Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τόπο στα νιάτα...ή τα νιάτα μας σε νέους τόπους...

  Ήταν ένα μικρό κοριτσάκι που το λέγανε Κατερίνα...κι εκτός από πολύ όμορφο ήταν και λίγο ζωηρό. Μια μέρα η μαμά της, της φόρεσε ένα πολύ όμορφο φουστάνι, της χτένισε τα μαλλάκια της και μαζί με τον μπαμπά βγήκαν στην πλατεία της πόλης τους να κάνουνε τη βόλτα τους. Τον καιρό εκείνο (ε όχι και πολύ παλιά...) κυκλοφορούσαν πλανόδιοι φωτογράφοι (βλέπε ''Μάκης'' σε πιο πρόσφατη έκδοση). Οι γονείς της, λοιπόν, θέλησαν να την βγάλουν μια φωτογραφία... 
  Η Κατερινούλα όμως ήταν αρνητική!  Βρε καλό μου, βρε χρυσό μου... τίποτα η μικρή μας ηρωίδα... Κάτσε βρε στο παγκάκι να σε βγάλει ο κύριος μια φωτογραφία... θα δεις και το πουλάκι (αυτό με το πουλάκι στις φωτογραφίσεις δεν ξέρω πως ξεκίνησε...), τίποτα το καλό μας το κορίτσι. Οι γονείς άρχισαν να απογοητεύονται... ώσπου ξαφνικά , εμφανίστηκε ένας κοπράκος...
  Η Κατερινούλα αγαπούσε πολύ τα σκυλάκια και ο μόνος τρόπος να κάτσει ήσυχη λίγα δευτερόλεπτα ήταν να της βάλουν δίπλα τον σκύλο. Έτσι κι έγινε...  Η μικρή δεν είχε μάτια παρά μόνο γι'αυτόν...ο φίλος μας όμως μοστράρισε στην κάμερα σαν μοντέλο κανονικό. 
  Αποτέλεσμα μια πολύ όμορφη φωτογραφία που τη βρήκα στο άλμπουμ της φίλης μου της Χρύσας (η περήφανη μαμά) και αμέσως τη λάτρεψα. Πήρα την άδεια απ'όλη την οικογένεια κι έφτιαξα αυτόν τον πίνακα:

Χρωματιστά μολύβια σε επιφάνεια claybord
  
  Πέρασαν τα χρόνια και η Κατερινούλα μεγάλωσε. Τώρα είναι μια ώριμη κοπέλα λίγο πριν κλείσει την τρίτη δεκαετία της ζωής της. Συνεχίζει και είναι μια κούκλα αλλά κι ένα ξεχωριστό κορίτσι με πολλά ταλέντα και δυνατότητες. Ψάχνει κι αυτή να βρει το δρόμο της, όπως όλοι οι νέοι στην χώρα μας, σε μια εποχή που όλα είναι εναντίον. 
  Μια γενιά που μεγάλωσε ''εύκολα'' για να βρει μπροστά της τις δυσκολίες... Ανάποδα ήρθαν σ'αυτήν την γενιά τα πράγματα και πολύ περισσότερο στις επόμενες. Παιδιά που υπερπροστατεύθηκαν, όχι πάντα από λάθος των γονιών, αλλά γιατί δεν υπήρχε λόγος για το αντίθετο. Πως να προετοιμάσεις ένα παιδί όταν όλα γύρω του είναι ρόδινα... πως να του εξηγήσεις και να το εμπεδώσει πως υπάρχει και η άλλη πλευρά; 
 Σίγουρα έγιναν υπερβολές και λάθη. Έμειναν πολλά στην άκρη για χάρη της κατανάλωσης και της ευκολίας. Υπάρχουν όμως και παιδιά, όπως η σημερινή μου μούσα, που και άποψη έχουν και ξέρουν τι τους γίνεται, στο βαθμό που οι εμπειρίες τους το επιτρέπουν. Όμως τα 'χουμε δεμένα χειροπόδαρα... δεν τους δίνουμε καν την ευκαιρία να μας αποδείξουν πως μπορούν. 
  Ψηφίσαμε πάλι με ''φόβο'', κοντόφθαλμα, τόσο που ανοίγουμε τα μάτια μας και βρίσκουν τα βλέφαρα στον τοίχο... Είμαι πολύ θυμωμένη με το αποτέλεσμα των εκλογών. Καταλαβαίνω πως δεν είναι εύκολο μετά από τόσα χρόνια δικομματισμού να γίνει η ανατροπή. Ξέρω πως είναι μεγάλη επιτυχία ένα τόσο μικρό κόμμα να κάνει τέτοιο κατοστάρι και να τερματίσει δεύτερο ξεπερνώντας ''τέρατα'' πολιτικά. Δεν πιστεύω επίσης, πως αυτό το κόμμα θα ήταν η σωτηρία μας, δεν τρέφω αυταπάτες....αλλά... ΠΑΛΙ ΑΥΤΟΥΣ;;;;; Τόσο μικρός και φοβισμένος είναι αυτός ο Έλληνας που παραμονές εκλογών πάει κι αδειάζει τα σούπερ μάρκετ για να 'χει γάλα και μακαρόνια μέχρι να φύγει το ''κακό''; 
  Τα παιδιά μας φεύγουν... κι εμείς απλά τα χαιρετάμε με  τάπερ γεμάτα... Κλαίμε, χτυπιόμαστε αλλά γεμίζουμε τα έδρανα της βουλής με κλέφτες και ψευτοπαλληκαράδες.
  Απογοητεύτηκα... αυτό είναι όλο. Ελπίζω πως όσο περνούν τα χρόνια κάποια απ'αυτά θα τα ξεπεράσουμε.
  Να κλείσω στέλνοντας τις ευχές μου στην Κατερινούλα και σ'όλα τα νέα παιδιά, να μπορέσουν να μας ''βάλουν στην άκρη'' κάποια στιγμή και να πάρουν τη σκυτάλη αλλάζοντας δρόμο...όχι πίσω από μας...μακριά. Να 'σαι καλά κορίτσι γλυκό... τα όνειρά σου να σου δώσουν φτερά και να ταξιδέψεις... να περιπλανηθείς, να γνωρίσεις, να νιώσεις, ν'αγαπήσεις... κι όσα δεν μπορέσεις να φτάσεις να ξέρεις πως δεν τα χρειαζόσουν. 

Υ.Γ. (Για τους γονείς) Χαίρομαι πραγματικά που σας έχω γνωρίσει και  να ξέρετε πως σας ένιωσα δικούς μου ανθρώπους από την αρχή. Να τα χαίρεστε και τα δυο σας τα καμάρια... και να ξέρετε πως ίσως αγωνιούμε περισσότερο απ΄όσο πρέπει για τα παιδιά μας... ας τους δείξουμε εμπιστοσύνη... ξέρουν και μπορούν πολλά περισσότερα απ'όσα νομίζουμε...



Σχόλια

  1. Μαρία με συγκίνησες. Δεν θα σχολιάσω την απόδοση της φωτογραφίας, αυτό είναι πια χιλιοειπωμένο.. Τα άλλα όμως λόγια σου, που απευθύνεις στην Κατερίνα, αλλά και μέσω της Κατερίνας σ' όλα τα παιδιά μας με άγγιξαν και ξέρεις πολύ καλά ότι, λόγω προσωπικής εμπειρίας, έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία.

    Μου αρέσει ακόμη και η οπτική σου σε σχέση με τις εκλογές και τα αποτελέσματα τους. Να δω πότε θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε φόβους και προκαταλήψεις και να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν μια άλλη πρόταση να κάνουν κι αυτοί την προσπάθεια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καιτούλα σ'είχα στο μυαλό μου όση ώρα έγραφα αυτό το κείμενο...πως να μη σ'είχα δηλαδή ξέροντας τις δικές σου αγωνίες. Δύσκολο να τα ξεπεράσουμε γιατί δυστυχώς τα έχουμε μεταδώσει και στους νεότερους...Θα ελπίζουμε όμως πάντα!

      Διαγραφή
  2. Τι να πω;;;;;;;; Ενα μεγάααααλο "ευχαριστώ " !!!!! Φτάνει;;;; Δε φτάνει......Δεν μπορώ....συγκινήθηκα.... Και χαίρομαι τόσο πολύ που είμαστε φίλες αληθινές!!!!!!!Και συ να χαίρεσαι τους υπέροχους άντρες της ζωής σου !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσούλα μου κι εγώ αυτό χαίρομαι...που μπορούμε να λέμε αλήθειες και δεν κρυβόμαστε πίσω από χαζές ευγένειες και ανούσιες φιλοφρονήσεις...Κι όλα αυτά αμέσως μόλις γνωριστήκαμε. Όταν ''κολλάνε'' οι άνθρωποι από την πρώτη στιγμή δημιουργούνται υπέροχες σχέσεις.

      Διαγραφή
  3. Εκπληκτική ανάρτηση.... δεν περίμενα και τίποτα λιγότερο εδώ που τα λέμε..... Και ο πίνακας του κοριτσιού, με έχει καθηλώσει για μια ακόμα φορά!
    Μαρία μου, Μαράκι μου, έτσι ακριβώς αισθάνομαι κι' εγώ με το αποτέλεσμα των εκλογών! Πάααααλι αυτοί;;
    Μήπως όμως πάλι, σε αυτή τη φάση, με τη Μέρκελ απέναντι και τα ταμεία άδεια, οι "αυτοί" είναι το μη χείρον; Νάτος πάλι ο φόβος!!! Δεν ξέρω πια, είμαι σε πλήρη σύγχυση!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Φιλία μου...θα διαφωνήσω εδώ...Αυτός ήταν ο εκβιασμός τους.Τα ταμεία είναι άδεια από καιρό,τις δυσκολίες δεν θα τις αποφύγουμε, ας είχαμε το κεφάλι ψηλά.Είναι πιο σημαντικό από το βούτυρο στο ψυγείο. Μας τρομοκρατούν συστηματικά. Σ'ευχαριστώ κορίτσι μου γλυκό για τα καλά σου λόγια...

      Διαγραφή
  4. Eσύ παιδάκι μου, δεν ζωγραφίζεις μόνο με τα μολύβια και τα πινέλα.....αλλά γράφεις και αριστουργηματικά χρονογραφήματα. Μπράβο κοπέλα μου....τέλεια σε βρίσκω.....συμφωνώ.....και σου στέλνω πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ελενίτσα, αν και δεν το βλέπω για αριστούργημα...την δική σου πάντως πένα την έχω ζηλέψει πολλές φορές...και ειδικά το χιούμορ σου. Να'σαι καλά...

      Διαγραφή
  5. Την ημέρα των εκλογών παρακαλούσα να κατέβει για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα ο "από μηχανής Θεός" και να δώσει λύση. Σήμερα.....δεν έχω καταλάβει ακόμη αν έχει έλθει τελικά......δε ξέρω είμαι πολύ μπερδεμένη όπως όλοι μας!!! Λυπάμαι που δεν μπορώ, δεν έχω λόγια να εκφράσω αυτό που νιώθω τόσες μέρες....μάλλον βλέπω να στερεύει η ελπίδα και αυτό με φοβίζει πραγματικά, όχι για μένα αλλά για την κάθε Κατερίνα για τα παιδιά μας!!!
    Ο πίνακάς σου είναι τόσο όμορφος τόσο ζωντανός, απορώ πως με λίγα ταπεινά μολυβάκια μπορείς να δώσεις τόση ψυχή!!! Μπράβο Μαράκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπέττυ μου δυστυχώς αυτά που κάνουμε στο ποδόσφαιρο στην πολιτική δεν μας βγαίνουν...Ακολουθούμε τα προγνωστικά χωρίς εκπλήξεις και γκολ στο '90. Ας μη μας καταβάλει ο φόβος...πρέπει να αγωνιστούμε διπλά για να μπορέσουμε ν'αλλάξουμε την νοοτροπία.Φταίμε όλοι,γιατί όλοι δειλιάσαμε...κι έτσι δεν το υποστηρίξαμε όσο θα'πρεπε...και δεν μιλώ για κάποιο συγκεκριμένο κόμμα αλλά για την απόρριψη όσων μας έχουν προδώσει.Όσο για τα ''ταπεινά μολυβάκια''θα τα δεις σε λίγο καιρό να γίνονται μαγικά στα χέρια σου...Φιλιά πολλά...

      Διαγραφή
  6. Μαράκι μου, έκανες μια ρεαλιστική περιγραφή της πραγματικότητας που βιώνουμε!!! Δυστυχώ όμως απ'ότι φαίνεται αυτή την αλήθεια την βλέπουν λίγοι ενώ θα έπρεπε να την βλέπουν όλοι!!!! Λυπάμαι όλους αυτούς που έχουν τόσα δα μικρό μυαλό και ψήφισαν πάλι τους ίδιους!!! Αντιθέτως είμαι περήφανη με όσους κατάφεραν να ανοίξουν το μυαλό τους! Σ'αυτούς ελπίζω!!!!
    Φιλάκια πολλά Μαράκι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου εσείς οι πιο νέοι (είδες πως σε βλέπω...σαν παιδί μου...),να έχετε στο νου σας να μη σκουριάσετε μεγαλώνοντας,γιατί συμβαίνει κι αυτό. Η σοφία των χρόνων φέρνει μαζί και πολύ ''στόκο''που κολλάει στο μυαλό και μπλοκάρει τα πάντα. Άσε μη πω άλλα γιατί είμαι ακόμη πολύ θυμωμένη...Κάντε κάτι διαφορετικό τέλος πάντων απ'όσα έχετε δει να μας οδηγούν σε ναυάγια...Φιλάκια πολλά κοριτσάκι μου...

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα!Πολύ πριν πάρω δικό μου υπολογιστή και μπω σ΄αυτήν την διαδικασία της διαδικτυακής επικοινωνίας έψαχνα παντού ότι είχε σχέση με την ζωγραφική και έλληνες ζωγράφους κι έτσι αποθήκευα κάποια έργα που μου άρεσαν λίγοι πίνακες ήταν και μέσα σ΄ αυτούς ένα αγοράκι σε κάποια παραλία με ένα αυτοκινητάκι,μια προσωπογραφία ενός κοριτσιού ένας καθιστός τύπος μάλλον οστεώδης .......μετά από μερικούς μήνες όταν πια δειλά έκανα μία προσπάθεια γνωριμίας με τα μπλόκ σας συνάντησα τους πίνακές σου και χάρηκα ιδιαίτερα γιατί εκτός της ικανότητας σου και του ταλέντου σου στην ζωγραφική, ανακάλυψα ενα ιδιαίτερα ζωντανό ευφυές άτομο με χιούμορ και με εφηβική(οπως συνηθίζω να λέω) διάθεση για την δημιουργία....Μπήκα κρυφά και παρακολούθησα και λίγο προοπτική και σχέδιο στα μαθήματα....Λατρεύω την ζωγραφική αλλά δεν έκανα τίποτα γι αυτό και παρέμεινα μόνο μια υποφερτή αντιγράφος έργων,τώρα πια στα 62 χρόνια μου είναι πολύ αργά αλλά τα πινέλα δεν τα αφήνω με τίποτα και προσπαθώ συνέχεια. Φυσικά ιδιαίτερα ενδιαφέρον τον μπλόκ σου και όμορφα τα συναισθήματα σου για τα δημιουργήματά σου Να 'σαι πάντα καλά και να στολίζεις τα μάτια μας με όμορφες εικόνες όπως πολύ καλά ξέρεις να κάνεις!!!Καλό βράδυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη μου χαίρομαι που σου κέντρισε το ενδιαφέρον η δουλειά μου αλλά και τα όσα κατά καιρούς γράφω εδώ μέσα...Να μπαίνεις φανερά κορίτσι μου και να μη νιώθεις πως είναι αργά για τίποτα. Όταν θα είσαι 90 θα λες ''γιατί στα 62 μου δεν ξεκίνησα;Ήμουν τόσο νέα ακόμη!!!''. Έτσι να σκέφτεσαι και να ζεις σαν έφηβη όπως λες. Αυτό το άγχος του χρόνου μας κάνει να χάνουμε το σήμερα. Κι εγώ ξεκίνησα πολλά πράγματα ''αργά'' στη ζωή μου γιατί έτσι ήρθαν.Έκανα όμως κι άλλα πολλά αρκετά νωρίς και τελικά διαπιστώνω πως δεν υπάρχουν κανόνες για την σειρά των πραγμάτων. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Θα χαρώ πολύ να μου στέλνεις δημιουργίες σου και να τα λέμε καλλιτεχνικά κι όχι μόνο...Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  8. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΑΥΤΟ!!!!!!ΜΙΛΑΕΙ!!!!!ΑΠΕΔΩΣΕΣ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΚΥΛΑΚΙ!
    ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΞΕΡΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΛΩΡΑ....ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΦΤΑΙΜΕ...ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΜΑ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ........ΚΙ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΟΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΖΗΜΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ.......ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΠΕΛΤΕ ΚΥΚΝΟΣ........
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Έφη μου για όσα λες για το έργο μου.Η παιδεία είναι η αρχή του παντός και δυστυχώς την έχουμε διαλύσει εδώ και καιρό.Ο κύκνος θα τελειώσει κάποια στιγμή και τι θα μας μείνει;Η ευγένεια είναι ένα σημαντικό προσόν που πρέπει να διαθέτει ο άνθρωπος. Πρέπει να λέμε αλήθειες χωρίς να προσβάλουμε και να τις λέμε κοιτώντας τον άλλον στα μάτια...αυτό ως λαός δεν το'χουμε και πρέπει να εκπαιδευτούμε...Τα φιλιά μου...

      Διαγραφή
  9. Πόσο συμφωνώ με αυτά που γράφεις... Νιώθω τον ίδιο θυμό, την ίδια απογοήτευση και ψάχνω να βρω βαθιά μέσα μου την ελπίδα, που χάνεται μέρα με τη μέρα με αυτά που βιώνουμε, για να μπορέσω να συνεχίσω να παλεύω για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας!! Αν όμως κάποιοι από άνθρωποι έχουν γίνει ανθρωπάκια δεν ξέρω αν έχω πλέον τη διάθεση να τους σηκώσω με το ζόρι από το έδαφος που σέρνονται... Ας μείνουν εκεί, αφού αυτό επέλεξαν κι ας αναλάβουν τις ευθύνες των επιλογών τους για μια φορά στη ζωή τους!! Τώρα μπορούν να κοιμηθούν ήσυχοι, ο γείτονάς τους είναι αυτός που ψάχνει στα σκουπίδια κι όχι οι ίδιοι... κι ας επιστρέψουν τα πολύτιμα λεφτά τους στις τράπεζες, αξίζουν περισσότερο απ' την αξιοπρέπειά τους!!

    Σ' ευχαριστώ πολύ-πολύ για το γλυκό σου σχόλιο!! Πολλά φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου δυστυχώς τα ''ανθρωπάκια''αποφασίζουν και για σένα...γι'αυτό και πρέπει να αγωνιστείς ακόμη περισσότερο να τους αλλάξεις τα μυαλά...Εσείς η νέα γενιά είστε η μόνη ελπίδα και γι'αυτό δεν πρέπει να απογοητεύεστε. Ας μη συνηθίσουμε στην εικόνα του γείτονα που ψάχνει στα σκουπίδια...Μετά τον θυμό και την απογοήτευση πρέπει να ανασκουμπωθούμε και πάλι...

      Διαγραφή
  10. Το έργο δεν θα το σχολιάσω...... ή μάλλον ναι... "ζωντανό ή τέλεια απόδοση" σαν να έχουμε μπροστά μας την Κατερίνα και το σκυλάκι της!!!! για τα υπόλοιπα τι να πω...... κανείς δεν ξέρει. Βέβαια για να αλλάξει η νοοτροπία σε αυτό τον τόπο θα περάσουν πολλά χρόνια...ίσως όταν ο Βαθίλης γίνει μεγάλος με άσπρα μαλιά... τότε που θα τον λένε Βασίλη... ίσως τότε κάτι να αλλάξει, και αυτό αν αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα και φυσικά αν σταματήσουν να υπάρχουν βολεμένοι...... μέχρι τότε η Ελλαδίτσα θα εξαγάγει μυαλά - γιατί έχει μεγάλα μυαλά αυτός ο τόπος - και οι Έλληνες θα ψηφίζουν έτσι όπως ψήφιζαν οι παππούδες τους... ή κατά το πως βολεύονται.... και πάντα θα τους φταίνε οι κυβερνώντες!!!!!!! Πολλά φιλιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να γίνει αυτό που λες Βίκυ μου πρέπει να δουλέψουμε από τώρα με τους Βασίληδες. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε στην Ελλάδα είναι η δύναμη του ενός...Λέμε συχνά ''εγώ θ'αλλάξω τον κόσμο;'' ,''από την δική μου ψήφο θα κριθεί;'',''το δικό μου το παιδί θα κάνει τη διαφορά;''...Ναι ο ένας θα κάνει την διαφορά κι όλοι μαζί θ'αλλάξουν την νοοτροπία. Είμαστε κοντόφθαλμοι...βλέπουμε μόνο μέχρι την αυλή μας, αν είναι σκουπισμένη και καθαρή δεν μας νοιάζει να καίγεται το σύμπαν γύρω μας...

      Διαγραφή
  11. Υπέροχος πίνακας, ζωντανός σαν φωτογραφία!!!
    Και εγώ αναρωτιέμαι για τις δικές μου "Κατερίνες", τι θα κάνουν.....
    Η μία τελειώνει το σχολείο του χρόνου και η άλλη σε τρία!
    Φοβάμαι για όλα αυτά που θα έρθουν αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι αλλο πάρά να ελπίζω ότι θα έρθουν και καλύτερες μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τις μάθεις άλλα πράγματα από αυτά που θέλησαν να μας μάθουν εμάς Μαρίνα... Να τους πεις πως υπάρχουν ιδέες και ιδανικά, πως πάνω από τον άνθρωπο υπάρχει η φύση, πως πάνω από το χρήμα είναι η καρδιά...Αν ξέρουν αυτά δεν θα 'χουν να φοβηθούν τίποτα. Σ'ευχαριστώ πατριωτάκι για τα καλά σου λόγια...φιλιά πολλά...

      Διαγραφή
  12. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ!!!!ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΑΡΑΓΕ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ...ΑΞΙΖΕΙ?????????????
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έχουμε αυτό που μας αξίζει και δεν δικαιούμαστε να παραπονούμαστε Μαράκι από δω και στο εξής...Κι όταν νιώσουμε πως αξίζουμε κάτι περισσότερο ας το αλλάξουμε επιτέλους!!!

      Διαγραφή
  13. Kαλημέρα Μαρία,
    να πω καταρχάς για τον πίνακα ότι είναι υπέροχος (έχω πάθει πλάκα με την ρεαλιστική απόδοση του σκύλου και το φορεματάκι και τα μαλλιά της πιτσιρίκας)!!
    Ας είναι γερό το κοριτσάκι, να του ευχηθώ καλή τύχη και ελπίζω ότι θα βρει το δρόμο του !!
    Σε όσα γράφεις πολύ σωστά για τα παιδιά και το μέλλον τους , με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη, τα νέα παιδιά με όνειρα, σπουδές και όρεξη για δουλειά θέλουν να δουλέψουν αλλά οι θέσεις εργασίας είναι απειροελάχιστες και αν βρεθεί κάτι , είναι για μειωμένο ωράριο , άρα και υποτυπώδη αμοιβή !!
    Και πώς να χτίσουν τη ζωή τους, πώς να σχεδιάσουν, πώς να ονειρευτούν ??
    Σαν την Κατερίνα σου είναι και τα δικά μου παιδιά , όπως και όλα τα Ελληνόπουλα της νέας γενιάς !!
    Η εύρεση εργασίας σήμερα, δεν έχει να κάνει με εφόδια, γνώσεις, σπουδές, όρεξη για προσφορά, έχει να κάνει κυρίως με την καλή τύχη του κάθε παιδιού !!!!
    Όντως με τις εκλογές έγινε ένα σημαντικότατο άλμα-προσπάθεια για αλλαγή,
    όντως πολλοί είναι ακόμα κολλημένοι στο παρελθόν,
    άλλοι δεν αντιλαμβάνομαι καν πως σκέφτονται και πράττουν,
    η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύω και σε θαύματα ,
    δεν παύω όμως να ελπίζω !!
    Γιατί αν πάψουμε να ελπίζουμε, είμαστε χαμένοι από χέρι !!
    Η αγωνία μου πάντως για το αύριο παραμένει !!
    Δύσκολα θέματα μας έβαλες πρωι πρωι και για να τα αναλύσουμε θέλουμε ώρες , μέρες , μήνες, αν καταφέρουμε να βγάλουμε άκρη με τα εκλογικά αποτελέσματα και το σκεπτικό μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων !!

    Σε χαιρετώ ,
    εσύ ζωγράφιζε Μαράκι και χρωμάτιζε όμορφα τις μέρες μας ,
    σου στέλνω χαιρετίσματα με το Αιγαιοπελαγίτικο βοριαδάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ για τα του πίνακα Αθηνούλα μου...Έτσι είναι όπως τα λες...Μέχρι να φτάσει ο δικός μου στο ζητούμενο εύχομαι να'χουν αλλάξει τα πράγματα...Δύσκολο ήταν το θεματάκι αλλά μου βγήκε...άλλα είχα σκοπό να πω, αλλού με οδήγησαν οι συνειρμοί...Θα ζωγραφίζω Αθηνά μου πρώτα για μένα κι αν σας αρέσουν διπλή η χαρά μου...

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα Μαράκι-)))
    τι ζουζουνιάρικο έργο,οι λεπτομέρειες..τι να πω...η γλώσσα του σκύλου..είναι εντυπωσιακότατος ο πίνακάς σου.Φιλιά στην Κατερινούλα,και θα βρεί τον δρόμο της.Ναι ,τα έχουμε παραχαιδεμένα,αλλά αυτό ήταν το σύστημα.Ναι,ψηφίσαμε ΠΑΛΙ τους ίδιους,μη τους χάσουμε,τόσα χρόνια τους τρώμε στην μάπα.Θελέστα και παθαίστα...γρρρρρρρρρρρρρ
    υπομονή,εγώ πιστεύω ΠΑΡΑ πολύ στη νέα γενιά και ας είναι καλομαθημένη-)))
    πολλά φιλιά Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πιστεύω αρκεί να τους αφήσουμε προτού σκουριάσουν κι αυτοί...Να'σαι καλά Κρίστα μου...τα φιλιά μου...

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα Μαράκι, ο πίνακας είναι υπέροχος, άψογος, αυτό που μου άρεσε πιο πολύ (εκτός από τα χρώματα και την τεχνική που είναι δεδομένα), είναι που κατάφερες να "δώσεις" την χαρά της Κατερινούλας την ώρα που την πλησίασε το σκυλάκι.
    Για τα υπόλοιπα δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα..... κουράστηκα και είμαι και γω πολύ απογοητευμένη. Ξέρεις τις απόψεις μου, τις έχουμε συζητήσει, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Προσπαθώ να βρω μια μικρή "ηλιαχτίδα" να πιαστώ και να ξαναρχίσω να ελπίζω..... προς το παρόν είμαι στην αναζήτηση. Φιλάκια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ νιώθω την κούραση που λες Αννούλα...σήμερα περισσότερο από ποτέ...Σ'ευχαριστώ κοριτσάκι μου για τα καλά σου λόγια, χρειαζόμαστε συνάντηση για εμψύχωση!

      Διαγραφή
  16. Είναι το έργο φορτισμένο από το φευγιό της Κατερίνας; Είναι ένα υπέροχο έργο!!! Θα έμενα εκεί, αλλά είναι τόσο δυνατά τα συναισθήματα από όσα έγιναν και τόση η ανησυχία για όσα θα έρθουν. Μαρία μου, προσπαθώ να κρατήσω την ελπίδα και τα παιδιά αυτά, η γενιά τον 25-35 είναι που με βοηθά. Είδες πώς ψήφισαν αυτά τα παιδιά; Δυστυχώς, οι αρκετά μεγαλύτεροι δεν έδειξαν το ανάλογο θάρρος ώστε να αλλάξουν την παλαιωμένη και πλήρως αποτυχημένη έως τώρα πορεία των πρωταγωνιστών της κατρακύλας μας.
    Εύχομαι με όλη τη δύναμη της καρδιάς μου, να ξεκαθαρίσει κάποτε ετούτος ο τόπος και τα παιδιά μας να έρθουν ξανά πίσω σε μια πατρίδα που θα μάθει ν' αγκαλιάζει τους άξιους..

    Να σαι καλά Μαράκι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάργκο μου κάπως έτσι. Η Κατερινούλα παλεύει εδώ κι έξω...πάει κι έρχεται...ψάχνοντας το καλύτερο. Ναι αυτές οι ηλικίες είναι η ελπίδα...μακάρι να τα καταφέρουν καλύτερα από όλους τους προηγούμενους...

      Διαγραφή
  17. Πολύ συγκινητική ανάρτηση.. Ο πίνακάς σου υπέροχος! Δεν έχω λόγια.. όπως πάντα καταπληκτική δουλειά!! Όσο για τα "άλλα" λόγια σου.. είμαστε άξιοι της μοίρας μας.. το κακό είναι πως αυτοί που μας φέρανε σε αυτή τη κατάσταση, δεν θα ανοίξουν τα μάτια τους παρά μόνο όταν και τα δικά τους παιδιά/εγγόνια αποχαιρετίσουν την Ελλάδα.. θα είναι αργά όμως τότε.. Καλή σου ημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ. Πάντα υπάρχει χρόνος...να'σαι καλά,τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  18. Τον θαυμασμό μου για τα έργα σου τον εχω εκφράσει επανειλημμένως!Αποδίδεις με κάθε πιστότητα και σε κάθε λεπτομέρεια το αντκείμενό σου!Οι δε προσωπογραφίες σου είναι φανταστικές!!Οπως και ο σημερινός σου πίνακας!!Πιστεύω ότι ο πίνακας είναι κατά πολύ καλύτερος της φωτογραφίας!!!Είμαι λάτρης του ωραίου και δεν μου αρέσει να προσπαθώ να ερμηνεύω "τι θέλει να μας πει ο ποιητής"!Τα φιλιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μαράκι ο πίνακας σου ειναι υπέροχος (σιγα μη δεν ηταν!) και η έμφαση στη λεπτομέρεια ξεκάθαρη!!Ευχομαι στο κοριτσι του πινακα πάντα να χαμογελάει!
    Οι προβληματισμοί σου απο την άλλη, ειναι και προβληματισμοί μιας πολύ μεγαλης μεριδας του κόσμου..Ολοι τα λέμε, όλοι γκρινιαζουμε αλλα δεν εχουμε καταλάβει ακόμη ποσο ισχυροι ειμαστε τελικά αυτη τη μια και μοναδικη μερα.Εχουμε το ισχυροτερο οπλο για να πολεμησουμε το "κακό" και δεν ξερουμε να το χρησιμοποιήσουμε!Ανηκω στη νεα γενια κι ακουω απο τους συνομιλήκους μου οτι προτιμουν τη σταθερότητα απο την αβεβαιότητα..Δεν υπαρχει σταθερότητα, κατρακυλα υπάρχει και ειναι μπροστα μας!Ελπίζω κι ευχομαι να διαψευστώ!Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μη σταματήσεις Πετρούλα μου να υπερασπίζεσαι όσα πιστεύεις και να τα συζητάς, όλο και κάποιο μυαλό θα ξεκουνηθεί...Έχουμε δύναμη αλλά δεν το πιστεύουμε όπως λες.Τα φιλιά μου κορίτσι γλυκό.

      Διαγραφή
  20. Κακό πράγμα η συνήθεια Μαρία μου!
    Και όπως τα λες είναι, πως να μάθεις στα παιδιά να πιστεύουν σε ιδανικά όταν τα πάντα γύρω τους είναι ύλη,πως να ζήσουν μέσα στο ζαχαροπλαστείο χωρίς να φάνε γλυκά και αν κάποια το κάνουν,όλοι οι υπόλοιποι τα βλέπουν σαν να ήρθαν από άλλο πλανήτη,από άλλη εποχή.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι...πρέπει να αλλάξουν πολλά Ρένα μου...ας γίνει η αρχή όμως γιατί αλλιώς δεν υπάρχει ελπίδα...

      Διαγραφή
  21. Σήμερα η ανάρτηση δε σηκώνει χωρατά, έχει ομορφιά (το έργο)έχει θυμό, αγανάκτηση, προβληματισμό. Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις, μ αρέσει ο λόγος σου όσο και το χιούμορ σου, δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο απο όσα εσυ έγραψες εκφράζοντας λίγο-πολύ όλους μας κι απο όσα έγραψαν όλοι οι προηγούμενοι σχολιαστές.
    Ας μην πάψουμε να ελπίζουμε οτι τίποτα δε χάθηκε, ας συνεχίσουμε να αντιδρούμε, ήδη έγινε η πρώτη αφύπνιση και κίνηση αγανάκτησης, κάτι είναι κι αυτό,ας πάρουμε επιτέλους την τύχη στα χέρια μας και ας πάψουμε να τα περιμένουμε όλα απο τους άλλους και να κάνουμε μόνο κριτική εκ του ασφαλούς ...καναπέως.
    Φιλάκια πολλά αισιόδοξα,σαν το χαμόγελο της Κατερίνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα δεν σηκώνω κι εγώ χωρατά...βάρυνα...είναι η μέρα ''χωρίς χιούμορ'' μπορούμε και να την γιορτάζουμε...Ας κρατήσω τα αισιόδοξα φιλάκια σου και το χαμόγελο της Κατερίνας γιατί θα πω κι άλλες χαζομάρες...Γεια σου Χαρά μου...

      Διαγραφή
  22. Μεστή ανάρτηση! Με θυμό αλλά και γλύκα! Με αγανάκτηση αλλά και ελπίδα! Με φόβο αλλά και κουράγιο!
    Συμφωνώ κι εγώ με όλα ! Παρόλα αυτά, και επειδή είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο, θέλω να πιστεύω ότι "κάτι" θα γίνει, μέσα από εμάς μόνο για εμάς!
    Η Κατερίνα θα χαμογελάει πάντα, να δεις!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Πέπη μου...κι εγώ στους αισιόδοξους ανήκω...ε καμιά φορά πέφτω λίγο, αλλά όχι για πολύ. Φιλιά πολλά κορίτσι.

      Διαγραφή
  23. Τέλειος ο πίνακας Μαράκι μου γλυκό!!! Κι εγώ συμφωνώ μαζί σου!!! Δεν θα βάλουμε ποτέ μυαλό!!!Χάνουμε τα νιάτα της πατρίδας μας, χάνουμε τα παιδιά μας, και βάζουμε πάλι τους κλέφτες να μας κυβερνάνε!!!Είμαι απογοητευμένη!! Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Φανούλα!Θα πάθουμε και θα μάθουμε κάποια στιγμή...Φιλιά πολλά κορίτσι!

      Διαγραφή
  24. Δεν θα πρόσθετα ουτε θα αφαιρούσα ουτε ενα κόμα ..ουτε μια τελεία Μαρακι μου απο αυτά που γραφεις...εισαι μέσα στο μυαλό..νομιζω πολλων απο εμάς.....που έχουμε την αισιοδοξία ...και την ελπίδα ...για κατι καλήτερο...και εγώ αυτήν ακριβώς την φραση ειπα.... ενα σου λεω......η επομενη φορά δεν θα αργήσει.....το ιδιο πρόβλημα με το κορίτσι του πίνακά σου... που η λέξη υπέροχος ειναι φτωχή.... αντιμετωπίζει και η εγγονή μου...μακρυα μας.....και το έξω ειναι στις προτεραιοτητες της όπως και πολλών παιδιών....φιλώ σε....με ελπίδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλίτσα το ξέρω πως σκεφτόμαστε το ίδιο...Αυτοί που σκέφτονται διαφορετικά όμως ποιοι είναι; Γιατί δεν μας λένε την άποψή τους να καταλάβουμε τις αιτίες;Καλή τύχη να'χει και το κοριτσάκι σας...κι όλα τα παιδιά! Φιλιά και καλές βουτιές...

      Διαγραφή
  25. Σε διάβασα, σε ένοιωσα..συμφώνησα σε όλα μαζί σου γλυκιά μου..Όλα σωστά..βλέπεις προετοιμάσαμε τα παιδιά μας για ένα κόσμο που είχαμε εμείς φροντίσει να στρώσουμε γι' αυτά..όμως..η ζωή..ο ξαφνικός ανεμοστρόβιλος όλα μπορεί να τα ανατρέψει..Πιστεύω στο θεό και στη Ελπίδα και για μένα αυτά είναι ΦΩΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το περάσουμε κι αυτό όπως τόσα άλλα στο παρελθόν. Κάθε γενιά περνάει τις δικές της δυσκολίες...Εμείς θέλαμε να μην ανοίξει μύτη...δεν γίνεται τελικά...Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  26. θα ξεκινήσω από τον πίνακα που είναι καταπληκτικός! σαν 3d είναι, πολύ αληθινός! όσον αφορά σε όσα λες πόσο πολύ συμφωνώ μαζί σου! δυστυχώς η νοοτροπία δύσκολα αλλάζει! τι να πω... ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός! ας ελπίσουμε πως κάποια μέρα θα ζήσουμε ένα καλύτερο αύριο και θα προλάβουμε και να το χαρούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου...Η ελπίδα δεν πρέπει να χαθεί...τα φιλιά μου...

      Διαγραφή
  27. θα πω απλά ότι ο πίνακας είναι υπέροχος...γιατί όλο μου λες ότι υπερβάλλω...!!!!Στα υπόλοιπα θα συμφωνήσω αλλά δεν τα σχολιάζω...η ζωή είναι μη προβλέψιμη τελικά...έδιωξα το άγχος και τον θυμό...ζω την μέρα ...το τώρα...μαζί τους...ελπίζοντας στο ότι καμία γενιά δεν πήγε χαμένη... και ότι αν προλάβουμε να τα μεγαλώσουμε δίνοντάς τους τα "σωστά" εφόδια, θα καταφέρουν να κάνουν τον κόσμο μας...την χώρα μας...την ζωή τους...όπως ονειρεύομαι...φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα...σε μαλώνω Ασπασούλα; Πες παιδάκι μου ό,τι θες...κι άσε με να γκρινιάζω...Μου αρέσει η στάση σου και θα συμφωνήσω πως ο θυμός και το άγχος δεν βοηθούν...πρέπει να τα ελέγχουμε.Φιλιά πολλά κορίτσι...

      Διαγραφή
  28. Καλως σε βρηκα!!!
    http://nostimessyntagesthsgwgws.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μαράκι...ελπίζω πια να πέρασε το πρώτο κύμα της θλίψης... Έτσι τουλάχιστον έγινε με εμένα κι η ζωή ξανατραβάει την ανηφόρα.... Έχεις τόσο δίκιο να είσαι θυμωμένη κι απογοητευμένη με όλα...με εμάς!! Ελπίζω αυτό το μικρό κοριτσάκι (με το υπέροχο όνομα..χεχε) να βρει το δρόμο της, να κάνει την υπέρβαση και τη διαφορά για τον εαυτό της..μόνο έτσι η νέα γενιά θα βάλει επιτέλους τα γυαλιά στους κολλημένους και τους φοβικούς....Καλό καλοκαίρι μικρή μου....Υπέροχος πίνακας το Κατερινάκι κι ο κοπριτάκος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχη Κατερίνα μου όπως τα λες είναι...Πέρασε το πρώτο κύμα και το χαμόγελο ξαναγύρισε για να πολεμήσει τη θλίψη. Αυτό είναι το ζητούμενο,να κάνουν κάτι διαφορετικό από μας οι νέες γενιές...Μακάρι!!! Φιλιά πολλά σε όλους σας!!!

      Διαγραφή
  30. Τόσο ρεαλιστική η ζωγραφική σου Μαρία μου. Τα πρώτα που είχα δει δεν μπορούσα να πιστέψω ότι δεν είναι φωτογραφίες. Το μόνο που με έπειθε είναι ότι ήταν/είναι πιό όμορφες κι από φωτογραφίες. Πάντα άξια τα χέρια σου γλυκειά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Μαίρη!!! Να'σαι καλά κοπέλα μου...Φιλιά πολλά...

      Διαγραφή
  31. ...................!!!!!!!!!!
    ...irida...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΥΠΕΡΟΧΟ ΕΡΓΟ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΑΝΤΥΠΩΣΗ ΤΟ ΠΟΣΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΑΠΕΔΩΣΕΣ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!! ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ....ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ , ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΘΑΥΜΑΣΜΟ,ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΑΔΙΚΟΥΝ!ΤΕΤΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ.. ΔΥΣΤΗΧΩΣ.ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ,ΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ.ΑΥΤΟ ΣΥΝΑΙΒΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΤΙ ΝΑ ΠΩ... ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΑ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΚΙ ΕΓΩ.
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσοι στηρίζουν από συμφέρον αυτούς που προδίδουν Νάσια μου, είναι απλά όμοιοί τους,που απλά δεν τους δόθηκε η ευκαιρία ακόμη να κάνουν το ίδιο...Αυτό ακριβώς πιστεύω κορίτσι μου επισημαίνοντας μόνο αυτό..στην πολιτική σχηματίζεις άποψη απ'όσα δημόσια λαμβάνουν χώρα μπροστά σου και επιλέγεις ποιον και ποια κατάσταση θα στηρίξεις...Αν θελήσουμε να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα και στην προσωπική μας ζωή, θα έλεγα πως τα συμπεράσματά μας καλό είναι να τα βγάζουμε έχοντας ιδίαν άποψη. Σ'ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση που έχεις πάντα στη δουλειά μου...Καλές δημιουργίες κορίτσι και σε σένα!!!

      Διαγραφή
  33. Κατερινάκι μου είμαι σίγουρη πως τα παιδιά σου...οι νέες γενιές γενικότερα...θα αλλάξουν πολλά πράγματα στον κόσμο προς το καλύτερο.Αρκεί να μη τα δηλητηριάζουμε καθημερινά με τις δικές μας πικρίες...Σ'ευχαριστώ κορίτσι γλυκό για τα καλά σου λόγια...Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Χαζεύω το έργο σου πόση ώρα.!! ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ!!!!! Για την υπόλοιπη ανάρτηση τι να πω....είμαι και εγώ με αυτούς που απορούν από το αποτέλεσμα. Και στεναχωριέμαι για αυτήν την γενιά.Μέχρι τώρα για κάθε καινούργια γενιά ήταν καλύτερα τα πράγματα , γιαυτήν εδώ.....χειρότερα.Σαν μαμά στεναχωριέμαι για όλα τα παιδιά.Είμαι αισιόδοξη όμως και ακόμη ελπίζω....Πολλά φιλιά.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Εύα!Ναι ακριβώς έτσι ήρθαν...ανάποδα.Θα το περάσουμε κι αυτό.Αισιοδοξία χρειάζεται...Φιλιά πολλά κορίτσι...

      Διαγραφή
  35. Εγώ...κυρία, μόνο για τον πίνακα θα γράψω.
    Είναι πολύ ωραίος και πιστεύω αν τον συγκρίνει κανείς με την φωτογραφία, θα είναι ωραιότερος γιατί θα έχεις "πιάσει" αυτό το κάτι παραπάνω.
    Θα κάνω μια πρόταση.
    Στα επόμενα έργα που θα αναρτήσεις, να βάλεις και τις φωτογραφίες για να κάνουμε την σύγκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο επόμενο θα έχετε αυτή τη δυνατότητα σίγουρα Σωσώ...Χαίρομαι που πιστεύεις πως πιάνω αυτό το ''κάτι παραπάνω''...Έχουμε το ίδιο χάρισμα σε άλλο επίπεδο...χαχαχα...

      Διαγραφή
  36. Mαρακι καλο καλοκαιρι δημιουργικο και ξεκουραστο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μαρία μου,
    Η Κατερινούλα σου να είσαι σίγουρη ότι θα βρει τον δρόμο της. Δυσκολίες υπάρχουν σε όλες τις γενιές απλώς είναι διαφορετικές. Ο κόσμος γύριζε και θα γυρίζει για πάντα. Να είμαστε θετικοί στις νέες προκλήσεις, να εχουμε την υγειά μας και πραγματικά θα δεις ότι όλα μα όλα διορθώνονται! (ΥΣ: ο πίνακας είναι Φ α ν τ α σ τ ι κ ό ς) Σε φιλώ και σου στέλνω την αγάπη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το Μαρινάκι από το γύρο του κόσμου!Μου αρέσει η αισιοδοξία σου!!!Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες...Ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου...

      Διαγραφή
  38. Λατρεύω να βλέπω τους πίνακες σου, Μαρία.. είναι ζωντανοί, εκφραστικοί.. τέλειοι!! Εύχομαι να είσαι καλά και να μας χαρίζεις τη δυνατότητα να θαυμάζουμε την τέχνη σου.
    Όσο για το κείμενο, συμφωνώ και επαυξάνω .... δυστυχώς δεν μας δώσαμε την ευκαιρία για κάτι (πιθανά) καλύτερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κατερίνα!!!Ευχαριστώ πολύ κορίτσι για τα καλά σου λόγια...φιλιά πολλά...

      Διαγραφή
  39. Καλημερα VILLIOTI..ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ..ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ..ομορφο Καλοκαιρι..μια Μανα ειπε καποτε..εχω δυο παιδια..στο ενα ομως..δεν εδωσα νερο του Αγγελου Του..τον αφησα να Διψα..θελει λιγο Ελευθερα..καλα να περνας..φιλακια πολλα πολλα στον Βαθιλη..τα φιλια μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το Μαράκι...Να'σαι καλά κορίτσι και πολλά πολλά φιλιά...

      Διαγραφή
  40. Μαρία μου πολύ όμορφη η εισαγωγή σε αυτό που ήθελες να μας πεις τελικά... Μας το έφερες γλυκά, παρόλο που το θέμα αυτό, είναι ένα θέμα που πονάειόλους μας. Εμάς φεύγει ένας καλός μας φίλος για Αυστραλία την Τετάρτη, και έχουμε στεναχωρεθεί πολύ...
    Εύχομαι ότι θα γυρίσει γρήγορα η ρόδα, γιατί η ζωή ρόδα είναι και γυρίζει, αρκεί εμείς να είμαστε δυνατοί.
    Έχεις δίκαιο για το αποτέλεσμα των εκλογών.
    Σου εύχομαι Μαρία μου ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ
    Εύχομα και στην Κατερίνα ό,τι καλύτερο στη ζωή της!!!
    Με την αγάπη μου Μαρία μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ροδούλα!Όλοι έχουμε πια,στο περιβάλλον μας ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό ή που προσπαθούν να φύγουν.Ας ελπίσουμε πως θ'αλλάξουν τα πράγματα...Φιλιά πολλά κορίτσι!

      Διαγραφή
  41. Αγάπη μουυυυυυυυ!!!!! Ζεσταίνεσαι;;;; Εδώ βράζει ο τόπος!!! Καλό απόγευμα να έχεις, σε φιλώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κικίτσα...Αφού περάσαμε μια εβδομάδα θυελλωδών ανέμων που μας πήραν το κεφάλι,τώρα μας έμεινε η ζέστη...τι να κάνουμε,καλοκαίρι διανύουμε...υπομονή.Φιλιά μικρό γλυκό κορίτσι...

      Διαγραφή
  42. Δασκάλα μου πολύ ωραία ανάρτηση !!! Καταρχήν..ο πίνακάς σου είναι απίστευτος....πανέμορφος...τέλειος !!!!
    Άχ...δασκάλα μου είσαι μεγάλο ταλέντο....κάνεις θάυματα με τα χρωματιστά μολύβια....σε θαυμάζω κάθε φορά και περισσότερο !!!!!! Όσο για τις σωστές σου σκέψεις...συμφωνώ μέν αλλά είναι μεγάλη η συζήτηση για την νοοτροπία σε αυτή τη χώρα.....θα σου προτείνω ένα βιβλίο του Στέλιου Ράμφου...ενός σημερινού φιλόσοφου...τον είχα ακούσει να μιλάει προ...προεκλογικά στην τηλεόραση και λέγαμε με το Νίκο...νά και ένας λογικός έλληνας...μόνο λογικός...σοφός....ο τύπος τα λέει όλα...έχω ένα βιβλίο του με συνεντέυξεις διάφορες που λέγεται " Η λογική της παράνοιας" και είναι πάρα πολύ καλό...δέν το έχω τελειώσει ακόμα αλλά όσο έχω διαβάσει μέχρι τώρα μου έχει δώσει πολύ τροφή για σκέψη !!! Πολλά απο αυτά που θίγει είναι πράγματα που κι εγώ και πολλοί της ηλικίας μου δέν τα ασπαζόμαστε αλλά οι γονείς μας τα ασπάζονται και ζούν βάση αυτών...και θέλουν σώνει και καλά ακόμη και κάποιοι πιό "μοντέρνοι" γονείς να πιστέυουμε και να πράττουμε τα ίδια με αυτούς...έεεε όχι ! Ο άνθρωπος αυτός αναλύει τις νοοτροπίες μας και τις συμπεριφορές μας σάν κοινωνία και τα αίτια που προκαλούν αυτές τις συμπεριφορές....έ..πιό μέσα δέν θα μπορούσε να είναι !!!
    Τέλος πάντων... σε ζάλισα πάλι δασκάλα μου γλυκειά.... ζέστη έ;...όπως λέει και η Νεράιδα απο πάνω...βράζει ο τόπος...πάνε τα αεράκια τα ωραίααααα !!!! Θα τα πούμεεεεεε....φιλάκιααααα....πολλά !! :ο))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Βρε που τα έμαθες εσύ όλα αυτά μικρό παιδί; Μυρσινάκι μου γλυκό μ'αρέσεις γιατί είσαι παιδί ψαγμένο και με άποψη.Το βιβλίο θα το'χω υπόψιν μου και στην πρώτη ευκαιρία θα το διαβάσω. Σ'ευχαριστώ για όλα και θα χαρώ να σε δω...λίαν συντόμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΓΕΙΑ ΣΟΥ.Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ!!!!!!!!!!ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ.ΘΑ ΣΥΝΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΩ,ΑΠΛΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ.ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΩ,ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ,ΖΩ ΑΠΛΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΦΤΩΧΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ,ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ.ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλώς το κορίτσι!Συμφωνώ μαζί σου σε όλα...εκτός από το ''μεγάλη καλλιτέχνης''χαχα...Φιλιά πολλά κούκλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Γλυκούλα μου χάθηκες κι εσύ χάθηκα κι εγώ...μας έπιασε το καλοκαίρι!!! Σε ευχαριστώ για την υποστήριξη στο σχόλιο σου!! Υπάρχουν κι αυτοί οι αναγνώστες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αυτό το έργο σου είναι το αγαπημένο μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ