Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιστορίες πάνω σε τοίχους...

  Ένα παγωμένο πρωινό ο Χανς κατηφόριζε τον δρόμο από το σπίτι του, σ' ένα μικρό χωριό στα νότια της Γερμανίας, φορτωμένος το σακίδιό του και προορισμό το στρατόπεδο όπου θα συναντούσε τους υπόλοιπους στρατιώτες και να ξεκινήσουν το μακρινό τους ταξίδι προς το άγνωστο. Ήταν λίγο πριν τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και μόλις είχε γίνει η αρχή του πιο καταστροφικού πολέμου των νεότερων χρόνων της ιστορία του κόσμου...του Β'παγκοσμίου πολέμου. Κανείς ωστόσο,τότε, δεν είχε φανταστεί τις διαστάσεις που θα 'παιρνε. Τα συναισθήματά του κοντράρονταν, αγωνία, φόβος από τη μία, έξαψη και απίστευτη ενέργεια που αντλούνταν απ'όσα είχε ακούσει και διδαχθεί στις ναζιστικές νεολαίες, από την άλλη. Που πήγαινε; Θα γυρνούσε ποτέ πίσω; Για ποιο λόγο θα πολεμούσε; Το μυαλό του μπλεγμένο και η καρδιά του φοβισμένη.
   Στο σακίδιό του προσπάθησε να βάλει όσα θεωρούσε απαραίτητα. Ανάμεσα στις χοντρές κάλτσες και τα σουγιαδάκια του, έχωσε μερικά σωληνάρια χρώματα ζωγραφικής και δυο πινέλα που του είχε αγοράσει ο πατέρας του στα περσινά γενέθλιά του. Αν τον έβλεπε κανείς θα τον περνούσε για τρελό. Κάθε γραμμάριο που κουβαλά στις πλάτες του ο φαντάρος είναι πολύτιμο... εκείνος προτίμησε τα σύνεργα της ζωγραφικής, παρά οτιδήποτε άλλο. Γιατί ο Χανς ήταν ένας ''πραγματικός'' καλλιτέχνης... όχι δεν ήταν επαγγελματίας, ήταν εξάλλου πολύ νεαρός, όμως τη ζωγραφική την αγαπούσε από μικρό παιδί. Δεν μπορούσε να σκεφτεί πως θα περνούσαν μήνες χωρίς να πιάσει πινέλο στα χέρια του! 
  Ο Χανς περιπλανήθηκε σε διάφορα μέρη στη διάρκεια του πολέμου, κινδύνεψε, πείνασε, λύγισε, φοβήθηκε, σκότωσε αρκετές φορές... τίποτα απ'όσα είχε ακούσει δεν έφταναν σε τραγικότητα την πραγματικότητα που ζούσε. Την Άνοιξη του '42 βρέθηκε σ'ένα μικρό χωριό στην Κρήτη. Ο πόλεμος μαινόταν σ'όλο το νησί. Τα σωληνάρια με τα χρώματα στο βάθος του σακιδίου του, είχαν μείνει ξεχασμένα...''Τι αφελής που ήμουν''... σκεφτόταν ο Χανς...''Πως φαντάστηκα πως θα μπορούσα να ζωγραφίσω μέσα σ'αυτήν την κόλαση!!!". Η έκπληξή του ήταν μεγάλη όταν ένα πρωί τον κάλεσαν στη λέσχη αξιωματικών (κάποιοι είχαν δει τα πινέλα του και είχαν διαδώσει, περιπαιχτικά περισσότερο, την αποκοτιά του) και του ανέθεσαν να ζωγραφίσει μερικές τοιχογραφίες που να θυμίζουν την πατρίδα τους.

Η τότε λέσχη αξιωματικών, νυν καφενείο, στο Γαβαλοχώρι

  Η χαρά του ήταν απερίγραπτη... Πήρε τα σύνεργά του και ξεκίνησε γεμάτος ενθουσιασμό! Το καφενείο του χωριού, που είχε επιταχθεί και μεταμορφωθεί σε λέσχη αξιωματικών, στολίστηκε με δύο μεγάλες υπέροχες ζωγραφιές (όσο επέτρεπαν τα μέσα που διέθετε) που άφησαν ιδιαίτερα ικανοποιημένους τους Γερμανούς ανωτέρους του!
  Ο Χανς έγινε αμέσως το αγαπημένο παιδί της μονάδας του... οι υπόλοιποι φαντάροι σταμάτησαν να τον περιγελούν.

Η πρώτη τοιχογραφία 70 χρόνια μετά!
Διαστάσεις:1.67x1.06. Κορνίζα από καλάμι.

  Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι η ιστορία του ζωγράφου-στρατιώτη που φιλοτέχνησε τις δυο τοιχογραφίες που κοσμούν το καφενείο στο Γαβαλοχώρι Χανίων.

Η δεύτερη τοιχογραφία  σήμερα.
Διαστάσεις:1.60x1.46. Κορνίζα από καλάμι.

  Αυτή όμως είναι η δική μου εκδοχή... Έτσι φαντάστηκα τον νεαρό ζωγράφο, μόλις είδα τα έργα του. Το σίγουρο είναι πως φτιάχτηκαν το 1942 από Γερμανό φαντάρο αλλά κανείς δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο γι'αυτόν πριν, αλλά και για την τύχη του  μετά τον πόλεμο. Σίγουρο επίσης είναι πως αυτές οι τοιχογραφίες μας λένε ιστορίες πολύτιμες και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθούν. 
 Δυστυχώς η φθορά με το πέρασμα των χρόνων αλλά και η ανθρώπινη άγνοια και απερισκεψία αλλά και ανοησία μερικές φορές, κόντεψε να τις εξαφανίσει.

Λεπτομέρειες της πρώτης τοιχογραφίες με εμφανή
τα σημάδια του χρόνου και της ανθρώπινης παρέμβασης

  Ο σημερινός ιδιοκτήτης του καφενείου, είχε την ευαισθησία να ενδιαφερθεί να τις σώσει.  Η αλήθεια  είναι πως ενώ τα τελευταία χρόνια κάθε καλοκαίρι βρίσκομαι σ'αυτό το χωριό, δεν ήξερα για την ύπαρξή τους... κι όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί που ζουν εκεί ή είναι η καταγωγή τους. Μου ζητήθηκε, λοιπόν, να προσπαθήσω να τις αναπαλαιώσω-αποκαταστήσω.

Εκτός από τις φυσικές φθορές, χρώματα από άλλες εργασίες,
ακόμα και τσιμέντα επάνω στα έργα.
Εδώ λεπτομέρειες από την δεύτερη τοιχογραφία  

  Δεν είμαι ειδική σ'αυτό και σκέφτηκα να μη το κάνω στην αρχή... όμως ήξερα πως αν δεν το έκανα θα ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος άλλος (δεν εννοώ σε ικανότητα φυσικά, αλλά ποιος θα ενδιαφερόταν και ποιος θα αναλάμβανε το κόστος να φέρει κάποιον συντηρητή;) να το κάνει. 
  Κι επειδή κι εγώ, σαν άλλος Χανς, κουβαλάω πάντα μαζί μου τα ''σύνεργα'' αποφάσισα να το επιχειρήσω εδώ και τώρα. Στις 16 Αυγούστου νωρίς το πρωί βρέθηκα με τα χρώματα και τα πινέλα μου απλωμένα να κοιτώ τις ζωγραφιές, χωρίς να ξέρω από που να ξεκινήσω.


Η πρώτη τοιχογραφία φτιαγμένη κατά το ήμισυ από δεξιά προς τα αριστερά.

  Σε κάθε άγγιγμα τριβόταν το παλιό χρώμα και χανόταν! Να ομολογήσω πως τις πρώτες ώρες η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά και τα χέρια μου έτρεμαν από φόβο μήπως αντί να σώσω...καταστρέψω. Σκοπός μου ήταν να αποκαταστήσω τα χρώματα και τα σχέδια, χωρίς να αλλοιώσω την παλιά εικόνα, να κρατήσω τους χρωματισμούς, τους μουντούς λόγω του χρόνου και ταυτόχρονα να ''μαντέψω'' ό,τι δεν φαινόταν πια. 
  Η δυσκολία να φτιάξεις στην παλέτα ίδιους χρωματισμού, μεγάλη! Ιδιαίτερα όταν το χρώμα που ψάχνεις δεν είναι μόνο χρωστικές αλλά έχει ανακατευθεί με σκόνη χρόνων, κάπνα και ό,τι άλλο, μέσα σ' ένα χώρο που γεμίζει καθημερινά με κόσμο.
   Όταν έβαλα τις πρώτες πινελιές κι άρχισε να φαίνεται πως κάτι γίνεται, αναθάρρησα...


Η δεύτερη τοιχογραφία στη διάρκεια της εργασίας, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω.

  Δούλευα μόνη μου και με ησυχία καθώς το συγκεκριμένο καφενείο (έχουμε κι άλλο!) δεν ανοίγει τα πρωινά. Αυτό με βοήθησε αρκετά, από την άλλη ένα δεύτερο μάτι, μια γνώμη βρε αδερφέ, την θες όταν επιχειρείς κάτι καινούριο.


Οι δύο τοιχογραφίες στην τελική τους μορφή μετά τις παρεμβάσεις μου.






  Σ'αυτά τα μοναχικά πρωινά μου συντροφιά μου έκαναν αγαπημένες φωνές στο τηλέφωνο, μηνύματα συμπαράστασης και συμβουλών (γιατί κάποιους τους ενημέρωνα...φωτογραφικά...) στο κινητό, καθώς και το  εκπαιδευμένο πια μάτι αυτού που με οδήγησε σ'αυτό το χωριό και μ'έκανε να το αγαπώ και να το νιώθω κι εγώ τώρα πια ,χωριό μου.

  Το Γαβαλοχώρι (όνομα που προέρχεται από Βυζαντινή οικογένεια, τους Γαβαλάδες), βρίσκεται στην επαρχεία Αποκορώνου Χανίων. Η θέση του, η αρχιτεκτονική αλλά και η ιστορία του, το κάνουν ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Αποκόρωνα αλλά κι όλου του νομού.



  Η πέτρα (μια πέτρα ωχροκίτρινη που συναντάμε στην περιοχή των Χανίων) και το ξύλο μονοπωλούν την αρχιτεκτονική του χωριού. Ευτυχώς, τόσο οι κάτοικοι, όσο και πολλοί ξένοι (αρκετά πολλοί, τόσοι που σχεδόν αποτελούν τους μισούς κατοίκους) που έχουν αγοράσει σπίτια και τα έχουν αναπαλαιώσει, έχουν κατά πολύ σεβαστεί την παράδοση του χωριού στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.








  Από τα πιο πράσινα της βόρειας Κρήτης, απλωμένο στην πλαγιά του βουνού, ανάμεσα σ'ελιές, βελανιδιές,χαρουπιές, καρυδιές, συκιές και φραγκοσυκιές, απίστευτα φορτωμένες τώρα τον Αύγουστο! Χόρτα και βότανα μοναδικής ποικιλίας να ξεφυτρώνουν παντού...ευλογημένη γη όλη η Κρήτη!






  Μια μικρή παρουσίαση του χωριού μπορείτε να δείτε εδώ . Η ιστορία του πλούσια, με μάχες και ήρωες σε κάθε στροφή, σε κάθε σοκάκι μια επιγραφή με ονόματα πεσόντων.




  Στο χωριό υπάρχει και το πρώτο λαογραφικό μουσείο του νομού Χανίων, αρκετά αξιόλογο, που μπορείτε να δείτε εδώ. Παράδοση του τόπου το ''κοπανέλι''. Οι γυναίκες τους χωριού φημίζονται για την ξεχωριστή αυτή τεχνική πλεξίματος, εδώ και πολλά χρόνια.



   Φέτος έμαθα επίσης, λόγω κάποιας εκδήλωσης, πως είναι και κατά το ήμισυ, πατρίδα του πρόσφατα αδικοχαμένου μεγάλου μας σκηνοθέτη, Θεόδωρου Αγγελόπουλου από την μητέρα του. 
   Πολλά θα μπορούσα ακόμη να σας πω αλλά φοβάμαι πως θα σας κουράσω με μια τόσο μακροσκελή ανάρτηση. Σιγά σιγά θα σας τα πω όλα!!! Θα κλείσω εδώ με τις ευχές μου για ένα όμορφο φθινόπωρο (δεν το βλέπω αλλά έρχεται...) και να σας ευχαριστήσω για τις ευχές σας και τα μηνύματά σας που μου στείλατε αυτό το διάστημα.
   Καλώς σας βρίσκω και πάλι...μου λείψατε!!!


Σχόλια

  1. Η ανάρτησή σου σήμερα ένας ύμνος στον τόπο που γέννησε τον άνθρωπο που μπορεί, θέλει και νιώθει τις δικές σου ανησυχίες και τα δικά σου θέλω με σεβασμό!!!
    Τι να πω.....διαβάζοντας τις πρώτες αράδες της ανάρτησης με έπιασε φόβος και δέος γι' αυτό που πήγες να τολμήσεις!!!! Σενεχίζοντας το διάβασμα άρχισα σιγά σιγά να ηρεμώ και στο τέλος, βλέποντας το αποτέλεσμα με κυρίευσε ενθουσιασμός!!!! Είσαι πολύ ΜΕΓΑΛΗ τελικά!!! Δασκάλα μου σου βγάζω το η μάλλον τα καπέλα, (όσα δεν πρόλαβα να φορέσω αυτό το καλοκαίρι τα φοράω τώρα σιγά σιγά).
    Ο τόπος αυτός θα πρέπει να είναι περήφανος που έχει αποκτήσει και εσένα στην οικογένειά του!!!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι είμαι ''μεγάλη''...δεν είδες και την προηγούμενη ανάρτηση; Μη με βλέπετε έτσι ζωηρή...τα'χω τα χρονάκια μου! Μπεττούλα μου θα βάλουμε πολλά ''καπέλα'' αυτό το χειμώνα κι ας μας περνάνε για παλαβές!!!Μη σου πω θα πηγαίνουμε και στην παραλία...ό,τι θέλουμε θα κάνουμε!!! Χα...καλώς βρεθήκαμε πάλι!

      Διαγραφή
    2. Τι "μεγάλη' είσαι Μαρία;
      Μωρομάνα είσαι!!

      Διαγραφή
    3. Μαρία Κελέκου το ένα δεν αποκλείει το άλλο!!!Η επιστήμη κάνει θαύματα...χαχα...

      Διαγραφή
    4. Θα μπερδευτούμε εντελώς στο τέλος και δεν θα ξέρουμε ποιες είμαστε...βάλε και το Μάρα δίπλα και ολοκληρώθηκα!

      Διαγραφή
    5. Σάρα;;;; σου αλαξανε όνομα Βιλλιωτακη μου;;;; επαναπατριστήκαμε έ;;και πήραμε φόρα...χι..χι...ήρθες παιδί μου στα ίσια σου... καλά πάω κατω... ποσο κατω;;;ουου... 61 και βαλε...πολύ κατω βρε παιδί μου..χι..χι..

      Διαγραφή
  2. Kαλώς όρισες Μαρία!Πολύ όμορφη ανάρτηση!Αλλά κάι η παρέμβασή σου,καταπληκτική!Πολύ όμορφο όλο τό αποτέλεσμα!!Μπράβο σου!Υποκλίνομαι κυρία μου!!Δέν έχω πάη Κρήτη,πολύ θά ήθελα!Ωραιές καί οι φωτογραφίες σου!!Καλή συνέχεια!!Μήν ξεχάσης τόν Θανάση!!Μάς άνοιξε δουλιές η ξαδέλφη από τήν Ζάκυνθο!!!Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σας βρήκα! Ευχαριστώ πολύ! Πες του Θανάση να ετοιμάζεται...κομμωτήριο,ντύσιμο κλπ...πρέπει να φωτογραφηθεί...χαχα...

      Διαγραφή
    2. Είναι στα λοιπά Σωσώ...πως λέμε λοιπά κόμματα...εδώ είναι λοιπά καλλωπίσματα...

      Διαγραφή
    3. Και να βγάλει φωτό να φαίνονται τα μάτια.Η δασκάλα λειτουργεί μόνο αμα τα δει...

      Διαγραφή
    4. Και ειδικότερα εάν τα δω...ζωντανά!

      Διαγραφή
    5. Θαναση διαβάζω ... τον τραγουδισμένο;;;;χι..χι.. τι κανει ;;; καλά ειναι;; δουλειές μας ανοιξε η διασημότητα ο Θανασάκης...χι.. χι

      Διαγραφή
    6. Και δεν τελειώνουμε με τον Θανάση...έχουμε τον Πάκη...τον Ντάρκο και πάει λέγοντας...Όρεξη να'χεις...

      Διαγραφή
    7. Υπάρχει και Κούκλα εκτός περιφέρειας Πρωτευούσης κι έχει κάτι μάτιααα
      ...δεν μπορείς να τους αντισταθείς!

      Διαγραφή
    8. Κάνω μια σειρά με μάτια...αν θέλεις μου τα στέλνεις...και τα δικά σου και της ψιψίνας...

      Διαγραφή
  3. Μαρία μου καλώς όρισες και χρόνια πολλά για την γιορτή σου(πολύ καθυστερημένα βέβαια)!!
    Φαντάζομαι την αγωνία σου όταν ξεκίνησες την αναπαλαίωση,όμως και πριν δω το αποτέλεσμα ήμουν σίγουρη ότι θα τα είχες καταφέρει!!Χίλια μπράβο για το αποτέλεσμα αλλά μπράβο και στον ιδιοκτήτη που τα διατήρησε μέχρι τώρα και δεν τα κατέστρεψε!
    Καλή συνέχεια και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Λαμπρινούλα...Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές,οι ευχές δεν έχουν χρονικά πλαίσια! Μακάρι να μπόρεσα να τις αναδείξω όπως τους άξιζε.Θα τα λέμε κούκλα...πολλά φιλιά κι από μένα.

      Διαγραφή
  4. Τί όμορφη ιστορία Βιλλιωτάκη μου ????......(είδες ????...τόσο καιρό σε αποκαλώ χαϊδευτικά Βιλλιωτάκη και να.....που είσαι παντρεμένη με κρητικόπουλο). Κι εγώ είμαι μια κρητικόπληκτη (κατά το σεισμόπληκτη...) στην κυριολεξία όμως....Ασε....θα τα πούμε κάποια στιγμή.....Εχω πάει κι εγώ Ρέθυμνο και Χανιά και τότε κατάλαβα γιατί οι Κρητικοί από αυτά τα μέρη είναι πολύ περήφανοι..... και δικαίως......εμένα είναι από τήν "άλλη άκρη", που δεν έχει να επιδείξει και πολλά πράγματα. Ήρεμα μέρη...πολλές ομορφιές....αλλά μέχρις εκεί. Η πραγματική ιστορία της Κρήτης γράφτηκε από τη μέση και προς τη δύση.....
    Οσον αφορά την αναπαλαίωση.....εεεεε.....τί να πω....σκέτη γλύκα. Μπράβο σου και πολλά φιλιά.....και καλό φθινόπωρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου παντρεύτηκα κοπέλι από μητέρα...το επώνυμο δε προδίδει καταγωγή αλλά η καρδιά όλης της οικογένειας ανήκει εκεί.Αγαπώ το Ρέθυμνο όσο και τα Χανιά...την υπόλοιπη Κρήτη δεν την έχω ζήσει αλλά σίγουρα ομορφιές υπάρχουν παντού (ας πούμε το Ηράκλειο έχει την Ρούλα μας...η Σητεία την Αννούλα...χαχα). Θα περιμένω...να τα πούμε...Φιλιά πολλά και σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
    2. Το Ηράκλειο έχει την Ρούλα.
      Η Σητεία την Αννούλα.
      Ρέθυμνο και Χανιά την Μαρία , που κάνει για δύο.

      Διαγραφή
    3. Ελπίζω να εννοείς λόγω πληθωρικότητας χαρακτήρα... Κλείσαμε με την Κρήτη...να περάσουμε στον Σαρωνικό τώρα!!!

      Διαγραφή
    4. Σαλαμίνα εσύ.Αίγινα η Αντιγόνη.Πόρο εγώ. Σπέτσες η Μπουμπουλίνα, η Υδρα μας έμεινε.

      Διαγραφή
    5. Ας την πάρει η Μπουμπουλίνα κι αυτή...είχε ρίζα από κει.Ε, τι ίσα κι όμοια θα'μαστε,εκείνη θα πάρει διπλό,όπως εγώ στην Κρήτη...

      Διαγραφή
    6. Ααααααα ωραία κορίτσια καλήψαμε σχεδον όλη την Ελλαδα και τα νησιά....μας χι..χι.. ακόμα κατεβαίνω..χι..χι..

      Διαγραφή
    7. Ε, όχι Ρούλα! καλύφθηκε η Κρήτη κι ο Σαρωνικός και καλύφθηκε η Ελλάδα όλη και τα νησιά...τα υπόλοιπα βράζουν όρυζα...

      Διαγραφή
    8. Το ξέρουν καλά τα ...υπόλοιπα το άθλημα του βρασίματος του ...ρυζιού!!!

      Διαγραφή
  5. ΕΙΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ!!! ΤΟ ΑΠΟΔΙΚΝΥΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ!!! ΦΟΒΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ... ΜΕ ΕΠΙΑΣΕ ΕΝΑΣ ΚΟΜΠΟΣ ΟΤΑΝ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ!!!ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΤΕΛΙΚΑ !!! ΣΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ!!! ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τι άγχος; Φαντάσου όταν μου το'παν εμένα! Και σκέψου πως κάποιοι όλα αυτά τα χρόνια έγραφαν επάνω ή πετούσαν χρώματα...Η άγνοια είναι άσχημο πράγμα.Ευτυχώς ο Μανώλης (ο καφετζής μας...)είχε άλλη άποψη και μπόρεσε και τα διατήρησε ως τώρα...Καλό φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  6. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!!!!!
    ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΘΑ ΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΑ ΠΙΝΕΛΑ ΤΟΥ ΜΑΖΙ ΤΟΥ!!!!
    ΚΙ ΕΣΥ ΗΣΟΥΝ Η ΤΥΧΕΡΗ ΠΟΥ ΤΑ ΞΑΝΑΕΔΩΣΕΣ ΖΩΗ!!!!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα ήμουν τυχερή κι εύχομαι να στάθηκα αντάξια των περιστάσεων.Εσύ που είσαι; Ακόμη διακοπές κάνεις; Αν δεν γυρίσεις κουμπαρά δεν φτιάχνω...χαχα...Φιλιά πολλά και όλα καλά θα'ναι!

      Διαγραφή
  7. Μαρία μου, την πρώτη φωτογραφία την έκλεψα γιατί φέτος βρέθηκα ακριβώς σ αυτό το σημείο αλλά με ξένο άνθρωπο και δεν μπορεσα να σταματησω εκεί στην πλατεία του Γαβαλοχωρίου και μου είχε δώσει η δασκάλα μου συστάσεις να πάω στον αδελφό της τον χασάπη να με στείλει στην αδελφή της, αλλά.... Αμέσως σου εξομολογούμαι ότι την κλέβω πριν διαβάσω καλά καλά όλη σου την ανάρτηση και παω πισω να την διαβασω τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε κλέφτρα...την πήρες κι εξαφανίστηκες κυριολεκτικά!!!Χαχα...Την επόμενη φορά θα σε ξεναγήσω εγώ στα μέρη μας Μαιρούλα...και θα βρούμε και την αδερφή της δασκάλας και τον χασάπη κι όλους!

      Διαγραφή
    2. ΑΧ!!! ναι να πατε Μαράκι και να με πάρετε και μενα μαζί...χι..χι.. μην χάσω;;;

      Διαγραφή
    3. Θα γεμίσει το Γαβαλοχώρι μπλόκερ!!!

      Διαγραφή
    4. Με καθυστέρηση 3 ετών επέστρεψα να συμπληρώσω οτι η δασκάλα στην οποία αναφέρομε είναι η κυρία Χριστίνα Κουστουράκη-Κουκουλάρη. Δασκάλα σε μια υπέροχη τέχνη, το κοπανέλι. Οταν λέμε Γαβαλοχώρι, εννοούμαι πάντα γιά την κυρία Χριστίνα που έχει μετατρέψει το σπίτι της σε μουσείο κοπανελιού και που δεκαετίες τώρα προσπαθεί με αγάπη και αγωνία να μεταδόση την τεχνική του. Εχει στήσει έναν σύλλογο στην καρδιά της Αθήνας και αξίζει όσες περισσότερες γυναίκες μπορούν να μάθουν την τέχνη γιά να μη χαθεί >http://www.kopaneli.gr/<

      Διαγραφή
    5. Μαίρη μου σε περίμενα! Το Γαβαλοχώρι έχει παράδοση στο κοπανέλι και η πεθερά μου, μία από τις καλές μαθήτριες, έχει πολλά δείγματα της τέχνης αυτής. Κομμάτια ανεκτίμητης αξίας! Φιλιά πολλά και να τα λέμε πιο συχνά...χαχα.

      Διαγραφή
  8. Καλώς σε βρήκα!Υπέροχη ανάρτηση!Η παρέμβασή σου έδωσε νέα πνοή στις τοιχογραφίες!Αν και κάτοικος της Κρήτης,το Γαβαλοχώρι δεν το ήξερα πριν δω τις θαυμάσιες φωτογραφίες σου.Το βάζω στους μελλοντικούς μου προορισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες!Η Κρήτη έχει τόσα χωριά που είναι αδύνατον να τα ξέρεις όλα! Αν περάσεις από κει καλοκαιράκι μπορεί να συναντηθούμε λοιπόν!Πολύ θα το χαρώ!Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  9. Και πόσες φορές σου είπα να με μάθεις να ζωγραφίζω!!!! Τι θα κάνω εγώ σε μια στιγμή πολέμου;;;;; Ε;;;;;;; Θα με πουν ζωγράφισε κι εγώ θα τους στείλω σε σένα!!!!!
    Καλώς ήρθες αγάπη μου όμορφη!!!! Οι τοιχογραφίες ξαναζωντάνεψαν μέσα από τα χέρια σου και το μεράκι και η ιστορία του φαντάρου θα μπορούσε να αποτελέσει βάση σεναρίου!!!! Λες;
    Καλό φθινόπωρο σου εύχομαι, γεμάτο από πολλές πολλές παραμυθένιες δημιουργίες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το Κικίδι μου! Μη φοβάσαι καλέ...μάζευε εσύ κονσέρβες και γάλατα κι όταν γίνει πόλεμος τα ζωγραφικά θα τα αναλάβω εγώ!Ευτυχώς σ'αυτόν τον πόλεμο θα'χουμε ίντερνετ! Δυστυχώς τον Αγγελόπουλο τον χάσαμε...αν έχεις άλλον υπόψιν σου την στήνουμε την ταινία...Φιλιά πολλά κούκλα και να περνάς...παραμυθένια!

      Διαγραφή
    2. Άλλο σκηνοθέτη δεν έβγαλε η Κρήτη;;;; Ένας ήταν και μας εγκατέλειψε ;;;; Κονσέρβες μαζεύω μη φοβάσαι!!!!

      Διαγραφή
    3. Ο Σμαραγδής δε σας κάνει,η μουγγαμάρα σας εμπνέει μόνο;

      Διαγραφή
    4. Καλέ έχουμε δικό μας παιδί...της Ρούλας η εγγόνα είναι σκηνοθέτης...γιατί να τρέχουμε στους ξένους;Κική να κρύψεις και υλικά scrapbooking να'χουμε!!!

      Διαγραφή
    5. για τελειωνετεεε .......σημερα οτι πειτε εδω μεσα γιατι αυριο θα το ανακαινισω το μπλογκ και θελω ηρεμια!!!!!!!να φυγετεεε να πατε αλλου!!!!χαχαχαααα

      Διαγραφή
    6. Είναι κάτι σαν το τελευταίο πάρτυ!!!Σπάστε τα όλα...θα πάρουμε άλλα!!!

      Διαγραφή
    7. καθε μερα σαν να ναι η τελευται μας φορα!!!!καταλαβα...αυριο εγω θα καθαριζω

      Διαγραφή
    8. Ολόκληρο τριώροφο καθαρίζεις...ένα μπλοκάκι τι ψυχή έχει;;;

      Διαγραφή
    9. Τι μπλοκάκι , τι μπλογκάκι!!!

      Διαγραφή
    10. Τι μπλογκάγκι!!!Ένα πράμα όλα!

      Διαγραφή
  10. Καλώς τηνε!!!!Υπέροχη η ανάρτηση διανθισμένη με *πραγματική φαντασία.....*
    Δεν έχει σημασία αν ο ζωγράφος λεγόταν Χανς η Γιόχαν η... το σημαντικό είναι ότι ξεδίπλωσε στον τοίχο την ψυχή του.... Ενθουσιάστηκα με την αναπαλαίωση-συντήρηση που ανέλαβες, να γινόταν να ήμουν σε μία γωνία και να καθάριζα τα πινέλα ,θα μου ήταν υπέρ αρκετό!Το αποτέλεσμα ολοφάνερο ,ξεκάθαρο τα χρώματα φωτεινά τόσο όσο πρέπει και οι τοιχογραφίες πήραν παράταση ζωής και ανάσα... Η ανάρτηση αυτή σαν πράξη άγγιξε την ψυχή μου..Σ'ευχαριστώ για αυτό. Καλό σου απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να'κανα το καλύτερο...βάσει γνώσεων και συνθηκών.Χαίρομαι αν μπόρεσα με τις περιγραφές μου να σας δώσω τα συναισθήματα όλης της προσπάθειας.Σ'ευχαριστώ πολύ Έφη μου...θα'ταν όμορφα να ήμασταν παρέα...όχι βέβαια για το πλύσιμο των πινέλων...χαχα...Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  11. Ωραία ανάρτηση, πολύ όμορφη η δουλεια σου ,μιας και οι τοιχογραφίες αναδείχτηκαν χωρίς να χάσουν την αρχική όμορφιά τους!!!!!Και μόνο στην ιδέα φαντάζει δύσκολο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ κορίτσι.Είχε τις δυσκολίες του, ειδικά πριν ξεκινήσω...όσο σκεφτόμουν,μετά όλα παίρνουν το δρόμο τους...

      Διαγραφή
  12. Τι όμορφη ανάρτηση Μαρία!
    Για μένα διπλά συγκινησιακή, μιας και το Γαβαλοχώρι είναι κοντά στο πατρογονικό χωριό και έχουμε συγγενείς εκεί!

    Η δουλειά σου στις τοιχογραφίες είναι εξαιρετική και μεγάλη η συνεισφορά σου, ώστε να μη χαθούν.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι έκπληξη! Ποιο χωριό; Ε καλά έτσι αρχίζουν οι ερωτήσεις και στο τέλος βγαίνουμε συγγενείς στην Ελλάδα...χαχα.Χαίρομαι που σου άρεσε!!!

      Διαγραφή
  13. Δεν είχα καμία αμφιβολία, για το αποτέλεσμα της παρέμβασης σου!
    Στιγμή - στιγμή.. ακολούθησα τις πατημασιές του Χανς.
    Που να ήξερε ένας στρατιώτης με τα πινέλα και τις μπογιές του.. πως μια ζωγράφος θα βρεθεί τόσα χρόνια μετά να σώσει τον κόπο και το μεράκι του!

    Αν το "συνέχιζα" θα έβαζα τον..Χάνς να σε βλέπει από κάποια γωνιά, να ζωντανεύεις τα χρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη Αντιγονούλα...Πολύ θα ήθελα ν'ακούσω τη συνέχεια της ιστορίας από σένα...γραμμένη με τον δικό σου τρόπο...Φιλιά πολλά κούκλα μου!Καλό φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  14. Μπορεί να μην είσαι και ο Πικάσο, είσαι όμως η Βιλλιώτη.
    Μπορεί να μην είσαι από την Κρήτη, σε κέρδισε όμως.
    Μπορεί να έτρεμες από φόβο,έσωσες όμως δεν κατέστρεψες.
    Μπορεί να σου λείψαμε, αλλά και εσύ μας έλειψες , Μαρία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωσώκα μου επιτέλους σε βρίσκω με τη σωστή ταυτότητά σου!!! Εγώ είμαι όλα αυτά που λες και τα οποία είναι γνωστά...εσύ ποια είσαι τέλος πάντων;;;Μου λείψατε πολύ!!! Άντε να αναπληρώσουμε...χαχα...

      Διαγραφή
    2. Θα μου κανετε την Σωσωκα ρομαντικηηη και δε θα το αντεξω κι αυτοοο!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Η Σωσώ πάντα ήταν κρυφορομαντική...

      Διαγραφή
    4. Να αναδεικνύονται τα ταλέντα παρακαλώ που έχουμε εδώ.. μπραβο Παρακέλσο (Σωσώ ) μου εξηγούμαι να μην νομίζουνε οτι τα γραφω για αλλη...ήτανε το ωραιότερο ποιήμα για το Βιλλιωτακη μας..τα είπες όλα σε τεσσερις σειρές.... έτσι ειναι οι μεγαλοι ποιητές.... κανόνισε ..να σου ζητανε και άλλες...

      Διαγραφή
    5. Πολλά υπονοούμενα πέφτουν εκατέρωθεν...και ΔΕΝ Μ ΑΡΕΣΕΙ...

      Διαγραφή
    6. ειδες Χαρά μου;;; τι να εξυπονοούμε άραγε;;;; για ποιήτριές μλάμε..παιδί μου..εσείς ειστε πρώτες αλλού!!!!!και οταν μαζευτήτς Κυρία...ειδες;; δεν σε ειπα Βιλιώτη..χι..χι.. να δειξεις φωτο που βγαλαμε και θα ειναι σαν να ειμαι εκεί μαζί σας.... και αντε να κανουμε και κανένα μάθημα....οχι ολο χά..χα..χα΄και χου..χου .χου...

      Διαγραφή
    7. Τόσο καιρό μπλογκοφιλενάδες και δεν έχετε καταλάβει τον ρομαντισμό που κρύβω μέσα μου.Ντροπή σας.Είσαστε τόσο ...πεζές.

      Διαγραφή
    8. οταν μαζευτείτε ήθελα να πώ οχι (μαζευτείς) που έγραψα Κυρία... το βλαμένο...χι..χι..

      Διαγραφή
    9. Σωσώ εγώ σε κατάλαβα και σε υποστήριξα!
      Ρούλα πως μου μιλάς έτσι;Είπαμε είμαι ελαφρώς μικρότερή σου αλλά είμαι και δασκάλα σου!!!

      Διαγραφή
    10. Κυρίαααααααααααααα!!!!! σόρυυυυυυυυ!!!!! το αγγλικό μου έ;;;δεν μπορείς να πείς!!!!!

      Διαγραφή
    11. Όταν μου μιλάς Αγγλικά...ό,τι θέλεις με κάνεις...

      Διαγραφή
  15. Πάρα πολύ όμορφη ανάρτηση! Ποιος ξέρει; Μπορεί όντως κάποιος Χάνς να έφτιαξε αυτές τις τοιχογραφίες πριν από 70 χρόνια. Αλλά είμαι σίγουρη πως αν γυρνούσε κάποτε να τις δει θα τις έβρισκε ίδιες με την ημέρα που τις έφτιαξε! Υπέροχες γίνανε! Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζεσαι να ζει και να'ρθει; Τέτοιες τρελές σκέψεις έκανα κι εγώ όσο ζωγράφιζα...Καμιά φορά η ζωή παίζει τα καλύτερα σενάρια...Ευχαριστώ πολύ...τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  16. Καλώς επέστρεψες! Έδωσες ζωή σε αυτές τις υπέροχες ζωγραφιές! Ωραία ιστορία.. Δεν το έχω επισκεφθεί το χωριό αλλά φαίνεται πανέμορφο.. Και μόνο που σέβονται τις παραδόσεις εμένα μου αρκεί! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ κορίτσι και καλώς σας ξαναβρίσκω!Αν βρεθείς στα μέρη αυτά θα στο πρότεινα γιατί αξίζει...

      Διαγραφή
    2. Κοντά είμαι, Ηράκλειο ζω! :) Αν βολτάρω μέχρι τα Χανιά θα πάω να δω κι από κοντά το έργο σου! :) Φιλάκια!!

      Διαγραφή
    3. evonita..... Ηράκλειο;;; και εγώ..!!!! και η Ρενα..(εργα χειρός) να βρεθούμε καμιά φορα...

      Διαγραφή
    4. ναι αμέ, γιατί όχι!!! το mail μου t_eyh@hotmail.com

      Διαγραφή
    5. Άντε τι περιμένετε;Ρούλα μόλις επιστρέψεις οργανωθείτε!

      Διαγραφή
  17. Καλώς όρισες, Μαράκι μου, Βιλλιωτάκι μου, δασκάλα ΜΕΓΑΛΗ!!!!
    Τις ανέστησες τις τοιχογραφίες στην κυριολεξία! Δύσκολη δουλειά, το καταλαβαίνω πολύ καλά, που την έφερες όμως εις πέρας, άκρως επιτυχώς....
    Μπράβο, Κυρία μας, μας δίνει τόση υπερηφάνεια που είσαι φίλη μας και δασκάλα μας..... Σίγουρα, ο Χάνς - αν ζει και τις δει - θα συγκινηθεί πολύ που εξακολουθούν να στολίζουν το χώρο και θα τον στολίζουν για πολλά χρόνια ακόμα, χάρη στο επιδέξιο χεράκι σου και την καλλιτεχνική σου ωριμότητα!
    Καλό φθινόπωρο, Μαράκι και καλό χειμώνα....
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι μεγάλη;Έτσι που το πάτε θα χρειαστώ κι εγώ αναπαλαίωση!!!χαχα...Καλώς το κορίτσι μας από τις Κυκλάδες! Σ'ευχαριστώ πολύ για όσα λες Φιλία μου.Χαίρομαι που σας άρεσε το αποτέλεσμα!

      Διαγραφή
    2. Αυτή την αναπαλαίωση άστην πάνω μου!

      Διαγραφή
    3. Με αναλαμβάνεις δηλαδή;;;Αν και δεν ξέρω τις μεθόδους σου,θα σε εμπιστευθώ...

      Διαγραφή
  18. Οταν μας τ ανακοίνωσες είμαστε σίγουρες οτι δεν επρόκειτο να τις χαλάσεις.Θάβαζες όλη σου την ψυχή και την Τέχνη να τις αναστήσεις! Και δεν πεσαμε έξω. Γιατί έχουμε εμπεδώσει πλέον τη λατρεία σου στη ζωγραφική και στην Κρήτη.Πού θα λάθευες;
    ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ (δε λέω γιατί) Πόσο σ αγαπώ κανείς δε ξέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα την αύρα σας!Μετά τον πίνακα τον γνωστό,καλόμαθα να δουλεύω με παρέα κι ας είναι εξ'αποστάσεως και το απολαμβάνω πραγματικά.Η λατρεία μου επεκτείνετε και σε σας...Περήφανη είμαι εγώ που με αγαπάτε! Αρχίσαμε με φιλοφρονήσεις και δεν μας πάει...χαχα...θα ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας σιγά σιγά...

      Διαγραφή
    2. Δεν ειχες την αυρα μας....το τηλεφωνο μας ειχες καιμας ταραζες χαχαχαχαχααααα!

      Διαγραφή
    3. Χαχαχα...εύστοχο!!! Τη γλιτώνεις λόγω καλού χιούμορ...που το εκτιμώ ιδιαιτέρως!

      Διαγραφή
    4. Μη την ακούς. Ετσι κάνει οταν αγαπάει και δε θέλει να το παραδεχθεί...επίθεση!

      Διαγραφή
    5. Ξέρω,ξέρω...σκληρή και ανάλγητη...κάτι σαν τους κυβερνώντες!

      Διαγραφή
  19. καλημέρα Μαρία μου
    είχες δεν είχες πάλι με πινέλα ασχολήθηκες!!-)))
    σε καταλαβαίνω απόλυτα στο σημείο που χτυπούσε η καρδιά σου,αγγίζοντας με σύχρονα χρώματα τα παλιά!!!!Η επέμβασή σου είχε τεράστια επιτυχία και σου στέλνω ένα γιγαντιαίο ΕΥΓΕ!!!!
    Το χωριό σας είναι υπέροχο....είμαστσε ακριβώς στις αντίθετες άκρες-))
    Και τώρα ο αφεντικούλης θα απολαμβάνει τα φρεσκοδιορθωμένα έργα του.
    Μπράβο Μαρία μου......τα φιλιά μου και υποκλείνομαι-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίστα μου όλο πλησιαζόμαστε...χαχα...που θα πάει,θα βρεθούμε!Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Η αλήθεια είναι πως εγώ θα το προτιμούσα όπως ήταν,αυθεντικό, αλλά θα το χάναμε εντελώς σε λίγο καιρό.Ελπίζω να έκανα το σωστό.

      Διαγραφή
  20. Κι εγώ....κι εγώ υποκλίνομαι...βγάζω και τα καπέλα μου όλα και έχω να πώ ότι εκτός απο μεγάλη ζωγράφος είσαι και μία μεγάλη συντηρήτρια τέχνης !!!!!!! Πώ...πώ...τί έκαναν τα μαγικά σου τα χεράκια Μαρία Βιλλιώτη !!!! Όχι ότι κι εγώ πρίν κατέβω λίγο πιό κάτω να τα δώ δέν το περίμενα......υπέροχη δουλειά...ο Χάνς θα ένιωθε πολύ περήφανος άν τα έβλεπε !!!!! Πραγματικά αισθάνομαι την αγωνία σου όταν ξεκίνησες να τα δουλέυεις και όταν άρχισα να διαβάζω τα γραφόμενά σου σκεφτόμουν -"Απο πιό βιβλίο να είναι αυτό το απόσπασμα και πού το πάει η δασκάλα άραγε;! Γράφεις υπέροχα Μαρία μου...πραγματικά υπέροχη ανάρτηση και πανέμορφα μέρη έχει η Κρήτη !!!!! Άχ...εγώ πότε θα πάω σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο;!!
    Μπράβο στον ιδιοκτήτη και χίλια μπράβο και σε'σένα !!! Πώ...πώ....πολύ χαρούμενος θα είναι που βρέθηκες στα μέρη τους !!!!
    Καλώς όρισες δασκάλα !!!
    Αγκαλίτσες και φιλάκια πολλά πολλά πολλά !!!!! :ο)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ κρατείστε κανένα καπέλο...ακόμη ήλιο έχει!χαχα...καλώς το ξωτικό μας! Πολλή αγωνία Μυρσινούλα στην αρχή...μετά κατάλαβα τι πρέπει να κάνω και χαλάρωσα.Είχα όπως σας είπα και τηλεφωνική κερκίδα,οπότε έγινε πιο εύκολο. Τώρα για το γράψιμο μου,είναι απλό κοριτσάκι,άλλες είναι κορυφαίες στο είδος!Στην Κρήτη πρέπει να πας...αλλά δεν θα πας έτσι απλά...θα με ενημερώσεις για να σε κατατοπίσω.Κινδυνεύεις να μη δεις τίποτα αξιόλογο εάν εμπιστευτείς τους τουριστικούς οδηγούς μόνο.Φιλιά πολλά,γλυκά και σχεδόν φθινοπωρινά!

      Διαγραφή
  21. Εγώ πάλι τι να πω? Συγχαρητήρια!!!Δεν είναι τυχαίο, ότι όλες οι κοπέλες σε λένε δασκάλα, γιατί είσαι ΔΑΣΚΑΛΑ!!!Πολύ επιτυχημένη η παρέμβαση σου για τη διάσωση των τοιχογραφιών, δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών, όπως ακριβώς τις αναφέρεις.Όσο για τη παρουσίαση του χωριού σου, γεμάτη σεβασμό και αγάπη στις ρίζες μας.Χαίρομαι πολύ για σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι κι εγώ Αρμονία μου που σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα.Σ'ευχαριστώ πολύ! Δυστυχώς το σύνηθες είναι να καταστρέφουμε την παράδοση και τις ρίζες μας...Εγώ κυριολεκτικά εξοργίζομαι μ'αυτό...και είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην Κρήτη πια...όπως και παντού.Όσοι νοήμονες ας αντιδράσουν.

      Διαγραφή
  22. Πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση!!!Ομορφο το χωριο σας!!!Οσο για τις τοιχογραφιες δε θα μιλησω για τα παρασκηνια χαχαχχαααα......Εκανες καταπληκτικη δουλεια,στο εχω πει ηδη!
    Να μην ξεχασουμε ομωωως..να πουμεεε ενα μεγαλο μπραβο στον Χρηστο μας,που κρατουσε ωωωρες το μικρο τερατακι καιιι....που χωρις εκεινον δε θα γινοτανε η αναπαλαιωση αυτη!!(χαχαχα..τι εχω να ακουσωω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη δε μεταφέρεις τα εύσημα εσύ; Τον τίμησα δεόντως Μισιρλούκα στην ανάρτηση,εκτός που τον ανέφερα στους συμπαραστάτες,ολόκληρη παρουσίαση έκανα στο χωριό του!!!Τι άλλο πια;Τα παρασκήνια πάντα φτιάχνουν από μόνα τους άλλη μία παράσταση...Σας ευχαρίστησα κι εσάς συνοδοιπόροι μου...
      Υ.Γ.Και δεν μου είπες ΠΟΤΕ''εκπληκτική'',τώρα το λες...όλο σούπερ και σούπερ είσαι...ούτε ο Μαρινόπουλος να'σουν!

      Διαγραφή
    2. Πολύ τσιγκούνα είσαι στα εύσημα κυρά δασκάλα...συμφωνώ με την προλαλήσασα (θα μπερδευτεί τώρα κι το "σούπερ" θα πάει σύννεφο)
      άντε να δείξεις καλή διαγωγή ως καλό κορίτσι...πες του τ απαίτησε η κερκίδα!

      Διαγραφή
    3. Δεν πρέπει να το λες εσύ αυτό Χαρά...ξέρεις πως όταν είναι να αποδώσω τιμές και βραβεία...το κάνω. Και να ξέρεις πως αποδόθηκαν όλα σωστά με δόξα και τιμή!!!

      Διαγραφή
    4. Μιθιρλού, δεν ντρέπεσαι να λες το παιδί μας ...τερατάκι;
      Φτου θου.

      Διαγραφή
    5. Τέρας ομορφιάς και ευφυίας εννοεί!!!Κι εγώ όμως καθόλου κουκουβάγια...

      Διαγραφή
  23. Ααααα!!!! επιτέλους έφτασα...ας μιλήσουμε σοβαρα..τωρα.....ειμαι και εγώ μια απο αυτές τις τυχερές που είδα ότι έφιαχνες πρίν να το βάλεις εδώ ...και ειμαι πολύ υπερήρφανη που σε γνώρισα σαν άνθρωπο πρωτα και μετα σαν ζωγραφο....Βιλλιωτάκι μου ..το (μου)...μου το επιτρέπεις..το ότι έδωσες ξανα στα χρώματα και στους πίνακες αυτούς ζωή ..ειναι απο τα πιο ωραία νομίζω συναισθήματα που θα έχεις στην ζωή σου ..εισαι πολύ τυχερή..για σκέψου βρέ Μαρακι μου..να ζεί αυτός οι άνθρωπος και να συναντηθήτε.. τωρα με το ιντερνέτ τί ξέρεις; μπορεί να γίνει αν βρίσκεται στη ζωή ....σενάρια κανουμε παλι..χι..χι και μας αρέσει .Μαρακι... η ιστορία σου ειναι για ταινία ..ετοιμασου.. σκηνοθετη έχουμε...φιλακια ακομα καλοκαιρινα..
    και σόρυ που άργησα.. να περασω ... αντε γειά μας...μια και κατω την ρακή.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα βρε Ρούλα...εσύ συνηθισμένη είσαι στο ανέβα-κατέβα!Αυτό κι αν είναι σενάριο Ρουλίτσα!Μπορεί κάποιο από τα παιδιά του άμα ξέρει...Ας ονειρευόμαστε...δεν κοστίζει τίποτα!Σ'ευχαριστώ πολύ για όλα.Και βέβαια έχουμε σκηνοθέτη!!!Και με καινούριες ιδέες...Πες της να ετοιμάζετε...

      Διαγραφή
    2. Πάντα είμαι έτοιμη, να ικανοποιήσω το κοινό μου.

      Διαγραφή
    3. Αχ Χαρά μου δεν εννοούσαμε εσένα;Όχι πως δεν σε εκτιμούμε ως σκηνοθέτη...αλλά επειδή λέγαμε για Κρητικούς...Βλέπε παραπάνω...Αλλά μεγάλη μας τιμή να συνεργαστείτε!!!

      Διαγραφή
  24. Μαράκι μου γλυκό, τί όμορφη και τρυφερή ιστορία;!!Θα είναι περήφανος αν το δει κάποτε αυτό ο ζωγράφος!!Μπράβο σου γλυκούλα μου!!φιλάκια και καλή σου εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Α! και το επιζωγράφισες πάρα πολύ επιτυχυμένα!!Έγινε πανέμορφο!!Μπράβο και πάλι!!φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και της ζωγραφικής...χαχα...ένα ένα γιατί μας πέσανε πολλά!Καλώς σε βρήκα πάλι Φανούλα μου γλυκιά!

      Διαγραφή
  26. Αποστολη εξετελεσθη με απολυτη επιτυχια!!Happy end στο θριλερ αναπαλαιωση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα...όχι και θρίλερ...ταινία περιπέτειας κι αγωνίας περισσότερο.Σ'ευχαριστώ Άφρα μου.Καλώς βρεθήκαμε ξανά!

      Διαγραφή
  27. Απίθανα όμορφη ιστορία! Οσο για τις τοιχογραφίες, μόνο εσύ μπορούσες να τους δώσεις "πνοές τέχνης" και μάλιστα με όλη σου την καρδιά και την εξαιρετική τέχνη που σε διακρίνει!
    Φιλί μεγάλο με ενα ακόμη μεγαλύτερο μπράβο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι!Σ'ευχαριστώ Πέπη μου.Ανταποδίδω το φιλί...

      Διαγραφή
  28. Μαράκι μου, τέτοια ώρα που κατάφερα να περάσω από δώ, τί άλλο να προσθέσω σε ότι σου έχουν ήδη γράψει και ξαναγράψει ?! Το ότι είσαι ΜΕΓΑΛΗ ? Το ότι ζωγραφίζεις καταπληκτικά ? ότι έδωσες νέα ζωή στις όμορφες τοιχογραφίες ? Εμένα μου άρεσε πολύ και η ιστορία που έπλασες για τον 'Χανς'. Εάν επέζησε του πολέμου και απέκτησε παιδιά, είμαι σίγουρη ότι θα τους μίλησε γι αυτές τις τοιχογραφίες. Τίποτε δεν είναι απίθανο. Μπορεί κάποια στιγμή να φανερωθούν.
    Καλό φθινόπωρο Μαρία μου, και πολλά φιλιά !!!
    ΥΓ. Με τόσες φωτό στην ανάρτηση μήπως γέμισες κι εσύ το Picasa? χαχαχα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορίτσι με το απαγορευτικό (είχαμε την άλλη με το θαυμαστικό,τώρα έχουμε εσένα...χαχα)σ'ευχαριστώ πολύ! Πολύ θα'θελα να γνωρίσω κάποιον από την οικογένειά του! Θα'ταν πραγματικό θαύμα!Μόνο που θα αγχωνόμουν αν θα τους ικανοποιούσε το αποτέλεσμα...Καλό δροσερό φθινόπωρο να'χουμε.Όσο για τις φωτό,τα'μαθα κι εγώ λίγο πριν από σένα και συμμορφώθηκα...χαχα.

      Διαγραφή
  29. Συγχαρητήρια φίλη Μαρία για την εκπληκτική αναπαλαίωση που έκανες πάνω στις πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του ιστορικού καφενείου !!! Τέτοια έργα αποδεικνύουν την αγάπη του ανθρώπου για δημιουργία και τέχνη ακόμη και μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες ενός μεγάλου πολέμου !!!
    Ευχαριστούμε που με την υπέροχη ανάρτηση σου μας έκανες γνωστό το όμορφο αυτό χωριό του νομού Χανίων της Κρήτης και την συγκινητική ιστορία του γερμανού Χανς που μπορούσε να ζωγραφίζει την ομορφιά μέσα στην ασχήμια του πολέμου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Στέλιο,ο καλλιτέχνης ο πραγματικός βρίσκει να εκφραστεί σε όποιες συνθήκες.Η Κρήτη μας είναι πανέμορφη...αρκεί να την προστατέψουμε γιατί κινδυνεύει κι αυτή όπως όλοι οι τουριστικοί προορισμοί.Σ'ευχαριστώ πολύ.Τα φιλιά μου στην όμορφη Κύπρο μας!

      Διαγραφή
  30. μαρακι οι φωτος σου με συνεπηραν θαρρεις και ημουν εκει..
    συγχαρητηρια και παλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ κορίτσι...φιλιά πολλά και καλό φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  31. Αρχίζοντας να διαβάζω είμουνα σίγουρη ότι η παρέμβασή σου θα έχει καταπληκτικά αποτελέσματα. Και από ότι βλέπω στις φωτόγραφίες έχει. Κρίμα που δεν μπορούμε να τα δούμε από κοντά. Επειδή όμως η Κρήτη είναι αγαπημένος μας προορισμός όταν βρεθώ κατά κει να πάω να πιω τον καφέ μου στο ιστορικό σας καφενείο. Μαράκι μου καλώς μας γύρισες!! Ανυπομονώ να τα πούμε από κοντά!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζί να τον πιούμε τον καφέ Μαρινάκι...να σε ξεναγήσω!Αν τύχει και βρεθείς όμως μόνη σου,μη ξεχάσεις να πεις ''εγώ ήρθα για την Βιλλιώτη''...χαχαχα...έγραψε αυτό!!!Πρώτα όμως έχουμε να πιούμε πολλούς καφέδες στο ''σπιτάκι της τέχνης''!!! Κι εγώ ανυπομονώ,μου λείψατε πολύ κοριτσάκια μου!!!

      Διαγραφή
  32. Μαρακι μου μονο που δεν εβαλα τα κλαματα με την ιστορια που μασ είπες, φανταζομαι το χτυποκαρδι σου...
    Στελνω πολλα πολλα φιλια σε όλες!

    ....ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΤΕ !!!.....

    Νικη, απο δανεικο υπολογιστη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Νικούλα μου ίντα 'παθες;;;Έμαθα το δράμα σου με τον υπολογιστή(ενημέρωση με εγγύσηση!!!).Κι εγώ έμεινα χωρίς υπολογιστή λίγες μέρες μόλις γύρισα και λάλησα!!!Κουράγιο...θα γιάνει...Περιμένουμε!

      Διαγραφή
  33. Αγαπητή μου Μαρία
    Καλή σου μέρα και καλό μήνα.
    Υπέροχη, ανθρώπινη και συγκινητική η ανάρτησή σου. Και μπράβο σου για την πρωτοβουλία που είχες και ανέλαβες να σώσεις αυτά τα κειμήλια.
    Με συγκινεί κάθε τι που έχει σχέση με τον Β! Παγκόσμιο πόλεμο. Μάλιστα όπως θα δεις φέτος θα έχω κι΄εγώ δυό-τρεις πολεμικές αναρτήσεις.
    Χτες επέστρεψα απο τις διακοπές που είχα με......διακοπές.
    Γενικά πέρασα πολύ όμορφα.
    Μάλιστα από χτες είμαι και στα Εφτάνησα.
    Νάσαι καλά φίλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς επέστρεψες Ντένη μου!Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...θα περάσω από τα Εφτάνησα για τα υπόλοιπα...

      Διαγραφή
  34. Καλο φθινοπωρο και καλο μηνα να εχεις, με πολλες και ομορφες δημιουργιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανταποδίδω τις ευχές...να'σαι καλά να δημιουργείς κι εσύ!!!

      Διαγραφή
  35. Εκτός από την αναπαλαίωση των τοιχογραφιών, εκτός από το γραπτό σου λόγο, εκτός από το υπέροχο χωριό σου πια, μ ε άρεσε κι αυτό:" καθώς και το εκπαιδευμένο πια μάτι αυτού που με οδήγησε σ'αυτό το χωριό και μ'έκανε να το αγαπώ και να το νιώθω κι εγώ τώρα πια ,χωριό μου." ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό φθινόπωρο Χρυσούλι μου!!! Έχεις συμπάθειες...το ξέρω...χαχα.Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  36. πολύ όμορφη ιστορία και συγχαρητήρια για τη δουλειά σου στην αναπαλαίωση των τοιχογραφιών!!!φιλάκια πολλά και καλό φθινόπωρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό φθινόπωρο Σπυριδούλα μου,σ'ευχαριστώ πολύ κούκλα μου!

      Διαγραφή
  37. Καλό μήνα Μαράκι μου γλυκό!!!Καλό Φθινόπωρο!!φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Φανούλα μου!Καλή σχολική χρονιά και σε σένα με τ'αστεράκια σου!!!

      Διαγραφή
  38. Μαρία μου καλώς μας ήρθες!!!Τώρα εγώ τι παραπάνω να πώ??
    Ενα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ για την τόσο όμορφη ανάρτηση σου,για την ευαισθησία σου και για το μεγάλο σου ταλέντο!!Εκανες πολύ καλά που τόλμησες και ξαναέδωσες σ αυτά τα έργα την ζωή και το χρὠμα που είχαν χάσει.Μακάρι να τα εκτιμήσουν οπως πρέπει και να τα διατηρίσουν έτσι.Το αγαπημένο σου χωριό πολύ γραφικό και όμορφο!
    Καλό φθινόπωρο φιλάκια και........ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ εστω και λίγο αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Νάσια για όσα όμορφα μου λες!Όσο για τα χρόνια πολλά δεν έχουν σημασία οι ημερομηνίες.Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  39. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!.........
    ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ....ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ...ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ...ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ....ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ...ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΕΡΑΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ..ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΓΡΑΦΩ...ΧΑΧΑΧΑ
    ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΑΡΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΣ....ΕΔΩΣΕΣ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΟ...ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΥΠΟΜΟΝΗ!ΦΙΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μη δεν δουν...Περνούν και τσεκάρουν...χαχα...Ευχαριστώ κοριτσάκι!!!Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  41. Μετά από αυτό είναι να μην σε θαυμάζω;
    Πολύ ωραία δουλειά! Μπράβο που το τόλμησες!
    Καταλαβαίνω το χτυποκάρδι σου.
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Καιτούλα μου!!! Ήταν μόνο στην αρχή το χτυποκάρδι...ευτυχώς μετά ευθυγραμμίστηκα...

      Διαγραφή
  42. Υπέροχη ανάρτηση!!! Απλά υπέροχη! Σε ζήλεψα τρελά.Πόσο θα ήθελα να ήμουν εγώ στη θέση σου! Να μπορώ να πατήσω πάνω στα χνάρια κάποιου για να διατηρηθεί η ιστορία του...Τυχερή, πόσο τυχερή που είσαι!!!! Εκανες φανταστική δουλειά.Τα τοπία ζωνυα΄νεψαν.Ο "Χανς", όπου κι αν είναι θα σε ευγνωμονεί!!! Με συγκίνησες τόσο όσο δεν φαντάζεσαι, σε ευχαριστ΄ω για αυτό Μαράκι μου!!! Μπράβο και πάλι.Τι καλά να ήμουν μαζί σου σε αυτές τις σιωπηλές στιγμές δημιουργίας που ΄καρδιοχτυπούσες από την αγωνία να πάνε όλα καλά...τι καλά!!!! Με γέμισες εικόνες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Πολύ όμορφη η ανάρτησή σου! Χαίρομαι που σε βρήκα! Θα τα λέμε!
    {Fan, όπως λέμε sofan!}

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ