμε να μας χαλάσουν και ν'αρχίσουν να μαυρίζουν, σκεφτήκαμε να τα δροσίσουμε λίγο για να τα κρατήσουμε φρέσκα. Σταγόνες, τότε, άρχισαν να κυλούν στις καμπύλες τους και να τα κάνουν να φαίνονται ακόμα πιο λαχταριστά! Τα χαμόγελα πλάτυναν και τα μάτια έλαμψαν στα πρόσωπα όλων! 
  Κάναμε κι άλλα κολπάκια... αλλά δεν θα τα πούμε κι όλα... γιατί τώρα γίναμε επιδέξιοι ζωγράφοι χρωματιστών μολυβιών και ανέβηκαν οι μετοχές μας... χαχαχα. 



  Εκτός από ζωγραφική, κάναμε κι άλλα πράγματα, αλλά κι αυτά νομίζω πως πρέπει να μείνουν επτασφράγιστα μυστικά... αν και πριν γυρίσω οι περισσότεροι ήταν ενήμεροι... χαχαχα. 
  Πέρασα καλά, σας το'πα από την αρχή. Υπάρχει μια παρεούλα που με περιμένει πάντα στη συμπρωτεύουσα, με ταΐζει, με ξεναγεί, μου κάνει δώρα, γενικώς με κανακεύει... Ε, πως να μη πετάω τη σκούφια μου κι εγώ; 
  Ευχαριστώ από καρδιάς, φίλους, μαθητές, έκτακτους προσκεκλημένους αλλά και τη φιλόξενη καλλιτέχνιδά μας, την Ανθούλα, που κάθε φορά κάνουν τα πάντα για να μη θέλω να φύγω. Μόνο μια μικρή πίκρα μου 'μεινε για μια συνάντηση που ο καιρός δεν μας επέτρεψε να γίνει. Όμως δεν είναι να τα βάζουμε με την φύση... ανώτεροί της δεν θα γίνουμε ποτέ! 

  
  Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα και σκοπός μου, να τα κάνω όσο πιο μαγικά γίνεται για το μικρό μου ελαφάκι (έχουμε και ρόλο... τι μαθητές θα'μασταν!). Θα τα ξαναπούμε ως τότε. Χαλαρώστε και απολαύστε αυτά που έχετε. Είναι σίγουρα αρκετά!





Σχόλια

  1. Αννα να ενα μήλο, Λόλα να ενα αλλο...κι εγω η λωλή πότε θα φτιάξω μήλο;;;;Ούτε η Ευα νάμουν τέτοιο ανεξήγητο πάθος με το μήλο! Ναι ξέρω ,θα μου πεις "ακόμα δεν έκανες σκίτσο,το μήλο σε μάρανε". Τι να κάνω έχω τις προτεραιότητές μου και τις κρυφές μου επιθυμίες.πειράζει;;;
    Πειράζει που ζηλεύω τους εκάστοτε μαθητές σου;όπως και τα ανεβοκατεβάσματα στη Θεσσαλονίκη; Ας ελπίσουμε οτι κάπου θα συναντηθούμε...

    Υ.Γ Καλά δεν είσαι Σαλαμίνα;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειδεεες πως μας εχεις καταντησειιιιι!???
      Σαλαμινα ηταν και εκανε αναρτησηηη!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. ΑΑΑΑ...και ασε τα μηλα τωρα ...εχουμε χριστουγεννιατικες εργασιεεεες!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Εγώ κινούμαι πάνω κάτω στη γνωστή διαδρομή... εσύ κοίτα να με πετύχεις σωστά... μη με πάρει ξώφαλτσα και παιδεύομαι...χαχαχα. Θα πιάσεις τα πινέλα σου και θα μας ξεπεράσεις εσύ Χαρουλάκι... όταν φυσικά τελειώσουν οι δουλειές στο χωριό του Άη Βασίλη... μη σε διώξουν κι από ξωτικό!

      Διαγραφή
    4. Εσύ καλικατζαράκι-Μισιρλάκι, μόνο για να πειράξεις ήρθες; Πες κάτι για τις συμμαθήτριές σου!!!

      Διαγραφή
  2. Τα βλέπω και τα ζηλεύω όλα αυτά που φτιάχνεις με τις μαθήτριές σου!Ευελπιστώ,ότι κάποτε θα καταφέρω να γίνω μια απ'αυτές.Άντε,Μαρία οργάνωσε κάτι και στο Ηράκλειο!!Ή έστω κάτι διαδικτυακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το εύχεσαι και θα πραγματοποιηθεί,τα δε αποτελέσματα θα σε αφήσουν ενθουσιασμένη!!

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ θέλω να'ρθω κορίτσι... που ξέρεις μπορεί να τα καταφέρουμε. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Θέλω κι εγώ μήλα....ζουμερά....με σταγόνες νερού επάνω. Όταν θα στήσετε "πάγκο" και στην Αθήνα....θα έλθω οπωσδήποτε να ψωνίσω (και να "ψωνιστώ" από τη χαρά μου....γιατί είμαι σίγουρη ότι με τέτοια δασκάλα θα σκίσω κι εγώ). Φιλάκια πολλά Βιλλιωτάκι μου....είσαι αξεπέραστη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα είσαι σίγουρη για το αποτέλεσμα .Η δικη σου θέληση με την μαγική αύρα της Μαρίας θα κάνουν θαύματα!!!

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ είμαι σίγουρη Ελένη πως θα σκίσεις!!! Συμφωνούμε τρεις... άρα το σιγουρέψαμε...χαχα. Με πολύ χαρά να ζωγραφίσουμε παρέα!!!

      Διαγραφή
  4. Μα δεν είναι μόνο τα μολύβια, είναι το χέρι σου που κάνει τις εικόνες να θέλουν να σου μιλήσουν !!!
    Είσαι καταπληκτική !!! Μπράβο !!!!! Εξαιρετική δουλειά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλα χεράκια μάγεψαν τις εικόνες Ράνια μου. Εγώ μόνο καθοδηγούσα! Ευχαριστούμε πολύ!

      Διαγραφή
  5. Εγώ που τα είδα και άγγιξα τις *μολυβιές* ενθουσιάστηκα!!! είσαι υπέροχη σε όλα.Χάρηκα που σε γνώρισα!Ευχομαι με κέφι να απολαμβάνεις τις Χριστουγεννιάτικες σου ετοιμασίες..Φιλάκια πρωινής κυριακάτικης καλημέρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη μου εκτιμώ πολύ τη γνώμη σου και χαίρομαι ιδιαίτερα. Να'σαι καλά. Σου στέλνω πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Μήλο μου κόκκινο... γιατί να μην είμαστε εκει, να δαγκώσουμε ένα κόκκινο, ζουμερό, λαχταριστό μηλαράκι να μας δώσει μαγικές δυνάμεις και να κάνουμε κι εμείς τέτοια κόλπα;;
    Φιλιά πολλά σε όλες σας, φιλιά και στο ελαφάκι σου, να χαρείς αυτήν την ηλικία που είναι η πιο όμορφη σ' όλη τη σχολική ζωή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το απολαμβάνω το τερατάκι μου! Πάντα όμως νομίζω πως θα νοσταλγώ αυτή του την ηλικία... είναι η πιο τρυφερή. Νικούλα μου πολλά φιλιά και σε σας!

      Διαγραφή
  7. "WOW!" "WOW!" Και ξανά "WOW!"
    ;-)
    Είμαι σίγουρη πως αν απλώσω το χέρι μου, θα το πιάσω το μήλο!!!
    (Και θα το προσφέρω στην Εύα.... Συγνώμη, στη Χαρούλα μου, εννοώ!!!)
    ;-)
    Φιλάκια πολλά-πολλά, Μαρία μου!!
    Ο ενθουσιασμός σου ήταν διάχυτος στην κάθε λέξη της ανάρτησης!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την αμαρτία την έχεις εύκολη κι εσύ ε; χαχαχα. Ναι ενθουσιάστηκα!!! Σμμμμμμμμμμμμμουτς επίσης!

      Διαγραφή
  8. Τα πιο όμορφα και νόστιμα μήλα, φτιάξατε Μαρία στην Θεσσαλονίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μιλάνε τα μήλα σου Μολυβένιο μου Κορίτσι!
    Είμαι σίγουρη ότι και η Θεσσαλονίκη σού είναι ευγνώμων για την επίσκεψη!
    Να περνάς καλά γλυκούλα μου και πολλά φιλάκια!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως με αγαπάνε εκεί πάνω...χιχιχι... Τα μήλα δεν είναι δικά μου...είναι των καλώς μου μαθητών!!! Με λίγες οδηγίες, βέβαια, αλλά από τα χεράκια τους!

      Διαγραφή
  10. Και από κοντά ακόμα πιο όμορφα!!!
    Μπράβο στις μαθήτριες, στον μαθητή και στην υπέροχη δασκάλα τους!!!
    Καλή ξεκούραση, καλές γιορτές με υγεία και χαμόγελα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να και τ' άλλο αστέρι του Βορρά! Ευχαριστούμε πολύ κοριτσάκι μας όμορφο!!!

      Διαγραφή
  11. Αυτά τα μολύβια σου, είτε είναι χρωματιστά είτε όχι, είναι θαυματουργά !!!
    Φιλάκια στο ελαφάκι σου, καλή επιτυχία στη γιορτούλα του,
    τον έμαθε καλά τον ρόλο του ??????
    Τι ωραία ηλικία !!!!!!!
    Φιλάκια σου στέλνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 'μαθε... τώρα τι θα κάνει στο ζωντανό, δεν το ξέρω. Έχω αγωνία για την παράσταση...χαχαχα. Σοφάκι μου φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Το κοιτάω κ το ξανά κοιτάω κ λέω δε μπορεί......αποκλείεται....κ ομως δεν ειναι φώτογραφια.....δεν ξερω τι να πω παρα μόνο ότι υποκλίνομαι. Όταν μεγαλώσει λ´ιγο η Σοφία μου θα γίνουμε μαθήτριες σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ τι να πω! Είμαι ευτυχής που απέκτησα άλλη μία φίλη από το νότο. Είμαι όμως ακόμη πιο ευτυχής που απέκτησα ενάμισο τέτοια μήλα φτιαγμένα από τα χεράκια μου με τις οδηγίες της δασκάλας μας και τη βοήθεια των τέλειων μολυβιών που μας προμήθευσε. Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώστε έβαλες τα μήλα πάνω από μένα;;; Μπράβο Γιούλα! Χαχαχα... εγώ και τα μήλα είμαστε ένα! Τι καλά που σας βρήκα όλες εσάς τις βόρειες αγκαλιές!!!

      Διαγραφή
  14. Μολυβια μολυβια, ψηφιζω χιλιες φορες. Τα παιρνεις και ευκολα μαζι σου οπου πας. Εμείς? Πότε θα συναντηθούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο εύκολο βρε Μαιρούλα. Δεν το 'λεγες τόσο καιρό να πεταχτώ για ένα καφεδάκι...χαχαχα. Θα γίνει κι αυτό... συγκεντρώνω μαγεία για να βοηθήσει.

      Διαγραφή
  15. Μήλα και μηλαράκια ζουμερά, μήπως να μαζευτούμε να κάνουμε μια μεγάααααααααλη και πεντανόστιμη μηλόπιτα;;;
    Μπράβο Μαρία μου, άξια δασκάλα και άξιοι μαθητές!!! φιλιά πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς είχαμε και μηλόπιτα κατά την διάρκεια του σεμιναρίου...χαχα... Αλλά αυτά δεν μου τα δίνουν με τίποτα να τα κάνω πίτα...χαχαχα. Φιλιά πολλά Μαριέλα μου!

      Διαγραφή
  16. Τα μαγικά μολύβια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! μπράβο και στα κορίτσια σου και σε σένα !
    Καλές γιορτές φιλιά πολλά.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φρεσκα -ζουμερα -ολοδροσα μηλαρακια!!!! Μπραβο στις μαθητριες και στη δασκαλα!!!!!
    Αν πω πως δεν στεναχωρεθηκα που δεν ειχα και γω ενα και μισο μηλο θα πω ψεματα.
    Καλο βραδυ Μαρακι-τα φιλια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Μαράκι μου!!! Θα ξαναφτιάξουμε μηλαράκια... κι άλλα πολλά κι ωραία. Μη μου λυπάσαι...

      Διαγραφή
  18. Τωρα αν σου πώ μετα πο τόσες μερες που έκανα να ερθω πως δεν ζήλεψα θα ηταν ψεματα Μαρακι μου . και οχι μονο για να μαθω να ζωγραφίζω΄.. αλλα να δώ και στα μάτια των κοριτσιών τον ενθουσιασμό και την χαρα για το κατόρθωμα τους.. και δεν ζωγραφίζεις μονο με τα μολιβια αλλα και με τις λέξεις μας μεταφέρεις το συναισθημα .. Μαρακι μου.. το ξερω οτι έχω μεινει μεταξεταστεα στο μαθημα αλλα να το περιμενεις μετα τις γιορτες.. σου το χρωσταω.. κυρια .. τι μαθήτρια .. ειμαι .. μονο οι άλλοι θα χρωστανε;;..χι.χι. φιλακια πολλα ζήλειας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααααα ο τίτλος ολα τα λεφτα....χι.χιχ.χιχ.

      Διαγραφή
    2. Ρουλίτσα μου είσαι η πιο συνεπής μαθήτρια. Έχεις στείλει όλες τις εργασίες σου από την αρχή...σε αντίθεση με ΟΛΕΣ τις άλλες...χαχαχα. Πόσο θα'θελα να σ'έχω σε μια αληθινή τάξη!!!

      Διαγραφή
  19. Καλή σου μέρα Μαρία μου καλή μου.
    Χαίρομαι που τόσο πρόθυμα και τόσο όμορφα προσφέρεις αυτό που μπορείς να δώσεις.
    Είσαι σπουδαία και εύχομαι πάντα να μπορείς να προσφέρεις
    Τα φιλιά μου καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον ξενιτεμένο μας. Ντένη μου αγαπώ και τη ζωγραφική αλλά και το να μαθαίνω αυτά που ξέρω στους άλλους. Και είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που μπορώ και κάνω και τα δυο αυτά που αγαπώ ταυτόχρονα!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ