Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με blackwing 602 pencils, φτιάχνεις ''Αγγέλους''...

  Την δεκαετία του 1930, η εταιρεία Eberhard Faber, κυκλοφόρησε ένα μολύβι που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ''το καλύτερο μολύβι που φτιάχτηκε ποτέ''! Πρόκειται για το blackwing 602, ένα μολύβι από εξαιρετικής ποιότητας γραφίτη και βελούδινη υφή. 



  Η φήμη του οφείλεται στο γεγονός πως έγινε το αγαπημένο μολύβι πολλών διάσημων , όπως ο John Steinbeck, αλλά και του Chuck Jones, του δημιουργού των Looney Tones και πολλών άλλων συγγραφέων, μουσικών, σκιτσογράφων... κλπ.



  Η κυκλοφορία του σταμάτησε το 1998 (πλέον το παρήγαγε η Αμερικάνικη Faber Castell η οποία είχε εξαγοράσει το εργοστάσιο της Eberhard Faber στις ΗΠΑ) προς μεγάλη απογοήτευση όσων το λάτρευαν. Ό,τι κυκλοφορούσε, αμέσως, έγινε συλλεκτικό και μέχρι και σήμερα μπορεί να βρει κάποιος στο ebay ορισμένα κομμάτια που κοστίζουν ως και 50ευρώ έκαστο! Εάν αγαπάτε τα μολύβια και τις ιστορίες, αξίζει να διαβάσετε εδώ. 
 Τι διαφορετικό έχει; Αυτό το μολύβι πραγματικά ''γλιστράει'' πάνω στο χαρτί και χρειάζεται ελάχιστη πίεση για να γράψει σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο! Είναι πανάλαφρο και άψογο στην εμφάνισή του. Σαν σκληρότητα, αντιστοιχεί σ'ένα μολύβι 2Β. Στο πίσω μέρος του έχει μια μεταλλική θηκούλα με μια γόμα πλατιά, που σβήνει εξαιρετικά. Στην πρώτη του εμφάνιση η γομίτσα ήταν ροζ. 



  Πρόσφατα, μια άλλη Αμερικάνικη εταιρεία, η Palomino, ξανάφερε στην παραγωγή αυτό το συναρπαστικό μολύβι με την ίδια ποιότητα αλλά και την ίδια εμφάνιση. Επίσης δημιούργησε κι ένα δεύτερο, ίδιας ποιότητας αλλά πιο μαλακό (αντίστοιχο ενός μολυβιού 4Β) και μόλις πριν λίγους μήνες ένα τρίτο, ενδιάμεσης σκληρότητας.




  Όπως καταλαβαίνετε για έναν άνθρωπο σαν κι εμένα που τα μολύβια είναι η προέκταση του χεριού του... ο πειρασμός ήταν μεγάλος. Ναι, θα ήθελα να ΄χω το αυθεντικό αλλά εγώ θέλω μολύβια που να μπορώ να ζωγραφίσω. Που να τολμήσω να ξύσω μολύβι συλλεκτικό που κοστίζει τόσο ακριβά! Αυτό θα'ταν μόνο για βιτρίνα. Οπότε προτίμησα να πάρω την σημερινή τους εκδοχή που και αντίστοιχης ποιότητας είναι και υπάρχουν σε αφθονία και δεν χρειάζονται δάνειο για να τα αγοράσεις...χαχαχα. 
  Με μερικά ''κλικ'', λοιπόν, στον υπολογιστή δυο κουτάκια μολυβάκια έφθασαν στα χεράκια μου και περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία να δοκιμαστούν! 




  Κι επειδή ένα τέτοιο μολύβι αξίζει τα καλύτερα, το μοντέλο έπρεπε είναι ξεχωριστό! Ποιος θα διαφωνήσει πως το συγκεκριμένο είναι;


''Άγγελος''
Palomino blackwing on strathmore bristol smooth paper

  Αυτός το ''μικρός άνθρωπος'', που μάλλον άρχισε να μεγαλώνει και να πλησιάζει όλο και περισσότερο τον κόσμο των μεγάλων, ήταν η ευκαιρία που ζητούσα. Τα μολύβια ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου και δικαίωσαν όσους έχουν γράψει γι'αυτά κατά καιρούς. Απόλαυσα τις ώρες, συντροφιά με τον μικρό μου φίλο και το νέο μολυβένιο μου έρωτα. Ήδη το μικρό μου αυτό πινακάκι ταξίδεψε κι έφτασε στον προορισμό του, ικανοποιώντας, όπως πληροφορήθηκα αλλά κι όπως ευχόμουν, τους παραλήπτες του. 
  Γιατί αυτό το γοητευτικό αγόρι, με τ'ατίθασα μαλλιά και την υπέροχη ''μαγκιά'' στο βλέμμα, δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί. Κι αν τα κατάφερα, έστω και λίγο, νιώθω μεγάλη ικανοποίηση. Είναι ένα αγόρι που έχει την τύχη ν'ανήκει σε μια ''αληθινή'' οικογένεια. 




  Σ'αυτή την αγαπημένη τετράδα αφιερώνω αυτή μου την ανάρτηση, με τις ευχές μου να'ναι πάντα γεροί κι αγαπημένοι, να ζήσουν όσα, ο καθένας αλλά και όλοι μαζί, ονειρεύτηκαν, διατηρώντας για πάντα τα λαμπερά τους χαμόγελα και τα καθαρά τους βλέμματα. 
  Και σε σένα, ξεχωριστέ Άγγελε, που πριν λίγες μέρες είχες τα γενέθλιά σου κι έκλεισες τα 11, εύχομαι να βιώνεις και να χαίρεσαι κάθε φορά την ηλικία σου, ζώντας αυτό που έχεις όσο πιο βαθιά μπορείς. 







Σχόλια

  1. αααχ τα παλομινοοοο!!!τι παθαμε με αυτα χαχαχα.......
    Βελουδινος γραφιτης!ειχα ενα κουτακι ....αλλα αδειασεεεεεε.....χαχαχαχαα
    Υπεροχο το πορτραιτο του Αγγελου !!!!να ναι παντα καλα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από ένα Μολυβένιο Κορίτσι με μια ζεστή κι ανθρώπινη καρδιά, τι άλλο να περίμενε κανείς;; Ευαισθησία και τα κατάλληλα μολύβια για να την αποτυπώσουν! Γλυκά φιλάκια Μαράκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες κοντεύω να γίνω ένα τεράστιο μολύβι! Κι άντε βρες ξύστρα να με ξύσεις...χαχαχα. Φιλάκια πολλά πολλά Πέτρινη φίλη μου!

      Διαγραφή
  3. Η ανάρτηση ξεχειλίζει αγάπη! Την αγάπη του δημιουργού για το μέσο μέσα από το οποίο εκφραζεται.
    Δε θα σταθώ μόνο στο πορτραίτο, που είναι εξαιρετικό, όπως το μοντέλο του.
    Θα πω ότι συχνα βαφτιζουμε συλλεκτικά αντικείμενα, ή απλά για λόγους προσωπικούς τα φορτώνουμε με σημασία που δεν είχαν όταν φτιάχτηκαν και ... τα καταδικάζουμε να μη ζήσουν! Κρίμα δεν είναι;
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Νίκη μου. Τι να τα κάνεις τα αντικείμενα αν δεν τα χρησιμοποιείς; Μας πιάνει όμως ο φόβος της φθοράς... μα υπάρχει κάτι πιο φθαρτό από τον άνθρωπο; Φιλάκια πολλά Νικούλι μου. Μου άρεσε η τοποθέτησή σου.

      Διαγραφή
  4. Υπέροχο το μολύβι, υπέροχο το πορτραίτο, εύχομαι και το αγόρι να 'χει μια υπέροχη ζωή! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλέ, το μολύβι τέλειο είναι! Δεν το συζητώ! Αλλά αν και το χεράκι σου δεν κάνει τις μαγικές του κινήσεις, τί να λέμε???
    Πολύ μου άρεσε το πορτραίτο του μικρού Άγγελου!!!
    Φιλάκια πολλά-πολλά, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι το γελαστό! Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
    2. Αμ πες τα Γιαννα μου.. πως δεν τα κάνει μόνο του το μολύβι αυτά;;;

      Διαγραφή
  6. Μαρία μου καλή μου.
    Πολύ συγκινητική η ανάρτησή σου. Μ΄έφερε πίσω σ΄εκείνα τα μαθητικά χρόνια με τα μολύβια Faber που η ανέχεια μας υποχρέωνε να τα χρησιμοποιούμε μέχρι το τέλος τους.
    Ο μικρός σου Άγγελος στα χέρια σου έγινε ένας άγγελος.
    Φανταστικό το πορτραίτο.
    Νάσαι καλά καλή μου και καλή σου βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλοι μαζεύουν συλλεκτικά μολύβια κι άλλοι τρέμουν μη τελειώσει και δεν έχουν να γράψουν! Πόσες διαφορετικές οπτικές έχει το κάθε πράγμα! Κι εγώ κάπως έτσι θυμάμαι τα σχολικά χρόνια. Καλή εβδομάδα και σε 'σένα Ντένη μου!

      Διαγραφή
  7. Να είναι πάντα καλά το γλυκό αγόρι .......
    Και εσύ για να δημιουργείς και
    να μας δίνεις πάντα χαρά !!!!!!
    Φιλιά στον δικό σου άγγελο !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφάκι μου τι καλύτερο από το να'ναι ευτυχισμένα τα παιδιά! Αυτά θ'αλλάξουν τον κόσμο. Μακάρι να τα καταφέρουν!ν Φιλιά και στον δικό σου... πολλά αγόρια μαζεύτηκαν...χαχα... φέρτε νύφες!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο πορτραίτο και μακάρι το μοντέλο αλλά και ο δημιουργός να ζήσουν πολλά πολλά χρόνια και να αναπολούν την αυτήν την στιγμή της δημιουργίας αυτού του πίνακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχο το πορτρέτο Μαρία είμαι σίγουρη πως θα ενθουσιάστηκε ο μικρός σου φίλος!!!
    Φιλιά πολλά και καλές γιορτές να έχεις..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά υπέροχο πορτρέτο Μαρία, εύγε !!!
    Καλά Χριστούγεννα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο Μαρία μου !!!! Καταπληκτικό!!! Αλλά από σένα, δεν περίμενα τίποτε λιγότερο.... φιλάκια!! <3 καλές γιορτές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσουλάκι μου σ'ευχαριστώ πολύ πολύ! Καλές γιορτές να'χουμε!

      Διαγραφή
  12. Υπέροχο το πορτραίτο του μικρού 'Αγγελου από τα μαγικά χεράκια σου, Μαρία μου!!! Πολύ ωραία η ιστορία των μολυβιών, αλλά πρέπει κανείς να έχει και το χάρισμα να τα χειρίζεται όπως εσύ !!!
    Πολλά φιλιά και καλές γιορτές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σωστά υλικά πάντα βοηθούν Μαριάννα μου! Καλές γιορτές και σε σας!

      Διαγραφή
  13. Αγαπημένη μου! Ηδη τον λατρέψαμε και πήρε την θέση του στον τοίχο της οικογένειας...δίπλα στον αδερφό του! Είναι υπέροχος...μόνο εσύ μπορούσες να τον κάνεις τόσο υπέροχο. Οχι μόνο γιατί ζωγραφίζεις τέλεια, μα ...γιατί "πιάνεις" το συναίσθημα της στιγμής...κι αυτό είναι ταλέντο!!!! Σε ευχαριστούμε για όλα τα υπέροχα λόγια σου...Είσαι η αγαπημένη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι τόσο που δεν μπορώ να το περιγράψω Κατερινάκι μου! Αξίζετε τα καλύτερα. Καλό δρόμο να'χετε και να περάσετε υπέροχα τα Χριστούγεννα κοντά στους αγαπημένους σας!

      Διαγραφή
  14. Πολύ όμορφο το πορτραίτο του νεαρού φίλου σου Μαρία!!!!!! Πράγματι τα μολύβια ασκούν μια γοητεία που ξετρελαίνει τους θαυμαστές τους!!!!!! Καλές γιορτές σου εύχομαι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν ξέρω τι θα ήταν αυτό που δεν θα μπορούσες να κάνεις.. όταν πιάνεις στα χέρια σου Μαράκι μου τα μολύβια σου.. όταν γράφεις για αυτά ξεχειλίζει μέσα από τις λέξεις σου η αγάπη που έχεις γι αυτά ..και πως να μην κάνεις.. αγγέλους.. όταν έχεις να ζωγραφίσεις έναν Αγγελο...
    υ.γ.σε ευχαριστώ πάρα πολύ ανυπομονώ να δοκιμάσω τα δικά μου.... ξέρεις..... φιλάκια πάρα πολλά φιλί στον Βαθίλη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δεις αυτό που λέω για τα σωστά υλικά Ρουλάκι μου και θα με θυμηθείς. Περιμένω τα δικά σου θαύματα!

      Διαγραφή
  16. Καλορίζικα τα νέα σου μολύβια. Τα χρησιμοποιήσεις με τον καλύτερο τροπο. Υπέροχο το πορτρέτο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα αγαπημένη μου Μαρία !!
    Πολύ όμορφο το πορτρέτο του Άγγελου...υπέροχο είναι και σίγουρα θα συγκινήθηκαν πολύ οταν θα το παρέλαβαν !!! Με γειά τα καινούρια σου ζωγραφομολύβια δασκάλα μου και σε ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας δίνεις πάντα !!!! Τα εγκαινίασες πάντως με τον καλύτερο τρόπο..ζωγραφίζωντας κάτι που θα δώσει πολύ χαρά αλλά και όμορφα συναισθήματα στους παραλήπτε!!!
    Άντε...καλές ζωγραφικές και πολύ όμορφα και χαρούμενα χριστούγεννα να έχετε...ά !.γιορτάζει και ο μικρός άγιος Βασίλης σας...τί καλά !!!!
    Δασκάλαα..όταν κάνετε μάθημα να μου πείς έτσιι ! Καλά..φαντάζομαι πως θα αρχίσουν οι μαζώξεις...εεε.τα μαθήματα εννοώ, απο τον καινούριο χρόνο ! Άντε ...ευτυχισμένος να είναι...καλά έχουμε χρόνο ακόμα για τις πρωτοχρονιάτικες ευχές......καλά χριστούγεννααα...!!!!
    Αγκαλίτσα σφιχτή και φιλάκια πολλάαααα...:ο)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ενημερωθείς Μιρσινάκι μου εγκαίρως...χαχα...Να περάσεις κι εσύ υπέροχα τα Χριστούγεννα... είσαι και ξωτικό κι όσο να πεις είναι η τιμητική σου...χαχα!!!

      Διαγραφή
  18. Πόσο λατρεύω τα πορτραίτα που είναι φτιαγμένα με μολύβι!
    Και τούτο δω είναι κα-τα-πλη-κτι-κό!
    Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Με γεια τα καινούργια σου μολύβια, που στα χεράκια σου θα κάνουν θαύματα,σαν το όμορφο πορτρέτο του Άγγελου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κατερινάκι! Χαίρομαι που σου άρεσε το πορτραίτο του μικρού μου φίλου!

      Διαγραφή
  20. Όσο ξεχωριστό κι αν είναι ένα μοντέλο, μόνο αν τύχει στα χέρια ενός ταλαντούχου κι ευαίσθητου καλλιτέχνη, μπορεί το πορτραίτο του να "απογειωθεί"! Κι ο Άγγελος, ο μικρός σου φίλος, Μαρία, είναι στ' αλήθεια τυχερός! Καταπληκτική η δουλειά σου, όπως και όλες άλλωστε...

    Το μολυβάκι σου με γύρισε πολλά χρόνια πίσω... Μου θύμισε κάποιο δικό μου, αρκετά φθαρμένο και τόσο μικροσκοπικό πια, που βρίσκεται στο βάθος ενός συρταριού... Φυσικά, χωρίς γόμα... δεν υπήρχαν γόμες, τότε... Λίγη ψίχα ψωμιού και αν... Δύσκολα σχολικά χρόνια... Έτσι μάθαμε γράμματα εμείς... Αυτό λοιπόν, είναι το δικό μου συλλεκτικό μου μολυβάκι... Η θύμιση των παιδικών μου χρόνων, πολύτιμη... γεμάτη νοσταλγία και αγάπη...

    Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις, Μαρία! Σου εύχομαι ολόψυχα να περάσεις όμορφες και ζεστές γιορτές, γεμάτες οικογενειακή θαλπωρή, αγάπη και χαρά!
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνη μου σ'ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου και το μοίρασμα της δικής σου ανάμνησης. Σου εύχομαι να περάσεις υπέροχα στις γιορτές και να συνεχίσει έτσι όλη η καινούρια χρονιά. Να'σαι καλά!

      Διαγραφή
  21. Είδα την ανάρτηση στα πρώτα δύο σχολια κι απλά περίμενα να σχολιάσουν οι καθ ύλην αρμόδιοι και εννοώ την οικογένεια του μικρού Αγγελου. Ημουν σίγουρη οτι θα τους είχε ικανοποιήσει το πορτραίτο του μικρού τους γιου,αφού ικανοποίησε τόσο εμάς! Είναι ένα ακόμα μοναδικό έργο σου Μαράκι!Τυχερός ο Αγγελος που αποτυπώθηκε απο σένα τόσο μαγικά και δεν ευθύνονται τα μολύβια γι αυτό, όσες μαγικές ιδιότητες κι αν διαθέτουν.
    Η στάση του σώματος,το βλέμμα ,η εκφραση του στόματος δεν γίνονται μαγικά,αν δεν έχεις το ταλέντο να τα δεις και να τα αποδώσεις.
    ΘΑΥΜΑΑΑΑΣΙΟ!!!!
    Φιλάκια πολλά τυχερά μου χεράκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου άρεσε τόσο Χαρουλάκι μου; Πολύ χαίρομαι γιατί ξέρω πως δεν μου χαρίζεσαι...χαχαχα. Πάνω απ'όλα όμως χάρηκα που ικανοποίησε εκείνους. Σ'ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  22. Υπέροχα τα μολύβια, δεν λέω, αλλά αν δεν είναι σε μαγικά χέρια μάλλον δεν φτιάχνουν "Άγγελους"!!!!!! Καλή συνέχεια σε ότι και αν κάνεις Μαράκι μου!!!! Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι! Καλέ πιο πολύ σας βλέπουν οι βόρειες από μας πια! Περιμένω το καφεδάκι... φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  23. Όσο ατίθασο κι αν μοιάζει το μοντέλο σου, εσύ είσαι ικανή να τα καταφέρεις και το αποτέλεσμα να καταπλήξει …!!! Συγχαρητήρια αγάπη μου!!!! Εύχομαι κι εγώ τα καλύτερα γι'αυτή τη ξεχωριστή τετράδα!!!! Ευτυχισμένα Χριστούγεννα Μαράκι μου, να περάσετε ΜΟΝΑΔΙΚΑ…!!!! Σας φιλώωωω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν καταφέρω και τον δικό σου θα ολοκληρωθώ ως καλλιτέχνης...χαχα... Φιλάκια πολλά γλυκό κορίτσι...να περάσετε υπέροχα. Καλά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
  24. χρόνια πολλά πολύχρωμα ονειρικά να είσαι καλά ένα άτομο δημιουργικό με αγάπη για όλους...
    σε περιμένω να έρθεις απο το blog Μου να μου λες τις απόψεις σου για όσα βάζω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ. Ετοίμασε... ξεσκόνισε, στρώσε... θα περάσω...χαχα. Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ