Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

'' Άνθρωποι - χρώμα+σίδερο ''

 Έχω ενθουσιαστεί με τούτη εδώ την έκθεση! Αιτίες πολλές... Πρώτα πρώτα διοργανώνεται σ'έναν χώρο εξαιρετικό... άκρως καλλιτεχνικό για μένα. Όχι μη φανταστείτε τίποτα γκαλερί και εκθεσιακούς χώρους πολυτελείας... Η έκθεση αυτή θα γίνει στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος! Σ'ένα κιόσκι τεραστίων διαστάσεων όπου επισκευάζονται πλοία!
 Έπειτα, η διοργάνωση αυτή είναι στημένη από τους ίδιους του ανθρώπους του χώρου, τα συνδικάτα και τα σωματεία δηλαδή, σε συνεργασία με την Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα. 


 Στην τέχνη δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση μόνο οι ''ανώτερες'' κοινωνικές τάξεις... Το ''ανώτερες'' προσδιορίζει και οικονομικά και πνευματικά κριτήρια και χωρίς να είναι απαραίτητο το ένα να συμπεριλαμβάνει το άλλο σε καμία περίπτωση. Όμως δυστυχώς οι τέχνες στη σύγχρονη εποχή απευθύνονται μόνο στους έχοντες και κατέχοντες. Πως να μην είναι ξεχωριστή τούτη εδώ η έκθεση... σ'έναν τέτοιο ''αληθινό'' χώρο και από ''αληθινούς'' ανθρώπους! 

Από την περυσινή έκθεση. Πηγή tvxs.gr

  Εδώ μέσα, χρόνια πολλά, σφυροκοπούνται ανθρώπινες ζωές...  λιωμένες από την ανυπόφορη ζέστη, διαβρωμένες από τη σκουριά και πασπαλισμένες με αρμύρα, αγκαλιά  με  άπειρους,  κινδύνους κάθε δευτερόλεπτο. Μεγαλωμένη πολύ κοντά (στη Σαλαμίνα), δεν θα ξεχάσω την αγωνία και τον τρόμο κάθε φορά που μία έκρηξη σημειωνόταν και σε λίγο η είδηση έφτανε... ''τόσοι... '' . Ήταν κάποιος γνωστός, κάποιος δικός μας; Κι αν δεν ήταν; Τι σημασία είχε, όλοι συνάνθρωποι, γιοι, σύζυγοι, πατέρες. 
  Με αγώνες και αίμα βελτιώθηκαν αρκετά οι κανόνες ασφαλείας κι ευτυχώς δεν ακούμε, παρά σπάνια πια, τέτοια περιστατικά. Ο κίνδυνος φυσικά υπάρχει πάντα γι'αυτούς τους ανθρώπους. Και δεν έφτανε αυτό και η σκληρή δουλειά που κάνουν, ένας άλλος τρομακτικός κίνδυνος ήρθε τα τελευταία χρόνια να τους αποτελειώσει. Η ανεργία! Απόρροια του ευρύτερου ξεπουλήματος της χώρας μας. 
  Ας μην επεκταθώ άλλο σ'αυτό. Θα πω μόνο πως το Πέραμα ζούσε από τα ναυπηγεία, ενώ ταυτόχρονα υπέφερε απ'αυτά και τα υπόλοιπα δεινά της περιοχής, σε μια σχέση ζωής-θανάτου αλληλένδετης. Τώρα δεν μπορεί καν να ζήσει και περιορίζεται μόνο στις κακές συνέπειες. 




  Σ' έναν τέτοιο λοιπόν, δυνατό, γεμάτο ένταση, χώρο, θα συγκεντρωθούν πάνω από 200   ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι... και θα δώσουν διαφορετική ανάσα, άλλη όψη στις λαμαρίνες και τους τόνους σίδερου. 
  Ενημερώθηκα κάπως αργά για την έκθεση αυτή και ο χρόνος που είχα στη διάθεσή μου ήταν περιορισμένος, καθώς το θέμα δεν μπορούσε να είναι οτιδήποτε. 
  Το υλικό ήταν μονόδρομος, δεν ήθελα πολύ χρώμα, με 'χει πιάσει και μια νοσταλγία για το ασπρόμαυρο...οπότε... μολύβια!

''Απόγνωση''
Μολύβια σε ξύλινη επιφάνεια με επένδυση.
Από φωτογραφία της Dorothea Lange

  Το έργο όμως δεν τελείωσε εδώ... έπρεπε να βρεθεί και η κατάλληλη κορνίζα να το πλαισιώσει, η οποία θα έπρεπε να δέσει με τον πίνακα και το περιβάλλον. Οπότε πάλι μονόδρομος... χειροποίητη! Εδώ επιστρατεύτηκαν οι μεγάλες δυνάμεις. Με τη βοήθεια της γνωστής πλέον τεχνικής μου συμβούλου (κι όχι μόνο εκείνης, μεγάλη ιστορία...) και μετά από πολλές ώρες σκέψης κι άλλες τόσες εφαρμογής... το αποτέλεσμα είναι αυτό: 


Κορνίζα ξύλινη με πατίνες

    Δεν θα το καταλάβετε απόλυτα στη φωτογραφία, γι'αυτό ελάτε να το δείτε από κοντά! Χαχα... Τα εγκαίνια είναι την Παρασκευή 19/10 στις 7μμ ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως 28/10. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια για παιδιά κλπ. Σας το δίνω αναλυτικά  παρακάτω.
  Για όσους δεν θα μπορέσουν να την επισκεφτούν θα προσπαθήσω να μεταφέρω όσο καλύτερα μπορώ τις εικόνες... την αίσθηση δεν νομίζω να τα καταφέρω...


Οι ώρες λειτουργίας θα είναι καθημερινά από τις 12:00μ.μ.-21:00μ.μ. και το Σαββατοκύριακο από τις 11:00π.μ.-21:00μ.μ.


  Κλείνοντας να ευχαριστήσω την Φανούλα μας που για μια ακόμη φορά μου έδωσε ένα βραβείο. Το βραβείο μπήκε στη θέση του αλλά δεν αρκεί... έχει κανόνες κι ερωτήσεις, όμως η Φανούλα ξέρει πως τρέχω και δεν προλαβαίνω... άσε που έχω πει πολλά για μένα και φοβάμαι μην εκτεθώ...χαχα... Οπότε αυτοσυγχωρούμαι και κλείνω εδώ για να συνεχίσω το τρέξιμο. Σας φιλώ και μακάρι να τα πούμε κι από κοντά με όσους μπορέσουν.

Σχόλια

  1. Πολυ καλη αναρτηση!!δυνατηηηη!!!!!!
    και σε λογια αλλα και σε εργα!!!
    Ειναι ενας απο τους καλυτερους σου πινακες,πιστευω!!
    Η αποδοση ειναι εξαιρετικη και δεν μπορει να φανει τοσο απο την φωτογραφια!!!Πιστευω οτι οσοι μπορουν θα πρεπει να τον δουν απο κοντα!
    σε φιλωωωω βιλλιωτακι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσουν και τα λόγια... Πάτησα σε μια υπέροχη φωτογραφία...μη το ξεχνάμε...Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Ότι είσαι μια....εκτεθειμένη, το ξέρουμε.
    Και το κακό είναι ότι ότι συνεχίζεις και εκτίθεσαι.
    Μπα, μάλλον καλό είναι.
    Συμφωνώ και εγώ με την Μισιρλού ότι ο πίνακας είναι καλύτερος από κοντά και συμφωνώ επίσης ότι όσοι μπορούν πρέπει να τον δουν από κοντά.
    Τέτοια ταύτιση πια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν συμφωνείς με όλα σε φοβάμαι...χαχα. Θα μας κάνετε την τιμή κυρία μου; Έχει εκδηλώσει κι άλλος ενδιαφέρον από τη γειτονιά σου...Οπότε παρέα έχεις. Στα εγκαίνια θα είμαι σίγουρα, για άλλη μέρα πρέπει να το κανονίσουμε. Αν πρόσεξες το΄χω σίγουρο...χαχα.

      Διαγραφή
  3. Μαράκι καλησπέρα! Ωραία έκθεση σ ωραίο χώρο! Εγώ ξέρω προκαταβολικά οτι δεν πρόκειται να έρθω άλλα ξέρω προκαταβολικά ότι θα με μεταφέρεις εσύ με τον καλύτερο δυνατο τρόπο που μόνο εσύ ξέρεις να μας ταξιδεύεις με τα μοναδικά έργα σου και τις μοναδικές περιγραφές σου! Το έργο σου το άφησα για το τέλος (για να κάνει εντύπωση, χα,χα) είναι τέλειο . Επίσης η κορνίζα είναι τέλεια ,ταιριάζει στο έργο σου απόλυτα!!! Πολλά φιλιά και καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ κορίτσι. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας ξεναγήσω και σ'αυτή την έκθεση. Είναι ιδιαίτερη και αξίζει. Φιλιά πολλά πολλά!!!

      Διαγραφή
  4. Το έργο φανταστικό!!!!!!!!!!! από κοντά βέβαια - ούτε λόγος - είναι πολύ καλύτερο!!! Λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να είμαι παρούσα στα εγκαίνια της έκθεσης!!! Καλή επιτυχία... και συνέχισε να εκτίθεσαι!!!!!!!!!!!!! Πολλά φιλιά!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α δεν θα μου χαλάσεις το γούρι τώρα!!!χαχα...Βικούλα μου θα μου λείπεις...Όμως θα με σκέφτεσαι ε;

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετική πρωτοβουλία σε ένα διαφορετικό μέρος , το μαυρόασπρο έργο σου είναι πραγματικά πολύ δυνατό , εκφραστικότατο και ίσος το πιο κατάλληλο για την συγκεκριμένη έκθεση !!!
    Μπράβο και καλή επιτυχία Μαρία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλιο είναι η 6η φορά που γίνεται αυτή η έκθεση και αυτό σημαίνει πως είναι πετυχημένη. Σ'ευχαριστώ πολύ.Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Μαρία μου....είναι εξαιρετικό!Χάζεψα κοιτώντας το...
    Αχ αυτή η μάνα..τι βλέμμα ,τι δυσκολίες έχει περάσει στην ζωή της..και αυτά τα παιδάκια της,πόσο δυστυχισμένα μπορεί να είναι...
    Μπράβο για ακόμα μια φορά,στο έχω ξαναπεί,σε θαυμάζω απεριόριστα και νιώθω περήφανη για σ'ένα!
    Καλή επιτυχία στην έκθεση,μακάρι να μπορούσα να έρθω για να δω το έργο σου από κοντά αλλά και να σε γνωρίσω!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμπρινή μου έχεις σκεφτεί πόσες φορές έχουμε προσπεράσει τέτοιες εικόνες; Με πόσα τέτοια βλέμματα διασταυρωθήκαμε αλλά γυρίσαμε αλλού τα μάτια μας; Εγώ το'χω κάνει πολλές φορές, από βιασύνη, από φόβο, από δειλία... Να όμως που η τέχνη έρχεται να σ'εκδικηθεί... σ'αναγκάζει να την κοιτάξεις κατάματα αυτή τη μάνα, θες δεν θες... Μακάρι να΄ρχόσουν όχι μόνο για μένα... γι'όλο αυτό που έχει στηθεί και αξίζει πραγματικά. Σ'ευχαριστώ πολύ κορίτσι.

      Διαγραφή
  7. Πολυ ιδιαιτερη εκθεση με ανθρωπινο χαρακτηρα, θα προσπαθησω να ερθω για να θαυμασω απο κοντα τον απιστευτο πινακα που για μια ακομη φορα δημιουργησες! κι ελπιζω να σε συναντησω
    Φιλακια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χαρώ πολύ Αλεξάνδρα. Ενημέρωσέ με εάν τα καταφέρεις για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να συναντηθούμε. Φιλιά πολλά και σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  8. ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΝΑ ΕΙΧΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ΤΙ ΘΑ ΕΦΤΙΑΧΝΕΣ!!!!
    ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ!!!!
    ΤΕΛΕΙΑ ΟΛΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΥΧΟΜΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το θέμα είναι τόσο επίκαιρο και τόσο καλά δοσμένο.
    Συγχαρητήρια. Εύχομαι πολλές διακρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαράκι, το έργο είναι εξαιρετικό! Γενικά, λατρεύω τα ασπρόμαυρα!
    Καλή επιτυχια σου εύχομαι! Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου σ'ευχαριστώ πολύ. Το ασπρόμαυρο είναι άκρως καλλιτεχνικό από μόνο του. Φιλιά κούκλα μου.

      Διαγραφή
  11. Μαράκι, μ' αρέσει ο τρόπος που γράφεις ! Απέδωσες με καίρια λόγια τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στην περιοχή !
    Ο πίνακάς σου είναι ... τρομαχτικά ρεαλιστικός ! Νομίζω ότι δεν αντέχω να τον κοιτώ περισσότερο, γιατί τα παιδιά που μοιάζουν να κλαίνε πίσω από την πλάτη της μάνας είναι δύσκολο θέαμα ... Νομίζω ότι τα κατέφερες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινούλα χαίρομαι αν σας έβαλα έστω και λίγο στο κλίμα της έκθεσης αλλά και της ζωής αυτού του τόπου. Όχι τα παιδιά δεν κλαίνε...δεν τα'χω φανταστεί έτσι... τα παιδιά μπορεί να βρουν χαρά και μέσα στην καταστροφή. Απλά ηρεμούν και κουρνιάζουν στην αγκαλιά της μάνας. Εκείνη κλαίει και γι'αυτά...

      Διαγραφή
    2. Πώς φαίνεται ο αισιόδοξος άνθρωπος ! Και πώς προδίδεται ο καταστροφολόγος !!!!!!

      Διαγραφή
    3. Όχι βρε...κι εγώ το ίδιο θα πίστευα,αλλά έχω κοιτάξει και από πίσω από τον πίνακα...

      Διαγραφή
    4. Αχαχαχα ... Καλό ...
      Να ΄σαι καλά, βρε Μαράκι !

      Διαγραφή
  12. Στο γεματο εννοιες, αγωνιες και σκεψεις προσωπο αναγνωριζω τη μανα της Περλ Μπακ,
    τη μανα της μικρασιατικης καταστροφης,τη μανα της κατοχης,τη μανα του εμφυλιου,τη μανα κουραγιο, τη μανα συμβολο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες οι μάνες ταυτίζονται στην αγωνία τους για τα παιδιά τους Άφρα μου. Κανένα παιδί να μη δει αυτό το βλέμμα στη μάνα του...καμιά μάνα να μη κοιτάξει έτσι ποτέ...

      Διαγραφή
    2. ..και μια αλλη οπτικη.Τα παιδια οντας μικρα,δε μπορουν να αξιολογησουν το μαντατο..βλεπουν το κακο,εκει οπου το βλεπει η μανα τους! Με το καιρο μαθαινουν να μη κοιτουν καταματα το κινδυνο ,σκυβουν τα κεφαλακια τους ..περιμενουν..να ζυγισει πρωτα η μανα,και μετα παρατηρουν την εκφραση της! Αυτη με το καιρο,μαθαινει να ειναι αταραχη,ρυτιδες σκαβονται απο το σφιξιμο και το βουβο πονο,αλλα ξερει πως αν λυγισει,αν ξεσπασει,θα κλονιστουν τα παντα !!

      Διαγραφή
    3. Τι εικόνες μπορεί να αποδώσει ενας πίνακας!!!!!!!!Αφρα μου..ολόκληρη αναλυση ..εκανες κορίτσι μου οι πίνακες της Βιλλιώτη αυτό σου βγαζουν να τους αναλύσεις...και ο κάθε ένας μας τους βλεπει με τα μάτια ..αλλα και με τα ματια της ψυχής του....

      Διαγραφή
    4. Αυτό είναι για μένα το σπουδαιότερο...ο καθένας να κάνει τις δικές του σκέψεις βλέποντας έναν πίνακα,να φτιάχνει τις δικές του ιστορίες.

      Διαγραφή
  13. Τί κρίμα που αυτήν την φορά μας πέφτει 'λίγο' μακρυά η έκθεση ! Μαρία μου, πολύ θα ήθελα να τον βλέπαμε κι από κοντά κι αυτόν τον καταπληκτικό σου πίνακα ! Καλή επιτυχία σου εύχομαι! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Μαριάννα μου... Ξέρω είναι στην άλλη άκρη από σας. Θα βρεθούν άλλες ευκαιρίες. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  14. Συγκλονιστική εικόνα... τόσο που να σφίξει την καρδιά μου...

    Δε νομίζω ότι θα καταφέρω να τη δω από κοντά δίχως να συγκινηθώ ακόμα πιο πολύ... Είσαι απίστευτη!

    Συγχαρητήρια και να έχεις καλή επιτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή επιτυχία στην Εκθεση, πολύ θάθελα να ξεχωρίσει αυτό το έργο.Ολα τα υπόλοιπα τα είπαν καλλίτερα οι προλαλήσασες,εγω τελευταία και καταιδρωμένη,δε μου μένει να πω τίποτ άλλο.
    Ααα, δεν ξέρω αν το έχω πει ποτέ,ας το δεις γραμμένο εκτός απο τη δυνατή ζωγραφική σου λατρεύω και τη δυνατή πένα σου.Αυτά και την αγάπη μου για καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου το ξεχωριστό για τον καθένα είναι διαφορετικό. Κάποιοι θα το ξεχωρίσουν ίσως... κάποιοι θα το προσπεράσουν. Σε μένα αρκεί να μιλήσει σε κάποιους. Χαίρομαι που ανήκεις σ'αυτούς. Όσο για την πένα, χαχα... κοίτα ποιος μιλάει!!!

      Διαγραφή
  16. Τυχερή στάθηκα γιατί είναι κοντά μου!
    Στο Πέραμα ζούσαν δικοί μου άνθρωποι τότε που έχτιζαν ακόμα με πλήθους τα αυθαίρετα!
    Ο πίνακας σου δεν χωρά σχολιασμό!
    Θα τα πούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να σε δω Αντιγονάκι... τα'πα και στη γειτόνισσα παραπάνω...χαχα. Φιλιά πολλά κούκλα μου.

      Διαγραφή
  17. Το έργο σου αποτυπώνει την σημερινή σκληρή πραγματικότητα, πολύ δυνατό!!!
    Μια μάνα πρόωρα γερασμένη...
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται για τι μιλάμε Ελένη. Αυτή η πραγματικότητα υπάρχει από πάντα γύρω μας,όχι τόσο στην χώρα μας(τουλάχιστον όχι στη σύγχρονη Ελλάδα) αλλά σ'άλλα μέρη του κόσμου. Εδώ ακόμη δεν είναι το σύνηθες. Ήμασταν(και είμαστε ακόμη) λίγο μακριά από αυτό στην πλειοψηφία μας οι Έλληνες. Κι επειδή το ξέραμε,το βλέπαμε, αλλά μας ήταν μακρινό...τώρα που νιώθουμε πως μας πλησιάζει,έχουμε τρομοκρατηθεί.Ξέρεις ο περισσότερος κόσμος στον πλανήτη υπέφερε και υποφέρει...αλλά δυστυχώς ''ο πολιτισμένος'' κόσμος το αγνοεί συνειδητά...

      Διαγραφή
  18. Βρε Μαρία μου.. με πήραν τα ζουμιά δεν το έχω ξαναπάθει με ζωγραφικό έργο. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό είναι και η πνευματική υπόσταση της δημιουργού και νιώθω τυχερή που μπορώ να έχω από πρώτο χέρι την ιστορία του. Είναι και ο τόπος που διεξάγεται η έκθεση άκρως καλλιτεχνικός κατά την γνώμη μου και συναισθηματικά πολύ φορτισμένος από τον κόσμο που πέρασε τη ζωή του εκεί μέσα.
    Από την άλλη εκείνα τα μέρη τα έχω ζήσει και τα λατρεύω.. πουλάκι θα ήθελα να ήμουν και να ερχόμουν για λίγο..
    Με το καλό εύχομαι!
    Να είσαι καλά Μαρία μου
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι! Αν έχεις ζήσει έστω και κοντά σ'αυτά τα μέρη, ξέρεις ακριβώς τι θέλω να πω. Είναι σπουδαίο να υπάρχουν ιστορίες πίσω από τις εικόνες. Ευχαριστώ πολύ για όσα λες...Σου στέλνω πολλά πολλά φιλιά κούκλα μου.

      Διαγραφή
  19. Εξαιρετική πρωτοβουλία, συμφωνώ απόλυτα πως η τέχνη είναι για τέτοιους χώρους... όλα τα υπόλοιπα συχνά είναι αρκετά δήθεν...
    το έργο σου είναι εξαιρετικό Μαρία, σου εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία!!!
    Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, κάποια προβλήματα υγείας μου κάνουν δύσκολη τη ζωή αυτές τις μέρες...
    σε φιλώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περαστικά να είναι κορίτσι και εκθέσεις τέτοιες δεν θα σταματήσουν να γίνονται. Εσύ καταλαβαίνεις πόσο σπουδαίο είναι να σε εκφράζει ο χώρος...όχι μόνο τοίχοι λευκοί...Φιλιά πολλά Μαριέλα μου.

      Διαγραφή
  20. Άχ...δασκάλα...πολύ ωραία ανάρτηση και ο πίνακάς σου είναι απίστευτος...και απο κοντά ακόμα πιό πολύ !!! Εντωμεταξύ δέν ήξερα τον τίτλο και όταν καθόμουν και τον χάζευα ένα τέτοιο συναίσθημα μου έβγαζε το πρόσωπο αυτής της γυναίκας...την απόγνωση της φτώχειας...της πείνας και το ότι είναι ανήμπορη να βοηθήσει τα παιδιά της και την ίδια ! Η κορνίζα έγινε τέλεια...μπράβο σας για άλλη μία άψογη συνεργασία !!!!
    Πραγματικά...αυτή η έκθεση φαίνεται υπέροχη...πολύ συμβολική και πολύ ενδιαφέρουσα και το μέρος που θα γίνει πολύ ωραίο και ταιριαστό ! Έυχομαι να πάει πολύ πολύ καλά και ο κόσμος εκεί να περάσει υπέροχα !!! Η τέχνη είναι για όλους...γι'αυτό και μου αρέσει και η τέχνη του δρόμου !!!
    Φιλάκια πολλάαα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα Μυρσινάκι αυτό μου ερχόταν μόλις την κοίταζα...αλλά έψαχνα αλλού γιατί το θεωρούσα το αυτονόητο, ίσως και λίγο μελό...όμως αυτό είναι...δεν μπορεί να κρυφτεί. Συμφωνούμε σε όλα κορίτσι.Φιλιά πολλά και σ'ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  21. Να μια πραγματικά ιδιαίτερη εκδήλωση!
    Το έργο εξαιρετικό, εκφραζει απόλυτα το μέρος, τους ανθρωπους και τη Μαρία που αγαπάμε! Το ασπρομαυρο κάνει ακομα πιο έντονα τα συναισθήματα που απεικονίζονται, δεν ξέρω αν ήταν εξαρχης η φωτογραφία ασπρόμαυρη, πάντως της ταιριάζει απίστευτα, όπως και η κορνιζα.
    Καλή επιτυχία, στελνω την αγαπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την έχω δει και έγχρωμη Νικούλα...δεν ξέρω ποια είναι η αληθινή. Όμως και με χρώμα...ασπρόμαυρη μοιάζει.Σ'ευχαριστώ πολύ κούκλα...τα φιλιά μου!!!

      Διαγραφή
  22. Μαριώ διάβαζα την ανάρτησή σου και ένιωθα ένα τσίμπιμα στην καρδιά. Τους έχω ζήσει αυτούς τους ανθρώπους, έχω έρθει πολύ κοντά με το μόχθο και την αγωνία τους. Όπως τα λες είναι, παλιά δεν υπήρχε καμιά πρόνοια, ζούσαν από τύχη. Ο χώρος υπέροχος, ανυπομονώ να πάω (για να βγάλω και την "ξεπεσούρα" που δεν είχα έρθει στην προηγούμενη χαχαχαχα!!!!). Όσο για το έργο.....είναι ώραίο και από κοντά και στη φωτογραφία. φιλάκιααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει στα ΒΠ ναυπηγεία;χαχα...σε πειράζω κοριτσάκι μου...ξέρω πως είσαι και του σαλονιού και του λιμανιού που λένε (πάντα με την καλή έννοια). Ανυπομονώ να τα πούμε...φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  23. Συγκλονιστικος πινακας και αναρτηση!!!αυτο το Χερι ζωγραφιζει μονιμα... μπραβο!!! καλη επιτυχια στην εκθεση!!! φιλια Ελσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ο πίνακας καταπληκτικός και από κοντά και από μακριά!!!ελπίζω να τα καταφέρω αυτή την φορά και να έρθω το θέλω πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου μακάρι να έρθεις...τον πίνακα μου τον είδες αλλά υπάρχουν πάρα πολλά όμορφα έργα να θαυμάσεις.Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  25. Μαρία μου,
    Τι δυνατό έργο είν' αυτό...... Συγκλονιστικό!!!!!!!
    Καλά, συγκλονιστικό είναι και το τι μπορείς εσύ και δημιουργείς με τα μολύβια!!!!
    Και η κορνίζα του ταίριαξε τέλεια!
    Εύχομαι κάθε επιτυχία στην έκθεση....
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλία μου σ'ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας αρέσει και η κορνίζα...Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  26. και μονο ο χώρος που θα φιλοξενεί την έκθεση τα λέει όλα Μαρία μου! Μακάρι να είχα την τύχη και τη χαρά να είμαι μαζί σας...το έργο σου...τι να πω...πολύ δυνατό!!!!!και μέσα στο χώρο θα είναι ακόμα πιο ζωντανό!!! καλή επιτυχία από καρδιας σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μπόρεσα να θαυμάσω το έργο αυτό από κοντά πριν πάρει το δρόμο για την έκθεση. Η κορνίζα νομίζω ότι έδεσε απόλυτα και με το έργο και με το περιβάλλον. Καλή επιτυχία κοριτσάκι μου!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυχερούλα Μπεττούλα σ'ευχαριστώ πολύ!Πολλά φιλιά και την αγάπη μου!!!

      Διαγραφή
  28. Υπέροχος ο πίνακάς σου Μαρία!...ΥΠΕΡΟΧΟΣ!!!
    Καλή επιτυχία!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. υπέροχο έργο!!! πολύ όμορφη πρωτοβουλία!! μακάρι να μπορούσα να έρθω από κοντά να σας θαυμάσω! φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι πιστεύω κι εγώ...είναι μια ξεχωριστή έκθεση. Σ'ευχαριστώ κούκλα μου.

      Διαγραφή
  30. Και οπως πάντα ήρθα καθηστερημενη...με εναν κόμπο στο λαιμό...για οτι διαβασα και είδα... αν δεν τα ζήσεις αυτά που γραφεις Μαρακι μου απο κοντα δεν καταλαβενεις τι εστί πονος..και φτώχεια... τα αγαπημενα σου χέρια αποτύπωσαν αυτό ακριβως το συναισθημα ...εντυπωσιακότατος ο πίνακας.. μεχρι οι ριτίδες στο λαιμό μιλάνε..αυτο εχω πεί και σε προηγούμενα σχολια μου νομίζεις οτι ζωγραφίζεις θα σου μιλήσει...τοσο ζωντανό είναι το αποτελεσμα που βγαζεις...με τους πίνακές σου...σου ευχωμαι καθε επιτυχία..τα φιλιά μου έχεις..Μαράκι μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλίτσα μου γλυκιά κι ευαισθητούλα...Σ'ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου,πρέπει να βρεθείς κοντά για να καταλάβεις αλλά και πάλι όταν το ζεις είναι αλλιώς. Εμείς μόνο να το φανταστούμε μπορούμε...Φιλιά πολλά στο νησί!

      Διαγραφή
  31. Διάβασα όλα τα σχόλια της μεγάλης παρέας και ταυτίζομαι απόλυτα μαζί τους,πέρα από την τεχνική αρτιότητα του ,εισπράττω τον έντονο πόνο και την απελπισία μπροστά της εξελίσσονται λυπηρά γεγονότα,και αυτά κάνουν τα παιδιά της να μην τολμούν να κοιτάξουν...Είμαι από τις άτυχες τις μακρινές... Εύχομαι διάκριση διότι το αξίζει.Καλό σου βράδυ ... φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη μου έτσι είναι...τα παιδιά αφήνονται στην ασφάλεια της μεγάλης αγκαλιάς. Δεν έχουν λόγο να κοιτάξουν...οι μεγάλοι είναι υπεύθυνοι γι'αυτά που τους συμβαίνουν...εκείνα τι μπορούν να κάνουν...μόνο τρόμο θα νιώσουν άμα δουν. Σ'ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  32. Μαράκι μπράβο! Και για το έργο και για την ανάρτηση. Πιστεύω κι εγώ ότι χώροι τέτοιοι είναι για την τέχνη, γιατί η πραγματική τέχνη είναι δίπλα στον κόσμο της εργασίας και συνδιαλέγεται μαζί του. Τα "άλλα" είναι για τους "δήθεν". Ανυπομονώ να συναντηθούμε εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααα.... και κάτι άλλο..... Τι όμορφο που το έκανες το μπλόγκ!!!!! Είχα καιρό να περάσω. Ζηλεύωωωωωωωωω

      Διαγραφή
    2. Τι καλά που βρισκόμαστε Καιτούλα σε τόσο όμορφες εκδηλώσεις! Ανυπομονώ να δω όλα τα έργα από κοντά! Καλέ μη ζηλεύεις...θα το φτιάξουμε και το δικό σου... και λέω φτιάξουμε γιατί δεν ήταν δική μου η εκτέλεση...χαχα. Θα τα πούμε κατ' ιδίαν. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  33. Μπραβο Μαρια .Θα τα πουμε στα εγκαινια την Παρασκευη
    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη μου πολύ χαίρομαι που συμμετέχεις.Τέλεια!Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  34. Μαράκι μου το εργο σου είναι φανταστικό. Καλή επιτυχία εύχομαι !! Φιλάκια πολλά!! Στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να ερθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα βρε Μαρίνα μου αυτή δεν ήταν μαρμελάδα...μας κατέστρεψε! Δεν πιστεύω να ξαναφτιάξεις ποτέ...χαχα. Άντε θα αναρρώσεις και θα τα πούμε...μας έλειψες.

      Διαγραφή
  35. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!!ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ο ρόλος της τέχνης κυρίως σε συνθήκες κρίσης όπως των ημερών μας , έτσι πρέπει να είναι, ουσιαστικός και επίκαιρος, τέχνη που ευαισθητοποιεί , τέχνη που αφυπνίζει, τέχνη για όλους!!
    Η συγκεκριμένη έκθεση και ο τόπος διεξαγωγής είναι ό,τι καλύτερο για αφύπνιση, ως χώρος τα Ναυπηγεία θεωρώ πως είναι ό,τι εικαστικότερο μπορώ να σκεφτώ !!
    Το ασπρόμαυρο ιδανικό, η επιλογή του θέματος άριστη, το έργο σου εκφραστικότατο !!
    Από μένα συγχαρητήρια σε σένα για την ζωγραφιά σου και φυσικά στους διοργανωτές για τη δράση τους !!
    Μακάρι να μπορούσα να παρευρεθώ ως επισκέπτρια και γιατί όχι ως συμμετέχουσα !! Περιμένω λεπτομερή περιήγηση μετά, εντάξει ?
    Σου στέλνω πολλά Αιγαιοπελαγίτικα χαιρετίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνά μου θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για να σας την παρουσιάσω. Ήξερα πως θα σου αρέσει. Δεν πρόλαβα να ενημερώσω για να μπορείτε να συμμετέχετε. Με ειδοποίησαν στην εκπνοή. Έχω ανακοινώσει όμως κάτι που θα σε ενδιαφέρει στην ομάδα. Οι πίνακες μας θα ταξιδέψουν στο Αιγαίο...Πέρνα να δεις και θα τα πούμε...Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  37. 2 Μερες τωρα ειναι ανοιχτη η σελιδα σου.....
    μαχαιρι στην καρδια....το εργο...συγκλονιστικοοοοοοοοοοο...δυνατο.....οταν το πρωτο αντικρυσα,σαν να ''ακουγα'' τον βουβο πονο της μανας!!!!!!!!!!!!
    Μακαρι να μπορουσα να τον θαυμασω και ζωντανα....
    Θα συμφωνησω..με την μισιρλου..νομιζω ειναι η καλυτερη δημιουργια σου με χρι τωρα...γιατι...ειμαι σιγουρη οτι θα βλεπουμε θαυμασια πραγματα απο σενα συνεχεια!σε φιλω γλυκααααα!
    πολυ πολυ τεραστια επιτυχιαααααααααααααααααα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου είσαι μανούλα κι εσύ γι'αυτό σε άγγιξε το έργο. Σκέψου να μη μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας! Δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ''απόγνωση'' απ'αυτή! Ευχαριστώ για όλα όσα μου γράφεις. Εύχομαι να'χω πάντα καλύτερα να σας δείχνω.Φιλιά πολλά πολλά κορίτσι!

      Διαγραφή
  38. Τι να πω παλι τωρα που δεν στο εχουν πει τα κοριτσια.Υπεροχος Ρεαλιστικος Συγκλονιστικος ο πινακας σου Μαρια!!!θαυματα κανουν τα χερια σου μ αυτα τα μολυβια.Πιστευω πως ειναι οτι καλλιτερο εχεις φτιαξει μεχρι τωρα.Ειναι συγουρο πως θα μαγνητισει ολα τα βλεμματα για πολυ ωρα γιατι βγαζει πολυ δυνατα συναισθηματα που αγγιζουν τον καθενα.Ο χωρος πιστευω οτι ειναι ο πιο καταλληλος, τοσο απλος λιτος και με τετοια ιστορια ...με το δικιο σου εχεις ενθουσιαστει.Μου αρεσει πολυ ο τροπος που εκφραζεσαι ειναι κι αυτο χαρισμα.Οσο για την κορνιζα νομιζω πως ειναι αυτη που ταιριαζει απολυτα σ ενα τετοιο εργο.Πολλα πολλα ΜΠΡΑΒΟ και καλη επιτυχια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Νάσια για όλα όσα λες κορίτσι μου. Να'σαι καλά!

      Διαγραφή
  39. Εξαιρετική ανάρτηση με ένα έργο τόσο δυνατό και εκφραστικό !Ολόψυχα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!Νάσαι καλά και να εκτίθεσαι !!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσανθάκι μου χαίρομαι που σου άρεσε...Σ'ευχαριστώ πολύ κούκλα μου!

      Διαγραφή
  40. Αχ αυτο το βλέμμα της μάνας......δεν έχω τι άλλο να πω συμφωνώ με τα κορίτσια...καλή επιτυχία!!!!!φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Τι θα μπορούσε να πει κανείς γι αυτόν το απίθανο πίνακα;
    Η τέχνη σε συνδιασμό με την τρυφερότητα της ψυχής, μεγαλουργούν!!!
    Καλή επιτυχία,στην έκθεση και θα προσπαθήσω να έρθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να τα καταφέρεις Παναγιώτα μου...Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή
  42. Καμιά φορά δεν χρειάζονται και τα πολλά λόγια Κατερίνα μου. Η τέχνη μπορεί να μιλήσει και μόνο με τα έργα. Εγώ όμως βρίσκω καμιά φορά την ευκαιρία μέσα από αυτά να μιλήσω και για τα πράγματα που με απασχολούν,για τις απόψεις μου. Χαίρομαι αν διαβάζονται ευχάριστα αυτά που γράφω. Μακάρι να μπορέσεις να δεις αυτή την έκθεση και την επόμενη φορά να συμμετέχεις.Φιλιά πολλά κορίτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Θεωρώ πως η τέχνη είναι η φυγή του ανθρώπου προς τον άνθρωπο! Η ιστορία προδίδει απόλυτα τον καίριο ρόλο της τέχνης για την ανθρωπότητα στις δύσκολες περιόδους της!!! Θεωρητικά αλλά και πρακτικά η τέχνη καλείται και πάλι σε περίοδο άσχημη, να φωτίσει το γκρίζο! Η έκθεση που τα εγκαίνιά της τυγχάνει να είναι σήμερα που φιλοτιμήθηκα να ανοίξω τον υπολογιστή μου, σίγουρα θα είναι πολυσήμαντη και αδιαμφισβήτητα αξιόλογη! Το δικό σου έργο μοιάζει να είναι βγαλμένο από την γεμάτη ευαισθησίες ψυχή σου! Η δύναμη του μαγικού χεριού σου, χρησιμοποίησε τα αγαπημένα σου μολύβια για να δημιουργήσει μια " Απόγνωση" που προσπαθεί να ελευθερωθεί από τα δεσμά της!!!! Υπέροχος πίνακας, γεμάτη συναίσθημα η μάνα, η κούραση και ο πόνος ζωγραφισμένα σε κάθε πτυχή του προσώπου της!!! Τα μικρά της κουρνιάζουν για να απαλύνουν τη δική τους απελπισία που τη γνώρισαν πρόωρα στη ζωή τους!!! Ένα έργο, βγαλμένο από μια άλλη, δύσκολη εποχή που αναβιώνει όμως μέσα στο σύγχρονο δικό μας κόσμο!!! Υέροχο το έργο σου Μαράκι μου!!! Μου έδωσες την ευκαιρία να μακρηγορήσω συνεπαρμένη από την δύναμη της τέχνης σου!!! Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι καλά να μακρηγορείς Κικίτσα...χαχα. Ευχαριστώ καρδιά μου και για την ανάλυση και για τα όμορφα λόγια σου για τον πίνακα. Φιλιά πολλά γλυκό παιδί...

      Διαγραφή
  44. Η τέχνη Μαρία μου, είναι φως!!! Οι άνθρωποι που την υπηρετούν, φωτισμένοι, προικισμένοι, κρατάνε το φως αναμμένο, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, και στους πιο σκοτεινούς καιρούς.
    Εσύ, είσαι ένα από αυτούς τους χαρισματικούς ανθρώπους Μαρία μου.
    Ο πίνακάς σου, εμένα κατάφερε να με κάνει να νιώσω ένα σφίξιμο στην καρδιά μου. Δεν ξέρω πότε τον εμπνεύστηκες, αλλά είναι πολύ επίκαιρος. Το βλέμμα αυτής της μάνας, η θλίψη που φωλιάζει στις παιδικές ψυχούλες, και τους κλέβει την ανεμελιά και τη χαρά των παιδικών τους χρόνων, είναι συγκλονιστικά!!!
    Δεν ξέρω τι άλλο να γράψω, αυτά που νιώθω δεν μπορώ να τα εκφράσω με λόγια.
    Υποκλίνομαι!!!
    Αισθάνομαι πολύ ευτυχής που σε συνάντησα!
    Να σε έχει ο Θεός καλά Μαρία μου, να δημιουργείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ροδούλα μου είναι πολύ όμορφα αυτά που μου λες. Είναι όμορφο να συναντιούνται άνθρωποι που να έχουν να πουν πράγματα ο ένας στον άλλον...με όποιο τρόπο, όχι αναγκαστικά με λόγια. Σ'ευχαριστώ...

      Διαγραφή
  45. Αχ βρε Μαρία τι μαγικό χέρι που έχεις.!!!! Είναι τόσο ζωντανά όλα όσα ζωγραφίζεις.!!!! Καλή επιτυχία εύχομαι και είναι σίγουρο ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα προσπεράσει το έργο σου.!!!!!! Πολλά φιλιά.!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μαρια μου, αυριο Κυρικη πρωι κατα τις 11 θα ερθουμε στην εκθεση, ελπιζω να βρεθουμε.
    Φιλακια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα μου θα χρειαστεί να πάω και το απόγευμα...δύσκολα να μπορέσω να είμαι και το πρωί. Αν τα καταφέρω θα χαρώ να σας δω.

      Διαγραφή
  47. Aγαπητή μου Μαρία.
    Αργοπορημένος λόγω πολλών υποχρεώσεων. Να έχω τη συγνώμη σου.
    Η ανάρτησή θαυμάσια. Ένα κείμενο συγκλονηστικό γεμάτο ανθρωπιά.
    Υπέροχες ζωγραφιές, βγαίνουν από το κείμενό σου όλων αυτών που έχουν δέσει τη ζωή τους με αυτόν τον χώρο.
    Αβίαστα ζωγραφίζεις με τις λέξεις σου τα συναισθήματά σου.
    Και το έργο σου που διάλεξες για την συμμετοχή σου μια ζωγραφιά όλων των συναισθημάτων της συζύγου, που περιμένει να μάθει για τον σύντροφό της. Της μάνας που περιμένει τον πατέρα των παιδιών της.
    Να σου ευχηθώ καλή επιτυχία καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον Ντέννη!!! Δεν χρειάζεται καμία συγγνώμη...εγώ έχω περισσότερο καιρό να έρθω σε σένα..χαχα... Σ'ευχαριστώ για την ανάλυση και τις ευχές...Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  48. Καλή επιτυχία, να ευχηθώ και εγώ.
    Βλέποντας αυτόν τον θαυμάσιο πίνακα, μου γεννήθηκε
    η επιθυμία να τον δω και από κοντά.
    Αν τα καταφέρω .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να τα καταφέρεις Σοφάκι...αξίζει τον κόπο.Φιλιά πολλά και σ'ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  49. Μαρία!!!!Τι έργο είναι αυτό?Το΄χω ΄πολύ ώρα ανοιχτο,και στην κυριολεξία το χαζεύω!!!!!!!Που θα πάει?Θα σε φτάσω κάποτε-)))
    Είμαι τρισευτυχισμένη όταν βλέπω τέτοιες εργάρες!!!Μπράβο Μαράκι.Εύχομαι ,αν και σήμερα τελειώνει η έκθεση,καλή επιτυχία!!!
    Και εγώ θα ήθελα να τον δω από κοντά-)))
    πολλά φιλιαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έκλεισε σήμερα Κρίστα μου. Θα σας την παρουσιάσω εκτενέστερα...Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!

      Διαγραφή
  50. Μαρία μου αγαπημένη πέρασα για ευχές.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σου εύχομαι λόγω της ημέρας.
    Μπορεί να μη βρίσκω το χρόνο για συχνές αναρτήσεις, αλλά τουλάχιστον τις Κυριακές, θέλω να παιρνώ από διάφορα αγαπημένα ιστολόγια.
    Σου εύχομαι μια όμορφη εβδομάδα Μαρία μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Ροδούλα. Χαίρομαι που με σκέφτεσαι και περνάς. Φιλιά πολλά κορίτσι!

      Διαγραφή
  51. " είπεσ πως πάτησες σε μια υπέροχη φωτογραφία όμως της έδωσες ψυχή , δάκρυ αγωνία ,άρωμα , ανάσα σε ευχαριστώ για τίς θύμησες που μου χάρισες , η τέχνη είναι για όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Μαρία, ωραιότατο το έργο σου. Το πρόσθεσα στην ανάρτησή μου γι αυτό το πρόσωπο, εδώ:
    http://mazi-xeri-xeri.blogspot.gr/2013/02/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ