Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ω!!! Ο Κάνναβος!!!


  Πάει καιρός απ'όταν κάλεσα την τάξη για μάθημα. Είχα πει όμως πως μάθημα θα γίνεται όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Και γι'αρκετούς μήνες δεν ευνόησαν οι καταστάσεις. Όχι πως τώρα υπάρχει ελεύθερος χρόνος, αλλά κάτι τα πλιζζζζ της Ρούλας, κάτι τα παραπονάκια δεξιά κι αριστερά, κάτι μια φίλη στην αλλοδαπή που ερωτεύτηκε τη ζωγραφική κεραυνοβόλα... ε, δεν είμαι κι από πέτρα! 
 Περνάω στην ουσία και στο θέμα μας...  Σήμερα θα μιλήσουμε... (αθάνατη Νικολαΐδου...χαχα... όποιος τη θυμάται έχει περάσει τα 40 στάνταρ)... για τον Κάνναβο (οποιοδήποτε συσχετισμός με παρόμοιες λέξεις, είναι λανθασμένος). Σίγουρα στους περισσότερους είναι γνωστός και δεν θα εντυπωσιαστούν. Πρώτη φορά τον κάναμε στα καλλιτεχνικά στο σχολείο. Κάποιοι όμως ίσως δεν έτυχε ν'ακούσουν κάτι σχετικό ή πολύ απλά, το'χουν ξεχάσει. 
  Με τον Κάνναβο, λοιπόν, μπορούμε να μεταφέρουμε, να μεγεθύνουμε ή να μικρύνουμε μια εικόνα και σε όποια διάσταση επιθυμούμε, με ακρίβεια. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πείτε πως έχουμε μια φωτογραφία και θέλουμε να τη ζωγραφίσουμε...

Καλέ αυτό είναι δύσκολο!!! Πως θα το σχεδιάσω;;;
  
  Τι μπορούμε να κάνουμε αν οι σχεδιαστικές μας ικανότητες δεν είναι ακόμα υψηλές ή αν απλά βιαζόμαστε και δεν θέλουμε να πολυπαιδευτούμε;
 Ένας απλός τρόπος, τον οποίο βέβαια δεν ανακάλυψα εγώ, αλλά μας έρχεται από την αρχαιότητα, είναι να χωρίσουμε την εικόνα μας σε τετραγωνάκια (αφού την εκτυπώσουμε ή την βγάλουμε φωτοτυπία). Το μέγεθος των τετραγώνων εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η εικόνα που έχουμε κι από τις δικές μας ικανότητες. Εάν είμαστε εντελώς αρχάριοι, καλό είναι να χωρίσουμε μικρότερα τετράγωνα, ώστε η ανάλυση να είναι μεγαλύτερη (στην ουσία είναι η λογική και ο πρόδρομος των σημερινών megapixels!). Στο 1,5 εκατοστό είναι η δική μου πρόταση. 

Τετραγωνάκια... για να δούμε που θα καταλήξει...


   Πάμε τώρα στην επιφάνεια στην οποία θα ζωγραφίσουμε. Εάν θέλουμε να μεγαλώσουμε την εικόνα θα πρέπει να χωρίσουμε το χαρτί μας σε ισάριθμα τετραγωνάκια που όμως τώρα θα είναι μεγαλύτερα. Παράδειγμα. Εάν η αρχική μας εικόνα αποτελείται από 12 κουτάκια οριζόντια και 9 κάθετα κι εμείς θέλουμε να κάνουμε διπλάσιο μέγεθος, θα πρέπει στο χαρτί μας να χωράνε αντίστοιχα κουτάκια αλλά διπλάσιου μεγέθους. Έτσι εάν είχαμε 12 τετ, Χ 1,5 εκ., τώρα θα πρέπει να φτιάξουμε 12 τετ.Χ 3εκ. Αντίστοιχα και στο ύψος, 9τετ.Χ3εκ. 


Το καταλάβαμε... ένα δημοτικό το βγάλαμε... και με επιτυχία!

  Αν πάλι δεν χωράει μπορούμε να χωρίσουμε μικρότερα τετράγωνα (πχ των 2εκ ή των 2.5εκ) αλλά και πάλι θα πρέπει να είναι ο ίδιος αριθμός. Φυσικά μπορούμε να μεταφέρουμε το ίδιο ακριβώς μέγεθος της φωτογραφίας μας, χωρίζοντας κουτάκια του 1,5 εκ. όπως και στο πρωτότυπο ή ακόμη και να το μικρύνουμε. Προσοχή! Οι γραμμές σας να μην είναι έντονες και να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό μολύβι (πχ 2Β), ώστε στο τέλος να μη μείνουν ίχνη. 

Χέρια ακόμα δεν βλέπω... 

  Αφού ολοκληρώσουμε τα τετράγωνα, τα αριθμούμε και στο πρωτότυπο και στο δικό μας και  ξεκινάμε να σχεδιάζουμε. ''Διαβάζουμε'' ένα ένα κουτάκι ξεχωριστά και προσπαθούμε να φτιάξουμε ό,τι βλέπουμε στο αντίστοιχο του χαρτιού μας. 


Ουπς... λες; Σαν να μοιάζει με χέρι αυτό...χαχα 


  Η αρίθμηση μας βοηθάει να μη βρεθούμε ξαφνικά σε λάθος τετράγωνο κι αλίμονό μας... χαχα. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε, όσο πιο προσεχτικά σχεδιάσουμε κι όσο πιο πολλές λεπτομέρειες αποτυπώσουμε, τόσο περισσότερο μετά θα βοηθηθούμε. 


Ή ο ''κάνναβος'' φταίει  και βλέπω οπτασίες ή τα κατάφερα!


 Αφού ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας, σβήνουμε τις γραμμές μας, προσέχοντας να μη μουτζουρώσουμε. Έχοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωγραφική μας και να ξεδιπλώσουμε το ταλέντο μας! 


Βαρεθήκαμε βλέπω να σβήσουμε καλά τα τετραγωνάκια...


  Και μη νομίζετε πως με τον κάνναβο σχεδιάζουν μόνο οι αρχάριοι. Πολλοί ζωγράφοι χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο, αλλά κι άλλους (ακόμη και προτζέκτορα), ώστε να διευκολυνθούν στη σχεδίαση. Είναι μια απλή μέθοδος, που βοηθάει τους πρωτάρηδες και γλιτώνει ώρες δουλειάς από τους παλιούς. 
  Πάντα όμως θα λέω (δασκάλα, τι περιμένεις;) πως εάν δεν μάθεις σχέδιο, με μέτρημα εκ του φυσικού, με προοπτική κι όλα τα συναφή... ζωγράφος δεν θα γίνεις... Μάθετε σχέδιο και μετά κάνετε ό,τι νομίζετε. Ακόμη και μια τελεία σ'έναν καμβά... αλλιώς είναι όταν γνωρίζεις σχέδιο!



Σας φιλώ 
η δασκάλα σας




Σχόλια

  1. "Αλλιώς είναι όταν γνωρίζεις σχέδιο..." συμφωνώ και επαυξάνω! καλά τα λες Μαρία..... φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι για την ταύτιση Μαριέλα μου! Φιλιά κι από μένα και καλή επιτυχία το ΣΚ!

      Διαγραφή
  2. Τα χρησιμοποιώ κι εγώ, αλλά τα λέω, τετραγωνάκια. Δεν ήξερα πως λέγονται και κάνναβος!;
    Και γιατί δεν έχει σχέση με την κάνναβη; Ρωτώ, απλά ερμηνευτικά ή ετυμολογικά.
    Ξέρω πως στα αγγλικά ο καμβάς λέγεται canvas κι έχει να κάνει με το υλικό που χρησιμοποιούσαν για τη δημιουργία αυτού του υφάσματος. Οπότε, δεν γνωρίζω γιατί στα ελληνικά το "ν", έγινε "μ".
    Επίσης, το καννάβι που χρησιμοποιούν οι υδραυλικοί, αλλά και οι κάβοι που δένουν τα πλοία, είναι από το ίδιο υλικό που προέρχεται από τη γνωστή σε όλους μας, κλωστική κάνναβη. Όχι πως η φούντα της δεν έχει μαστούρα, απλά, βγάζει πολλές περισσότερες ίνες (σκοινιά) απ' ότι φούντα.
    Τέλος πάντων, η φούντα, έχει και αντικαρκινικές δράσεις κι έχει σώσει κόσμο. Χώρια που ενδείκνυται σε περιπτώσεις κατάθλιψης και άλλων ψυχικών νοσημάτων. Αλλά, κάτσε, άλλη ήταν η αρχική απορία μου...
    Γιατί λοιπόν αυτό ο τρόπος μεγέθυνσης με τετραγωνάκια λέγεται κάνναβος;
    Άντε να βλέπω να βγαίνουν τα λεξικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο δεν υπάρχει κάποια σχέση των δύο λέξεων. Η κάνναβη είναι ανατολίτικης προέλευσης νομίζω. Όσο για τον κάνναβο σχετίζεται με την λέξη κάννη... εξ ου και τα δύο ν προφανώς. Σημαίνει και την σχεδίαση του ανθρώπινου σώματος αλλά και το πλέγμα των τετραγώνων. Χρησιμοποιείται γενικώς με διάφορες ερμηνείες. Το καννάβι των υδραυλικών έχει σχέση με το φυτό και τις ίνες του... Τώρα περί μαστούρας και τις ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης... μεγάλη η συζήτηση...χαχα... Να'σαι καλά!

      Διαγραφή
    2. Τελικά έχει κάποια σχέση, αν και όντως προέρχεται από το κάννη αρχ. κάννα. Βαριέμαι όμως να αντιγράψω όλη την ετοιμολογία που βρήκα στο λεξικό του μπάμπι...νιώτη. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να το ψάξει και να βρει. Αλλά, ας επιστρέψουμε στο θέμα.
      Ωραία μέθοδος όταν έχεις να μεγεθύνεις μια κόλλα Α4 σε διαστάσεις 1μλετροΧ80εκ. πχ. ή όταν έχεις να αντιγράψεις αυθεντικά έργα τέχνης. Με το μάτι, δεν θα βγεις ποτέ ακριβώς, εκτός κι αν το σχέδιο είναι εξαρχής δικό σου, τότε έχεις την ελευθερία να το αποδώσεις όπως θες και σε μεγαλύτερο μέγεθος. Να είσαι καλά και καλή συνέχεια!

      Διαγραφή

  3. ω!χτυπησε το κουδουνι!!
    τοκ!τοκ!...
    παρουσα...Κυρια!!!
    προς το παρον....ας...ξεδιπλωσουμε....κανενα χαρτι...χιχι!!

    γιατι....το ..ταλεντο...
    το εκλεψαν...οι υπολοιπες....χιχι!!
    ευχαριστουμε πολυυυυυυυυ!!!
    ...irida...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσένα στο 'χα πει πως υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να σχεδιάζουμε...χαχα... Άργησα αλλά δεν λησμόνησα...

      Διαγραφή
  4. Εσύ παιδάκι μου θα με κάνεις να παρατήσω τα βελονάκια και να πιάσω τα μολύβια!!!!
    Κυρία...Κυρία... Είναι κολλητικό το...πάθος σας;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι ...δεν βλέπεις που έχει απλωθεί σ'όλο το διαδίκτυο. Δεν γλιτώνεις με τίποτα! Μία τη βελόνα, μία το μολύβι... έτσι πρέπει!

      Διαγραφή
    2. ΑΧ!! Μαρινα και εγώ το ιδιο θα παθω θα αφήσω το βελονακι και θα πιασω τα μολύβια..χι.χχι
      μην φωναζεις στην σειρα μου..να πω τα υπόλυπα..!!

      Διαγραφή
  5. θελεις να πεις αγαπημένη μας δασκάλα, ότι κι εγω ειχα χρησιμοποιήσει τον κάνναβο;
    η ανάρτηση σου τόσο αναλυτική και ελπιδοφόρα! σέ ευχαριστώ! όχι για καποιο λόγο, ετσι επειδή το νοιώθω!φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι!!! Πήγε ο κάνναβος σύννεφο...χαχαχα... Ξαναπιάσε τα μολυβάκια σου...μη τ'αφήνεις τα καημένα!

      Διαγραφή
  6. Ωραία ανάρτηση Μαρία μου!!! Πειράζει που εγώ, ως παιδί, τη βαριόμουν πολύ αυτή τη διαδικασία?
    με περιόριζε βρε παιδάκι μου!!! χαχα :)
    Αλλά παραδέχομαι πως είναι πολύ χρήσιμη!!!
    Καλή συνέχεια... Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε είναι γι'αυτούς που θέλουν να φτιάξουν κάτι συγκεκριμένο και με ρεαλιστικό τρόπο. Εσείς της τεμπελιάς...χαχα... να κάνετε αφηρημένη τέχνη...χαχαχα. Φωτεινή μου σε πειράζω! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Κανναβος ή τετραγωνακια οπως και να το πεις, σημασια εχει οτι βοηθαει πολυ στη ζωγραφικη! Το σχεδιο εκ του φυσικου ομως, (συμφωνω μαζι σου) ειναι τελειως διαφορετικο! Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καθένα τη δουλειά του Αρετή μου. Όλα μας χρειάζονται να τα ξέρουμε.Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  8. Το κατάλαβα "εάν δε μάθεις σχεδιο, ζωγράφος δε γίνεσαι" ήταν ανάγκη να το κάνεις κι ανάρτηση;;;
    Θα έχω υπόψη μου τον Κάνναβο (όνομα που τόχει!) πού ξέρεις;;;
    Τώρα μαζεύω τα βρεγμένα μου (και τα ρίγη μου, όχι συγκίνησης εκ της ανάρτησης) και την κάνω,ευτυχώς παρηγορήθηκα που σα και μένα είναι κι η Φωτεινή απο πάνω...
    Φιλάκια πολλά και...αύριο με καλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα γι αυτό μου χάθηκες;;εμ και εγώ η αναισθητη.. ουτε ενα τηλεφώνημαααα!!!! σε πιανει το παραπονοοοοοο.. που δεν σε ρωτησα ποτες μου πως περναααάς.!!!! ελα σου ειπα και τραγουδάκι.. με ενα ζεστο μάτια μου και θα γίνεις περδικι .. θα τα πουμε.φιλι.

      Διαγραφή
    2. Άρρωστό μου Χαρουλάκι μαθαίνεις γρήγορα...χαχα. Πήγαινε να χουχουλιάσεις κι όταν γιάνεις τα ξαναλέμε... Οι μεγάλες δηλώσεις σε μάραναν!!! Έναν μήνα περιμένω...

      Διαγραφή
    3. τί γινεται αυριο; Ρουλάκι, παλι κατι σκαρώνουν εδώ!

      Διαγραφή
  9. ΤΡΕΧΑΤΕΕΕΕΕ!!!!! χτύπησε κουδούνιιιιιι.!!! αρχίσανε τα μαθήματααααα που είστε κορίτσια;; για μαζευτήτε στην τάξη και εχει μαθημα η δασκαλα με τον κ Κάνναβο.... ποιος ειναι αυτός;;; εεε θα τον μαθετε με τον που θα μπητε στη τάξη..αντε ξυστε μολιβακια και στρώστε.κ......... να μάθετε.. και εγω μαζί..χι.χχιχ.
    Κυρία μπράβο που μας θυμηθήκατε και εμας τους α..Κρητικούς μαθητές.........μολις τελιώσουμε τα πλεχτα θα πιάσουμε τα μολίβια...χι.χιχ. φιλακια και καλή σχολικη χρονια μας..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλίτσα για σένα το 'βαλα περισσότερο το μάθημα! Ξεκίνα την εξάσκηση και θα σκίσεις!!!

      Διαγραφή
  10. Πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική μέθοδος !!!!
    Θα μας κάνεις να πιάσουμε τα μολύβια και θα μας ....φοβηθείς χαχαχα !!
    Παρηγοριά στον άρρωστο..κατάλαβες !
    Καλό βράδυ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα πιάσετε και να με ξεπεράσετε 100 φορές Ράνια μου!!! Μακάρι! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Λέω κι εγώ...!!! Κάνναβος; Τι έπαθε το κορίτσι μας σήμερα!!!! Χα χα χα, φαντάσου πόσο άσχετη μπορεί να είμαι!!! Πάντως με το σημερινό μάθημα ομολογώ ότι με δελεάζεις να το δοκιμάσω..!!! Εύκολο φαίνεται, θα είναι και στην πράξη; Δεσμεύομαι στην πρώτη ευκαιρία λοιπόν!!!! Καλό βράδυ δασκαλίτσα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για εύκολο το 'βαλα τρελό μου Κικιδάκι! Θα τα καταφέρεις είμαι σίγουρη!!! Αλλά τώρα άστα, έχεις άλλα να κάνεις... ετοιμάσου!!!

      Διαγραφή
  12. <3 μου θύμισες πόσο αγάπησα το σχέδιο τα λίγα χρόνια που παρακολουθούσα.
    θα με κάνεις να πιάσω τα μολύβια..τι όμορφο..
    καλό σου ξημέρωμα δασκάλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι!!! Να τα πιάσεις... τι περιμένεις; Υπάρχει καλύτερη ασχολία;

      Διαγραφή
  13. Ευχαριστούμε!!!!!!!! κυρία δασκάλα. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Eίμαι παρούσα και πλήρως συγκεντρωμένη σ΄αυτό που διαβάζω ,βλέπω και ακούω! Τον γνωρίζω τον τρόπο αλλά εδώ απλώθηκε με πολύ λεπτομέρεια πλήρως κατανοητό....πιστεύω κι εγώ πως η προοπτική και το σχέδιο είναι από τα βασικά στοιχεία για την σωστή ζωγραφική από κοντα και η εξάσκηση. Αλλά εγώ ήμουν και είμαι πάντα ανυπόμονη για το τελικό αποτέλεσμα ,πριν λερώσω καν τα πινέλα θέλω τον πίνακα τελειωμένο!!!!Αρρωστημένη κατάσταση αλλά .... Ευχαριστώ Μαρία για το μάθημα το αποθηκεύω στην παρέα των προηγούμενων που κατά καιρούς μελετώ!!!Πρωινά φιλάκια αγάπης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη νομίζεις πως κι εγώ δεν είμαι. Ξεκινάω κάτι και λέω αυτό θα το πάω σιγά σιγά... με λεπτομέρειες κλπ... αλλά με πιάνει κι εμένα η αγωνία να το δω τελειωμένο. Το παλεύω κάθε φορά να συγκρατούμαι!!! Φιλιά Εφούλα!

      Διαγραφή
  15. Γι΄αυτό κι εγώ λατρεύω τόσο το σχέδιο!!! Καλέ κυρία δασκάλα, μήπως είμαι...ήδη ζωγράφος και δεν το ξέρω????!!!! Την αγάπη μου αφήνω και αύριο από κοντά τα υπόλοιπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου απαντήσω από κοντά στην ερώτησή σου...χαχα... Φιλάκια...σε περιμένω!!!

      Διαγραφή
  16. Ναι, θυμάμαι την Νικολαίδου, ναι, έχω καβατζώσει, προ πολλού τα σαράντα, ναι, έκανα και τον ατυχή συνειρμό! Είσαι καταπληκτική, πολύ θα ήθελα να είμαι μαθήτριά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα επιτέλους κι όλες εδώ κάνανε την κουνέλα! Μόνο εσύ το παραδέχτηκες! Εύγε! Θα γίνεις κι εσύ... που θα πάει...καμιά σας δεν θα μου ξεφύγει...αχαχαχαχα...

      Διαγραφή
  17. Με μπέρδεψες........ Κάνναβος λέγεται ένα χωριό δίπλα στο δικό μου στο Ρέθυμνο (το καταπράσινο) !
    Κάτι ξέρεις εσύ από την περιοχή αυτή, ε Μαρία ???
    Εξηγείται το όνομα, όμως, αφού ετυμολογικά προέρχεται από την κάννη !!!
    Χωρίς καμμιά διάθεση να αποδομήσω το μάθημά σου με τα δικά μου χαζά, σου λέω ότι αυτά τα τετραγωνάκια κάτι μου θυμίζουν και
    εύχομαι να φανεί χρήσιμο σε όσες πιάνει το χέρι τους.
    Θα δείξω την ανάρτησή σου στον μικρό φωτογράφο, που ασχολείται με το σκίτσο και είμαι σίγουρη ότι
    θα ασχοληθεί με πολύ ενδιαφέρον.
    Πολλά φιλάκια σου στέλνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλο το Ρέθυμνο θα'πρεπε να λέγεται έτσι Σοφάκι...χαχα... Α, τώρα κατάλαβα γιατί το λες καταπράσινο... πιάνετε και τα ποώδη!!! χαχαχα... Έτσι πες μου να συμφωνήσω! Εννοείται πως θα το δείξεις στον μικρό σου φωτογράφο! Εσύ κέντα και ράβε!!! Εκεί ζωγραφίζεις πραγματικά!

      Διαγραφή
  18. Ευχαριστούμε Μαρία για το μάθημα και για όλες τις λεπτομέρειες!!!
    Τι όμορφη τέχνη!!!
    Η τελευταία πρόταση σου για μένα είναι πολύ σημαντική!!
    Να έχεις μία όμορφη Τρίτη σου εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι ωραία κ κατανοητά που τα λες.... Τυχερές οι μαθήτριες σου. Το σκ σε μελετά φάμε συνέχεια. Τα κάναμε με τα χρώματα ...μη πω πως...χρειαζόμαστε όλες μαθήματα επειγόντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα... γι'αυτό είχα λόξιγκα; Ε πως θα γίνει... έκαστος στο είδος του...χαχα. Μια χαρά έμαθα πως τα πήγατε πάντως!!!

      Διαγραφή
  20. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αν είναι σαφείς και μπορούν να βοηθήσουν κάποιους.

      Διαγραφή
  21. Ρε, δεν πα' να λες!! Δεν ξέρω ούτε το μολύβι να πιάνω! Χαχαχα!!! Το μόνο που ξέρω είναι να σε θαυμάζω με ανοιχτό το στόμα!!! Καλή σου μέρα Μολυβένιο Κορίτσι!! Σε φιλώ γλυκά! :))

    *Ρε συ, πήγα στα Ρολόγια χτες κι είδα από μακριά ένα έργο σου κι αμέσως κατάλαβα ότι ήταν "Εσύ"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως το κατάφερες αυτό δεν ξέρω... Εγώ που πήγα την Κυριακή το δικό μου το'χαν πάρει. Εσύ τι είδες παιδί μου; Το ομοίωμά του;χαχα...

      Διαγραφή
    2. Πετρούλα ,άστα ήμουν παρούσα όταν ο κύριος αγόρασε τον πίνακα της Μαρίας και τον κοιτούσε
      σαν ξερολούκουμο!!!!!!!!

      Διαγραφή
  22. Ωχ ο κάνναβος, πόσα χρόνια με πήγες πίσω,είναι ο λόγος που δεν έμαθα ποτέ αγιογραφία.προτιμώ το ελεύθερο σχέδιο, ο προτζέκτορας όμως δεν με χαλάει καθόλου,αρκεί να βρω (που τα θυμήθηκες)!
    Κακά τα ψέματα όμως όποιος έχει την υπομονή να σχεδιάσει με κάνναβο βγάζει άριστα αποτελέσματα σε λεπτομέρειες!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη ζωγραφική χωράνε όλοι Ρένα μου...και οι υπομονετικοί και οι βιαστικοί... Ο καθένας με τον τρόπο του! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  23. Μαρία καλησπέρα!!
    Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου, σ΄ευχαριστούμε!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κυρια ! κυρια! παρουσα και εγω!
    Και την Νικολαιδου την θυμηθηκα και το πως εάν δεν μάθεις σχέδιο, με μέτρημα εκ του φυσικού, με προοπτική κι όλα τα συναφή... ζωγράφος δεν θα γίνεις..και αυτο το εμπεδωσα!
    Μαρακι το μαθημα σου με ολες τις λεπτομερειες ειναι σουπερ αν και εμας μας τα διδαξες , η επαναληψη ομως μονο καλο κανει. Σ ευχαριστουμε! φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το γλυκό μου το Μαράκι! Καλά άλλο πράγμα το ζωντανό μάθημα ε; Όμως κι από δω κάτι κάνουμε. Εύχομαι να πιάσεις σύντομα τα μολυβάκια σου κι εσύ!

      Διαγραφή
  25. Να 'ξερες τι μου θύμησες!!!!
    Χαρτί μιλιμετρέ και μάθημα καλλιτεχνικών πριν από εκατό χρόνια (τόσο μακρινό μοιάζει πια!) στο γυμνάσιο!
    Φιλιά, κορίτσι μου!
    Καλό βράδυ, δασκάλα γλυκιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μιλιμετρέ εμένα μου θυμίζει μαθηματικά...χαχα...Καλό βράδυ Κορίνα μου.

      Διαγραφή
  26. Βιλλιωτάκι μου, αγαπημένο.....εγώ που είμαι και πολύ της αντιγραφής, μια χαρά θα με βολέψει το χαρτί το μιλιμετρέ. Από σήμερα κι εγώ μαθήτρια ταπεινή δηλώνω. Όσο για τη μακαρίτισσα τη Νικολαϊδου (ο Θεός να την συγχωρήσει...) πρέπει να ήμουν ήδη παντρεμένη όταν την έβλεπα...χα χα χα. Τώρα θα πρέπει να ανατρέξω και στα παλιά μαθήματα που έκανες στις άλλες για να μπορέσω να μπω στην τάξη...Φιλάκια πολλά και χίλιες ευχαριστίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απίστευτη ήταν η Νικολαΐδου!!! Άλλη με το μιλιμετρέ... καλέ δεν είναι ακριβώς μιλιμετρέ...εμείς χωρίζουμε κουτάκια. Τλπ...σ'έγραψα στην τάξη πάντως και σε περιμένω με κορδέλα και ποδιά την επόμενη φορά! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  27. A, τί όμορφο μάθημα!!!
    Ευχαριστούμε πολύ-πολύ!
    Ειλικρινά, σκέτη απόλαυση!!!
    Φιλάκια αμέτρηταααααααααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, καλώς το κορίτσι! Κι εσύ με το μικρόβιο; Μα μια καλά δεν θα συναντήσω; Χαχαχα... το μικρόβιο της ζωγραφικής εννοώ για να μη παρεξηγηθώ! Πολλά φιλιά επίσης... όχι αμέτρητα όμως, καμιά πεντακοσαριά εκατομμύρια να τα υπολογίσεις...χαχαχα...

      Διαγραφή
  28. Το μάθημα αναλυτικό για αυτές που πιάνει το χέρι τους , αλλά Μαρία έχβω κάνει στα εξωτερικά γραμμικό σχέδιο , ναι αυτό μου θυμίζει!!!! Λες?????
    Φιλιά γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα...καμία σχέση με γραμμικό...μόνο που και τα δύο έχουν γραμμές...χαχα. Φιλιά πολλά Νικόλ μου!

      Διαγραφή
  29. Και πάνω που τις έβαλες στην τάξη να μπω κι εγω να κάνω λίγη φασαρία. Κυρία, κυρία σας περιμένει παιχνιδοβραβείο στο μπλογκ μου, για ελάτε λίγο, φρονιμα θα κάτσουν τα κορίτσια!

    Επίσης να πω πως έχω κι εγω καναβο- δεν ήξερα βέβαια ότι τον λένε έτσι. Τα πάντα έχω κυρία, αμα βρω και χρόνο εκει να δείτε τι έχει να γίνει! Χα,χα!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω μπράβο Νίκη! Ένα παιχνιδοβραβείο χρειαζόμουν για πρωινό ξύπνημα...χαχα. Έρχομαιιιιιιιιι....

      Διαγραφή
  30. Είμαι στην Θεσ/νικη και θα ήθελα να βρεθούμε .Αφήνω σε σένα την πρωτοβουλία ..... αν θέλεις φυσικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν είμαι ακόμη αλλά έρχομαι! Σου 'στειλα μέιλ. Φιλιά!

      Διαγραφή
  31. Γιά Κάνναβο δεν ήξερα, αλλά αμέσως ο νούς μου πήγε στον καμβά!!!! Τα τετραγωνάκια βέβαια για αντιγραφή ή μεγέθυνση τα είχα μάθει στο σχολείο, δεν είχα όμως την υπομονή.....Λες να δοκιμάσω???????
    Πολλά φιλιά, Μαράκι μου!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δοκιμάσεις Μαριάννα μου, αλλά θα χρειαστείς λίγη υπομονή σίγουρα...χαχα. Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  32. ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΝΝΑΒΟ!!
    ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!!!!
    ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου ό,τι έλειψες,έλειψες...αλλά θα'χουμε ευκαιρίες στο μέλλον σίγουρα. Φιλάκια στην όμορφη Θεσσαλονίκη!

      Διαγραφή
  33. Καλό μήνα, Μαράκι!! Ακρως κατατοπιστικό το μάθημα! Αλλα εγω επιμένω, αφού δεν τόχω τι να επιχειρήσω;; Μ'όνο χέρια δεν θα βγούν!! χαχα!!
    Φιλάκια, καλό μήνα και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια προσπάθεια βρε Πέπη μου αξίζει τον κόπο. Έτσι για να με πείσεις κι εμένα...χαχα. Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  34. Στ΄αλήθεια, αγαπητή μου Μαρία, εξαιρετικό το μάθημά σου, κατατοπιστικό και...εμπρός λοιπόν να δοκιμάσουμε.
    Καλή σου μέρα και καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Υπέροχος ο Κάνναβος Μαρία, είναι ο τρόπος που πριν χρόνια μπόρεσα να μεγεθύνω και να μεταφέρω από περιοδικά τα πρώτα μου πατρόν για τις χειροτεχνίες που έκανα. Καλό μήνα να έχεις με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να κι ένα κορίτσι καταρτισμένο. Πολλές ευχές και σε σένα Κατερινάκι.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ