Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μικρά, αλλά αγαπημένα...

  Πολλές φορές οι καλλιτέχνες ψάχνουν το ξεχωριστό, το διαφορετικό, σ'ένα έργο τους. Αναζητούν τεχνικές, φόρμες, ιδέες, εμπνεύσεις... που θα κάνουν το έργο τους ιδιαίτερο. Να μη μοιάζει με τίποτα, να υπονοεί... όχι να δείχνει αυτό που θέλει, να περιέχει μυστήριο...αναζήτηση. Αυτή είναι η τάση των τελευταίων χρόνων στη ζωγραφική. 
  Η κλασσική ζωγραφική έφτασε ν'απαξιωθεί και οι δημιουργοί οδηγήθηκαν αλλού, καμιά φορά όχι με μεγάλη επιτυχία. Θαυμάζω πολλά έργα και πολλούς καλλιτέχνες μοντέρνους. Πολλά αριστουργήματα είδαμε και θα δούμε στην κατηγορία που απλά λέμε ''αφηρημένη ζωγραφική''. 
 Όμως στ' όνομα του μοντέρνου, πολύ συχνά, συναντούμε έργα που μόνο να χαμογελάσουμε μπορούμε μπροστά τους. Αρκεί μια καλή κριτική (απ'αυτές που γράφονται κατά παραγγελία) και ξαφνικά το ''τίποτα'' γίνεται σπουδαίο!!!  Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τις τέχνες, ξέρουμε πως αυτό γίνεται πολύ συχνά. 
  Πολλά μπορούμε να πούμε πάνω σ'αυτό το θέμα. Όμως δεν είναι αυτό που ήθελα να σας πω... Ήθελα να σας πω πόσο αγαπώ την κλασσική, τη ρεαλιστική  ζωγραφική (όχι την καθ'υπερβολή). Πόσο αγαπώ να ζωγραφίζω αυτό που βλέπω και να δίνω στο χαρτί μου ζωντάνια... να βλέπω το λευκό να παίρνει ζωή, ν'αρχίζει σιγά σιγά να αναπνέει, να  κινείται... Απλά θέματα, όπως αυτά τα μικρά μανταρινάκια, που όταν τα κοιτάζεις είναι αδιάφορα, όταν όμως τα ζωγραφίζεις γίνονται ''σπουδαία''!

colored pencils on strathmore 500 bristol plate paper


  Ανακαλύπτεις τόσα πράγματα που πριν ούτε που τα πρόσεχες... κι αρχίζεις να τα σέβεσαι... να τ'αγαπάς... Όσο κι αν μια ζωγραφιά μοιάζει με την πραγματική εικόνα, παραμένει ζωγραφιά κι έχει αυτή τη ζωντάνια και τη ζεστασιά που μόνο η ζωγραφική μπορεί να μεταδώσει. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος, αυτή είναι η ζωγραφική μου. 
  Τούτος ο μικρός πίνακας, μ'αυτό το απλό ''μοντέλο'', μου 'δωσε τόση χαρά κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, θαρρείς κι έφτιαξα το έργο της ζωής μου. Και δεν μιλώ μόνο για τον συγκεκριμένο. Κάθε τι που ζωγραφίζω, μικρό ή μεγάλο, απλό ή πολύπλοκο, έχει την αξία και την ξεχωριστή του θέση  στην καρδιά μου. 
  Η ζωγραφική για μένα είναι η ''ανάσα'' μου. Δεν ξέρω τι θα 'κανα χωρίς αυτή. Έτσι πιστεύω νιώθουν όλοι όσοι την αγαπούν. Δεν χρειάζεται να έχω όρεξη, καλή διάθεση, κέφι... αρκεί να καθίσω και να πάρω στα χέρια μου ένα μολυβάκι (ε, εκεί έχω αδυναμία, το ξέρετε...) κι όλα γύρω αλλάζουν. Δεν χάνονται οι σκέψεις... απλά μαλακώνουν... τα δύσκολα μοιάζουν λιγότερο ανυπέρβλητα, τα όμορφα γίνονται υπέροχα... και το μυαλό συνεργάζεται με το χέρι τόσο αρμονικά... μμμ... καμιά φορά το χέρι δεν υπακούει...χαχα... αλλά οκ και πάλι αυτή η μάχη, όποιον κι αν δώσει νικητή,  είναι απόλαυση!!! 

Σχόλια

  1. το επιβεβαιωνω!!μην πιασει μολυβι στα χερια της...Σταματαει ο χρονος!!!

    Ειναι τα πιοοοο ομορφα μανταρινακι του κοσμου χιχιχιι(εγω εχω φτιαξει τα πιο ωραια αχλαδια χοχοχοο)
    Πολυ ζεστη και γλυκια αναρτηση,σαν και σενα βιλλιωτακι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αποκοίμισες για να σχολιάσεις πρώτη,ε;;;; σουπιά!

      Διαγραφή
    2. Έτσι, με μετριοφροσύνη θα πάμε όλες μπροστά!!!
      Χαρά,μόνο η Μισιρλού σ'αποκοίμισε; Σ'αποκοίμισαν άλλοι πέντε-έξι!!!

      Διαγραφή
  2. Εγώ απο ζωγραφικη δεν ξερω αλλα αυτο που βλεπω ειναι χαρμα οφθαλμων! Δυο μανταρινακια μικρα, ολοζωντανα και καλλιτεχνικα(εννοω οτι δεν ειναι σαν φωτογραφια).Μπηκαμε λιγο και στην ευαισθητη ψυχοσυνθεση του ζωγραφου με την αναρτηση σου!Φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Αρετή μου. Δεν χρειάζεται να ξέρεις από ζωγραφική. Η ζωγραφική δεν απευθύνεται σε ειδικούς...Είναι σαν να έχουν γνώμη για ένα φαγητό μόνο οι μάγειρες!!!Ε δεν γίνεται...χαχαχα...

      Διαγραφή
  3. Δηλαδή, αν δε σου μιλάει το έργο στην ψυχή σου θα σου μιλήσει η κριτική;
    Όχι, αυτά δεν γίνονται, κι αν γίνονται είναι αλλη μια παράσταση...
    Ποσες φορές δεν ξαλαφρωσαμε με δυο μουτζουρωμένα σκίτσα, πόσες φορες δε φτασαμε να δακρυσουμε βλέποντας ζωγραφιές από παιδικά χεράκια, που μας τις χαριζαν με αγάπη; Μπαίνουν αυτά σε κριτήρια;
    Το μανταρινάκι σου μοσχοβολάει και λάμπει,η απλότητά του και η τελειότητά του είναι τελικά η ουσία της ζωής.
    Φιλιά Μαράκι μου, ότι γίνεται με αγάπη, φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κριτική είναι για εσωτερική κατανάλωση τις περισσότερες φορές Νικούλα... ε τσιμπάνε και κάτι πλούσιοι φιλότεχνοι...κι αυτό είναι όλο! Χαίρομαι που έφτασε τόσο μακριά η μυρωδιά του μανταρινιού!

      Διαγραφή
  4. Αγαπητή μου Μαρία.
    Συμφωνώ απόλυτα με τις σκέψεις πάνω στην καλλιτεχνία γενικά.
    Ένας δημιουργός, βασικά, πρέπει να πιστεύει στο δημιούργημά του.
    Αυτές σου οι λέξεις "η ζωγραφική είναι η ανάσα μου" τα λένε όλα.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα ευγενικός και γλυκομίλητος Ντένη μου... Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  5. Έτσι είναι Μαρία.
    Η χαρά της δημιουργίας.
    Αυτό είναι η ευχαρίστηση για τον καλλιτέχνη,η εκτόνωσή του, η ανάσα του όπως λες και εσύ.
    Αυτό που φτιάχνει , που δημιουργεί πρέπει να αρέσει σε κείνον, να τον ευχαριστεί και ας είναι και το πιο απλό και ταπεινό θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη χαρά Σωσώ μου...Ο κόσμος γύρω μας καίγεται κι εμείς περνάμε καλά έτσι;Το ξέρεις καλά αυτό κι εσύ!!!

      Διαγραφή
  6. Δεν έχω παρά να συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σου!!!
    Λυπήθηκα που δεν βρεθήκαμε στην έκθεση!!!
    Σε φιλώ πολύ και συνέχισε έτσι ακριβώς!!
    Επιτυχία για μένα σημαίνει να κάνεις αυτό που προστάζει η καρδιά σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριέλα μου απρόβλεπτοι παράγοντες.Την επόμενη φορά...Πάνω απ'όλα πρέπει να περνάμε καλά έτσι δεν είναι;

      Διαγραφή
  7. Φυσικά ,συμφωνώ και ταυτίζομαι με τις σκέψεις και τα λόγια της ανάρτησης σου !!Το μικρό και μοσχομυριστό μανταρινάκι είναι η απόδειξη όλων αυτών..Και όπως ξέρεις πάντοτε λατρεύω ότι μικρό η μεγάλο δημιουργήσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι για την ταύτιση των απόψεων.Σ'ευχαριστώ πολύ Έφη μου!

      Διαγραφή
  8. Ευχομαι το μανταρινάκι να μοσχοβολίσει τα γύρω σου και να απλώσει τη γλύκα και τη σπιρτάδα του και να γαληνέψει τα πάντα,όπως κάνει η ζωγραφική πάντα σ εσένα! ΕΙΘΕ...
    Δε θα σχολιάσω οτι ακολουθείς τα ίχνη μου...χαχαχα


    Φιλιάάά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σκέφτηκα κι εγω, αλλά είπα να μη το πω! Χα,χα!
      Πάντως, Χαρά μου, το προχώρησε λίγο παρακάτω το θέμα, ε;

      Διαγραφή
    2. Αμάν,δεν τολμά κανείς να ζωγραφίσει ζαρζαβατικό! Θα το ρίξω στα πτηνά που δεν έχεις δώσει δείγμα...χαχαχα...Νικούλα του πρόσθεσα ακόμη ένα και κάτι φλούδες...ο επόμενος πρέπει να κάνει ολόκληρη φρουτιέρα...χαχαχα...

      Διαγραφή
  9. Όπως αισθάνεσαι εσύ όταν ζωγραφίζεις Βιλλιωτάκι μου....έτσι αισθάνομαι κι εγώ με τις πάσης φύσεως χειροτεχνίες μου. Μακάρι να σου έμοιαζα......Η ζωγραφική είναι το μεγάλο απωθημένο μου. Τα μανταρινάκια τα βρήκα εξαιρετικά αλλά τί να πούμε και για τα υπόλοιπα έργα σου. Γεια σου αγαπημένη μου, σπουδαία δημιουργέ....υποκλίνομαι....σ'αγαπώ και σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Ελένη μου αφού ζωγραφίζεις πολύ καλά...αλλά τώρα τελευταία τεμπελιάζεις...χαχα. Φυσικά και το αίσθημα είναι το ίδιο με όποια μορφή δημιουργίας!!! Ευχαριστώ πολύ και φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  10. Συμφωνώ απολύτως με την άποψη σου σχετικά με την ζωγραφική. Βέβαια εγώ είμαι η τελευταία που θα μπορούσα να κρίνω την ''μοντέρνα¨"τέχνη αλλά εγώ θέλω το μανταρινάκι οταν το βλέπω να μου έρχεται στη μύτη η μυρωδιά του και να μην το φαντάζομαι. Μαρία μου συνεχισε όπως ξέρεις. Το ταλέντο σου είναι πολύ μεγάλο.
    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι αν είναι την τέχνη να την καταλαβαίνουν μόνο οι ειδικοί... την πατήσαμε...χαχα! Σ'ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  11. Καταπληκτική ανάρτηση Μαρία μου!!! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!!
    Το κάθε έργο σου είναι μοναδικό και μας έχεις αποδείξει άπειρες φορές μέσα από τα έργα σου το πόσο πολύ αγαπάς αυτό που κάνεις, ότι η ζωγραφική είναι η ''ανάσα'' σου. Πραγματικά όταν πιάνεις τα πινέλα σου δίνεις ζωή σε οτι ζωγραφίζεις....τα μανταρινάκια τα βρήκα καταπληκτικά!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν αγαπάμε κάτι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα το κάνουμε καλά. Αυτό πιστεύω.Να'΄σαι καλά Έλενα!

      Διαγραφή
  12. Πως να μην αγαπάς τα παιδιά σου;;;
    Πως να μην τιμάς τα έργα της ψυχής σου;;;
    Πως ν' αγνοείς τη θεσπέσια ικανότητά σου να μεταφέρεις το απλό με περίσσια χάρη;;;
    Να 'σαι καλά να δημιουργείς και εμείς να σε θαυμάζουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρινάκι μου η τέχνη όταν την αγαπάς, είναι ένας υπέροχος κόσμος που μόνο χαρά μπορεί να σου δώσει!Φιλιά πολλά ξενιτεμένο μας.

      Διαγραφή
  13. !!!!!!!!!!!!!!!!!!......!!!!!!!!!!!!!!
    ...irida...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Μαρία μου!!!!κάθε φορά που βλέπω ένα έργο σου μένω με το στόμα ανοιχτό και κάθομαι και το κοιτάζω για ώρα!!το ίδιο αισθάνομαι κι εγώ με κάθε τι που φτιάχνω και φτιάχνω πολλά πράγματα ,να ζωγραφίζω όμως δεν το'χω και θαυμάζω όλους εσας που έχετε αυτό το ταλέντο!!ξέρεις τι μου έκανε εντύπωση σε αυτόν τον πίνακα;το πίσω μανταρίνι που είναι θολό όπως στις φωτογραφίες....
    να σαι καλά γλυκιά μου να δημιουργείς και εμείς να θαυμάζουμε τις όμορφες δημιουργίες σου!!!!!φιλιά καλό σκ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεσποινάκι να συνεχίσεις να δημιουργείς και να χαίρεσαι! Είναι το καλύτερο αντίδοτο σε κάθε μας πρόβλημα και η καλύτερη πηγή ενθάρρυνσης κι αισιοδοξίας!!!Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα Μαρία μου!...την χάρηκα την ανάρτησή σου...και με τα μανταρινάκια σου μοσχοβόλησε ο τόπος!...ολοζώντανα είναι!...Μπράβο σου!!! σε χαίρομαι πολύ!...
    Να έχεις όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ κορίτσι!!! Είσαι κι εσύ δημιουργός όπως και οι περισσότεροι εδώ μέσα και καταλαβαίνεις ακριβώς τι λέω!!!Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Απλά ΥΠΕΡΟΧΟ!!!Κάθε σου ζωγραφιά είναι ένα μικρό αριστούργημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Mαράκι μου γλυκό, μικρά ναι απίστευτα ζωντανά όμως!! Κι έχεις αυτόν τον μοναδικό τρόπο να περιγράφεις τα έργα σου που σαν να σέ βλέπω μπροστά μου, να λάμπουν τα μάτια σου, να αστράφτεις από χαρά και περηφάνια και μετά να κατεβάζεις το κεφάλι και να σιωπάς σκυμμένη επάνω από ένα χαρτί με το μολυβάκι σου στο χέρι :) Έτσι σε φαντάζομαι!!

    Φιλιά αγαπημένο μου
    ελπίζω να φτάσουν στεγνά εκεί γιατί από εδώ φεύγουν μέσα στα μπουμπουνιτά και στον κακό χαμό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα... πολύ κινηματογραφικό το σχόλιο Λεβινάκι! Άσε εμείς εδώ είχαμε περισσότερη βροχή από σας...ξεχείλισαν ποταμοί!!! Πέρασε όμως και τώρα απολαμβάνουμε λιακάδες. Φιλιά πολλά κοριτσάκι!

      Διαγραφή
  18. Τα μανταρίνια σου υπέροχα. Μου έρχεται να πάρω ένα φετάκι για να ξεδιψάσω λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε όσο θέλεις Φλώρα μου! Τι έτσι χωρίς κέρασμα να φύγεις;Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  19. Πολύ όμορφες οι σκέψεις σου, που γίνονται λέξεις και κατάθεση ψυχής !!
    Και ως κατάθεση ψυχής αυτή η ανάρτηση σου έχει μια ιδιαίτερη γλύκα , που ξεπετάγεται μέσα από την αγάπη σου για τη ζωγραφική που πλημμυρίζει το διαδίκτυο με χαρούμενα , φρουτένια χρώματα και μέσα από την "ανάσα" σου που μοσχομυρίζει μ΄ αρώματα μανταρινιού !!
    Υπέροχα τα μανταρινάκια σου με τα ζεστά χρώματά τους πάνω στο γκριζωπό μάρμαρο !!
    Κι απλά να συμφωνήσω απολύτως με τα γραφόμενά σου !!
    Πολλά σαμιώτικα χαιρετίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνούλα μου τι ωραία που τα λες...καλύτερα κι από μένα...χαχα...Να'σαι καλά κορίτσι. Σ'ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  20. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς και το δεύτερο έκπληκτο κορίτσι...χαχα.Φιλιά πολλά Νένα μου.

      Διαγραφή
  21. Μαρία μου γλυκιά, μοσχοβόλησαν τα μανταρίνια μέχρι εδώ!!! :)
    Κι εγώ πάντα προτιμούσα τη ρεαλιστική ζωγραφική... Έβλεπα όμως όλα τα μοντέρνα σπίτια να διακοσμούνται με πίνακες αφηρημένης ζωγραφικής!!! Δεν ήξερα αν έπρεπε να "ακολουθήσω την τάση" ή να κάνω αυτό που με εκφράζει περισσότερο!!! Η ανάρτησή σου με καθησύχασε!!!
    Όσο για την κριτική τέχνης, ποτέ δεν κατάλαβα σε τι χρησιμεύει, πέρα από μια διαφήμιση... Όχι μόνο στη ζωγραφική... όλα είναι τόσο υποκειμενικά στον τρόπο που αντιλαμβάνεται κάποιος μια μορφή τέχνης!!!
    Πολλά είπα όμως, συγχαρητήρια για την μοσχοβολιστή ζωγραφιά!!! σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι Φωτεινή μου. Ό,τι εκφράζει τον καθένα. Αυτό είναι το σωστό. Οι τάσεις πάντα επηρέαζαν τις τέχνες. Όμως πάντα πρέπει να ξεχωρίζουμε αυτό που μας πάει εμάς κι αυτό να διαλέγουμε! Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  22. Πραγματικά υπέροχα και ολοζώντανα μανταρίνια γεμάτα άρωμα και χρώμα !!!
    Μπράβο Μαρία και καλή σου συνέχεια με την ίδια πάντα έμπνευση για δημιουργία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μαρία μου
    καταλαβαίνω 1000%τα συναισθήματα του και επαυξάνω!!!!!
    Τα μανταρίνια σου είναι τόσο αληθινά που θα ήθελα να φάω ένα-))))Πάρα πολύ όμορφο έργο-)))
    θαυμάστριά σου...πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως είχα ζωγραφίσει περισσότερα,αλλά πάρε ο ένας, πάρε ο άλλος...φύραναν... Πάρε κι εσύ και τέλος!!!χαχαχα...Φιλιά πολλά Κρίστα μου!

      Διαγραφή
  24. Συμφωνώ απολύτως με όσα λες και σκέψου, δεν είμαι και ειδική επί του θέματος - είμαι μια απλή θεατής! Θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια, κάποιος (που δεν μπορώ να ανακαλέσω ποιος) προώθησε τη μοντέρνα δουλειά του: ολόλευκους καμβάδες με κολλημένες χρωματιστές τσίχλες. Μου έχει μείνει. Για κάποιον άλλο ίσως ήταν κορυφή η τέχνη του, για μένα όχι... Μου αρέσουν γενικότερα εξίσου τα μοντέρνα έργα όσο και οι ρεαλιστικές απεικονίσεις, αλλά να έχουν μια αισθητική, ένα επίπεδο. Να χαίρεται το μάτι του θεατή!

    Τα δικά σου μανταρινάκια φαίνονται έτοιμα να τα πιάσεις και να τα φας, σε δελεάζουν. Και, εννοείται πως μου άρεσαν πολύ! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό λέω κι εγώ κορίτσι.Στο όνομα της αφηρημένης τέχνης, έχουν δει πολλά τα ματάκια μας. Φυσικά και υπάρχουν υπέροχα μοντέρνα έργα, αλλά αυτά ξεχωρίζουν αμέσως, είναι αυτά που αρέσουν και στους απλούς,μη ειδικούς, θεατές. Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  25. ΜΟΥ ΜΥΡΙΣΑΝ ΤΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΣΟΥ ΥΠΕΡΟΧΑ !!!ΜΑΓΕΙΑ ΜΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΗΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βουλίτσα πως πάνε τα μαθήματα; Περιμένω και τα δικά σου μανταρινάκια...χαχα. Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  26. Βιλλιωτάκι, να έχεις χάρη που όταν μας παρουσιάζεις έργα σου χαζεύω... ξεχνιέμαι και "ζω" το θέμα... Να, όπως αυτά τα μανταρίνια τα έχω αυτή τη στιγμή στη γεύση μου και στην όσφρηση μου.... Αλλιώς........... Άκου θα μας πάει στα κανάλια για στημένο παιχνίδι!!!!! Εγώ κυρία μου δεν είμαι από τα κοριτσάκια που κάνουν λαμογιές, όσο για τα τηλεοπτικά φώτα, τάχω φάει με το κουτάλι.... δεν τα φοβάμαι και σε ένα debate, θα σούλεγα εγώ!!!!!!
    Τέλος πάντων, ας δώσω τόπο στην οργή, έχω να θαυμάσω λίγο ακόμα αυτά τα υπέροχα μανταρίνια..........
    Πολλά φιλιά και να έχεις ένα γλυκό και φωτεινό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Φιλία μου δεν μας τα'χεις πει αυτά; Υπήρξες τηλεπερσονα; Μέχρι Άρειο Πάγο θα φτάσω. Η μπαλαρίνα δεν θα πάρει δώρο...χαχαχα. Ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι μου. Χαίρομαι που σ'άρεσαν τα μικρά μου μανταρινάκια!!!

      Διαγραφή
  27. ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!!!!!!!ΤΕΛΕΙΑ!!!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ Σ/Κ!!!1ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μεταγγισε η "ανασα" σου,συναισθημα νωπο και ζωογονο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τί όμορφα μυρωδάτα μανταρινάκια και τι ωραία που τα λές δασκάλα !!! Κάθε ανάσα σου γεννάει ομορφιές και αριστουργήματα !!! Λοιπόν...θα ζωγραφίσω κι εγώ κανένα φρουτάκι ! Φιλάκια πολλά αγαπημένη μου !!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ πολύ λίγα λες τελευταία...τι έχεις Μυρσινάκι μου;χαχαχα...Άντε ζωγράφισε κι εσύ...περιμένουμε!!!

      Διαγραφή
  30. Τα μανταρινάκια σου μοσχοβολούν...τόσο ζωντανά φαίνονται.
    Και θα συμφωνήσω με την σκέψη σου ότι μία κατά παραγγελία καλή κριτική κάνει το τίποτα σπουδαίο...
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά ''τίποτα'' έγιναν σπουδαία στον σύγχρονο κόσμο μας Ελένη μου. Δες πως καταντήσαμε για χάρη όλων αυτών των μηδενικών... Η τέχνη δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Να'σαι καλά και σ'ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  31. Τα είπες πολυ ομορφα Μαρία μου, και εμενα μου αρεσει να βλέπω καθαρα και απλά πράγματα στους πίνακες και μάλλον θα είναι και τα πιο δύσκολα να τα αποτυπώσεις απο το αφηρημένο.
    Τα μανταρινάκια σου λαχταριστα!
    Φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι δυσκολίας σε ένα έργο. Μπορεί ένα αφηρημένο θέμα να έχει μια ξεχωριστή τεχνική που να χρειάζεται πολύωρη προσπάθεια κι αρκετές ικανότητες. Σ'ευχαριστώ πολύ Μίκα μου.

      Διαγραφή
  32. ολοζωνατα τα μαντιρινακια σου και γεματα φως και χρώμα , όσο για τα λόγια σου εισαι μοναδική Μαρια μου ," όταν τα θέλω σου γίνονται μπορώ " φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπουδαίο πράγμα να μπορούμε να ισορροπούμε τα θέλω μας με τα μπορώ μας. Καμιά φορά όμως το θέλω δημιουργεί το μπορώ... έτσι δεν είναι; Φιλιά πολλά κορίτσι και σ'ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  33. Κι αυτή την "αναπνοή" των έργων σου, αυτή τη ζωντάνια, κι αυτή την αγάπη που έχεις βάλει σε καθένα από αυτά, να είσαι σίγουρη πως την βλέπουμε!
    Ξεκάθαρα, ολοζώντανα μανταρινάκια! Νιώθεις πως θα απλώσεις το χέρι και θα πάρεις ένα κομμάτι, νιώθεις την μυρωδιά τους... για εμένα αυτό, είναι πολύ σπουδαίο!
    Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα Μαρία!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφα τα λόγια σου κορίτσι... Μου δίνουν πολύ χαρά! Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  34. μπραβο καλλιτεχνη μου αφηνεις την ψυχη σου απλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ζωγραφιές χωρίς ψυχή θα ήταν απλά χρωματισμένα χαρτιά... Χαίρομαι που το διακρίνεις. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  35. το πιστεύεις ότι έφθασε η μυρωδιά τους μέχρι εδώ;...και είμαι πολύ μακριά Μαρία μου...Κύπρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω...μου το είπε ο Στέλιος παραπάνω...χαχαχα. Να'σαι καλά Έλενα.Τα φιλιά μου στην Κύπρο μας!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ