Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Suede paper και πάλι...

 Θυμάστε που σας είχα μιλήσει για το καστόρινο χαρτί (suede); Αυτή η επιφάνεια είναι ιδανική για να ζωγραφίζεις ζωάκια λόγω της υφής της. Είχα ξεκινήσει, λοιπόν, με τον Μανδαρίνο... και γενικώς έχω φάει ένα κόλλημα με το ζωικό βασίλειο αυτόν τον καιρό. Σ' επόμενες αναρτήσεις θα δείτε τι εννοώ. 
 Όμως επειδή το ''κουσούρι φεύγει τελευταίο'', όπως λέει η λαϊκή ρήση, δεν θα μπορούσα να μη δοκιμάσω κι ένα πορτρέτο! Δεν ξέρω αν το έχει επιχειρήσει άλλος, δεν έχω δει κάτι, τουλάχιστον στο διαδίκτυο, αλλά δεν βρίσκω και τον λόγο που δεν... 
 Και το εγχείρημα ολοκληρώθηκε. Εσείς θα κρίνετε αν τελικά στέφθηκε με επιτυχία.



Χρωματιστά μολύβια σε επιφάνεια suede

  Και αυτό το έργο, μαζί με τα δύο προηγούμενα και άλλα δύο από παλαιότερες δουλειές μου, που επίσης σας έχω παρουσιάσει, θα είναι υποψήφιο για την έκθεση του φθινοπώρου στην Αγγλία. Το αν θα επιλεγούν κάποια απ'αυτά στο να με εκπροσωπήσουν, θα το μάθουμε στις 30 Ιουνίου. 


  Το πιο σημαντικό, μ'αυτές τις εκθέσεις, είναι πως σε κρατάνε σε εγρήγορση. Να προσπαθείς, δηλαδή, για το καλύτερο, να ψάχνεις, ν'ανακαλύπτεις, να δημιουργείς! Μου αρκεί η απόλαυση του ταξιδιού κι αν δω και τον προορισμό, ακόμη καλύτερα... 
  



Υ.Γ. Παίρνω αρκετά μηνύματα που με ρωτούν αν θα γίνει κάποιο αντίστοιχο σεμινάριο μ'αυτό της Θεσσαλονίκης στην Αθήνα. Είναι στ' άμεσα σχέδιά μου κι αν τακτοποιηθεί το θέμα του χώρου (τι έτσι όπου να'ναι θα σας πάω... θα'χουμε σούπερ χώρο!!!), πιθανόν να προλάβουμε να γίνει το πρώτο, πριν τις διακοπές. Όσοι ενδιαφέρεστε να το 'χετε στο μυαλό σας. Για όποια απορία ή διευκρίνηση στη διάθεσή σας... 



Σχόλια

  1. Πως να εκφράσω τον θαυμασμό μου γλυκιά μου Μαρία για τα εκπληκτικά έργα τέχνης σου?φτωχά είναι τα λόγια μπροστά σε τόση ομορφιά!!καταθέτεις μια ομορφιά ψυχής στα έργα σου,κι αυτό φαίνεται!!σου στέλνω πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλη επιτυχια!!!! :)
    ευχομαι παντα τα καλυτερα και τα ομορφοτερα για σενα!
    Σεμιναριο στη Αθηναααα!ολεεεεεεεεε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία στο σεμινάριο της ΑΘήνας,θα με βάλετε να καθίσω μακρυά απο την συμμαθήτρια ολεεεεεεεεεεεεε που με παρενοχλεί.
      Βλέπεις αυτή έχει κάνει προόδους,είναι πια ένας μύθος,και εμείς οι υπόλοιπες παλεύουμε να σταυρώσουμε μολύβι,όχι σουέτ και καστόρι!
      Η επιτυχία θάναι εξασφαλισμένη (της Έκθεσης,επανήλθα στο θέμα μας)εκτός κι αν οι άνθρωποι είναι εμπαθείς και δεν αποδέχονται καλλίτερούς του μη Βρεττανούς.
      ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

      Διαγραφή
    2. Ω!!! Τι δήλωση ήταν αυτή; Θα μας κάνετε τέτοια τιμή; Καλέ η συμμαθήτριά σου θα'ρθει ως βοηθός πλέον! Της έχω δώσει προαγωγή!

      Διαγραφή
    3. ΟΟΟΟΧΙ!!!!!ΔΙΠΛΑΑΑ μουυυ θα κατσει!!!!

      Διαγραφή
    4. Εσύ παιδί μου τι το θες το σεμινάριο; Έναν χρόνο μάθημα κάνουμε!!!

      Διαγραφή
    5. δε θελω βοηθος!!θα ειμαι μαθητρια για να μιλαω!!!!χαχαχαα

      Διαγραφή
    6. Αχ...κρίμα...μόλις με ενημέρωσαν πως η αίθουσα θα είναι έτοιμη το 2025...θα'χει περάσει και η κρίση δηλ... Ευχαριστώ πάντως...θα σας έχω πρώτες πρώτες όταν είναι!

      Διαγραφή
    7. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΤΙ ΤΡΑΒΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΗΡΕΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ!!!!!
      ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ;
      ΤΥΠΟΣ!!!

      Διαγραφή
    8. Μας ειπε ζωηρες η Ρενα?????
      ποδηλατισσααααααααααααααα που εισαι οταν σε χρειαζομαι!!!!!!!

      Διαγραφή
    9. Ακουσα τις φωνές σου και ήρθα για συμπαράσταση Μισιρλούκα, γιατί την αγαπώ την Χριστοδούλου.... αλλά η συμμαθήτριες πάνω από όλα!!!!!! Η Χριστοδούλου και οι άλλες του σεμιναρίου της Θεσσαλονίκης δεν λεχουν προλάβει σε 1 1/2 μάθημα να δείξουν τον πραγματικό τους εαυτό!!!!! Εμείς παιδί μου έχουμε την καλύτερη τάξη.... και άσε τον κόσμο να λέει!!!!!

      Διαγραφή
    10. Misirlou θέλεις κι άλλα μαθήματα άπληστη? Ξέρω το κάνεις για να ζηλευουμε εμεις οι βλάχες, εσας τις πρωτευουσιάνες και τις άλλες της συμπροτεύουσας που έχετε όλες τις χάρες και την αγαπημένη Μαρία κοντά σας να σας κάνει τα χατήρια!!!
      Μαρία μου στο θέμα μας να μην ξεχνιόμαστε... Τα έργα σου είναι καταπληκτικά! Καθένα έχει την δική του χαρη και ομορφιά! Είναι όλα ένα κι ένα!!!

      Διαγραφή
    11. καλεεεε οχιιιι.....εγω θα παω στο σεμιναριο για να κατσω διπλα στη Χαρα και να την ενοχλω!χαχαχαα

      Διαγραφή
    12. Ετσι να κάνετε..εσεις ΟΙ μαθήτριες... τις Αθήνας...με τα σεμιναρια να ζηλεύουμε εμεις της επαρχίας...σνιφφφφφ... σνίφφφφφφ.. εμεις στο πηγάδι κατου.....με;;;τι το περάσατε το ΜΑΡΑΚΙ μας καλέ το τραβάει η μια απο την μιά .. το τραβαει η άλλη απο την άλλη .. τι θα κανει πιά;;; χίλια κομματια να γίνει;;... καλά μην φωνάζεται που μπήκα στη μεση...ειμαι κοντό και δεν βλέπω..την δασκαλα...αμαν πια...παω κατω.. το ξερω πως θα ειμαι τελευταια στην σειρα αλλα δεν με νοιαζει.. αν γυρίσουμε αναποδα θα ειμαι πρωτη.. αμ πως!!!χι..χιχ..

      Διαγραφή
    13. Εσείς της επαρχίας γιατί διαμαρτύρεστε;;; Στήστε το και θα σας έρθω. Αρνήθηκα εγώ σε καμία; Ουδέποτε! Είναι γνωστή η δυστοκία μου στο ''όχι''... Άσε που αν δεν έρθω εγώ μπορείτε να'ρθετε εσείς! Για οργανωθείτε...μια βολτούλα στην Αθήνα, δεν είναι τόσο βαρετή όσο ακούγεται...χαχα...

      Διαγραφή
    14. Εγώ θα κάτσω δίπλα στην κα ολεεεεεε που θα κάθεται δίπλα στην κα που δεν θέλει (και καλά !) την όλεεεεε και θα φέρω και τεντούρα να την κάνουμε μαστούρα ! χχχχααααα τί επίπεδο ... Στ΄αλήθεια μπορεί να ετοιμαστεί σεμινάριο πριν από τις διακοπες ;;; χμμμμμμμμμ ...

      Διαγραφή
  3. Μα υπάρχει δικό σου έργο "χωρίς" επιτυχία?
    Το ταλέντο σου και την ψυχή σου δεν τη διαθέτει εύκολα κανείς!
    Καλή επιτυχία στα όνειρα και τους στόχους σου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ που τα 'μαθες εσύ όλα αυτά για την ψυχή μου; Πότε πρόλαβες; χαχα...Αν έτσι σου 'πανε κοινές γνωστές...σε γελάσανε... δεν ξέρεις τι είναι αυτές στην εξαπάτηση!!! Για το γενικότερο όμως νόημα του σχολίου, οφείλω να σ'ευχαριστήσω εκ βαθέων!

      Διαγραφή
  4. Καλή επιτυχία τα έργα σου είναι σουπερ.Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή σου επιτυχία!εγω μένω στην αντανάκλαση της βαρκούλας στα γιαλια!ή λαθευω?πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν βαρκούλα βλέπεις Κέρινη Χιονάτη Μπάρμπυ μου... βαρκούλα υπάρχει! Έτσι είναι η τέχνη... ο καθένας βλέπει το δικό του σ'ένα έργο! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  6. καλη επιτυχια!!!υπεροχα!!ολα!!!αχ!!και αυτα τα ματια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι πρώτη φορά που με μαγεύουν αυτά τα μάτια Ιριδάκι... και δεν θα'ναι και η τελευταία σίγουρα... Έχει γίνει μούσα μου η κοπελιά μας!!!

      Διαγραφή
  7. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΤΡΑΙΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!!!
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΣΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα φροντίσω για όλα Ρένα μου... κάνω την ερευνά μου και θα σας έρθω κομπλέ όπως πάντα!!!

      Διαγραφή
  8. πανέμορφο...όπως όλα άλλωστε!!! Είμαι σίγουρη πως θα δεις τον προορισμό...και ελπίζω οι Άγγλοι να έχουν αποκτήσει "διαφορετικά" κριτήρια και να μην εξοργιστώ ξανά με την τελική κατάταξη... Καλή επιτυχία!!!

    Υ.Γ. Η Ρένα λέει πως θα σου άρεσε ένα ταξιδάκι στην Ναύπακτο και μιας και στην Αθήνα θα έχει αίθουσα το 2025 (λέμε τώρα....), παίρνω το θάρρος να ζητήσω ένα (και δύο και τρία και τέσσερα και...)σεμινάρια για μας τις άμοιρες τις επαρχιώτισσες!!!Τι λες????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασπα πες τα παιδί μου για την επαρχία..!!!και κατα κατω ..έ;;

      Διαγραφή
    2. Ασπασούλα για Ναύπακτο δεν ξέρω... για Πάτρα κάτι λέμε να γίνει. Αχ... σαν τα μπουλούκια θα καταντήσω...θα δίνω παραστάσεις ανά την Ελλάδα...χαχαχα...

      Διαγραφή
    3. Είπες Πάτρα??? Μα φυσικά και θα είμαι εκεί...μια γέφυρα μας χωρίζει!!!Δεν περιμένα να είσαι ντε και καλά στην πόρτα μου...όχι ότι δεν είναι ανοιχτή για σένα...ορθάνοιχτη είναι!! Το δένω κόμπο, ε???
      Να ζητήσω και κάτι ακόμη όμως....επειδή τελευταία είμαι κακιά γειτόνισσα ...μη τυχόν και χάσω τα νέα...και δεν προλάβω...μήπως θα μπορούσα να έχω και μια έξτρα ενημέρωση με email???
      μεγάλη η χάρη μου το ξέρω...αλλά...ελπίζω να με καταλάβεις...δεν ρισκάρω να σε χάσω!!!Φιλάκια!!!φιλάκια!!!φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  9. Σίγουρα δεν περιμένεις από εμάς να σου πούμε ότι το πορτρέτο είναι τέλειο. Μ΄εντυπωσίασαν τα μπλέ μάτια. Είναι τόσο ζωντανά. Φιλάκια Μαρία μου και πάλι σου εύχομαι καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μάτια αυτά τα πήρε από την μαμά της η μικρή Γιούλα μου... την οποία και γνώρισες πρόσφατα...χαχα...κουίζ!!!

      Διαγραφή
  10. Προσπαθώ να γράψω κάτι και ξανα-ανεβαίνω να κοιτάξω τα μάτια του πορτραίτου.
    Τρείς φορές το έκανα και δεν βρίσκω λόγια να τα περιγράψω...είναι απλά τέλεια!!!
    Καλή επιτυχία στην έκθεση, Μαρία μου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μάτια πλάνα Μαριάννα μου... κι εμένα μ'έχουν μαγέψει κι άλλες φορές... Ευχαριστώ πολύ πολύ!!!

      Διαγραφή
  11. ¸.•°✿✿⊱彡
    Sua arte é magnífica, um dom!!!
    Imagino ver esses trabalhos de perto, como são lindos!!!

    Bom restinho de semana!
    Beijinhos do Brasil.
    ¸.•°✿✿⊱彡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαρια Καλη Επιτυχια!!!!
    Τα εργα σου ειναι τοσο ζωντανα που νομιζεις οτι δεν τα αγγιξε χερι αλλα ο φακος!!!!
    Ειναι τελεια!!!
    -Οσοι παρακολουθουν τα μαθηματα σου ειναιτυχεροι!!
    φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου γλυκό! Εγώ είμαι τυχερή που με αφορμή τα μαθήματα και όλα όσα κάνουμε εδώ μέσα, γνώρισα άτομα σαν κι εσένα!!!

      Διαγραφή
  13. Άλλη μια υπέροχη δημιουργία σου!!!! Καλή επιτυχία!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Βικάκυ της εξοχής!!! Ετοιμάζω τα ενδεικτικά σας!!!

      Διαγραφή
  14. Μ'αρέσει πάρα μα πάρα πολύ!!!
    Γενικά μου αρέσει η ζωγραφική πάνω σε χαρτί με διαφορετικές υφές αλλά το συγκεκριμένο τουλάχιστον όπως το βλέπω από εδώ δείχνει να ζωντανεύει το δέρμα!!!
    Με ενδιαφέρει κι εμένα το σεμινάριο αρκεί να γίνει σε μέρα που δεν θα μου τύχουν όλα μαζί γιατί συνήθως τα καλά τα χάνω!!!
    Φιλάκια και αναμένω ανακοίνωση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χαρώ πολύ Ρένα μου να σε δω! Θα ενημερώσω όταν είναι όλα οκ. Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή
  15. Είναι υπέροχα, ολοζώνταν! Δεν έχω λόγια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα λόγια είναι περιττά.....άσε που μου γυρίζει η γλώσσα ανάποδα και κινδυνεύω να πεθάνω η γυναίκα.....περιμένουμε τα αποτελέσματα της πρόκρισης να τρέξουμε να το ρίξουμε "δαγκωτό". Πίσω κρυόκωλοι, πισωγλέντηδες και σας φάγαμεεεεεεε.....Εδώ είναι το Βιλλιωτάκι....δεν είναι παίξε-γέλασε. Φιλιά πολλά Μαρία μου, καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις. (θα ήθελα να συμμετέχω κι εγώ στα μαθήματα, αν μπορέσω φυσικά....αλλά αυτές οι παλιές συμμαθήτριες.....α πα πα πα...τη συμπληρώσανε τη γαλαρία χα χα χα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πες τα βρε συμπεθέρα μου.....!!! οχι πες την αλήθεια ..την αλλη φορα που έτηλε η βΙΛΛΙΏΤΗ...στο Λονδίνο τον πίνακα με την βροχή..πηρε το πρώτο βραβείο η βασιλισσα τους.. να μην χ.... και μας κοψει το ΕΣΡ;; ( αλήθεια υπάρχει τώρα που εκλεισε η ΕΡΤ;;..συγκρυνότανε.. ο πίνακας της βροχής με την κρυα Αγγλίδα βασίλισσα;;

      Διαγραφή
    2. Καθόλου Ρουλάκι μου....αλλά τί να πεις ????.....αυτοί που είχαν το πεπόνι είχαν και το μαχαίρι. Σε φιλώ.

      Διαγραφή
    3. Αχ...σ'αυτές τις εκθέσεις δεν θα μπορέσετε να ψηφίσετε. Είναι επιτροπές αρμόδιες γι'αυτό. Όμως με την θετική σας ενέργεια κάτι θα καταφέρουμε ε;χαχαχα... Ευχαριστώ Ελενίτσα μου...μακάρι να μπορέσεις όταν γίνει να'ρθεις. Φιλιά...

      Διαγραφή
  17. ρουλαααα κατεβαινεεε και ασε τις σφηνεεες!χαχαχαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ορίστε κατεβηκα να δούμε τι θα καταλαβεις Μισιρλουμισιρλού μου...χιχι ακομα πρώτες είστε;; δεν ειπε η κυρία ακομα..να κανουμε μεταβολή;;;

      Διαγραφή
  18. Αντε Κυρία τελειωνε με τα σεμιναρια να κανουμε και κανενα ιντερνετικο μαθημα;; απο πέρσι έχεις να μας βαλεις έχω αγορασει ολα τα συνεργα και περιμενω...χι.χιχ..
    Βιλιωτακι μου αν δεν πέρεις βραβείο δεν θα ξαναμιλήσω σε αγγλο..... και σιγα να μην καταλαβενει ελληνικα.. γιατί αγγλικα δεν θα καταδεχτώ να μιλήσω... θα τους κανω μπουκοτάζ.....αααα να ΄!!! τωρα μου ήρθε να μην ξαναπαρουμε αγγικά προιοντα.. έ;;;συνφωνήτε;;; όλες μαζί για την ΒΙΛΛΙΩΤΗ..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Ρουλίτσα μου... θα το κάνω κι αυτό... Έχουν πέσει πολλά!!! Ευχαριστώ για την συμπαράσταση...Τώρα για Εγγλέζικα προϊόντα...δεν ξέρω αν βρούμε και πολλά για να τα μποϋκοτάρουμε...χιχι...

      Διαγραφή
  19. Τι να πω εγώ τώρα?? Υπέροχο το πορτρέτο! "Μιλάει" με τα μάτια!!
    Εύχομαι όλα σου τα όνειρα να πραγματοποιηθούν! Και στην έκθεση να "σκίσεις" !
    Γιατί, απλά, το αξίζεις και με το παραπάνω! Ειναι μεγάλη χαρά και τιμή για όλες μας που είσαι εδώ μαζί μας, στην όμορφη γειτονιά μας!!
    Φιλάκια και στον Βαθίλη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τιμή δική μου Πέπη μου αυτά που μου γράφετε... Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  20. Ολοζώντανο το πορτρέτο, εύχομαι κάθε επιτυχία με το Λονδίνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ...Νασαι καλα Villioti..ο Κυριος να Ποτιζει το Δρομο σου..και συ τις ψυχες μας..σε φιλω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τί να πει ποιά κανείς ;;; Αφού αρχίζω και πιστεύω ότι το πορτρέτο μου από τα βιλλιώτικα χέρια θα με κολακευει ! Σε σχέση εννοώ με την πεζή, χονδρή πραγματικότητα ...
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην συμμετοχή σου και στις 30 Ιουνίου θα αναφωνούμε όοοολες μαζί στα Βρεττανά : "Are you talking to me ???"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Are you crazy? Αυτό μου φαίνεται πως θ'αναφωνούμε!!! Θα μου ποζάρεις Φωτεινούδι μου;

      Διαγραφή
  23. Πώ...πωω !!!! Δασκάλαααα !!!!! Είναι όλα υπέροχα τα εργα σου και αυτό το σουέντ χαρτί πρεπει να είναι πολύ ωραίο !!!! Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις !!!!!
    Πολλά φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μυρσινάκι μου γλυκό. Πολλά φιλιά κι από την δασκάλα!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Μυρσινάκι μου γλυκό. Πολλά φιλιά κι από την δασκάλα!

      Διαγραφή
  24. Δεν ξέρω τι λέτε εσείς οι ζωγράφοι που βλέπετε με άλλο μάτι το κάθε υλικό.... εγώ ξέρω πως όπου και να ζωγραφίσεις, με ό,τι μολύβι, παστέλ κλπ και να δουλέψεις, το έργο που θα βγει απ' τα χέρια σου είναι ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!!!! Εύχομαι κάθε επιτυχία και διάκριση στο μεγάλο ταλέντο σου!!!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το ταλαίπωρο των ημερών. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές κι όλα όσα λες κοριτσάκι!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ