Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μάθημα για... προχωρημένους!


  Άνοιξαν τα σχολεία, καιρός να ξεκινήσουμε κι εμείς... αρκετά τεμπελιάσαμε, τι λέτε; Να μιλήσουμε λίγο για τα λάδια; Ξέρω θα μου πείτε είναι για πιο προχωρημένους αλλά νομίζω πως δεν είναι τόσο δύσκολο ν'αρχίσετε να πειραματίζεστε.



  Οι περισσότεροι πιστεύουν πως, όταν μιλάμε για ζωγραφική, ένα είναι το μέσο...τα λάδια. Μόνο οι ζωγράφοι που τα χρησιμοποιούν και μόνο οι ελαιογραφίες έχουν αξία στη ζωγραφική. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω με κάτι τέτοιο. Πως θα γινόταν αυτό άλλωστε, αφού ξέρετε πολύ καλά πως χρησιμοποιώ πολλά διαφορετικά υλικά στα έργα μου, όπως τα (αγαπημένα μου) χρωματιστά μολύβια, τη Σινική μελάνη και άλλα. Δεν ασπάζομαι λοιπόν αυτή την άποψη, θεωρώ όμως τα ελαιοχρώματα τον βασιλιά της ζωγραφικής.

  Ας αρχίσουμε λοιπόν να ζωγραφίζουμε...



  Συνήθως με τα λάδια ζωγραφίζουμε πάνω σε καμβάδες. Οι καμβάδες δεν είναι όλοι ίδιοι, υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες κι εδώ όπως σ'όλα τα πράγματα στη ζωή. Η τιμή είναι ένα κριτήριο για τον καλό καμβά αλλά δεν ισχύει πάντα. Οι λινοί καμβάδες είναι εξαιρετικοί και προσωπικά τους λατρεύω, μόνο που χαλαρώνουν και τεντώνουν με τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Οι βαμβακεροί είναι επίσης πολύ καλοί και λιγότερο ματαβαλλόμενοι στις καιρικές συνθήκες , ενώ οι συνθετικοί έχουν διάφορες ποιότητες, κάποιες αρκετά ικανοποιητικές και φθάνουμε στους εντελώς πλαστικούς οι οποίοι είναι επιεικώς απαράδεκτοι. 




   Για τα χρώματα σας είχα μιλήσει σε παλαιότερη ανάρτηση, αν θέλετε ρίξτε μια ματιά εδώ. Να συμπληρώσω μόνο λίγα πράγματα για τους διαλύτες και τα έλαια που τα αναμειγνύουμε. Χρησιμοποιούμε άοσμο νέφτι για να ξεπλένουμε τα πινέλα μας και με αυτόν διαλύουμε και τα χρώματά μας, προσθέτοντας και κάποιο είδος ελαίου, συνήθως λινέλαιο. Τα λινέλαια, ανάλογα με την ποιότητά τους, δίνουν άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο, γυαλιστερό αποτέλεσμα. 




  Πως ξεκινάμε... Συνήθως περνάμε μια βάση, ένα gesso στη γλώσσα των ζωγράφων. Το gesso είναι λευκό ή μαύρο και υδατοδιαλυτό. Αφού στεγνώσει καλά μετά μπορούμε να ξεκινήσουμε τη ζωγραφιά μας.




   Να ξέρετε πως στα λάδια πρέπει να ξεκινάμε πάντα με ό,τι είναι πίσω στην εικόνα μας. Στεγνώνουν επίσης τόσο αργά που πάντα έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε ό,τι θέλουμε. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να μη μπερδευτούν τα πίσω χρώματα με τα νέα που προσθέτουμε από πάνω. 




  Υπάρχει όμως μυστικό γι'αυτό. Πάντα το νέο χρώμα που βάζουμε πάνω από το παλαιότερο, πρέπει να είναι πιο ρευστό, να έχει δηλαδή περισσότερο διαλύτη. Εύκολο και σίγουρο! Έτσι μπορούμε να δουλεύουμε ατελείωτες στρώσεις χρωμάτων, δυνατότητα που μόνο τα λάδια μας δίνουν. 




  Διαβάζοντας παρακολουθήσατε και την εξέλιξη μιας ελαιογραφίας που έφτιαξα ειδικά γι'αυτό το μάθημα. Χρησιμοποίησα πολύ λίγα χρώματα, μερικά μπλε και λευκό μόνο, ώστε να είναι πιο απλό. 




  Μη φοβάστε, τολμήστε να πάρετε στα χέρια σας πινέλα και χρώματα! Δοκιμάστε... όλα διορθώνονται. Και στη ζωή και στον καμβά το ίδιο συμβαίνει. Πρέπει να προσπαθούμε, να προσθέτουμε καινούρια πράγματα χωρίς όμως να τα μπουρδουκλώνουμε με τα παλιά και να τα κάνουμε μια άμορφη κι άχρωμη μάζα... Να μη φοβόμαστε να φέρουμε το νέο στην επιφάνεια, αρκεί να μη σκοτώνουμε το παλιό, αν άξιζε φυσικά. Και να μη άξιζε ένα ίχνος πρέπει να αφήσουμε, ήταν κάτι δικό μας... ας μείνει κάτι να μας το θυμίζει. Να 'μαστε ξεκάθαροι κι αν κάπου κάνουμε λάθος θα το διορθώσουμε. Κι όσοι κρίνουν βιαστικά, ας περιμένουν λίγο, ας δώσουν το χρόνο στο ζωγράφο ν'ανακατέψει ξανά τα χρώματα στην παλέτα του. 

Σχόλια

  1. σουπερ αναρτηση!!!θαυμασιος πινακας και εξαιρετικα ενδιαφερον οτι παιζεις σε δυο χρωματα αλλα πολλους διαφορετικους τονους!Φανταστικη ασκηση για οσους μαθαινουν!Ανυπομονω και ευελπιστω οτι συντομα θα φτασω σε αυτο το μαθημα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ μόνο αυτό κατάλαβες; τον επίλογο...γαργάρα;;;; Είχε και ηθικόν δίδαγμα το μάθημα της ζωγραφικής!!!χαχαχαχα Βιλλιώτη είσαι όλα τα λεφτά, μια και λεφτά για λάδια δεεεννν,προτιμώ να θαυμάζω τον Πίνακα που είχα την τύχη να τον δω και να το θαυμάσω απο κοντά και να μείνω σ αυτά που ελάχιστη παρέμβαση μπορείς να κάνεις... Ο,τι λάθος έγινε, έγινε και επειδή είναι κάτι απο μας μένει εκεί να μας το θυμίζει!Για την ακουαρέλα ομιλώ καλέ, πού πήγε το μυαλό σας;

      Διαγραφή
    2. μπααα που να το πιασω εγω!!!!ψιλα γραμματα!

      Διαγραφή
    3. Θα φτάσεις Μισιρλούκα γιατί το αγαπάς και το θες. Εσύ κάνεις τόσα, στα λάδια θα κολλήσεις;
      Χαρά μου χαίρομαι που επισημαίνεις το φινάλε μου. Σαν λειτουργία είναι αυτή η ανάρτηση, έχει και κήρυγμα το τέλος...χαχα. Εσύ στις ακουαρέλες σου, αλλά ό,τι βλέπεις και μαθαίνεις καλό σου κάνει.

      Διαγραφή
  2. Υπέροχος! Με λίγα χρώματα μα με καλλιτεχνικό χέρι. Απλό για τον καλλιτέχνη, και δύσκολο για τον απλό θεατή. Πολλά φιλιά και την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αναστασία; Απλό δεν είναι κορίτσι για κανέναν...η ζωγραφική θέλει υπομονή και πείσμα. Αν τα'χεις μπορείς να ζωγραφίσεις.Φιλιά πολλά κι από μένα !!!

      Διαγραφή
  3. Καλά ήταν στραβό το κλίμα ..........τώρα σώθηκα. Εχω αλλες 10 μέρες υπομονή να κάνω. Καταπληκτικός πίνακας Μαράκι μου αλλά και δύο χέρια να είχα πάλι.......Δεν ξέρω αν είναι για προχωρημένους, αλλά δεν ζει και ο πεθερός μου να με βοηθήσει. Εσύ πάντως εκανες καταπληκτικο το μάθημα. Μου κάνει εντύπωση ότι είναι μόνο δύο χρώματα. Εκανες και σκιές...πωπω δύσκολα πράγματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρινάκι μου τι σε βρήκε!!! Κουράγιο θα περάσει...Ο πεθερός να υποθέσω ζωγράφος; Τέλεια! Θα'χετε φαντάζομαι πολλά έργα του! Δύο χρώματα αλλά σε διάφορες αποχρώσεις και τόνους. Φιλιά, εύχομαι να σε δω σύντομα.

      Διαγραφή
  4. ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ, ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΕ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ!!!!!!!
    ΤΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ!!!!
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ Η ΔΙΧΡΩΜΙΑ!!!!!
    ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν μας ξανάρθεις Ρένα μου θα κάτσουμε να ζωγραφίσουμε μαζί! Αν μας αφήσουν οι βόλτες και τα ξεστρατίσματα δηλαδή...χαχα...Φιλιά πολλά αρχηγέ!!!

      Διαγραφή
  5. Καλέ, τί ωραίο μάθημα είναι αυτό ????..... ό,τι ακριβώς χρειαζόμουν η μαθητευόμενη καλλιτέχνις. Πάω να δω και τα μυστικά για τα χρώματα. (και πού είσαι???.....στη ζωγραφική μπορεί όλα να διορθώνονται....ενώ στη ζωή ΟΧΙ). Σ' αγαπώ και σε φιλώ Βιλλιωτάκη μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι όλα, αλλά τα περισσότερα Ελένη μου. Αν αφήνουμε κανένα παραθυράκι ανοιχτό...όλα γίνονται. Όχι στο σπίτι καλέ...προς Θεού!!! Χαίρομαι αν σε βοηθάει κάπου το σημερινό μάθημα. Ό,τι άλλο θελήσεις εδώ είμαστε.Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  6. Πανέμορφος ο πίνακας Μαρία μου!Αλλά σέ εμένα τό μάθημα ζωγραφικής, φαίνετε βουνό!!Μέ τό ζώρι κρατάω ίσιο τό πινέλο!!Πάντως προσπαθώ!Καλή εβδομάδα φίλη μου!Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ κάνεις τόσα ωραία...ένα πινελάκι θα σου ξεφύγει; Φιλιά κι από μένα Δημητρούλα!!!

      Διαγραφή
  7. Πολύ κατατοπιστικές οι πληροφορίες σου και το μάθημά σου τέλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ, Μαρία μου ! Πολύ μου άρεσε το μάθημα! Έτσι μού έρχεται να πάω αύριο για καβαλέτο! (χωρίς καβαλέτο δεν γίνονται τα λάδια, έτσι δεν είναι ?).
    Και τί όμορφος πίνακας! Πάλι με το αγαπημένο σου στοιχείο του νερού ! Τέλειος !
    Φιλάκια πολλά και καλό ξημέρωμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως ένα καβαλέτο είναι απαραίτητο για να ζωγραφίσεις με λάδια,αλλιώς θα γίνεις κι εσύ μέρος του πίνακα...χαχα.Μακάρι να σου έδωσα αφορμή να ξεκινήσεις!!! Σ'ευχαριστώ κορίτσι μου. Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
    2. το καβαλετο ειναι απλα ενα μερος να στηριξεις το τελαρο σου ειναι βολικο αλλα εγω πχ ζωγραφιζω και στο πατωμα,εχω και το καβαλετο,οχι καλο βεβαια αλλα οπως συνηθισεις,στην αρχη δυσκολευεσαι ομως σιγα σιγα θα ζωγραφιζεις οπου θες,μολις εχεις σταθερο χερι η καποιο ξυλο λεπτο να ακουμπησεις το χερι σου.ενα μερος που θα δεις τα βηματα ενα ενα για να φτιαξεται κατι γρηγορα για αρχη σαν αρχαριος ειναι τα βιντεακια του bob ross στο you tube αφου μαθεις λιγο τις ιδιοτητες θερμων-ψυχρων χρωματων και τις ιδιοτητες των απομακρυσμενων-κοντινων αντικειμενων και οτι διαφορετικης πηκτικοτητας χρωματα κολουν μεταξυ τους,βλεπωντας τον ross αντιγραφωντας στην αρχη δικα του εργα σιγουρα θα μαθεις σιγα σιγα .εγω οτι νεα πληροφορια ακουγα απο τον bob ross πηγαινα και το εγραφα σε ενα μπλοκ με κανονες ζωγραφικης οπου στην πορεια χρειαστηκαν ολα και τα εκανα πραξη,θελει να περνεις αποφασεις να μην το φοβασαι πειραματισου και σκεψου απο την αρχη τι θα φτιαξεις,τα βηματα που θα κανεις εμενα με βοηθα αυτο.σημαντικο οτι νεο tip ακους απο οποιονδηποτε ζωγραφο η το ιντερνετ αμεσως γραψτο,στο τελος θα εχεις ενα πολυτιμο τετραδιο κανονων,απο υλικα,αναλογιες,ιδιοτητες,κανονες,τα λαθη οτι αφορα την ζωγραφικη.ο bob ross για μενα, ειναι ενα ατομο που εκανε πολλους ανθρωπους να ζωγραφιζουν σε σχετικα γρηγορο χρονο,την wet on wet τεχνικη κτλ.

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραίο το μάθημα....ΦΑ-ΝΤΑ-ΣΤΙ-ΚΟΣ ο πίνακας!!! Φιλακια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σπουδαίο το σεμινάριο!!! Τα παρουσίαζεις όλα τόσο απλά και εύκολα, σαν καλή δασκάλα που παροτρύνει τους μαθητές της στη δημιουργία! Εξαιρετικος ο πίνακά σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρινάκι να δούμε πόσους θα πείσω...χαχα!!!Ευχαριστώ κορίτσι μου...τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  11. Αυτό το ομιχλώδες τοπίο και το καθρέφτισμα με έχουν καθηλώσει. Το μάθημα ήταν κατατοπιστικό, αλλά πολύ δύσκολο όσον αφορά τον ζωγραφικό τομέα...τώρα για το μάθημα ζωής κάτι μπορεί να γίνει.
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου πιο χρήσιμο είναι το δεύτερο μάθημα...οπότε κι εγώ μαζί σου. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Μεγάλη ζωγράφος.... και μεγάλη φιλόσοφος η δασκάλα μας!!!!!
    Δίσκολα νοήματα για 'μας .... το πόπολο. Μένουμε να τα θαυμάζουμε και να προβληματιζόμαστε αν ποτέ θα τα καταφέρουμε, να σου μοιάσουμε έστω και στο μικρό σου δαχτυλάκι!!!!
    Χωρίς πλάκα τώρα, ο πίνακας έγινε υπέροχος. Το μπλέ είναι το αγαπημένο μου χρώμα, όμως δεν έχω τολμήσει ποτέ να πειραματιστώ με λάδια. Αν έχω ποτέ την ευκαιρία να το κάνω και να είσαι δίπλα μου, θα το χαρώ πολύ. Ευχαριστούμε, υπέροχο μάθημα..... και πολύ αισιόδοξο, φιλάκιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά βρε Αννούλα. Με'χει πεθυμήσει και μου τα λες τόσο υπερβολικά; Γελιέσαι αν νομίζεις πως έτσι θα σου σβήσω τις απουσίες!!!χαχα...Θα το κάνεις είμαι σίγουρη και κάτι μου λέει πως θα'μαστε δίπλα δίπλα...Φιλιά ΒΠ μου...

      Διαγραφή
    2. Ναι!!!!! δώσε λαβές να μου λένε ότι "γλύφω τη δασκάλα" και άμα μου πεις κανένα μπράβο (λέμε τώρα).... να βρούνε πάτημα!!!!! Ποιές απουσίες???? μιά φορά δεν ήρθα η έρμη!!!!! ουφ!!!!!! Όσα έγραψα τα εννοούσα και αν θες να ξέρεις, δε χορταίνω να κοιτάζω τη ζωγραφιά από δίπλα και ότι φτιάχνεις!!!!!!! (έγραψα και το δύσκολο με "ι" και θα κουνάει το κεφάλι του ο "Μπαμπινώτης" από τη Ζάκυνθο!!! χαααααα!!!!

      Διαγραφή
  13. Mαρία,πολύ ατμοσφαιρικό και μοναδικό το έργο σου!

    Ευχαριστούμε για το μάθημα,τις συμβουλές,όλα όσα κάνεις για μας.
    Παλιότερα με οδηγό κάποια βιβλία είχα αρχίσει το λάδι,αργότερα ανακάλυψα τα ακρυλικά.
    Οι μυρωδιές-όσο άοσμες κι αν ήταν-μου προκαλούσαν πονοκεφάλους-δεν ήθελα και πολύ.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν άοσμα λάδια Ελένη μου.Είναι και για μένα αρνητικός παράγοντας αυτός. Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  14. πραγματικα ζηλευω με την καλη εννοια παντα!
    ποτε δεν επιανε το χερι μου στη ζωγραφικη..μαζι σου ομως νομιζω οτι θα κανω ξανα μια καινουρια αρχη!να εισαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω,θα χαρώ πολύ να δω κάτι από την καινούρια σου αρχή! Να'σαι καλά κορίτσι.

      Διαγραφή
  15. Μόνο εσύ καταφέρνεις να κάνεις το λιτό να φαίνεται τόσο πλούσιο! Λιτός ο πίνακας σου αλλά πλούσιος σε τέχνη!Αχ, βρε Μαράκι, με καθήλωσες πάλι !
    Οσο για το μάθημα , να'σαι καλά, αν κι εγώ προτιμώ να θαυμάζω ό,τι δημιουργούν τα χεράκια σου !
    Φιλί στον Βαθίλη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. χμμμ!!! άντε να δω,προς το παρόν σχίζω χαρτιά...για να μου βγει to homework..χαχαχα, υπέροχος ο πινάκας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (Μαρακι μου πολλοι σχιζουν απο το πρωι χαρτια και σβηνουν γραμμες χαχαχαχα)σουυυσ θα μας ακουσει χιχιχιχι

      Διαγραφή
    2. Ποιά καρφώνεις πάλι μαρηηηηηηηηηηηη????? Μάλλον ξέρω!!!!!! Κοντά είνα η Παρασκευή!!!!!

      Διαγραφή
    3. ιιιιιιιιιιιι μακελειο θα γινει χαχαχαα!!!και μετα τρικουβερτο γλεντι!!!!(μη το μαθει η μπετυ ομως...γιατι μας το εχει απαγορευσει,εως οτου επιστρεψει χαχαχαα)

      Διαγραφή
    4. Μαράκι μου σε παιδεύω; Θα τα καταφέρεις είμαι σίγουρη...φιλιά πολλά.
      Εσείς τι κάνετε εδώ; Αννούλα δεν έχεις καταλάβει,άστο...σ'ένα μάθημα έλειψες αλλά λείπεις γενικότερα κι έχεις χάσει πολλά!!!Μισιρλού μόνο εσύ μπορείς να το μαρτυρήσεις...κανόνισε...

      Διαγραφή
  17. Κοιτα να δεις! Που να ήξερα να κοιτάω την ούγια στους καμβάδες, εμένα όλοι ίδιοι μου φαινονταν. Πάντως μας βοηθούσες αν μας έλεγες και καμια εταιρεία ή καταστημα απ' όπου θα μπορούσαμε να τα παιρνουμε.
    Ο πίνακας είναι πολύ ατμοσφαιρικός, εσυ τον λες ευκολο, εμεις τι να πούμε; Σαν καλά παιδια θα συμφωνησουμε κι η ψυχούλα μας θα ξερει...Σε κάθε περιπτωση ευχαριστούμε απο καρδιάς για τα φωτα που μας δίνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικούλα μου καλούς καμβάδες θα βρεις σε καταστήματα ειδών ζωγραφικής. Απέφυγε τα μεγάλα πολυκαταστήματα γιατί έχουν συνήθως Κινέζικους πλαστικούς. Θα σου στείλω μερικές διευθύνσεις στην Αθήνα. Μου 'ρχεται μια παροιμία να σου πω αλλά θα στην στείλω μαζί με τις διευθύνσεις...χαχα..Μιλάς κι εσύ; Δεν σου λείπει ταλέντο,ούτε γνώσεις εσένα...χρόνος σου λείπει. Βρες τον κι εδώ είμαστε.Φιλάκια και σε περιμένουμε...άντε ακόμα;

      Διαγραφή
  18. ΄Το μάθημα ζωγραφικής που έδωσες το βρήκα άψογο. Ανεξάρτητα που εμένα δεν πιάνει το χέρι μου και δεν τολμώ να δοκιμάσω ούτε για αστείο. Ο πίνακας όμως !!!!!! τον θαύμασα πραγματικά. Αυτό είναι ο καλλιτέχνης με φαντασία και με λίγες πινελιές ξεκινάει τα θαύματα.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι σ'ευχαριστώ. Όσο και να μη πιάνει το χεράκι,πάντα υπάρχει τρόπος να το εξασκήσουμε. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  19. Μαράκι μου, το μάθημα σου ήταν τόσο άψογο που πραγματικά νιώθω έτοιμη να κάτσω μπροστά στον καμβά και να φτιάξω θαύματα...!!! Όνοειρο;;; Δεν ξέρω έτσι αισθάνομαι!!! Οστώσω κατάφερες και έφτιαξες ένα τόσο "λιτό" πίνακα που καταφέρνει και γεμίζει συναισθήματα τον παρατηρητή του!!! Μεγάλο ταλέντο, αξιόλογες δουλειές!!! Νομίζω ότι απ' την πλευρά της κριτικού θα τα πήγαινα καλύτερα πάντως, τι λες;;;
    Κλείνοντας, θέλω να σταθώ στο "όλα διορθώνονται και στη ζωή και στον καμβά" Πόσο αληθινή είναι αυτή η σκέψη και πόσο στα σοβαρά πρέπει να πάρουμε το θέμα του ανακατέματος των χρωμάτων; Καλή συνέχεια, σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε Κική τι περιμένεις; Εργαστήρι έχεις...πάρε ένα καβαλέτο και ξεκινάμε! Το πολύ πολύ να χρειαστεί να με ''ανεχτείς'' κανένα Σ/Κ να 'ρθω να σε ξεκινήσω.Χαχαχα....Όσο για τα υπόλοιπα το'ξερα πως θα συμφωνήσεις...έχουμε πάθει κάτι σε ταύτιση απόψεων τις τελευταίες μέρες...

      Διαγραφή
  20. Εγώ είμαι ακόμα εντελώς άσχετη και από το Σάββατο θα ονομαστώ σε αρχάρια, μιας και γράφτηκα σε εργαστήρι ζωγραφικής στο πνευματικό κέντρο της Χίου. Τη θαύμασα, πάντως τη ζωγραφιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ πόσο χαίρομαι Ευγενία! Μπράβο!Μη σου πω πως ζηλεύω κιόλας.Πολύ θα ήθελα να παραδοθώ ως μαθήτρια σ'έναν δάσκαλο πάλι! Φιλιά πολλά και σ'ευχαριστώ πολύ!Καλή αρχή!!!

      Διαγραφή
  21. Αν και εντελώς ανίδεη,
    το ευχαριστήθηκα το μάθημα,
    κάτι κατάλαβα.... τώρα αν με ρωτάς αν
    το επιχειρήσω, θα σου απαντήσω όχι,
    μου φαίνεται βουνό,
    το αφήνω σε σένα που το κάνεις
    εξαιρετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πανέμορφος πίνακας! Αρχίζω και πιστεύω πως το μπλε είναι το αγαπημένο σου χρώμα! χιχι! Πάντως, πραγματικά, είναι απίθανος! Οι φωτογραφίες όπου ξαφνικά εμφανιζόντουσαν πράγματα και έπαιρνε βάθος ο πίνακας, μαγικές! Όσα μπράβο και να πω θα είναι λίγα..
    Όσο για το μάθημα, νομίζω πρέπει να μπω σε τάξη για πολύ πολύ αρχάριους! Όπως: "Πως τραβάμε μια ίσια γραμμή"!! χαχαχα!
    Το ελπίζω πως διορθώνονται όλα στη ζωή.. Η τουλάχιστον, όλα όσα υπάρχει έστω και η ελάχιστη πιθανότητα να διορθωθούν..
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί εύκολο το έχεις; Έτσι ξεκινάμε όλοι...από τη γραμμή...χαχα.Χαίρομαι που σου άρεσε κορίτσι. Και θα συμφωνήσουμε και στο τελευταίο, αυτή την πιθανότητα πρέπει να ψάχνουμε στα πράγματα που δεν μας αρέσουν.Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα να σου πω πως το μπλε δεν μου άρεσε καθόλου, αρχίζω να το εκτιμώ τον τελευταίο καιρό. Και τώρα που έχω μια μπλε σελίδα μάλλον θα το αγαπήσω κιόλας...

      Διαγραφή
  23. Πολύ ωραίο το πρώτο φθινοπωρινό μάθημα Μαρία μου !!! Πολύ μου αρέσει κι εμένα να βλέπω πώς ξεκινάει μιά ζωγραφιά και πώς εξελίσσεται και ζωντανέυει σιγά σιγά . Ο πίνακάς σου είναι πανέμορφος....μου αρέσουν τα υγρά και ομιχλώδη τοπία και το δικό σου είναι και μπλέ....έχει και αυτή τη μαγεία του φθινοπώρου....πολύ μου αρέσει!!!! Πώ..πώ...μου φαίνεται κομματάκι δύσκολο το λάδι...έχω επιχειρήσει στο παρελθόν να ζωγραφίσω με λάδια αλλά το παράτησα γρήγορα γιατί δυσκολευόμουν και δέν γνώριζα κάποια πράγματα..άαα...και όχι σε καμβά...σε χαρτί,...ευτυχώς που έχουμε εσένα αγαπημένηηηη !!!!
    Καληνύχτα και φιλάκια πολλάαααα !!! :ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα...Μυρσινάκι μου γελάω γιατί πρώτη φορά με λες Μαρία, αντί δασκάλα και βρήκες να το κάνεις στο μάθημα!!! Χαχα...είσαι παιδί μοναδικό!!! Υπάρχουν ειδικά χαρτιά για λάδια που είναι μια χαρά. Έτσι συνήθως αρχίζουν όλοι. Δεν είναι δύσκολο...βρώμικο είναι...χαχα. Φιλάκια μικρό...η Παρασκευή έρχεται...μη ξεχαστείς!

      Διαγραφή
  24. Αααααααα!!!!!! κυρία !!!! να μου βαλεις απουσίες.....ειμαι μια μαθήτρια κοπανατσού....αφήσαμε τα μαθήματα και πιάσαμε το έπος..χι..χι.. τι θα κάνεις με μάς;;;;;;τα μαθήματα για προχωρημενους ..τα καταλαβενω και εγώ η απροχώρητη αλλα με λάδιαααααα;;;;; δεν το βλέπω να το κανω...ισως ομως καποια στιγμή σε εκπλήξω....τι λέω η μαθήτρια!!!!!!Μαράκι μου...ονειρεμενος έγινε ο πίνακάς σου ..τελεικά πως σου πάει το βροχερό τοπίο!!!! ειναι που σου δίνει την αίσθηση...πως βρίσκεσαι και εσύ μεσα.....Γειά στα χέρια σου ΚΥΡΙΑ...........!!!!καλό σου βραδυ...με πολλα φιλιαααααααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου η Ακαδημία μας είναι ανοιχτή...δεν περιοριζόμαστε μόνο στις τέχνες...και το έπος στα πλαίσια της εκπαίδευσης είναι,χαχα!Είμαι σίγουρη πως θα με εκπλήξεις,το έχεις κάνει ήδη πολλές φορές ως τώρα! Ευχαριστώ Ρουλάκι μου για τα όμορφα λόγια σου!

      Διαγραφή
  25. YΠΕΡΟΧΟΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τι απλό..... μα τι απλό!!! Μου πέφτει λίγο αυτό το μάθημα, Κυρία!!!!!!!!
    Με ένα χρώμα, σε τόσους τόννους και να πάλι το αριστούργημα! Μα τι χέρια είν' αυτά, τι μάτι..... αλήθεια έχετε άλλο τρόπο να βλέπετε εσείς οι ζωγράφοι;
    Έχετε τον αμέριστο θαυμασμό μου...
    Η ταπεινή σας και ανεπίδεκτη μαθήτρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλία μου είπα για προχωρημένους...δεν είπα για τελειόφοιτους!!!χαχα...Κοριτσάκι μου σ'ευχαριστώ τόσο πολύ! Ταπεινή είσαι, ανεπίδεκτη δεν νομίζω!

      Διαγραφή
  27. ..με τη γραφη της ματιας, φτιαχνω λεξεις απο εικονες..αχλή..μούχρωμα..σύθαμπο..λυκόφως..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άφρα μου είναι όμορφος να μπορείς να ''μπαίνεις''σ'έναν πίνακα. Κι εγώ ως δημιουργός νιώθω υπέρτατη ικανοποίηση.

      Διαγραφή
  28. "Κι όσοι κρίνουν βιαστικά, ας περιμένουν λίγο, ας δώσουν το χρόνο στο ζωγράφο ν'ανακατέψει ξανά τα χρώματα στην παλέτα του". Αυτή τη φράση, σου τ΄ορκίζομαι, θα την χρησιμοποιώ ! Ο πίνακας είναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ! Τί βάθος είναι αυτό ! Ποτέ μου δεν τόλμησα να χρησιμοποιήσω λάδια. Άν και ρο μάθημα πολύ διαφωτιστικό, εξακολουθεί να μου φαίνεται βουνό ! Ζηλεύωωωωωω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε το τρενάκι (έχει ή το κόψανε κι αυτό;) κι έλα ένα Σ/Κ να ''τολμήσεις'' όσα δεν τόλμησες!!!Χαχα...Να την χρησιμοποιείς Φωτεινούλα όταν σε πιέζουν...να χαλαρώνεις,να παίρνεις τον χρόνο σου...Φιλιά πολλά κορίτσι!

      Διαγραφή
    2. Να έρθεις ή να χρησιμοποιήσεις τη φράση; Πάντως και για τα δύο η απάντηση είναι θετική. Το πρώτο δε είναι και προτροπή.

      Διαγραφή
    3. Ούιιιιιιι !!!!! Φωτιές μ' ανάβεις !!!

      Διαγραφή
  29. Maρία με ανάμεικτα συναισθήματα και με πολύ προσοχή και ενδιαφέρον παρακολούθησα την διδασκαλία της ελαιογραφίας και βήμα βήμα την ολοκλήρωση της σε ένα μουντό ομιχλώδες απόγευμα.Το καθρέπτισμα των αντικειμένων με εντυπωσίασε...Την ζωγραφική με λάδι την προτιμώ και μου φαίνεται πολύ ευκολότερη από τα άλλα είδη! Τώρα μαθαίνω ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε gesso..νόμιζα μόνον στα ακρυλικά!!!Ευτυχώς ότι ζωγράφισα θα ξεφλουδίσει μετά από χρόνια και οι άγνωστοι δεν θα με κοροϊδεύουν..χα χα
    Πάντως θα το εφαρμόσω!!Αν έχεις χρόνο κατατόπισέ μου εν τάχει για τα άοσμα διαλυτικά και ότι άλλο νομίζεις...Πόσο τυχερή και ευλογημένη είσαι που σπούδασες το ταλέντο σου και μας χαρίζεις εικόνες σαν την βροχερή εικόνα του αγοριού!!!Τα μεταμεσονύκτια φιλιά μου,καλό σου ξημέρωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη το gesso στρώνει την επιφάνεια για να δουλέψουμε. Δεν πρόκειται να ξεφλουδίσει κανένα έργο σου, μην ανησυχείς! Κανένα διαλυτικό δυστυχώς δεν είναι εντελώς άοσμο. Ο άοσμος νέφτης απλά μυρίζει λιγότερο από τον κανονικό. Τα λινέλαια έχουν κι αυτά μυρωδιά όπως και τα ίδια τα χρώματα.Υπάρχουν όμως λάδια που αναμειγνύονται με νερό και δεν χρειάζονται καθόλου νέφτη. Μυρίζουν πολύ λιγότερο...αλλά όχι καθόλου...κι έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα.Σ'ευχαριστώ για όλα όσα λες...Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  30. καλημερα!!!και ας αργησα...στη ταξη,....ΚΥΡΙΑ....
    ευχαριστουμε πολυ πολυ για ολα αυτα τα ωραια ..που μας γραφετε....
    υπεροχος ο πινακας...
    διδακτικο και το τελος...οπως πρεπει να κανει παντα ενας σωστος..Δασκαλος!!!
    εισαστε..ευλογημενος ανθρωπος,,,.........
    οσο...για μας...αχ!!μην ξεχνατε εσεις το ειπατε....χιχι!!
    .................ας περιμένουν λίγο,
    ας δώσουν το χρόνο στο ζωγράφο ν'ανακατέψει ξανά τα χρώματα στην παλέτα του.
    χιχι!ξερετε κυρια...θα ληψω για λιγο....γκουχ!!γκουχ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε τον χρόνο σου Ιριδάκι μου...χαχα.Σ'ευχαριστώ κορίτσι μου.Χάρηκα που σε είδα στην τάξη!!!

      Διαγραφή
  31. Τι να πω;
    Είσαι μάγισσα! Για να φτάσει κάποιος στην εξέλιξη που τόσο κατατοπιστικά δίνεις πρέπει να έχει ταλέντο και γνώσεις!
    Πάνω από όλα βάζω το ταλέντο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φέρε τα βότανα Αντιγόνη να φτιάξουμε φίλτρα! Έχουμε να κάνουμε βατραχάκια....ουουουου!!!Εσύ τι θέλεις εδώ παιδάκι μου...συμπεθέρα πράμα και εκδιδόμενη(με την καλή έννοια!); Έχεις δουλειές...τρέχα...χαχα!Σ'ευχαριστώ κορίτσι,φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  32. Μάλλον βρήκα Τάξη να μαζέψω την αταξία των επιθυμιών μου για εικόνες...

    Καλησπέρα Μαρία!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι! Βολέψου όπου νομίζεις...χαχα...Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  33. είναι πανέμορφος ο πίνακας!! οι συμβουλές σου πολύ πολύ χρήσιμες!!! έχω να μάθω πολλά από σένα και μου αρέσει πολύ!!! χαίρομαι που τα μοιράζεσαι μαζί μας!! είδες τους καμβάδες που έφτιαξα? είναι αντιγραφές βέβαια, αλλά θα χαιρόμουν να μου πεις τη γνώμη σου! ευχαριστώ, φιλάκια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μπορέσω να σε βοηθήσω σ'αυτά που θέλεις κούκλα μου. Πήρα μια πρώτη γεύση και θα ξαναπεράσω να δω με ησυχία.Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που πέρασες! Με τιμά! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  34. γεια σας συγνώμη που ενοχλώ...βρήκα το μπλογκ απο ένα άλλο που ειμαι αναγνώστρια
    αγαπώ πολύ τη ζωγραφική
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλώς σας βρήκα
      πάω να κάνω τη βόλτα μου στο μπλογκ σας και να γίνω αναγνωστρια

      Διαγραφή
    2. σας ευχαριστώ που γίνατε αναγνώστρια μου..καλωσορισατε
      θα χαρω να τα λεμε..να μαθαινω και για την αγαπημενη μου ζωγραφικη

      Διαγραφή
  35. ΒΡΗΚΑ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΩ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ..ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ...ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΑ ΕΙΠΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ...ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΠΟΛΥΤΑ....ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΑΤΥΧΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΣΟΥ...ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΑΣΚΑΛΑ..ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ..ΔΕΝ ΤΟ ΣΗΖΥΤΩ...ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΟΥ...ΗΤΑΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να είσαι και τυχερή Μαράκι μου,ρώτα και τις κοντινές...χαχα. Οι αποστάσεις είναι για να τις διανύουμε,δεν θα βρούμε τρόπο λες; Κάτι θα κάνουμε να βρεθούμε και καλλιτεχνικά. Φιλάκια πολλά κορίτσι και σ'ευχαριστώ πολύ πολύ!!!

      Διαγραφή
  36. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΗ ΘΑ ΕΛΕΓΑ.
    ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΤΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΛΜΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΛΛΑ ΜΑΛΟΝ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ,ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΑΠΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΙΒΕ.
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΕΙΣ!!!!!!!!!
    ΣΤΟ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΟ ΞΑΝΑΠΩ,,ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΛΤΕΧΝΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ!!ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο κορίτσι που έκανες τα μαθήματά σου!Πολύ χαίρομαι που σου κίνησα το ενδιαφέρον στη ζωγραφική. Σ'ευχαριστώ ειλικρινά για όσα λες...Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  37. σε περιμενω στο σπιτακι μου να τα λεμε και απο εκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. καλησπέρα Μαράκι μου
    την απόλαυσα αυτή την ανάρτηση,αφού είμαι λΆτρης του λαδιού-))))
    Τηρώ όλα τα παραπάνω,και όπως λέω πάντα ...ζωγραφίζοντας μαθαίνεις τη συνέχεια-)))
    πολλά φιλιά Μαρία ,και καλό υπόλοιπο ΣΒΚ-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μαρία.
    Υπέροχο το μάθημά σου.
    Λέω κάποια στιγμή να αρχίσω να το αξιποιώ.
    Θα δοκιμάσω και θα τα πούμε.
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Είσαι εκπληκτική!!! Γι΄αυτό αξίζεις και βραβείο. Έλα από το μπλοκ μου να το παραλάβεις. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Μαρία μου θέλω να σε ευχαριστήσω θερμά γι αυτή την ανάρτηση. Είναι από τη μια τα μυστικά που μοιράζεσαι μαζί μας για την ελαιογραφία πολύ χρήσιμα και θα τα θυμάμαι σίγουρα όταν την ξανατολμήσω. Περισσότερο όμως σ΄ευχαριστώ για τα βαθύτερα νοήματα της τελευταίας παραγράφου. Να σαι καλά!

    Ο πίνακας εξαιρετικό παράδειγμα σε όσα μας διδάσκεις!

    Καλή βδομάδα να έχουμε και καλό μήνα φυσικά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καταπληκτικό έργο!!Μπράβο Μαράκι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μαρία μου σ'ευχαριστώ πάρα πολύ γι'αυτή την ανάρτηση, ήταν πολύ χρήσιμο το μάθημα ζωγραφικής για μένα!!!!!!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ