Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η εικόνα και τα μικρά μας ''θαύματα''

  Σήμερα θα αλλάξω εντελώς και θέμα και κατηγορία! Θα μπω κι εγώ στο κλίμα των ημερών! Θα σας δείξω μια τεχνική (δεν είναι καμιά ιδιαίτερη πρωτοτυπία...πολλοί θα γνωρίζεται αρκετά από αυτά που θα πω) με την οποία φτιάχνω εικόνες. Ο λόγος που το κάνω  είναι γιατί μου το ζήτησε η φίλη μας η Ρένα. Δεν είναι αγιογραφία φυσικά, γι'αυτό έχουμε την ίδια. Πριν καιρό είχε κάνει κάποιο διαγωνισμό και είχε στείλει στους νικητές από ένα αντίγραφο μιας δικής της εικόνας, γιατί η Ρένα μας ως γνωστόν, είναι άριστη στην αγιογραφία. Σκοπός ήταν να φτιάξουν με αυτόν τον εκτυπωμένο καμβά μια εικόνα. Επειδή είδαμε λίγες ολοκληρωμένες προσπάθειες κι επειδή της είπα πως ξέρω κάποιον τρόπο...μ'έστρωσε στη δουλειά! Άλλο που δεν ήθελα κι εγώ. Μόνο που μέχρι τώρα δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει καμβά αλλά εικόνες σε χαρτί...ευκαιρία να δούμε αν βγαίνει κι έτσι. Η εικόνα είναι ''Η Παναγία η Γλυκοφιλούσα''(αν κάνω λάθος Ρένα μου να με διορθώσεις). Πάμε να δούμε βήμα-βήμα την διαδικασία. 

  Ξεκινάμε έχοντας βρει το κατάλληλο ξύλο. Αυτό που έχω εγώ είναι κανονικό ξύλο, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κι mdf λίγο χοντρό όμως για να μη μας στραβώσει με την πάροδο του χρόνου:



  Με ένα γυαλόχαρτο θα λειάνουμε όσο μπορούμε τις ακμές και την επιφάνεια του ξύλου μας.

  Στη συνέχεια παίρνουμε την εκτυπωμένη εικόνα και τις ''χαλάμε'' με το ψαλίδι ελαφρώς το περίγραμμα για να μην είναι εντελώς τετραγωνισμένη. Μετά την τοποθετούμε στο κέντρο και με το μολύβι κάνουμε ένα περίγραμμα για να μπορούμε να απλώσουμε την κόλα μας όσο γίνεται με ακρίβεια. Απλώνουμε την κόλα (εγώ χρησιμοποιώ atlacoll) και εφαρμόζουμε τον καμβά επάνω προσέχοντας να κολλήσει σωστά και παντού (ζάρες δύσκολο να κάνει...τώρα αν τα καταφέρετε να τσαλακώσετε και τον καμβά...αφήστε το το σπορ...το κέντημα ίσως σας πάει καλύτερα!):


  Τώρα το θέμα είναι να εξαφανίσουμε το πάχος του καμβά ώστε να φαίνεται ένα με το ξύλο! Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό που εγώ το ξέρω ως modeling paste. Είναι μια πάστα που εμείς οι ζωγράφοι χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ανάγλυφους πίνακες. Φαντάζομαι πως θα υπάρχουν εκατοντάδες εφαρμογές του υλικού αυτού και μία είναι κι αυτή που σας δείχνω. Με μια μικρή σπάτουλα απλώνω την πάστα ξεκινώντας από το σημείο που τελειώνει η εικόνα (προσπαθώντας να αφήσω ένα παχύ στρώμα στην άκρη ώστε να μη φαίνεται το πάχος του καμβά) και σβήνω προς τα έξω. Επαναλαμβάνω γύρω γύρω από την εικόνα. Δεν προσέχω να κάνω την επιφάνεια της πάστας λεία...δεν θα ήταν κι εύκολο...τα θέλω τα ανάγλυφα που δημιουργεί:


Εδώ το αφήνω για μια ημέρα σχεδόν να στεγνώσει καλά...


  Αφού σιγουρευτώ πως στέγνωσε (κάποιες πάστες γίνονται διάφανες όταν στεγνώσουν, αυτή που έτυχε να έχω παραμένει λευκή), έχω διάφορες επιλογές...να χρωματίσω το γύρω-γύρω της εικόνας με ένα χρώμα, να κάνω κάποια πατίνα, να πάρω τα ακρυλικά μου και να αυτοσχεδιάσω...Εγώ έκανα το τρίτο...τι περιμένατε...Χρησιμοποίησα χρυσό, πράσινο, σκούρο κόκκινο και καφέ σκούρο.



  Οι φωτογραφίες μου σήμερα δεν βοηθούν καθόλου...προσπάθησα για καλύτερες αλλά η μηχανή μου δεν μου έκανε τη χάρη...γυάλιζε και το χρυσό και θάμπωνε την εικόνα. Θέλω, με λίγα λόγια να πω, πως είναι καλύτερη στην πραγματικότητα!

 Με το καφέ συνέχισα να βάφω και το υπόλοιπο ξύλο... 




...κάνοντας με το χρυσό μερικές πινελιές στα πλαϊνά.



  Το βάψιμο του ξύλου μπορείτε να το κάνετε από την αρχή για να μη κινδυνέψετε να λερώσετε την εικόνα, επίσης αντί για το ακρυλικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάσια...αυτό είναι και το σωστό, μη κοιτάτε εμένα που χρησιμοποιώ ό,τι έχω μπροστά μου και αρχίζω κι ανάποδα...
  Τελευταίο στάδιο το βερνίκι...Εδώ πέρασα ένα βερνίκι παλαίωσης που κιτρινίζει ελαφρώς (δεν είναι απαραίτητο) και με διαλύτη το νέφτι. Αυτό για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Επειδή όμως αυτά τα βερνίκια είναι γυαλιστερά κι εγώ με τα ''λαμπυρίζοντα'' δεν έχω πολύ καλή σχέση, όταν στέγνωσε πέρασα ένα ματ νερού, δυο χέρια για να πιάσει παντού.

 Για το παζάρι που ετοιμάζουν στην Πτολεμαΐδα οι bloggers της Β.Ελλάδας  θα έχετε ενημερωθεί. Αν λοιπόν προλαβαίνω, κι επειδή δεν έχω κάτι σχετικό να στείλω, θα ήθελα να προσφέρω αυτήν την εικόνα... Αύριο κιόλας θα την ταχυδρομήσω κι ελπίζω να φθάσει στην ώρα της. Μικρή η προσφορά μου αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα για κάτι περισσότερο. Βλέπω όμως πως έχετε στείλει οι περισσότεροι και μάλιστα όχι ένα (όπως εγώ...), αλλά πολλά δημιουργήματά σας...Να'στε όλοι καλά και να μπορείτε να προσφέρετε όσα θαυμαστά φτιάχνετε με τα χεράκια σας.



 Κι ένα τελευταίο...
  
  Οι ''Ζωγράφοι σε δράση για τα ΠΑΙΔΙΑ'' αποκτήσαμε blog!!! Να περνάτε να τα λέμε κι από εκεί και να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας...και φυσικά να συμμετέχετε όταν μπορείτε!!!



  Έχω κι άλλα να σας πω αλλά θα καταντήσει εφημερίδα...την επόμενη φορά μαζί με την κλήρωση...Τι την ξεχάσατε; Έχουν μαζευτεί αρκετές συμμετοχές και το δώρο θα είναι ένα και μοναδικό και πολύ προσωπικό...και δεν θα το βρείτε όσο κι αν σκεφτείτε...χαχα, έτσι να σας κρατάω σε αγωνία...

Σχόλια

  1. Θέλω να μείνω σε δυο σημεία:
    1)Θέλω, με λίγα λόγια να πω, πως είναι καλύτερη στην πραγματικότητα!
    2)αυτό είναι και το σωστό, μη κοιτάτε εμένα που χρησιμοποιώ ό,τι έχω μπροστά μου και αρχίζω κι ανάποδα...
    Γιατί εμένα μου λες οτι αμέσως δικαιολογούμαι μόλις μου κάνεις παρατήρηση και οτι απ ο,τι μου λες κάνω τ αντίθετα;
    Ετσι είμαστε οι Καλλιτέχνες...Ελεύθεροι!
    Οσο για την εικόνα δε μπορώ να εκφέρω άποψη η κολασμένη...Μ ΑΡΕΣΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!δε θα μπορούσε αλλιώς...
    Φιλάκιαααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί εγώ είμαι δασκάλα Χαρά...όταν μεγαλώσεις και γίνεις κι εσύ θα αποκτήσεις τις ελευθερίες που θες...προς το παρόν, καλλιτέχνη μου, θα μ'ακούς(το άλλο με τον Τοτό το ξέρω,μη μου το θυμίσεις...).

      Διαγραφή
  2. Εεεεε.....ρε και να ζούσε η μάνα μου....και να μ΄έβλεπε να κάνω εικόνες σαν τη δική σου....πρώτον θα με αγκάλιαζε συγκινημένη που το απολωλός μπήκε στο δρόμο του Θεού.....και δεύτερον θα μου έδινε άπειρες παραγγελίες για τις φίλες της.....και θα με έστελνε να τις μοιράσω στα σπίτια τους.....χα χα χα....Μαρία να είσαι καλά.....σωτήριο το modeling paste...θα πειραματιστώ κι εγώ.....φιλιά πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευκαιρία να εκπληρώσεις το όνειρο της μαμάς σου(και τι μαμά...μας τη γνώρισες!) και να δώσεις και μερικές στις φίλες της...και τώρα θα το θέλει μη νομίζεις...Φιλιά Ελενάκι!

      Διαγραφή
  3. ΟΣΟ ΖΩ ΜΑΘΑΙΝΩ!
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕΣ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΤΗΣ.
    ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
    ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΟΥ!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά χάρηκαν πολύ Έφη μου, παρόλο που ήταν φτωχή η προσφορά μου,εσείς στείλατε τόσα πράγματα!Δεν είναι δύσκολο,να το προσπαθήσεις...

      Διαγραφή
  4. Μαρία μου η ιδέα σου για την εικόνα μου θύμισε κάτι σχετικό που είχα κάνει πριν πολλά πολλά χρόνια, πάνω από 30. Τότε βρήκα εικόνες που μου άρεσαν από κάποιο βιβλίο. Τις κόλλησα πάνω σε ξύλο στο μέγεθος της εικόνας. Τότε δεν είχα σκεφτεί να βάψω το ξύλο. Τι έκανα όμως; Πήρα κερί και την κάπνισα γύρω γύρω αλλά και πάν στην εικόνα. Επίσης έκαψα λίγο τις άκρες της εικόνας και έσταξα και σταγόνες κεριού πάνω στην εικόνα.
    Λοιπόν οι εικόνες αυτές μοιάζουν σαν παλιές εικόνες και σε πληροφορώ υπάρχουν ακόμα στο σπίτι της μαμάς μου. Πολλοί έχουν ξεγελαστεί και τις θαυμάζουν!!!
    Την καλησπέρα μου σε όλες τις φίλες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καιτούλα είναι πολύ πιο ωραίο το αποτέλεσμα με κερί...και πιο δύσκολο φυσικά!Πολύ ωραία τεχνική...μου βάζεις ιδέες...

      Διαγραφή
  5. Το σπορ αυτό το εχω κάνει και εγώ παλιά, όταν είδα ότι δεν πιάνουν τα χέρια μου στην αγιογραφία. Θυμάμαι είχα αγοράσει σχεδόν όλες τις εικόνες του Απέργη. Ευχαριστώ όμως που μου το θύμησες. Και βέβαια την τεχνική αυτή δεν την ήξερα, εγώ το εκανα αλλιώς. Τώρα όμως θα το δοκιμάσω!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κορίτσι των σπορ...να το κάνεις,είναι απλό και διαφορετικό...Ο Απέργης θησαυρός!

      Διαγραφή
  6. Μαράκι μου γλυκό, πολύ όμορφη την έκανες!!!Ωραίες αναλυτικές οδηγίες μας έδωσες!!!και το πιο ωραίο ότι το έστειλες στα κορίτσια!!μπράβο σου καλή μου! φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Φανούλα...μακάρι να έχουν επιτυχία στο παζάρι!

      Διαγραφή
  7. Παρ'όλο που προτιμώ τις αγιογραφίες, μου άρεσε πολύ η τεχνική. Δεν γνώριζα δε το υλικό για το ανάγλυφο. Θα ψάξω να το βρώ γιατί πραγματικά κάνει για πολλές χρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται,κι εγώ την προτιμώ...πες πως είναι ένα είδος Αγιογραφία-decoupage...χαχα...θα με σουβλίσουν οι ντεκουπατζούδες...

      Διαγραφή
  8. Γεια σου Μαράκι.Πολύ ωραία μας τα παρουσιάζεις.Και εγώ δεν έχω τρέλλα με τα άγια,αλλά μου αρέσει να τα βλέπω.Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να γίνουν χιλιάδες θέματα.Οταν θέλω να διογκώσω κάτι,χρησιμοποιώ ακρυλικό στόκο(σκέτο)δεν παθαίνει τίποτα,δεν σπάει(μου έιχε πέσει ένας πίνακας,αλλά δεν έπαθε τίοτα)και βάφεται και εύκολα.Και πάλι μπραβο σου που μας μορφώνεις έτσι κεφάτα-)))καλό βράδυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!!!!!!!
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΕΓΙΝΕ Η ΕΙΚΟΝΑ !!!!!!!
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ!!!!!!!
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΚΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρενάκι μου, δεν την έχω ξεχάσει την εικόνα σου.... απλά έχω στο μυαλό μου δύο εκδοχές και δεν έχω αποφασίσει.
      Την πάστα διαμόρφωσης που μας δείχνει η Μαρία, την έχω ήδη δουλέψει όπως και τον στόκο με κόλλα που λέει παρακάτω η Ελένη.
      Ελπίζω σύντομα να καταφέρω να την φτιάξω.

      Διαγραφή
    2. Χαίρομαι που σου άρεσε Ρένα μου!Μακάρι να δούμε τις εικόνες σου κι από άλλες...ήδη η μία αντέδρασε θετικά!

      Διαγραφή
    3. Και πανω που θα σου έλεγα οτι θα αρέσει πολύ στην Ρένα σου το έγραψε....ξερω...ξέρω... να πάω στην σειρά μου...μα δεν το κάνει η καρδιά μου να μην κανω ..την σκανταλια μου..χι..χι.. εν τάξει πάω... μην φωναζεις!!!!

      Διαγραφή
  10. Μαρία,πολύ όμορφο το σύνολο!
    Κι εγώ δεν είμαι των "αγίων",δε θα μπορούσα να ζωγραφίσω εικόνες,απλά τις θαυμάζω σαν έργα τέχνης.Η γλυκοφιλούσα είναι από τις πιο όμορφες απεικονίσεις της Παναγίας και μια από τις δυο εικόνες,που έχω στο σπίτι.
    Όταν δεν έχω πάστα βάζω στόκο με κόλλα και κάνω το ανάγλυφο.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός κι ο στόκος με την κόλλα!Έχει και η Αγιογραφία τα αριστουργήματά της Ελένη μου!

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραία δημιουργία και χρήσιμες οι οδηγίες σου Μαρία!Είμαι σίγουρη πως από κοντά θα είναι ακόμη καλύτερη!Συγχαρητήρια και για τη δράση σας μέσω του νέου blog, είναι πολύ αξιόλογο αυτό που κάνετε!Καλή δύναμη, να ειστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να΄σαι καλά!Ναι από κοντά είναι καλύτερη...η φωτογραφία εδώ είναι κάπως.Ευχαριστώ και για τις ευχές σου...

      Διαγραφή
  12. Πάρα πολύ όμορφη εικόνα!! Δεν πολυκατάλαβα το σημείο με τον καμβά. Κολάμε την εικόνα πάνω στο ξύλο, μετά πάνω απο την εικόνα βαζουμε τον καμβά και μετά στον καμβά γύρω απο την εικόνα πάστα. Κατάλαβα καλά ή όχι; Όπως και να έχει.. θαυμάζω το αποτέλεσμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εικόνα είναι εκτυπωμένη σε καμβά...αυτόν τον καμβά κολλάμε και μετά γύρω-γύρω βάζουμε την πάστα!Αν έχουμε εικόνα σε χαρτί αντί σε καμβά, πάλι το ίδιο κάνουμε, κολλάμε το χαρτί και μετά βάζουμε την πάστα. Σε μπέρδεψα;Πιστεύω τώρα να τα'πα καλύτερα!

      Διαγραφή
    2. Πολύ καλύτερα!! Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου να μου εξηγήσεις! Ενώ το λες στην αρχή πως είναι εκτυπωμένη σε καμβά κάπου στην πορεία μπερδεύτηκα μόνη μου!! Και πάλι να σου πώ πόσο υπέροχη είκονα είναι!

      Διαγραφή
  13. Μαρία μου πολύ ωραίο αυτό που μας έδειξες...ευχαριστούμε
    A! Χρονια πολλά για χθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά...χρόνια καλά για την Ελλάδα μας θα ήταν μια καλή ευχή αλλά δεν το βλέπω...

      Διαγραφή
  14. Και όπως είπε και η αξιολάτρευτη Έφη... Τα κορίτσια πήραν μεγάλη χαρά με την εικόνα σου!!! Μαράκι μου,είσαι τέλεια και η εικόνα επίσης Τέλεια!!! Την περιμένουμε πως και πως!!! Σε φιλώωωωωωω!!!! Καλό ξημέρωμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μου πήγαινε να μη στείλω τίποτα...μακάρι να είχα προλάβει για περισσότερα.Κική μου μπορεί να μην μπορώ να έρθω αλλά η καρδιά μου θα είναι μαζί σας...Καλή επιτυχία και καλή δύναμη,δεν είναι καθόλου εύκολο να στηθεί ένα παζάρι...γι'αυτό σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

      Διαγραφή
  15. Ομολογώ ταπεινά ότι είμαι κι εγώ μία από αυτές που κέρδισαν την πανέμορφη Γλυκοφιλούσα από την Ρένα μας αλλά δεν αξιώθηκα ακόμα να την φτιάξω, η αχάριστη...
    Νά'σαι καλά Μαρία μου που με ξεσήκωσες τώρα με τις οδηγίες σου, και θα βάλω εμπρός να την φτιάξω.
    Τί να πρωτοπρολάβω όμως??? Εχω κι ένα συρτάρι στα σκαριά !!!!!χαχαχα !!!!
    Πολλά φιλιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε το συρτάρι μεγάλος καημός!!!Εγώ ακόμα το ψάχνω...Άντε με την πρώτη ευκαιρία φτιάξε κι εσύ την εικόνα σου!

      Διαγραφή
  16. yπεροχη εγινε ευχαριστουμε για τις οδηγιες!!καλημερα σε ολες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!!!!!ΥΠΕΡΟΧΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΟΥ!!!!ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ !!!ΦΙΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολυ ομορφη η εικονα !μπραβο! ουτε κι εγω το΄χω με την αγιογραφία αλλα εχω βρει την μέθοδο με το transcryl ή και με decoupage και εχω φτιάξει κάποιες εικόνες κι εγω. Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες στο ''κόλλημα'' το ρίξαμε...για να πάμε στην τάξη της Ρένας μπας και ξεστραβωθούμε!Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  19. Πολύ ωραία τεχνική ευχαριστούμε για τις οδηγίες!!!Η εικόνα σου έγινε τέλεια συγχαρητήρια για την προσφορά σου!Να έχεις μια καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!Τίποτα δεν είναι αυτό που προσφέρω...θα μπορούσα περισσότερα αλλά με βρήκε σε εποχή με τρέξιμο...

      Διαγραφή
  20. ΜΑΡΑΚΙ μου...όλα αυτά που δείχνεις και κάνεις...για μένα ειναι..μαθήματα πως να στο πω...πανεπιστημίου....και αφου εγώ ειμαι του δημοτικού...κάνε την σύγκριση... αλλα χαιρομαι που εχετε οι πιο πολλές αυτό το ταλέντο ..να μεταμορφόνεται πραγματα και να τα κάνετε.. να παιρνουν μορφή ...η Εικόνα σου έγινε υπέροχη και έχει και το στίγμα σου...να έχεις την ευλογία ΤΗΣ!!!!!φιλακια πολλα ....όριστε με έκανες και σοβάρεψα....ξαναφιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιος σου είπε πως σ'έχουμε για το πανεπισήμιο...Εσύ κάνεις τόσα πράγματα Ρούλα μου,άσε που γράφεις τόσο όμορφα...οι του πανεπιστημίου μας έφτασαν εδώ που είμαστε...άσε μεγάλο θέμα...Χαίρομαι που σου αρέσει και σ'ευχαριστώ για τις ευχές...όσο για τη σοβαρότητα,να δω μέχρι πότε θα κρατηθείτε!!!

      Διαγραφή
  21. Ευχαριστούμε πολύ για τις οδηγίες...... υπέροχη η προσφορά σου!!!!! Πραγματικά η εικόνα έχει μείνει ακόμα στο φάκελο όπως την έστειλε η Ρένα... ας είναι καλά τα συρτάρια!!!!!!! που να βρεθεί χρόνος για να φτιαχτεί και η εικόνα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν την κάνεις σε συρτάρι;Δεν το'χεις και δύσκολο...κάτι θα σκεφθείς εσύ...Ευχαριστώ κορίτσι...

      Διαγραφή
  22. Μαρία μου η τεχνική σου και οι επεξηγήσεις δείχνουν πόσο καλή δασκάλα είσαι!
    Στη μίξη δυο υλικών βασίζομαι για πλαίσια (γύψο και ατλακόλ) και όχι μόνο.
    Η εικόνα σου δεν χρειάζεται τη δική μου κρίση!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κρίση σου Αντιγόνη μου,πολύτιμη σε όλους τους τομείς!Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  23. Καλά εγώ που έχω το μυαλό μου????? Αχχχ!!! μου το φάγανε τα μπακάλικα και οι αγγλίες!!! Μαράκι μου τέλειο!!! Μου άρεσε πολύ που "τρώς" τη χοντράδα της άκρης της εικόνας με την πάστα. Τα χρώματα που χρησιμοποίησες την "προβάλουν" ακόμα πιό πολύ. Πάνω απ' όλα όμως, έδωσες Χαρά στη Ρένα που σου τη χάρισε και την έστειλες πίσω για το παζάρι, που έχει δουλέψει, τόσο πολύ.....εεεε τι να πω???? Μπράβο ρε δασκάλα μας... είσαι μεγάλη!!!! φιλάκιαααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα πως με μια πάστα τρώω την χοντράδα,συνήθως η χοντρή τρώει την πάστα...χαχα...Είμαι μεγάλη η άτιμη (δεν θα σας πω πόσο όμως...πάντως όχι σαν κι εσάς...χιχιχι)...

      Διαγραφή
  24. Αγαπητή μοπυ μαρία.
    Έχω δηλώσει την άγνοιά μου στην κριτική της ζωγραφικής. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να θαυμάσω το έργο τελειωμένο. Όμως ο τρόπος που χρησιμοποιείς τον λόγο είναι υπέροχος. Άρτια η διατύπωση των όσων έχεις να πεις.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Ντένη μου και για τις επισκέψεις και για τα όμορφα λόγια σου!Φιλιά στο Ιόνιο!

      Διαγραφή
  25. Μαράκι μου σ'ευχαριστώ για όλα!!! Καλό ξημέρωμα να έχεις!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χαιρομαι που μια ακομα ομορφη δημιουργια σου, εστω και ενσωματωσης απ οτι κααταλαβα, πηγε για καλο σκοπο .Καλη επιτυχια στο νεο σας μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολύ ωραία έγινε, ευχαριστούμε για τις οδηγίες!!!!!!!!
    Τελικά η αυτή η πάστα έχει τόσες πολλές εφαρμογές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ναι είναι φοβερό υλικό Ρένα ...μόνο να την φας δεν μπορείς...χαχα!Επίσης να πω πως υπάρχουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές από μάρκα σε μάρκα...επειδή έχω δοκιμάσει σχεδόν όλες και οι πιο φθηνές μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους...

      Διαγραφή
  28. Θαυμάζω τόσο πολύ τη δουλειά σου - από τη "μεγαλύτερη" ως τη "μικρότερη" - που έχω πια καταντήσει γραφική γράφοντας "Μπράβο", "Υπέροχο"......
    Δε βρίσκω όμως άλλες λέξεις, έχω και φτωχό λεξιλόγιο όπως φαίνεται.....
    ΥΠΕΡΟΧΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Και ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για τις λεπτομερείς οδηγίες.... ΑΥΤΟ είναι προσφορά στο bazzar!!!!!!! Ένα αλλά, ΓΙΓΑΣ!!!
    Τα φιλιά μου και την αγάπη μου

    ΥΓ. Α, Κυρία, πολύ το φχαριστήθηκα που δε σας πέτυχαν οι φωτογραφίες!!!!!
    Μ' έχετε πρήξει με το χάλι των δικών μου!!!!!!! ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πως τολμάμε κι εμείς να μιλάμε γιά δημιουργίες! Οταν περνάω απ'το χώρο σου και βλέπω τις δικές σου, ντρέπομαι να χρησιμοποιήσω την ίδια λέξη γιά κάτι δικό μου. Υγεία να έχουν πάντα τα χέρια σου Μαρία μου. Σε ζηλεύω με την έννοια του σε θαυμάζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να΄σαι καλά για τις ευχές σου...τώρα για το ποιος πρέπει να μιλάει και ποιος όχι,άλλα είναι για μένα τα κριτήρια...Οι δημιουργίες του καθενός είναι μοναδικές και δεν συγκρίνονται με του άλλου!Άλλα είναι αυτά που πρέπει να μας κάνουν να ντρεπόμαστε,όχι αυτά που δημιουργούμε,έτσι δεν είναι;Φιλιά πολλά κορίτσι!

      Διαγραφή
  30. Νομιζω πως θα κανει θραυση!!!!Ειναι εξαιρετικη!!!!!Μου αρεσε πολυ και ειναι διαφορετικη απο τις εικονες που βλεπουμε συνηθως!!!Πολυ κατατοπιστικη αναρτηση!Θα το δοκιμασω σαν τεχνικη σε συνδιασμο με την αναρτηση της Μισιρλου φτιαχνοντας δικη μου παστα!Να σαι καλα Μαρια μου!Πολλα φιλακια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Εύα μου...Μακάρι να πουληθεί κι αυτή κι όσα γίνεται περισσότερα στο μπαζάρ!

      Διαγραφή
  31. Επειδη δε τα πάω και πολύ καλά με ορολογίες και τεχνικά θέματα, απλά θαυμάζω το αποτέλεσμα.Πολλά μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. καήμερα..να σαι καλα..σ'ευχαριστουμε..ειναι υπεροχη η εικονα..ο Θησαυρος θα στολισει το καστρο της Αγαπης..καλο μηνα..σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημέρα Μαρία, επιτέλους μετα απο το μάθημα αυτο (όπως σου έγραψε ήδη και η Ρούλα Σμαραγδένια ) ίσως κατορθώσω απο το νηπιαγωγείο που βρίσκομαι να πάω Α΄δημοτικου, όλα αυτά που δείχνεις και κάνεις είναι υπέροχα ...η Εικόνα σου είναι υπέροχη, χίλια ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πολυ ομορφη βγηκε!
    Θα κρατησω την τεχνικη με την παστα....χρησιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ