Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γνωριμία με τα pastels

  Τα pastels μαζί με τα λάδια και τις ακουαρέλες, θεωρούνται από τα πλέον κλασσικά υλικά στη ζωγραφική. Η ιστορία τους ξεκινά στα μέσα του 15ου αιώνα, με πρώτα γνωστά έργα αυτά του Leonardo da Vinci. 


Σήμερα υπάρχουν πολλά είδη pastels:

1. Soft pastels - Μαλακά παστέλ  Τα πιο συνηθισμένα παστέλ σε ραβδάκια. Περιέχουν περισσότερο χρωστική, αναμειγνύονται εύκολα και δίνουν αποτελέσματα πολύ φωτεινά. Μειονέκτημα, η πολλή σκόνη που αφήνουν, γι'αυτό χρειάζονται σίγουρα κάποιο στερεωτικό (για το ποιο και το πως, είναι άλλο κεφάλαιο και θέλει αρκετή έρευνα).
2. Hard pastels - Ξηρά παστέλ. Αυτά περιέχουν λιγότερη χρωστική και περισσότερο συνδετικό υλικό. Ιδανικά για πιο σκληρές γραμμές, περιγράμματα, γραμμική σκίαση κλπ., με πιο θαμπό αποτέλεσμα. Κι αυτά θέλουν φιξάρισμα.
3. Oil pastels - Παστέλ λαδιού. Έχουν βουτυρώδη υφή, είναι δυσκολότερα στην ανάμειξή τους αλλά δεν χρειάζονται κάποιο σταθεροποιητικό. Απλώνονται εύκολα και μπορούμε να τα αραιώσουμε με νέφτι. Μειονέκτημα, το πολύ πυκνό χρώμα. 

και τα πιο σύγχρονα
4. Pan pastels - Μοιάζουν με πούδρα και απλώνονται με ειδικά σφουγγαράκια... κάτι σαν την πούδρα του μακιγιάζ. Είναι ένα καινούριο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνο του ή σε συνδυασμό με τα μαλακά ή σκληρά παστέλ. Η τιμή τους όμως είναι σχεδόν απαγορευτική! Στην Ελλάδα δεν ξέρω καν αν υπάρχουν.
5. Pencils pastels - Μολύβια παστέλ. Κι αυτό ένα σχετικά πιο νέο προϊόν. Δίνει το αποτέλεσμα των  soft pastels, αλλά με την ευκολία και τα πλεονεκτήματα του μολυβιού. Καλύτερο πιάσιμο, σταθερότητα κλπ. 
6. Watersoluble wax pastels - πρόκειται για μαλακά παστέλ που μπορούμε να τα δουλέψουμε με πινέλα και νερό, σαν ακουαρέλα. 
  Για να ζωγραφίσουμε με παστέλ θα χρειαστούμε ειδικά χαρτιά με επιφάνεια αρκετά τραχιά. Η εταιρεία Ampersand έχει δημιουργήσει επίσης, τα pastelboards, ένα προϊόν που σας έχω παρουσιάσει αρκετές φορές στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας το με τα χρωματιστά μολύβια. Η δουλειά του όμως είναι να δέχεται τα παστέλ.
  Το εκπληκτικό με αυτό το μέσο είναι πως μπορούμε να περνάμε ατελείωτα στρώματα χρώματος το ένα πάνω από το άλλο, ακόμη και ανοιχτά επάνω από σκούρα, πράγμα που τα χρωματιστά μολύβια δεν μας το επιτρέπουν. Τα δύσκολα έρχονται στο τέλος, όταν θελήσουμε να φιξάρουμε το έργο μας, ειδικά τα μαλακά παστέλ, αλλοιώνονται αρκετά και υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι να καταστρέψουμε τον πίνακά μας. Σ'αυτό το κομμάτι θα πειραματιστώ  και θα σας μεταφέρω τις εμπειρίες μου, καθώς ακόμη βρίσκομαι σε ερευνητικό στάδιο! 

  Και τώρα η δική μου δοκιμή με μολυβάκια παστέλ. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο και διαβάζοντας διάφορα άρθρα, κατέληξα στα Gioconda της εταιρείας Koh-i-Noor

Pastel pencils on Ampersand pastelboard

  Το κορίτσι αυτό το έχετε ξαναδεί οι περισσότεροι... όμως δεν είναι εύκολο να το αναγνωρίσετε! Εδώ θα την δείτε κάποια χρόνια πριν... ε, μη νομίζετε και πάρα πολλά! Κατερινούλα σ' ευχαριστώ πολύ που μου δίνεις έμπνευση και μου δείχνεις εμπιστοσύνη. Αυτά τα κορίτσια βγάζει η Μακεδονία κι εμείς του νότου πως να τα συναγωνιστούμε... χαχαχα.  



Σχόλια

  1. παπααααα!μας εστειλε η βιλλιωτη παλι!!!...και παστεεεελς!!!!επιστρεφω συντομα να συμπληρωσω το σχολιο μου γιατι βραζει το νερο για τις χυλοπιτες!!!!χαχαχααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετοιμες και οι χιλοπιτες!χιχιχιχι
      Λοιπον θελω να πω οτι η δοκιμη σου στα παστελς με χαροποιησε πολυ γιατι τα αγαπω ...αν και δε ξερω να ζωγραφιζω με αυτα.
      Η αληθεια ειναι οτι ξετρελαθηκα κατα πρωτον με την επιλογη του θεματος οπως επισης με την εξελιξη του εργου σου...καθοτι το παρακολουθουσα στην πορεια του!με εκανες περηφανη Βιλλιωτακι μου!!!!Αντε και στο επομενο βημα χιχιχιχι...και στο τελος mixed media!oleeeee

      Διαγραφή
    2. ''Όταν η μαγειρική συνάντησε την τέχνη'' ή ''Η περήφανη χυλοπίτα''...αυτός είναι τίτλος ανάρτησης, όχι αυτό που έγραψα εγώ!!! Θα μπω και στα δικά σου μονοπάτια...δεν έχεις την αποκλειστικότητα κυρία μου...άσε που μπορούμε να συνεργαστούμε και να φέρουμε καινοτομίες στην τέχνη παγκοσμίως...χχχχχχχχαααααααα. Ένα τραγουδάκι μου 'ρχεται να σου αφιερώσω, αλλά βαριέμαι να το βρω...χαχαχα...θα στο τραγουδήσω ζωντανά αν αντέχεις!

      Διαγραφή
  2. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ!!!!ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!!ΦΙΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. yπεροχα χρωματα!!τοσο ζωντανο!!!καλη συνεχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ όμορφο το πορτρέτο σου, πολύ ζωντανό, είναι έτοιμο να μιλήσει!! Φιλιά Μαρία και να έχεις μια όμορφη και δημιουργική εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την τέχνη σου δε την κατέχω, θαυμάζω όμως το ταλέντο σου!! Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που παραθέτεις, ακόμα και για μια άσχετη με το θέμα, όπως εγώ... Θα περιμένω να δω τα αποτελέσματα των πειραματισμών σου!! Καλή σου εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχω φυλάξει κι εγώ κάτι κουτιά με παστέλ από τότε που πήγαιναν σχολείο τα παιδιά μου.....Για να δούμε. Αύριο θα ψάξω να τα βρω μήπως πετύχω κι εγώ κάνα τέτοιο έργο....χα χα χα. Τί λέω η γυναίκα βραδιάτικα.....Το λικεράκι βερύκοκκο που ήπια προηγουμένως θα με μέθυσε μου φαίνεται. Αλλά μπα....μάλλον η ζωγραφιά σου με μέθυσε. Βιλλιωτάκιιιιιιι....θα βάλω τα κλάματα που δεν μπορώ κι εγώώώώώ. Τέλειο. Σε φιλώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη βάλεις τα κλάματα Ελενίτσα αν δεν τα καταφέρεις...θα φταίνε τα παστέλ που είναι σχολικά...χαχαχα...Βρε πιάσε να ζωγραφίσεις που τα'χεις παρατήσει τόσο καιρό κι ας είναι με ό,τι υλικό θες...Άντε καμιά πίτσα δεν τρώτε;Τις κόψατε;(εκείνα τα πιτσόκουτα τα είχα αγαπήσει...χιχιχι).

      Διαγραφή
  7. Στα πορτρέτα είσαι άπιαστη Μαρία !!
    Πολύ όμορφο !!
    Και στα χρώματα πολύ ενημερωμένη σε βρίσκω !!
    Εγώ έχω μείνει στα 3 πρώτα χρώματα παστέλ , διαπιστώνω συνεχώς ότι έχω μείνει πίσω στα υλικά ζωγραφικής !!
    Να σαι καλά, να μας πληροφορείς ,
    σου στέλνω Αιγαιοπελαγίτικα χαιρετίσματα κι ευχές για καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ αυτά ήξερα Αθηνούλα...δεν είναι καιρός που έμαθα και τα υπόλοιπα. Ας είναι καλά το διαδίκτυο. Φιλιά από την πρωτεύουσα!

      Διαγραφή
  8. Μαρία μου το πορτρέτο είναι καταπληκτικό... τόσο ζωντανά χρώματα!!! Πάντα ενημερωμένη για τα καινούρια υλικά και τις τεχνικές... Σ'ευχαριστούμε για τις πληροφορίες... Εγώ μόνο τα 3 πρώτα ήξερα, που έχω χρησιμοποιήσει...
    Καλή δημιουργική συνέχεια!!!! Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα υλικά δεν τελειώνουν ποτέ...Καμιά φορά πελαγώνουμε και δεν ξέρουμε τι να διαλέξουμε.Ό,τι μας πάει στο χέρι είναι το καλύτερο...Φιλιά πολλά Φωτεινή μου.

      Διαγραφή
  9. ... εστιαζω στο βλεμμα , στα ρεφλε των μαλλιων,και στο αγαπημενο της φυσης χρωμα που
    υψωνεται ασαφες,χωρις ορια !!
    Τυχερη Κατερινουλα,που εμπνεεις τη ζωγραφο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΏ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ AFRA.
      Στα ίδια σημεία εστιάζω μα πάνω απ όλα στο μάτια,για τα άλλα δεν έχω άποψη, βλέπεις απέχω πολύ απο τον συνειδητοποιημένο ζωγράφο.Μου αρκούν σαν πληροφορίες κάποιας ψαγμένης και παθιασμένης με αυτό που κάνει.
      Καλή εβδομάδα Μαρία μου,καλή δημιουργική συνέχεια

      Διαγραφή
    2. Εστιάστε και συγχρονιστείτε! Σας ευχαριστώ αμφότερες!

      Διαγραφή
  10. Νομίζω πως ό,τι και να πω, θα είναι "φλύαρο", ανιαρό και άνευ περιεχομένου!
    Από μόνη της η προσωπογραφία, "μιλάει" !!!
    Και λέει πολλά!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλή εβδομάδα, Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα βρε Πεπούλα...πες κάτιιιιιιιι....χαχα...Φιλιά πολλά κορίτσι!

      Διαγραφή
  11. Πολύ όμορφο έργο, μπράβο Μαρία, θαυμάζω πάντα το μεγάλο ταλέντο σου ιδιαίτερα στα πορτρέτα !!!
    Σίγουρα τα παστέλς είναι ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό που θα ήθελα και εγώ να ασχοληθώ και να πειραματιστώ περισσότερο. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες !!!
    Καλή εβδομάδα και καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι Στέλιο μου, αν το ξεκινήσεις θα το αγαπήσεις σίγουρα! Καλή εβδομάδα και σε σένα.

      Διαγραφή
  12. Ακόμα ένα υπέροχο πορτραίτο από τα χεράκια σου Μαρία ! Το βλέμμα είναι τόσο εκφραστικό! Και με την ευκαιρία είδα και το παλαιώτερο πορτραίτο που μου είχε ξεφύγει και το οποίο είναι εξ ίσου πανέμορφο! Γειά στα χέρια σου Βιλλιώτη! Με όποιο υλικό και να καταπιαστείς, το αποτέλεσμα είναι πάντα άψογο !! Φιλάκια πολλά και καλη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω!!!Σας ευχαριστώ κυρία μου. Τα φιλιά μου και τις ευχές μου για μια όμορφη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  13. Τι να πω για το έργο σου,Μαρία-υπέροχο,όπως πάντα!

    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες,κάποια από τα υλικά τα έχω-ναι,πάντα αγοράζω όσα βλέπω-προσπαθώ τώρα να κάνω -ας πούμε-κάτι με παστέλ.
    Καλή εβδομάδα-φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως θα σου ταιριάξουν τα παστέλ Ελένη. Περιμένω να δω!Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  14. Ουάου....... τέλειο!!!!!!!! Τι υπέροχα που μπορείς και αποδίδεις πάντα τα πρόσωπα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την Παρασκευή θα μπορείς κι εσύ...χαχαχα!!! Αν θα τα θυμάσαι και την επόμενη φυσικά...γιατί θα μεσολαβήσουν αταξίες!!!

      Διαγραφή
  15. Πραγματικά Μαράκι δεν έχω ξαναδεί τέτοιο αποτέλεσμα στις λεπτομέρειες σε παστέλ. Ίσως είναι τα μολυβάκια παστέλ και σε ότι έχει σχέση με μολυβάκι εσύ είσαι άπιαστη. Τυχερή η Κατερινούλα με τέτοια συλλογή πορτραίτων!

    Φιλάκια !!!!


    Υ.Γ. (αλήθεια ... ξέρει κανείς να μου πεί γιατί μου υπογραμμίζει με κόκκινο τη λέξη "πορτραίτων" και όταν κάνω δεξί κλίκ μου βγάζει σωστά : πορτραίτο, πορτρέτων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παστέλ Καιτούλα, είναι ιδανικά για προσωπογραφία. Έχω δει εκπληκτικά πράγματα μ'αυτά. Όσο για την επαλήθευση της ορθογραφίας, το λεξικό που χρησιμοποιεί η google απέχει μακράν από την τελειοποίηση. Μπορεί να έχει καταχωρημένη μια λέξη, αλλά να μην έχει τις αντίστοιχες πτώσεις ή κλείσεις της. Έτσι μπορεί να έχει τη λέξη πορτραίτο, αλλά όχι πορτραίτων...οπότε την θεωρεί λάθος. Νομίζω πως μπορεί κάποιος να συμπληρώσει στο λεξικό λέξεις...δεν το έχω ψάξει παραπέρα να σου πω την αλήθεια. Πάντως δεν το εμπιστεύομαι και πολύ.Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  16. Δίχως άλλο το μοντέλο σου είναι πανέμορφο!!!! Για άλλη μια φορά πέτυχες τέλεια ματιά!!! Το βλέμμα της είναι ολοζώντανο και άκρως διαπεραστικό!!! Είσαι φοβερή Μαράκι μου, τι άλλο μπορώ να πω;;;;
    Φιλιά πολλά πολλά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμ...είναι από τα μέρη σας γι'αυτό...χαχα. Φιλιά κοριτσάκι μου και σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  17. Ουάου! Δεν έχω ιδέα για παστέλ και όλα τα παραπάνω, αλλά ουάου! Τι χρώματα! Τι ζωντάνια! Κι αυτό το βλέμμα... δεν... είσαι καλλιτέχνης, όχι αστεία!! Υπέροχο πορτραίτο!!!
    Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω...μα τι ενθουσιασμός! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε!!! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  18. Οαου!!!!!δεν έχω λόγια!!!!!!πανέμορφο!!!!!καλή εβδομάδα να χεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ακομα και να μην έχουμε ιδέα απο παστελ μαλακά μολιβια ακουαρελες λαδια.. και όλα τα συναφή πραγματα της ζωγραφικής..μας κανεις με τον τρόπο σου Μαρακι να μενουμε κάθε φορα με ανοιχτό το στομα μέ το τί μπορεί να κανουν όλα αυτά αν τα ακουμπαει χέρι μαγικό...όσο για τα κορίτσια της Μακεδονίας..χι..χι.. θα συνφωνήσω απόλυτα μαζί σου ...χι..χι.. μην κοιτας εμενα;;;θα νιωσω ομως πέρήφανη με το τί βγαζει η πατρίδα μου...χι..χι.. σε αφήνω με την εκπληξη καθε φορα τι μαγικά κάνεις ...επανω στον μουσαμα ..χαρτί...η οτι άλλο... ..ενα μεγαλο φιλί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ τι λες;Εσύ τις τρως όλες Ρουλάκι μου! Ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι μου!

      Διαγραφή
  20. Αυτή η κοπέλα με ΑΥΤΟ το βλέμμα θα έχει κάψει καρδιές και πρόκειται να κάψει και άλλες τόσες !
    Εσύ έχεις κάψει τη δική μου καρδιά με τα μολύβια, τα παστέλ, τα λάδια (και ξέρεις εσύ και με τί άλλο ! χαχαχα θα τους κάνουμε σπάσιμο, Μαράκι !), οπότε δεν μου μένει από το να σου το ανταποδώσω ... Θα βρω τρόπο, πού θα πάει, αν και μου έχεις αποδειχτεί αρκετά πυρίμαχη !
    Συνοψίζω : Υπέροχη Μαρία ! Ακαταμάχητη Βιλλιώτη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ νομίζεις δεν μας έχεις ''κάψει'';;; Άσε γιατί από που ν'αρχίσω...ξέρεις εσύ..χαχαχα...Φιλιά τρελό Πατρινό καρναβάλι(με την καλή έννοια)!

      Διαγραφή
  21. Κοίτα πώς μεγάλωσε το Κατερινάκι και έγινε από κουκλάκι κουκλάρα!!!! Όσο για σένα Μαράκι, με ό,τι και να ζωγραφίσεις μας μαγεύεις!!! Εσένα παιδί μου και σκέτο νερό να σου δώσουν, δεν μπορεί, κάτι καλό θα βγάλεις!!!!
    Σε φιλώ Καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες κούκλα!!! Φτύστε το κορίτσι καλέ... Φιλία μου μας έλειψες!!!Πότε θα σε δούμε από τα μέρη μας;

      Διαγραφή
  22. Μαράκι μου άλλο ένα υπέροχο πορτραίτο με εξαιρετική έκφραση και φανταστικές λεπτομέρειες!!!Το Κατερινάκι μας θα είναι πολύ περήφανο έχοντας άλλο ένα έργο σου!!!!
    Οι πληροφορίες σου πάντα χρησιμότατες για εμάς που ούτε καν τις βασικές γνώσεις ζωγραφικής έχουμε !Προσωπικά σ' ευχαριστώ γιατί έβαλες σε μια τάξη τα όσα μέχρι σήμερα γνώριζα περί χρωμάτων!!!!Καλή εβδομάδα γλυκειά μου!
    Υ.Γ Καλά και το χέρι μου στη φωτιά θα έβαζα ότι σχολίασα τον πίνακα της προηγούμενης ανάρτησης!Αλλά μάλλον μπερδεύτηκα με το FB !!Καλά μεγάλη γυναίκα είμαι!! Μπερδεύομαι!!Ισως την άνοιξα ήδη την πόρτα του Αλτσχάϊμερ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασχολείσαι με πολλά Χρυσάνθη μου και μπερδεύεσαι...τα ίδια παθαίνω κι εγώ! Εσύ έχεις πολλές πιθανότητες να συναντήσεις το ''πορτρέτο'' στον δρόμο καμιά φορά...χαχα...Ψάξε να βρεις τι θέλει να πει ο ποιητής!

      Διαγραφή
  23. Kαλημέρα αγαπητή μου Μαρία.
    Υπέροχη η ενημέρωσή μας σχετικά με τις ακουαρέλλες. Βέβαια μηδαμηνές οι γνώσεις μου με την τέχνη για να μπορέσω να τις εμπεδώσω. Όμως βρήκα πολλά χρήσιμα και ενδιαφέροντα σημεία.
    Υπέροχο το πορτραίτο της κοπελίτσας. Δεν την γνωρίζω. Όμως είναι πανέμορφη.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Υπέροχο το πορτραίτο Μαρία,γεμάτο ζωντάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το κορίτσι πανέμορφο, το ίδιο και ο πίνακας σου Μαρία μου αλλά και εμεις του νότου οσο να πεις κάτι κάνουμε!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι μωρέ...κι εμείς δεν είμαστε και για πέταμα...χαχα...Ευχαριστώ Μίκα μου!

      Διαγραφή
  26. Μαρία, καλώς σε βρίσκω στο blog σου!Δεν μπορώ να σχολιάσω την τεχνική γιατι δεν έχω ιδεα απο ζωγραφικη υποκλίνομαι ομως στο ταλέντο σου!Το μοντελο σου βεβαια είναι πανεμορφο αλλα εσυ το αποφειωσες!Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψή σου με τιμα ιδιαιτερα!Καλή συνεχεια και μια δημιουργικη χρονια να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Υπέροχο το άρθρο σου, και πολύ σοβαρή η έρευνά σου!!
    Δυστυχώς έχω σταματήσει να ζωγραφίζω χρόνια τώρα, αλλά τα υλικά μου όλα, έχουν περάσει στα χέρια της 17χρονης κόρης μου, η οποία όντας στη Β' Λυκείου και στη θετική κατεύθυνση, μάντεψε τί μάθημα επιλογής πήρε!! Ελεύθερο Σχέδιο!!!
    Πρόσφατα έκανε ένα σχέδιο με μαλακά παστέλς, μετά από "παραγγελία" της καταπληκτικής καθηγήτριάς της, (ελεύθερο θέμα) για συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό (ή έκθεση? θα σε γελάσω), το οποίο θα σας παρουσιάσω αφού τελειώσει αυτή η εκδήλωση και πάρει το έργο πίσω!
    Οπότε, καταλαβαίνεις, ότι το μεσημέρι, θα της δώσω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να διαβάσει το άρθρο σου, και νά'σαι σίγουρη, ότι θα γίνει τακτική αναγνώστριά σου!!!
    Πάρε μια ιδέα από το "χεράκι" του θησαυρού μου εδώ:
    http://creationsbyzoe.blogspot.gr/2011/12/dragonfly.html
    κι εδώ:
    http://creationsbyzoe.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html
    Φιλιά και σ' ευχαριστώ εκ μέρους της!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο στην μικρή.Πέρασα και είδα...και θα περιμένω και το επόμενο! Μακάρι να ασχοληθεί και μετά το σχολείο! Να το χαίρεσαι το κοριτσάκι σου.Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  28. Αααα, είσαι απίστευτη.....
    Συγχαρητήρια Μαρία, να το ξέρεις... σε θαυμάζω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλά, τι να πω; Μαζεύω σαγόνια. Είναι τόσο όμορφο το πορτραίτο σου, με ένα μοντέλο πανέμορφο. Κατάφερες Μαρία μου, με το ταλέντο σου, να "ζωντανέψεις" τον πίνακά σου. Πραγματικά, είναι λες και η Κατερίνα είναι ολοζώντανη!!! Τέτοια έκφραση!!! Μπράβο σου Μαρία μου!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ροδούλα!!!Ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου.Πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  30. Καλημέρα Μαρία κατ αρχήν ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ που μπήκες σε τόσο κόπο να μας μιλήσεις για ολα αυτά!!!!!
    Αν και μου αρέσουν οι πίνακες με έντονα χρώματα,ο δικός σου μου άρεσε πάρα πολύ!!!!Δεν ξεχωριζω παστελ,ακρυλικά και ολα αυτα και δεν ξέρω απο ζωγραφικη (γι αυτο μη γελας με τον τρόπο που στα λέω,εγώ πάντως γελάω) αλλά ο πίνακας έχει κατι το απαλό και αέρινο στο σύνολο κι αυτό μου αρέσει!!!Το κοριτσάκι μεγάλωσε κι έγινε πολύ τύπισσα,πανέμορφα μάτια.
    Να είσαι καλά και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα φαινόταν από μικρό ε;Χαχα...Ευχαριστώ Νάσια μου...Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  31. Αν και από τις τελευταίες στα σχόλια, δεν θα γράψω κάτι διαφορετικό .
    Ότι υλικό πέσει στα χέρια σου.....το ξετινάζεις.Με την καλή την έννοια φυσικά.χα χα Φιλιά
    Συνέχισε. ΄Εχεις ταλέντο.......χι χι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ δεν θα αφήσω υλικό για υλικό...θα τα ξετινάξω όλα!!!Χαχα...Ευχαριστώ Σωσώκα μου...δηλαδή περνάω στο επόμενο στάδιο;;; Ουάου!!! Είστε η καλύτερη της επιτροπής!!!χχχχχχααααααα....

      Διαγραφή
  32. Εγώ πιστεύω πως δεν παίζει ρόλο το υλικό αλλά ο καλλιτέχνης το χέρι που το χρησιμοποιεί και στο δικό σου ζωντανεύει!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε παίζει κι αυτό τον ρόλο του, περισσότερο το να είναι ποιοτικό. Ευχαριστώ Ρένα μου!!!Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  33. Δασκάλα.....έχω καιρό να σχολιάσω αλλά όχι και να σε επισκεπτώ...και να σε σκεφτώ...χάαχάα...καλό έ ;!..αλήθεια λέω πάντως !!
    Τί υπέροχα που ζωγραφίζεις δασκάλα μας.....όλοι οι τελευταίοι σου πίνακες είναι εκπληκτικοί...τα πορτρέτα σου..τθ´ να πώ...δέν παίζονται...αλλά και ό,τι ζωγραφίζεις εννοείται..!!!!!!!
    Ώχ...τελείωνει η μπαταρία...θα επανέλθω...φιλιάαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το ξεφόρτιστο ξωτικούλι!!! Που είσαι Μιρσινάκι μου; Σ'ευχαριστώ κούκλα μου για όσα λες...Άντε πιάσε κανένα μολυβάκι κι εσύ...χαχα...Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  34. wow και ξανά wow Μαρία μου!!!!!!!!!!!!!!
    Η Κατερίνα είναι μια κούκλα,μου αρέσει η πόζα της,και δεν την αδίκησες καθόλου.
    Αλλο ενα αριστούργημα από τα μαγικά χεράκια σου!!!
    τα φιλιά+θαυμασμό μου-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ