Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βόλτα στην Πινακοθήκη του Πειραιά...

  Τον Πειραιά νόμιζα πως τον γνώριζα καλά, όμως ποτέ δεν είχα προσέξει αυτό το πανέμορφο κτήριο, το παλιό ταχυδρομείο, που έχει μετατραπεί σ' έναν υπέροχο εκθεσιακό χώρο, την Πινακοθήκη Πειραιά! 
  Εδώ, λοιπόν, από την Τρίτη, φιλοξενούνται τα έργα των μελών της ''Τεχνόσφαιρας'', έργα 51 καλλιτεχνών που πραγματικά αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο. 
  Ο ''πολύπαθος'' Πειραιάς μας, (να μη σας εξηγήσω γιατί... είναι γνωστά τα βασανιστήρια που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια, που για μεγάλο διάστημα τον είχαν καταντήσει έναν τεράστιο σκουπιδότοπο και όχι μόνο...), έχει, εκτός από μεγάλη ιστορία, πολλές όμορφες γωνιές, πολλά ενδιαφέροντα σημεία και πάνω απ'όλα έχει άρωμα, άρωμα μιας Ελλάδας που όλοι αναζητούμε και νοσταλγούμε, τον τελευταίο καιρό. 
  Μια βόλτα στα στενά του, στα μαγαζάκια του (όσα αντιστέκονται), σε χαλαρώνει και σε μεταφέρει σ'άλλες εποχές. Συνδυάστε μια τέτοια βόλτα και μια επίσκεψη σ'αυτήν την ξεχωριστή έκθεση! Εγώ από δω θα σας μεταφέρω εκεί, όσο μπορώ καλύτερα και θα σας ξεναγήσω στις αίθουσες και τα έργα, με τη δύναμη της εικόνας και του διαδικτύου:

Η Πινακοθήκη Πειραιά (παλαιό ταχυδρομείο)

Η επιβλητική είσοδος και ο διάδρομος που οδηγεί στο αίθριο


Στο κέντρο του κτηρίου η αίθουσα των εκδηλώσεων


    Εδώ ξεκινάει η ξενάγηση στα έργα των συμμετεχόντων: 



    Τα δύο από τα έργα με τα οποία συμμετέχω σ'αυτήν την έκθεση.





  Είναι πραγματικά ένας πολύχρωμος καμβάς, διαφορετικών τάσεων, σχολών, ύφους, που όλα μαζί συνυπάρχουν αρμονικά κι εκφράζουν την σημερινή πραγματικότητα στα εικαστικά της χώρας μας αλλά και πέρα απ'αυτή. Έχουμε, λοιπόν, απ' όλα!




  Εδώ φαίνεται και η βαρκούλα μου, το τρίτο έργο της συμμετοχής μου... δεν θέλω σχόλια για την κολόνα... είναι το γούρι μου πια στις εκθέσεις... χαχα... 






  Η δεύτερη αίθουσα στα δεξιά της εισόδου, που εκτός από πίνακες, φιλοξένησε γλυπτά και χειροτεχνίες 


















Ο κόσμος, την ημέρα των εγκαινίων, ήταν εντυπωσιακά πολύς, παρόλο που ήταν καθημερινή κι αυτό είναι πολύ αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο!




Έργο που φιλοτεχνήθηκε από τα μέλη το Δ.Σ. του συλλόγου και θα κληρωθεί στο τέλος της έκθεσης. Θέμα τι άλλο... ο Πειραιάς!







   Εύχομαι να σας άρεσε η μικρή μας βόλτα και σας συνιστώ, όσοι έχετε τη δυνατότητα, να την απολαύσετε και στην πραγματικότητα. Η έκθεση επίσημα τελειώνει την Κυριακή, ίσως όμως δοθεί και μια μικρή παράταση, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος. Σίγουρα κάποια έργα  θα τα παρέλειψα, όμως πήρατε μια γεύση του τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες... κάτω στον Πειραιά.
  Ευχαριστώ όσους φίλους με στηρίζουν είτε με την παρουσία τους, είτε με τις ανακοινώσεις και τις δημοσιεύσεις τους, σ'αυτές τις συμμετοχές μου.
  Εχθές έγιναν και τα εγκαίνια των κουμπαράδων στην Πάτρα, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, όπως έμαθα, το επόμενο ΣΚ θα είμαι στην Θεσσαλονίκη για το 2ο σεμινάριο... η Ελλάδα μας δεν είναι μόνο γκρίνια και φτώχεια... έχει κι αυτή την πλευρά, την καλλιτεχνική, της δημιουργίας, της προσφοράς, της ψυχικής ανάτασης! 
  Ας μη μένουμε μόνο στη μαυρίλα και τη σκοτεινιά των ειδήσεων που μας πλακώνουν την ψυχή. Και δεν είναι αποφυγή της πραγματικότητας... δεν είναι γύρισμα του κεφαλιού στο πρόβλημα... ίσα ίσα... η επαφή μας με τις τέχνες, με τον πολιτισμό, η ενασχόλησή μας μ'όλα αυτά που άγουν τη ψυχή, μας δίνει δύναμη κι ελπίδα... όπλα για να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε για όσα πραγματικά αξίζουμε και δικαιούμαστε. Σας εύχομαι να'χετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο. 




Σχόλια

  1. Η πανέμορφη βόλτα στον κόσμο της τέχνης , έδιωξε τη μουντάδα της ημιβροχερής μέρας.
    Εχω το χρόνο και την τρελή διάθεση και μάλλον αύριο θα πάω , ευχαριστούμε για την παρουσίαση.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίος χώρος για να φιλοξενήσει τόσο όμορφα έργα.
    Και τα δικά σου όπως πάντα ξεχωρίζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι, αγαπητή μου Μαρία, που ο Πειραιάς παίρνει την όψη που του αξίζει. Είχα την τύχη να ζήσω δυό χρόνια σ΄αυτή την πόλη με την τόσο μεγάλη ιστορία.
    Η έκθεση, όπως τόσο πετυχημένα μας παρουσιάζεις, φαίνεται πανέμορφη. Τα έργα όλα δείχνουν τη δύναμη των δημιουργών τους. Το βαρκάκι σου υπέροχο και για άλλη μια φορά να σου πω ότι το έχω ερωτευτεί.
    Να ευχηθώ σε όλους σας καλή επιτυχία.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια, Μαρία μου! Ευχαριστούμε για την ξενάγηση. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρία μου ευχαριστούμε για την όμορφη παρουσίαση. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε ότι κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου και καλή επιτυχία στην έκθεση!!!
    Πόσο όμορφο κτίριο...τόσο φωτεινό, και τα έργα όλων σας γέμισαν χρώμα και ζωντάνια το χώρο...Καλό Σαββατοκύριακο με πολλές ευχές.. -Αννιώ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όμορφη έκθεση σε ένα καταπληκτικό χώρο.Τα έργα σου υπέροχα αλλά και όλων των άλλων καλλιτεχνών.Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πανω απο όλα ενα μεγαλο ευχαριστώ για την υπεροχη ξεναγηση...για οσους δεν μπορούμε να είμαστε εκεί... την εκανες τόσο τέλεια... που βρεθήκαμε μέσα στα υπέροχα έργα...να σεριανίζουμε και να τα θαυμάζουμε. Μαράκι..μου
    Πολύ όμορφα τα εργα ο κάθε ενας εχει βαλει την ψυχή του .. οπως την φανταζεται ..τα δικά μας...έργα..(προσεξες πως τα νιώθουμε δικα μας ;) οπως δικιά μας εισαι και εσύ.. ειμαστε περήφανοι που εχουμε μια φιλη.. με τόσο ταλεντο...και ....δεν θελω αντιρήσεις πλίζζζζζζ ....ξεχωρίζουν και ευχωμαι να έχει επιτυχία η εκθεση... και ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις να νιώσουμε μια ανάταση...ψυχής οπως λές και να ξεφύγουμε για λιγο ...απο αυτά που συβαίνουν... υπαρχουν και όμορφες ειδήσεις...όπως αυτή της έκθεσης στο Πειραιά...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    μεγάλο φιλί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραια βολτα σ' ένα φωτεινο και αρχοντικό κτιριο που φιλοξενει τα υπέροχα εργα σας! Τα δικα σου παντως Μαρακι μας είναι πραγματικά ξεχωριστά!
    Καλή επιτυχία σ' 'ολη την έκθεση και σε σένα προσωπικά!
    Πραγματικά κι' εγω νομιζω ότι ο μόνος δρόμος αντίστασης που μας εμεινε απέναντι σ' αυτή τη μιζέρια και την καταντια της Ελλαδας ειναι αυτός της δημιουργίας και της τεχνης!
    Φιλια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε ευχαριστούμε πολύ φίλη Μαρία !!!
    Πολύ ενδιαφέρουσα περιδιάβαση στην όμορφη και πολύ αξιόλογη Πινακοθήκη Πειραιά !!!
    Καλή επιτυχία στην έκθεση σας και καλό Σαββατοκύριακο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρακι μου πολυ όμορφη η ξεναγηση στον πμορφο Πειραια μας ευχομαι να καταφερω να κατεβω και να θαυμασω δια ζωσης τα έργα , ποσο χαιρομαι που βρισκουμε τροπους να χαμογελαμε σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραία η εικαστική βόλτα μας στην Πινακοθήκη του Πειραιά !! Ωραίος ο χώρος, μεγάλη ποικιλία στα έργα και το καλύτερο είναι ότι έχει μεγάλη επισκεψιμότητα η έκθεση !! Οι καιροί μπορεί να είναι δύσκολοι αλλά το κοινό ενδιαφέρεται κι αγαπάει την τέχνη !! Κι αυτό είναι ευχάριστο κι ελπιδοφόρο !! Να σαι καλά Μαρία, πάντα δημιουργική και να μας χαρίζεις εικαστικές βόλτες σε όμορφες αναρτήσεις , πολλά σαμιώτικα χαιρετίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ όμορφη η ξενάγηση που μας έκανες Μαρία.Τα έργα πολλά και πανέμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να έρθω αυτην την φορά! Νά'σαι καλά που μας ξενάγησες στην έκθεση και στον όμορφο αυτό χώρο. Εύχομαι να ήταν μεγάλη η επιτυχία της έκθεσης!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χαίρομαι που απολαύσατε τη βόλτα μας και σας ευχαριστώ πολύ για τα τόσα όμορφα που μου γράφετε. Ευχαριστώ πολύ κι όσους με τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά κι όσους δεν μπόρεσαν αλλά μου'στειλαν τα κύματα της θετικής τους ενέργειας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λείπει ο γάτος, χορεύουν τα ... γατάκια !
    Μαράκι, Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή ! Θα τολμήσω να πω ότι τα έργα σου ξεχωρίζουν, αν και η προκατάληψή μου είναι γνωστή ! Βιλλιώτη δαγκωτό !!!
    Σημ. τί καταπληκτικός χώρος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ