Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δύσκολοι καιροί για καλλιτέχνες...κι ένα πορτρέτο.

  Θέλω να σας εξομολογηθώ έναν εθισμό μου... Έχω καταφέρει να απαλλαχθώ από κάποιους  βλαβερούς του παρελθόντος κι έχω κρατήσει έναν που προς το παρόν δεν με βλάπτει (ως προς την υγεία μου τουλάχιστον). Έχει να κάνει με τα υλικά ζωγραφικής. Μου αρέσει να δοκιμάζω και να πειραματίζομαι με διάφορα υλικά κι έχω πεισθεί πως, όπως σ'όλα τα πράγματα, η καλή ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ενός καλού αποτελέσματος. 
  Καταστήματα ειδών ζωγραφικής στην Ελλάδα δεν μπορώ να πω πως υπάρχουν πολλά. Το χειρότερο δε είναι, πως κι αυτά είναι υποτυπωδώς ενημερωμένα και τον τελευταίο καιρό ''άδεια''. Μπαίνοντας σ'αυτά τα καταστήματα τους τελευταίους μήνες, αντικρίζεις κενά ράφια. Ένας συνηθισμένος διάλογος πωλητή - πελάτη:
-Τι θα θέλατε;
-Τι έχετε;
-Δεν σας καταλαβαίνω...
-Βλέπω υπάρχουν ελλείψεις...θα ήθελα μερικά ακρυλικά αλλά δεν βρίσκω τα χρώματα  που θέλω.
-Α γιατί το λέτε αυτό. Ο καλός ζωγράφος μπορεί να δημιουργήσει οποιοδήποτε χρώμα     θέλει με τα βασικά και μόνο...
-Ναι μα δεν έχετε ούτε τα βασικά...
- Έχουμε όμως ορισμένα ''σπάνια''...κοιτάξτε αυτό το υπέροχο καφέ-εμετί...μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα βουνά λάσπης!!!
-Σας παρακαλώ μπορείτε να μου βρείτε ένα μπλε κοβαλτίου, δεν ζητάω κάτι σπάνιο...ένα κλασσικό μπλε...
-Μμμ...δυστυχώς το τελευταίο το πήρε η κυρία στο ταμείο, κρίμα...δυο λεπτά να είχατε έρθει νωρίτερα...
-Πότε θα έχετε νέες παραλαβές;
-Την Παρασκευή...αλλά μην αργήσετε, να έρθετε την ίδια μέρα, μη σας πω να μου δώσετε το τηλέφωνό σας να σας ενημερώσω μόλις έρθουν οι κούτες, γιατί αν αργήσετε...δεν ξέρω τι θα βρείτε.
-Μα τόσος κόσμος περιμένει;
-Όχι, απλά θα φέρουμε ένα μόνο σωληνάριο από το κάθε χρώμα...
-???????????



 Όπως διαπίστωσα στις τελευταίες μου επισκέψεις στα καταστήματα, οι εταιρείες δεν στέλνουν με ευκολία τις παραγγελίες στην Ελλάδα...ούτε κι όταν προπληρώνονται!!! Οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, μας αγαπούν τόσο πολύ, που ούτε τα λεφτά μας δεν θέλουν! Θα μου πείτε τώρα, εδώ δεν έχουμε βασικά πράγματα, άνθρωποι αναζητούν ακόμη και το φαγητό τους κι εσύ μας λες για πινέλα και χρώματα; 
  Φυσικά και δεν είναι το σπουδαιότερο ''των κακών'' που μας συμβαίνουν, αλλά είναι μια  ένδειξη της πορείας των πραγμάτων. Φαντάζομαι πως αυτό θα συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα  απαραίτητα ή όχι, αν και το τι είναι απαραίτητο για τον καθένα είναι σχετικό. Για μένα που είναι η δουλειά μου, τα είδη αυτά είναι τα ''εργαλεία'' μου. 
  Πάντα υπάρχει η λύση του διαδικτύου φυσικά και των παραγγελιών από το εξωτερικό. Εξάλλου οι τιμές δεν έχουν καμία σχέση. Όμως σκεφτείτε λίγο τι γίνεται. Οι ξένες εταιρείες δεν στέλνουν πράγματα στη χώρα μας... εμείς αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε από το διαδίκτυο, τα χρήματα τα εισπράττουν εκείνες έτσι κι αλλιώς και τα Ελληνικά καταστήματα ή κλείνουν ή φυτοζωούν. 


  Σε αντίθεση των όσων σας είπα, θα σας παρουσιάσω ένα πορτρέτο που δεν χρειάστηκε παρά μόνο λίγα απλά μολυβάκια γραφίτη. Και σ'αυτά φυσικά υπάρχουν ποιότητες κι αν δεν έχουμε στο χέρι μας το σωστό, θα ταλαιπωρηθούμε και δεν θα λάβουμε το καλύτερο εφικτό αποτέλεσμα. Η Faber Castell (εταιρεία που χρονολογείται από το 1761), διαθέτει μια εξαιρετική ποιότητα μολυβιών γραφίτη. 

Μολύβι σε ξύλινη επιφάνεια επενδεδυμένη με χαρτί.
  Όταν ζωγραφίζουμε ένα πορτρέτο, συνήθως χρησιμοποιούμε μια ή και περισσότερες φωτογραφίες. Σίγουρα όταν το μοντέλο ποζάρει ζωντανά, έχουμε άλλες δυνατότητες και μπορούμε να δούμε πολύ καλύτερα τα χαρακτηριστικά του. Όμως αυτό  ίσως ανήκει σ'άλλη εποχή , όπου οι άνθρωποι δεν βιάζονταν. Έτσι μια προσωπογραφία στο παρελθόν έπαιρνε πολλές μέρες ή μήνες για να ολοκληρωθεί. Σήμερα, στην εποχή των υψηλών ταχυτήτων, αυτό δεν είναι εύκολο. Η φωτογραφία έρχεται να μας δώσει τη λύση. Σκοπός του πορτρετίστα δεν είναι η απόλυτα πιστή απεικόνιση μίας εικόνας. Εξάλλου η φωτογραφία δεν είναι απλά παρά ένα ''στιγμιότυπο'' του προσώπου που μας ενδιαφέρει. Το πιο σημαντικό στην δημιουργία ενός πορτρέτου, είναι να δοθεί το βλέμμα...όχι τα μάτια αυτά καθ'αυτά, αλλά ο τρόπος που κοιτάζουν. Γι'αυτό κι εγώ ξεκινάω πάντα απ'αυτά. Εάν αυτό πετύχει, με τα δικά μου πάντα κριτήρια, προχωράω. Χωρίς το σωστό ''κοίταγμα'', δεν μπορεί να εξελιχθεί το έργο.  




  Το κορίτσι αυτό είναι ένα κορίτσι ''δικό μας''... Δεν χρειάζεται να σας αποκαλύψω κάτι άλλο... το 'χει κάνει ήδη η μαμά του... Εγώ να πω μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου έκαναν και με εμπιστεύθηκαν... οικογενειακώς! 

Σχόλια

  1. χαχαχαχααα~!!!!!ποσο σε καταλαβαινω βιλλιωτακι!!!
    Το παθος σου για τα υλικα και η προσπαθεια σου να τα βρεις μας εχει φερει πιο κοντα χιχιχιιιιι
    το πορτραιτο ειναι υπεεεεροχο!!!εκανες θαυμασια δουλεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα υλικά, τα ποτά και τα ξενύχτια θα μας φάνε μια μέρα! Ευχαριστώ Μισιρλούκα!

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια!! Πολύ χρήσιμες πληροφορίες και γενικά υπέροχο blog!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν ΘΕΛΩ να απαθανατιστώ από τα χεράκια σου ! Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι φωτό δεν μπορούν να απεικονίσουν αυτό το βαθύ βάθος των ματιών μου ! Άααααρα ;;; Θα με ζωγραφίσεις από κοντά, σωστά κατάλαβες ! Ε και κάποιες μικροδιορθωσούλες θα τις κάνουμε έτσι ; Όχι ότι η τελειότητα επιδέχεται βελτίωση, αλλά λέμε τώρα ...
    Κατά τα άλλα τί να πω ; Για τα υλικά που δεν βρίσκεις στο σπίτι σου και πρέπει να ξενιτευτείς, λες και ζεις στη Γκάνα ; Για τα λεφτά που τους δίνουμε και δεν τα θέλουν κι από πάνω επειδή τους βρωμάνε ; Ή για τους επαγγελματίες που ενώ πασχίζουν να επιβιώσουν διώκονται και μάλιστα "για το καλό τους" σε αυτή τη χώρα ; Τί να πει, Θεέ μου κανείς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινούλα, αποθανάτισμα θέλεις να σου κάνει η Μαρία ή.... lifting;
      Μήπως μπέρδεψες τους καλλιτέχνες;χα χα

      Διαγραφή
    2. Φωτεινουλα, δεν προσδιοριζεις, τι εννοεις ..απο κοντα;!!Θελεις κοντινο πορτραιτο,
      να αναδεικνυει ολες τις λεπτομερειες ή ζωγραφικη εκ του συνεγγυς in vivo;;
      Και επειδη φανταζομαι οτι επιθυμεις το δευτερο..πως φανταζεσαι να καλυψεις την αποσταση;Και μπορεις εσυ,ζωηρο παιδι, να μεινεις ακινητη για ποζαρισμα;

      Διαγραφή
    3. Η σοφή Σωσώ το ΄πιασε αμέσως το νόημα ! Χααχααχαχαχα
      Άφρα μου προφανώς το πορτρέτο μου δεν θα γίνει in vivo αλλά in vitro ! Κατάλαβες τώρα εσύ ! Εγώ πάλι όχι ...
      Η απόσταση βολεύεται αλλά ή ζωηράδα μου όχι ! Άτιμα νιάτα ... χχχχααααααααα

      Διαγραφή
    4. Φωτεινή μου έχουν μπει ανάμεσά μας δυο σφηνοκυρίες και δεν μπορώ να σε πλησιάσω να δω καλά τα ματάκια σου...Όμως μη μου αγχώνεσαι θα σε ζωγραφίσω μέσω skype...Τι την έχουμε την τεχνολογία! Σωσώ αν χρειάζεται lifting η Φωτεινή ... εμείς δεν σωνόμαστε ούτε με κατεδάφιση...χαχα...Αφρούλα νομίζω σε κάλυψα...Τα σέβη μου και στις τρεις!

      Διαγραφή
    5. Α δεν σας προλαβαίνω...Φωτεινή in vitro εννοείς θα μπει σε βιτρίνα;Ε ρε πως το καταλαβαίνω το λατινικό!

      Διαγραφή
    6. Marius Villiotibus ! Τύφλα να 'χει ο Κικέρωνας !!!

      Διαγραφή
    7. Η Μαρία - όπως βλέπετε -την βρήκε την λύση!!!!
      Ούτε in vitro ούτε in vivo θα κάνει το πορταίτο της Φωτεινής.
      Θα το κάνει μέσω Skype.
      Σας την έφερε.χα χα χααααααααααα

      Διαγραφή
    8. Το καθηστερημενο... ήρθε...και τι λετε εδώ βρε κορίτσια;;; για πορτραιτα τυχερων κοριτσιών ακουω.....χι..χι.. οχι και ακούω ..διαβάζω...ηθελα να πώ ..αντε με το καλό ...να παιρνει μια ..μια σειρά.... ωχ!!!!! Μαρακι μου.....χι..χι..χι...καλά φευγω παω κατω....

      Διαγραφή
  4. Τι τα θες τα σωληνάρια εσύ;
    Αφού τα χεράκια σου κάνουν θαύματα με τα μολυβάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα κι εγώ ν'αλλάξω λίγο...και ήρθε η συντέλεια του κόσμου!!! Ευχαριστώ Σωσώκα.

      Διαγραφή
  5. Μ' έκανες και γέλασα Μαράκι.... τέτοιους διαλόγους όπως καταλαβαίνεις συναντώ επίσης καθημερινά.... ευτυχώς που υπάρχει το ίντερνετ!!! μόνο που εκεί πρέπει να περιμένεις....

    Πολύ ωραίο το πορτραίτο! Συμφωνώ για το βλέμμα... είναι η ψυχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α γεια σου...δεν το είδα μόνο εγώ!Και το βλέμμα και τα ράφια λέω...χαχα. Να'σαι καλά κορίτσι...σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    2. Η κατάσταση είναι χάλια... τι να κάνουν και τα μαγαζιά, ποιον να πρωτο-ειδοποιήσουν στο τηλέφωνο;;;
      Για να λύσω το πρόβλημα κατεβαίνω Στουρνάρα που έχει πολλά μαγαζιά η περιοχή και ψωνίζω από δω και από κει....
      Μια παραγγελία που έκανα στο ίντερνετ από Γαλλία πήρε δυο εβδομάδες. Πως να δουλέψεις έτσι;;

      Διαγραφή
  6. Στις λιμνες των ματιων σου θα πεσω να πνιγω,τραγουδα ο Λουδοβικος των Ανωγειων,και φανταζομαι, οτι ο στιχος εκφραζει αυτο το στοχαστικο βλεμμα ,οπως το αποτυπωσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένος! Ναι ''λίμνες'' τα μάτια του κοριτσιού μας, Άφρα μου...

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα, το πορτραίτο σου υπέροχο !! Τα μάτια πραγματικά μιλάνε !! Αλλά εγώ θα σταθώ στα μαλλιά , τόσες κυματιστές γραμμίτσες, πόσο κόπο έχουνε , πόσο υπομονή απαιτούν, αυτό σκέπτομαι !! Σε όλα σου τα πορτραίτα έχω παρατηρήσει πόσο ψιλοδουλειά κάνεις στην απόδοση της όποιας κόμμωσης !!

    Όσο για τα υλικά , λόγω παραμεθορίου, έχω εξοπλιστεί καλά προ καιρού από την πρωτεύουσα και κάτι ελλείψεις χρωμάτων καλύφτηκαν μέσω διαδικτυακών παραγγελιών, ειλικρινά δεν ξέρω τι γίνεται τώρα τελευταία στην αγορά, αλλά αντιλαμβάνομαι από την ανάρτησή σου ότι τα πράγματα είναι τραγικά στα μαγαζιά με είδη ζωγραφικής και όχι μόνο σ αυτά !!
    Δύσκολοι καιροί για όλους τους Έλληνες !
    Καλό , γιορτινό μήνα , με χρώματα , ελπίδα και χαμόγελα (όσα υπάρχουν ακόμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες να έπρεπε να γίνω κομμώτρια Αθηνούλα;χαχα...Άσε καλύτερα με το μολυβάκι γιατί με τη βούρτσα δεν θ'αφήσω τρίχα για τρίχα! Χαμογελάμε Αθηνούλα κι ελπίζουμε...γι'αυτό και συνεχίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις.Φιλιά πολλά κούκλα μου και σ'ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
    2. Μάθε τέχνη κι άστηνε.
      Ποτέ μην λες ποτέ, Μαρία.

      Διαγραφή
  8. Εγώ σε προτιμώ με το μολυβάκι να δημιουργείς όμορφα κυματιστά μαλλιά απ' το να ξεμαλιάζεις με την βούρτσα!!χαχα
    Το "κοριτσάκι μας" το απέδωσες καταπληκτικά!!!Τόσο σαν βλέμμα όσο και σαν συνολική εικόνα!!Και θα συμφωνήσω με την Αθηνούλα μας που είναι και ειδική!!!Η ψιλοδουλειά σου σε όλα σου τα έργα είναι φανταστική!!
    Φιλάκια Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ προτιμώ να τα ζωγραφίζω,παρά να τα κουρεύω Χρυσανθάκι (έμαθα πολλά για σένα...άλλη ώρα θα τα πούμε...χαχαχα).Ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  9. Πάνω που είπαμε να το ρίξουμε στα σωληνάρια και στα πινέλα.... τα σωληνάρια εξαφανίστηκαν!!!!! Ευτυχώς έχουμε εξασφαλίσει μολύβια... Τα δικά σου χέρια βέβαια με ότι και αν δουλεύουν κάνουν θαύματα!!!!! Τυχεροί όσοι είδαμε το πορτραίτο από κοντά!!!!!!!! Πολλά πολλά φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα την βρούμε την άκρη Βικούλα...όρεξη να ΄χετε κι εγώ θα σας φέρω χρώματα από την άλλη άκρη της γης αν χρειαστεί!!! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  10. Είδα την φωτογραφία που είχες σαν πρότυπο. Εσύ έδωσες μια εξαιρετική ζωντάνια σε αυτό που έβλεπες. Βλέμμα, χείλη, μαλλιά όλα απίθανα αποτυπωμένα.
    Να είσαι καλά.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελένη μου...είχα και μοντέλο όμως...όσο να πεις...

      Διαγραφή
  11. Αχ βρε Μαράκι, σε λίγο θα ζωγραφιζουμε στην άμμο κατα πως πάμε, κι ευτυχώς που την έχουμε μπολικη...
    Το πορτρετο μοναδικο, και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς 'αλλωστε;
    Συνέχισε και μην πτοείσαι!
    Φιλιά πολλά!

    Α, και μια που σε βρισκω βολικη καθε φορα, μηπως έχεις να προτεινεις κάτι για το σκηνικο της χριστουγεννιάτικης γιορτης μας, που θα είναι έθιμα από όλη την Ελλάδα και πρέπει να φτιάξουμε ένα τοπίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Νικούλι.Μμμ...χριστουγεννιάτικο προφανώς...οκ, θα επικοινωνήσουμε μόλις κατέβει η ιδέα...χαχα. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Ο.τι φτιάχνεις γίνεται τόσο όμορφο! Το θαύμασα το πορτραίτο και βρίσκω το αποτέλεσμα τόσο ιδιαίτερο! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ σωστή και οδυνηρή η διαπίστωσή σου για τα κενά ράφια παντού.
    Μέχρι και στα πολυκαταστήματα κενά ράφια βρίσκει κανείς.
    Πόσο μάλλον στα είδη ζωγραφικής που είναι πιο εξειδικευμένο είδος.
    Πάντως το πορτραίτο υπέροχο και τα μάτια ζωντανά.
    Πολύ όμορφη όμως και η κοπέλα.
    Να είσαι καλά να δημιουργείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Φλώρα μου...Ευχαριστώ πολύ κορίτσι...τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  14. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μαρία.
    Στ΄αλήθεια, η κατάσταση στην πατρίδα, έτσι όπως την περιγράφεις, με προβλημάτισε. Να σου πω ότι εμείς οι Έλληνες της ξενητιάς ανησυχούμε σοβαρά με όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί. Κρίμα. Κάποτε είχαμε την πιό όμορφη πατρίδα του κόσμου.
    Στ΄αλήθεις υπέροχη η ανάρτησή σου, έτσι όπως την χαράζεις, Και το πορτραίτο σου ζωντανό. Έτοιμο να μιλήσει.
    Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ανησυχείτε Ντένη μου γιατί αυτά που γίνονται αυτόν τον καιρό στην πατρίδα μας είναι πάνω από κάθε φαντασία. Χάνονται όλα όσα έχτισαν οι προηγούμενες γενιές, κακοχτισμένα ομολογουμένως τα περισσότερα, αλλά το χειρότερο είναι πως γκρεμίζονται χωρίς να υπάρχει ούτε ίχνος για νέες βάσεις...μόνο συντρίμμια. Όμως για κάποιο λόγο όλοι πιστεύουμε πως στο τέλος θα τα καταφέρουμε...Θα δείξει. Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  15. Το είδα το πορτρέτο στη μαμά και το θαύμασα-εξαιρετικό!!!

    Το ίδιο παντού,Μαρία.Ένα μικρό μαγαζάκι στη Χαλκίδα,που παλιότερα εύρισκες τα πάντα,τώρα,όπως λες-άδεια ράφια και να σκεφτείς,ότι στην πόλη λειτουργεί ένα πολύ καλό εργαστήρι ζωγραφικής.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως έχετε κι ένα εργαστήρι του Μυταρά αν δεν κάνω λάθος. Παντού η ίδια εικόνα. Σ'ευχαριστώ Ελένη μου...φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  16. Με υλικά ή χωρίς νομίζω ότι εσύ τα καταφέρνεις υπέροχα, άλλωστε η πρόκληση σε εξιτάρει...!!!! Υπέροχο το πορτρέτο και για άλλη μια φορά η ματιά του όμορφου μοντέλου είναι αυτή που μαγνητίζει!!!! Μπράβο σου αγάπη μου, συνέχισε δυνατά!!!!!!! Σε φιλώωωω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμ...όλα τα καταλαβαίνεις εσύ μικρό...Χαίρομαι που σου αρέσει. Φιλιά πολλά κοριτσάκι μου!!!

      Διαγραφή
  17. Ελλείψεις υπάρχουν σε πολλά πράγματα δυστυχώς. Όσον αφορά τα υλικά συναντώ πολλές ελλείψεις σε γνωστά καταστήματα, ενώ βρίσκω σε επαρχιακά και με άψογη εξυπηρέτηση! Μιλώ βέβαια για αγορές μέσω διαδικτύου αφού δεν μπορώ διαφορετικά. Βέβαια θα μου πεις τι τα κάνω, ε αυτό είναι άλλο θέμα :-))

    Πολύ καλά έκανες και μας έδειξες την λεπτομέρεια από τη ματιά. Εκπληκτική!!!

    Καλό βραδάκι Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαδίκτυο λοιπόν, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.Αλλάζει το σκηνικό γύρω μας με απίστευτες ταχύτητες. Χάνονται τόσα ''δεδομένα'' μας...Φιλιά κούκλα μου και σ'ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  18. Και τα ταπεινά μολύβια κάνουν θαύματα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ταπεινοί αμείβονται πάντα...χαχα. Να'σαι καλά...σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  19. Μαράκι μου θαυμάσιο το πορτρέτο !!! Άψογο!!!
    Μα το χέρι σου είναι μαγικό και το γνωρίζεις ...
    όσο για τα υλικά , όπως το λες είναι και εκτός των άλλων
    με απίστευτες διακυμάνσεις στις τιμές, όμως εδώ και χρόνια
    έχω τον δικό μου προμηθευτή τον Αντωνιάδη που η αποθήκη του
    είναι και σχετικά κοντά μου και δεν τον αλλάζω σε χρώματα και καμβάδες.

    Τα φιλιά μου κοριτσάκι
    καλο σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το ξαδερφάκι...Ναι είναι από τους καλούς και με τιμές χαμηλές!Χάρηκα που πέρασες κοριτσάκι...σ'ευχαριστώ πολύ...Ένα μεγάλο φιλί!!!

      Διαγραφή
  20. Δεν νομίζω ότι εσύ, προσωπικά, έχεις πρόβλημα : τα καταφέρνεις άψογα ακόμη και με ..ξυλομπογιές ! Το πορτραίτο έτοιμο να σου μιλήσει! Τόσο μα τόσο εκφραστικό! Πολλά φιλιά, Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω Πέπη μου...αφού είμαι εθισμένη λέμε...χαχα. Ευχαριστώ κούκλα μου για τα καλά σου λόγια...φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  21. Πανέμορφο Μαράκι μου!!Μπράβο σου!!! Τι σύμπτωση!!Κι εγώ από τα μάτια ξεκινάω!!! Τα μεγάλα πνεύματα.... Εμείς είμαστε πιο τυχεροί φαίνεται, δεν έχουμε ακόμα ελλείψεις!! Φιλάκια γλυκούλα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς εκεί πάνω πως τα καταφέρνετε τόσο καλά δεν ξέρω...χαχα. Ευχαριστώ Φανούλα!!!

      Διαγραφή
  22. Μαράκι μου εκανες φανταστική δουλειά!! Με το συγκεκριμένο μοντέλο είχαμε ανταλλάξει emails πολύ πριν μάθω ποια είναι, και ειλικρινά μου είχε κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν τέτοια παιδιά με ήθος σήμερα. Βέβαια όταν εμαθα ότι είναι κόρη της Μαρίας όλα εξηγούνται. Συμφωνώ ότι εκανες καταπληκτική δουλειά με το βλέμμα και το ύφος αλλά θέλω να δώσω και συγχαρητήρια στους γονείς που ανάθρεψαν τέτοιο παιδί!! Σου εύχομαι Καλό Σαββατοκύριακο και καλή συνέχεια!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού είναι κλαδάκι παιδί μου...πως θα ήταν;χαχαχα...Χαίρομαι που το λες γιατί μόνο πως είναι όμορφη λέγαμε τόση ώρα...σημαντικό κι αυτό, αλλά χωρίς την προσωπικότητα τι να το κάνεις... Φιλιά Μαρινάκι μου...σ'ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  23. Αχ, αυτά τα μάτια!
    Πόσο ωραία αποδίδεις την έκφραση!
    Θέλεις τώρα επιβράβευση;
    Στα αστέρια δεν έχουμε πολλά να πούμε...μόνο τα κοιτάμε που λάμπουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε περιμένουν δυο μάτια καιρό...πάρε το αστέρι σου κι ελάτε εντός του έτους γιατί θ'αλλάξει ο χρόνος και θα σας χρεώσω έξοδα φύλαξης...χαχα. Αντιγονάκι μου γλυκό σ'ευχαριστώ...

      Διαγραφή
  24. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ! ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!ΦΙΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Απόλυτα αντάξιο το πορτραίτο του
    όμορφου κοριτσιού,
    Μαρία και εγώ ακόμη η άσχετη έχω
    καταλάβει ότι είσαι μεγάλη καλλιτέχνις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα...μακάρι να ήταν έτσι οι άσχετες Σοφάκι!!!Ευχαριστώ πολύ κορίτσι...

      Διαγραφή
  26. Δεν έχω να πω κάτι τα είπε όλα η γιαγιά Αντιγόνη!!!!
    Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το έχω θαυμάσει το πορτραίτο της κοπέλας, έχω θαυμάσει και έχω ζηλέψει την ικανότητά σου να αποδίδεις την έκφραση και το βάθος του βλέμματος, την ικανότητά σου να αποδίδεις τέλεια την κίνηση..... Τι άλλο να πω; Θα "κλέψω" την τελευταία φράση της γιαγιάς Αντιγόνης.....
    Όσο για τα σωληνάρια και το πώς μας βλέπουν οι "έξω", έχω να τους πω "Κομπλεξάρες, εμείς μπορεί να πεθαίνουμε, αλλά ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΣΕΙ. ΕΣΕΙΣ;;;;;;
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη την ακούτε την Αντιγόνη...έχει τους λόγους της που τα λέει αυτά...χαχα. Μου άρεσε η τελευταία σου φράση Φιλία μου! Πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  28. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ!!!Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ !!!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ...ο δρομος της ψυχης ειναι τα Ματια..χαραζεις με το μολυβι τα συναισθηματα που βγαζεις..καλημερα Viollioti..χαρουμενη Κυριακη..σε φιλω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μαρίαααααααααααααααα.......τι κούκλα είναι αυτή!!!Χαίρομαι που λατρεύεις τα πορτρέτα,αχ...είμαι και εγώ εθισμένη.Ναι,ζωντανά ,τρώει χρόνο.Η φώτο βολεύει και ζωγραφίζεις με την ησυχία σου.Δεν πειράζει να γίνουν μικρές αλλαγές ,στο μαλλι ας πούμε,αρκεί να μένουν τα χαρακτηριστικά.Αν και σε κάθε φώτο,είμαστε λίγο διαφορετικοί,και όταν παραδίδεις το πορτρέτο στο μοντέλο,η πρώτη ερώτηση είναι..ε΄γώ είμαι αυτό,αυτή???...μετά το κοιτάνε με την ησυχία τους,και όλα οκ..-)))
    και εμείς δεν έχουμε υλικά εδώ,και κατεβαίνουμε Θεσ/νίκη στο αγαπημένο μου δάσκαλο και ζωγράφο Γέροντα,ο οποίος ευτυχώς έχει τα πάντα!!!!
    πολλά φιλιά και συγχαρητήρια για το έργο σου-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες κορίτσι Κρίστα μου; Μα με τέτοιο μοντέλο δεν ήταν δύσκολο!!!Φιλιά πολλά κούκλα μου!

      Διαγραφή
  31. Μαράκι μου.....μην μου πείς οτι ο διαλογος που εγραψες ειναι αληθινός γιατί θα τα παρω στο κρανίο που λένε....κοιτα να δείς πως μας εχουνε καταντίσει.... ασε δεν λέω αλλα γιατί θα μας κοψει το ΕΣΡ......το θεμα μου εισαι εσύ και κανένεας αλλος...που με τα μαγικά χερακια σου... εκανες πάλι αληθινα θαυματα...το μοντελο δέ πολύ ομορφο κορίτσι....αλλά.. το βλέμμα και τα μαλλιά του ....ολοζώντανα.. νομίζεις οτι θα σου μιλήσει...τι όμορφο!!!!!! να το χαρεί ..που το έχει...αυτο θελω να σου πώ οπως και όλες οι φίλες.. με οτι υλικό και να ζωγραφίσεις ..εισαι αστερι....σε φιλώ γλυκα και καθηστερημενα....χι..χι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλάκι μου έτσι και χειρότερα ήταν ο κανονικός διάλογος! Το κορίτσι είναι ξεχωριστό σε όλα...Να'σαι καλά ''καθυστερημένο'' μου παιδί...χαχα.

      Διαγραφή
  32. Μπήκα στο μπλογκ για να δω τις παλιές αναρτήσεις με τα χαρτιά, για να πάρω για μεθαύριο. Μια και μπήκα αφήνω και ενα σχόλιο. Φιλάκια και καλό απόγευμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πόσο, μα πόσο δίκιο έχεις σ' αυτά που γράφεις... Αυτό που με στενοχωρεί με την όλη κατάσταση είναι αυτή η αίσθηση παραίτησης που βλέπεις καθημερινά γύρω -ή και μέσα- μας... Για το πορτραίτο σου δεν έχω λόγια, πραγματικά!! Κι εγώ το πρώτο που κοιτάζω είναι τα μάτια και η απόδοσή τους είναι εκπληκτική!! Πολλά φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ειρηνούλα μου.Η παραίτηση είναι χειρότερη από την ήττα...Εσείς τα πιο νέα παιδιά πρέπει να αντισταθείτε...Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  34. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!!!ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. υπέροχο πορτρέτο!!! έχεις δίκιο γιατί τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής! :) όσο για τα υλικά, δυστυχώς όπου και να πας, σε ότι κατάστημα και να είναι, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζεις.. ένας λόγος που το χω ρίξει στα e-shop, δε γίνεται διαφορετικά! και είναι και πιο οικονομικά αν το ψάξεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλά Χριστούγεννα Μαράκι μου, να περάσετε Υπέροχες γιορτές!!φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ✿¸.•♪
    Retrato lindo, olhos muito expressivos.

    º° ✿✿¸.•♪
    "O segredo do Natal está dentro da gente, reflita e viva-o intensamente."

    (⁀‵⁀,) ✫✫✫
    .`⋎´✫✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫
    ✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫✫
    .•°*”˜˜”*°•.✫✫✫ MERRY CHRISTMAS!

    Bom sábado!
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    ¸.•°♡⊱╮╮

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ¯`’•.¸¸¸¤°»★ σου
    ____(¯`’•.¸¸¸¤°»★ εύχομαι
    ________(¯`’•.¸¸¸¤°»★ καλά
    ____________(¯`’•.¸¸¸¤°»★ Χριστούγεννα
    ________________(¯`’•.¸¸¸¤°»★ και καλή
    ____________________(¯`’•.¸¸¸¤°» ★
    ________________(¯`’•.¸¸¤°»★ νέα χρονιά"2013"
    ____________(¯`’•.¸¸¸¤°»★ Μαρία-))))
    ________(¯`’•.¸¸¸¤°»★ με δημιουργίες
    ____(¯`’•.¸¸¸¤°»★ αγάπη
    (¯`’•.¸¸¸¤°»★ υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. τελειο! μόλις ξεκίνησα ζωγραφική και θα ήθελα εάν μπορείτε λίγο την βοήθεια σας...Με ενδιαφέρει το ελεύθερο σχέδιο με γραφίτη και χρωματιστά μολύβια(εχω f. castell) σε τι είδος χαρτί ζωγραφίζουμε και στέκεται έτσι; ( τελάρα δεν έχει για ζωγραφική με μολύβια;)σε καβαλέτο ή στο γραφείο να ζωγραφίζουμε; τι είδους χαρτί(σέλερ ή κάτι άλλο) και μπλοκ,που θα βρω ωραίες κορνίζες,είναι καλύτερα με κοπίδι να ξύνουμε τα μολύβια ή με ξύστρα και ποιά;υπάρχουν ασκήσεις σχεδίου και που μπορώ να βρω;
    ΡΩΤΗΣΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ..ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΗΞΕΡΕ Ο ΠΩΛΗΤΗΣ...ΒΟΗΘΕΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ