Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μάθημα...''Ελάτε να χρωματίσουμε''

  Για το χρώμα έχω να σας πω πάρα πολλά.Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να μάθετε ποια είναι τα βασικά χρώματα,πως βγαίνουν τα υπόλοιπα,ποια είναι τα ψυχρά,τα θερμά κι όλα τα σχετικά γύρω από αυτό το θέμα.Θα μπορούσα να σας πω για την ιστορία του κάθε χρώματος ή για το πως επιδρά στην ψυχολογία αλλά γι'αυτό το κομμάτι έχω την επιθεωρητή -εγκυκλοπαίδεια-Σωσώ.









  Διάλεξα λοιπόν να σας πω κάποια άλλα πράγματα που ίσως δεν τα βρίσκουμε τόσο εύκολα ή δεν είναι τόσο κατανοητά στα βιβλία.Αφορμές παίρνω πάντα από αυτούς που με ρωτάνε κατά καιρούς διάφορα σχετικά με το τεχνικό κομμάτι της ζωγραφικής. Το θέμα μας λοιπόν είναι πως βγαίνουν οι τόνοι και πως οι αποχρώσεις σ'ένα χρώμα.Δεν αντιγράφω από βιβλία,θα σας τα πω με δυο απλά λόγια όπως θα τα έλεγα σε κάποιον που θα με ρωτούσε στο... λεωφορείο ας πούμε,ή στο τραμ(εδώ θα είχα πολύ περισσότερο χρόνο διότι το τραμ ως γνωστόν χελωνίζει!).
 Οι τόνοι σ'ένα χρώμα,δηλαδή το πόσο φωτεινό ή σκοτεινό είναι,προκύπτουν προσθέτοντας το λευκό ή το μαύρο αντίστοιχα. Οι αποχρώσεις προσθέτοντας από τα ίδια τα χρώματα που το συνθέτουν.Πχ όταν έχουμε ένα πράσινο (το οποίο είναι ανάμειξη κίτρινου και μπλε)προσθέτοντας περισσότερο κίτρινο ή μπλε δημιουργούμε διαφορετικές αποχρώσεις. Όταν στα χρώματα προσθέτουμε λευκό παίρνουμε τόνους πιο θαμπούς τα λεγόμενα παστέλ χρώματα,όταν προσθέτουμε μαύρο έχουμε σκούρα μεν αλλά μουντά χρώματα.Όταν όμως προσθέτουμε σε ένα χρώμα κάποιο από τα συστατικά του (μπορεί να είναι περισσότερα από δύο)είτε θέλοντας να το ανοίξουμε(οπότε προσθέτουμε το πιο ανοιχτό)είτε να το σκουρύνουμε (προσθέτοντας το πιο σκούρο όπως είναι προφανές), οι αποχρώσεις που παίρνουμε είναι έντονες και φωτεινές. Είναι απλό: Θέλουμε ένα ανοιχτό πράσινο αλλά όχι έντονο,βάζουμε λευκό,θέλουμε ένα σκούρο μουντό πράσινο,βάζουμε μαύρο,θέλουμε ένα ζωηρό λαχανί βάζουμε κίτρινο,θέλουμε ένα σκούρο αλλά φωτεινό πράσινο,βάζουμε μπλε.Το ίδιο με το πορτοκαλί(προκύπτει από κίτρινο και κόκκινο),με το μωβ(από κόκκινο και μπλε),με το καφέ(πράσινο ή μπλε/κίτρινο και κόκκινο) και με όλα τα χρώματα.
  Δεν υπάρχει σωστό και λάθος.Εξαρτάται από το τι θέλουμε εμείς.Με αυτούς τους τόνους και τις αποχρώσεις θα κάνουμε και τις σκιές και τις διαβαθμίσεις σ'αυτό που ζωγραφίζουμε.Είτε είναι τοπίο,είτε προσωπογραφία,είτε νεκρή φύση ακόμη και αφηρημένο.
  Ένας μεγάλος κι αγαπημένος ζωγράφος χρησιμοποιούσε πάντα το μαύρο για να κάνει πιο μουντά τα χρώματά του.Αυτός είναι ο Renoir.Όταν προσπάθησα να φτιάξω ένα αντίγραφο του πίνακά του ''The luncheon of the boating party'', δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση, και παλεύοντας ατελείωτα να βγάλω τα χρώματα (ήταν το δεύτερο μου έργο με λάδι,κάτι λιγότερο από 20 χρόνια πίσω!!!),διαπίστωσα πως ακόμη και το λευκό του είχε μια σταγόνα μαύρο. Το λέω και στην ανάρτηση εκείνη ,ήταν μεγάλο μάθημα για μένα να φτιάχνω αντίγραφα μεγάλων καλλιτεχνών.




Αυτός είναι ο δικός μου πίνακας...(μη παρεξηγηθούμε κιόλας με τον... συνάδελφο!)


Δείτε κι έναν άλλον εντελώς διαφορετικό όπου εδώ τα περισσότερα χρώματα αναμίχθηκαν με λευκό:





Όταν θέλουμε έντονα χρώματα αποφεύγουμε το λευκό και δημιουργούμε τις αποχρώσεις με τα ίδια τα χρώματα όπως είπαμε:






 Μπορείτε λοιπόν όσοι έχετε κάποια χρώματα σε σωληνάρια (τέμπερες,λάδια,ακρυλικά) να πειραματιστείτε και να μας δείξετε τ΄αποτελέσματα ή όχι.Δική σας επιλογή. Εγώ θα σας πω πως μια καλή άσκηση είναι να ξεκινήσετε με μια νεκρή φύση.Ζωγραφίστε ένα βάζο,ένα φρούτο,ένα λουλούδι ακόμη καλύτερα και προσπαθείστε να δώσετε τις σκιές πρώτα με τον έναν τρόπο και μετά με τον άλλον για να δείτε τη διαφορά. Σας δίνω κάποια σχέδια για να πάρετε ιδέες,σχεδιάστε τα και προσπαθείστε να τα χρωματίσετε με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.







 Ακόμη θεωρώ χρήσιμο για κάποιον που ξεκινάει να ξέρει ποια χρώματα πρέπει να αγοράσει.Πηγαίνοντας σε ένα κατάστημα με είδη ζωγραφικής και κοιτώντας το σταντ με τα σωληνάρια μπερδεύεσαι και δεν ξέρεις τι να διαλέξεις.Επειδή όλα αυτά τα είδη δεν είναι καθόλου φθηνά και είναι κρίμα να παίρνουμε περισσότερα ή διαφορετικά απ'όσα χρειαζόμαστε,θα σας δώσω μια λίστα με μερικά χρώματα που είναι αρκετά για να ξεκινήσετε.Δεν είναι ούτε απόλυτα αυτά που θα σας πω,ούτε κανόνας,είναι απλά αυτά που πιστεύω πως χρειάζεστε.Δεν έχει σημασία εάν θα χρησιμοποιήσετε ακρυλικά ή λάδια ή ό,τι άλλο,οι ονομασίες των χρωμάτων είναι ως επί το πλείστον κοινές.Σας δίνω και μια  περιγραφή να ξέρετε για τι περίπου ψάχνετε,εάν δεν βρίσκετε αυτά τα ονόματα:
Titanium white λευκό, προτιμήστε αυτό(σε περισσότερα ml από τα υπόλοιπα)
Cadmium yellow  ένα σκούρο κίτρινο
lemon yellow  ένα φωτεινό κίτρινο
Vermilion ή Light red  ένα ανοιχτό κόκκινο 
Carmine ένα σκούρο κόκκινο(πχ μπορτνό)
Αlizarin crimson βυσσινί
Cobalt blue ή Ultramarine ένα φωτεινό μπλε
Prussian blue ή Phthalo blue  ένα σκούρο μπλε
Emerald green  φωτεινό πράσινο 
Phthalo green  σκοτεινό πράσινο
Yellow ochre δηλαδή μια ανοιχτή ώχρα
Vandyke brown ένα όχι πολύ σκούρο καφέ
Burnt sienna δηλαδή κοκκινοκαφέ
Burnt umber σκούρο, σχεδόν μαύρο καφέ
Ivory black  μαύρο
    Κι αν αυτά σας φαίνονται πολλά,πάρτε ένα κόκκινο,ένα μπλε,ένα κίτρινο,ένα άσπρο κι ένα μαύρο.Μια χαρά θα κάνετε τη δουλειά σας και πάλι.
   Τώρα για την επιφάνεια που ζωγραφίζουμε υπάρχουν οι εξής επιλογές(υπάρχουν κι άλλες αλλά γι'αργότερα): Είτε χρησιμοποιούμε καμβά, είτε τα ειδικά χαρτιά για κάθε είδος χρωμάτων (άλλο χαρτί για τα λάδια,άλλο για τα ακρυλικά).Τα πινέλα κι αυτά διαφορετικά.Πιο σκληρά για το λάδι,λιγότερο για τα ακρυλικά.
  Όταν χρωματίζουμε ο βασικός κανόνας είναι πως ξεκινάμε από τα χρώματα που είναι πίσω κι ερχόμαστε προς τα εμπρός.Δηλαδή εάν έχουμε ένα πράσινο σκούρο φύλλο που έχει κάποια φωτεινά σημεία και κάποιες λάμψεις επιπλέον,βάφουμε πρώτα το σκούρο,από επάνω περνάμε το πιο φωτεινό(είπαμε πως το φτιάχνουμε) στα σημεία που θέλουμε και τέλος φτιάχνουμε με ακόμη ένα πιο φωτεινό χρώμα τις λάμψεις (όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε απλά προσθέτοντας λευκό εάν θέλουμε ένα πιο παλ αποτέλεσμα,μπορούμε και να συνδυάσουμε σαφώς τους τρόπους). Η σειρά των χρωμάτων δεν είναι πάντα από τα πιο σκούρα στα πιο ανοιχτά,μπορούμε να βάλουμε κι ένα σκούρο επάνω από ένα ανοιχτόχρωμο,απλά πρώτα το πίσω και μετά το μπροστά.Και το πιο σημαντικό,για να μη γίνει ''λάσπη'' το χρώμα μας (ειδικά στα λάδια)όταν περνάμε χρώμα επάνω από άλλο, το δεύτερο να είναι περισσότερο αραιωμένο για να  μη γίνει ένα με το από κάτω και τελικά έχουμε μια μουντζούρα.
  Οι κανόνες όμως είπαμε υπάρχουν για να μας δείχνουν την κατεύθυνση,τον δρόμο θα τον βρούμε μόνοι μας κι αν μας βολεύει κάτι άλλο ας το κάνουμε.
  Τώρα προφανώς κάποιοι θα έχετε πολλές απορίες.Επίσης ξέρω πως για πολλούς αυτά είναι γνωστά και δεν τους αφορούν.Δεν είναι εφικτό να μπορώ να απευθυνθώ σε όλους ταυτόχρονα.Ο καθένας κοιτάζει και κρατά ό,τι του χρησιμεύει. Εάν χρειαστεί να εξηγήσω κάτι περισσότερο,ευχαρίστως θα το κάνω. Ως το επόμενο ''μάθημα''...χαρούμενη ζωγραφική που λέει και ο Bob, λέτε να πάρω και κανένα σκιουράκι;Για το μαλλί μη το σκέφτεστε καθόλου...

Σχόλια

  1. Τέλειο το μάθημα... και μάλλον αυτή την φορά έφτασα πρώτη στην τάξη!!!!!!!! Αύριο πάω για τελάρο και χρώματα... κοπάνες τέλος!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτη και καλύτερη,πήρες φόρα μάλλον...χαίρομαι που σου άνοιξα την όρεξη!

      Διαγραφή
  2. Ένα θα σου πω. Μακάρι να είχα τον χρόνο και να μπορούσα να ζωγραφίσω κι εγώ ένα κάτι! Αλλά ούτε μια ίσια γραμμή δεν μπορώ να τραβήξω τελευταία. Όσο για τα χρώματα, ας μην το συζητήσω καλύτερα. Όμως όταν συνταξιοδοτηθώ (λέμε τώρα...) θα καθίσω να μελετήσω. Κι αν δεν καταφέρω να φτιάξω πορτραίτο, ίσως μπορέσω να φτιάξω λουλούδια!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνά μου είμαι σίγουρη πως αν καθίσεις θα τα καταφέρεις.Το θέμα είναι να βρεθεί ο τρόπος γιατί θέλει το χρόνο του και τη διάθεση βέβαια.Όποτε το θελήσεις εδώ είμαστε!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα δασκάλα!! Ήρθα να σου λύσω την απορία των παλιών νεραιδένιων φτερών!! Έχουμε μάθημα βέβαια, και το διάβασα μία φορά πρίν σου απαντήσω, αλλά να στα πώ τώρα, έτσι κι αλλιώς η τάξη είναι ακόμα άδεια!! :ο)) Όταν λέω παλιά εννοώ ότι είναι κομμάτια απο μπρούντζο που δέν έχουν φτιαχτεί στις μέρες μας!!! Έτσι μου είπε ο συμπαθέστατος κύριος που έχει αυτό το επι πολλά χρόνια χαντράδικο στο μοναστηράκι και ενθουσιάστηκα!! Έχουν όντως ένα παλιό στύλ και φαίνονται και απο το μέταλλο που σε κάποια σημεία του είναι λίιιγο φθαρμένο!! Μου αρέσει πολύ να ψαχουλεύω στο πίσω μέρος του μαγαζιού του και να βρίσκω παλιά πράγματα που δέν τα έχει εκτεθημένα για πούλημα, με αφήνει και δέν μου λέει τίποτα και μου τα δίνει σε καλές τιμές!!! Οι θαλλασιές οι χάντρες έχουν φεγγαρολουστεί απο πιό πρίν, τις μέρες τις πανσελήνου γίνεται αυτό...πάντα!!!! ;ο)) χάχά!! Έχεις τα κέφια σου δασκάλα ε;!! Έτσι σε θέλω, δέν μπορώ τις αυστηρές!!! :οD
    Εντάξει, σταματάω γιατί έχουμε μάθημα είπαμε !! Έχω αρκετά σωληνάρια λαδομπογιάς αλλά μπορεί και τέμπερας!!! Θα κάνω αυτά που λές και άν προλάβω θα κάνω και την σχετική ανάρτηση!!! Άντε, να μπεί λίγο χρώμα στη ζωή μας!!!!! Το χρειαζόμουνα αυτό το μάθημα πολύ, παρόλο που είχα υπ'όψιν μου κάποια πράγματα, δέν τα έιχα τόσο ξεκάθαρα στο μυαλό μου!!!! Πώ, πώ έκθεση σου έγραψα!! φιλάκια πολλάαααααα!!! :ο)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινες απόλυτα κατανοητή Μυρσίνη μου,φαντάζομαι πόσα θα λες στον άνθρωπο που απελπίζεται και σε στέλνει στον ακάλυπτο!χαχαχα...σήμερα είναι η μέρα σου,δεν εγκαταλείπω!!!Ευχαριστώ πάντως για τις διευκρινήσεις,ειδικά το δεύτερο το χρειαζόμουν,έχω να λούσω κάτι κοτρόνες...να ξέρω πότε θα τις φορτωθώ να τρέχω στα φεγγαρόφωτα!Πάμε στο μάθημα γιατί νομίζω ξεφύγαμε πολύ και θα πάρουν φόρα και οι άλλες...μη βιαστείς,να πειραματιστείς όσο θες.Η ανάρτηση ας περιμένει...Χαίρομαι που σε βοήθησα να τα βάλεις σε μια σειρά στο μυαλό σου.

      Διαγραφή
  4. Εχω μεινει πισωωωω!!!!!Σας ομιλει η μισιρλου απο κρεββατι του πονου!!!χαχαχαχ μιλαμε για τρελη ιωση-γριπη?ουτε ξερω....Τελοσπαντων...θα διαβασω οσα εχω χασει...και ευχομαι να αναπληρωσω...φιλια πολλα και ευχαριστουμε για μια ακομα φορα,γι αυτο που κανεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μικρή μου άρρωστη να κάτσεις να γίνεις καλά γιατί αυτές οι γρύπες που κυκλοφορούν είναι ζόρικες.Δεν χάνεις τίποτα.Θα ξεκινήσεις όποτε θέλεις,δεν πάμε όλοι μαζί σ'αυτή την τάξη.Περαστικά σου και θα σε περιμένω...

      Διαγραφή
    2. Δεν την έχεις δει την Μισιρλού, γι αυτό την λες....μικρή.

      Διαγραφή
    3. Άσε Σωσώ με την Μισιρλού είμαστε ''κληρουχία'' που λένε και οι φαντάροι...Το ''μικρή''το λέω για να το ακούω εγώ!!!

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστούμε πολύ Μαρία για τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες !!!
    Καλή συνέχεια και καλή νέα εβδομάδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρετώ κι από δω Στέλιο μου...το εμφάνισα το εξαφανισμένο σου μήνυμα!Να΄σαι καλά καλη εβδομάδα και σε σένα.

      Διαγραφή
  6. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!!!!!!!!!
    ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ!!!!!!!!
    ΚΙ ΕΓΩ ΤΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ , ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΒΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ!!!!!!!!
    ΠΩΣ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΤΙΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ;
    ΕΧΩ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ!!!!!!!!
    ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ , ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ!!!!
    ΝΟΜΙΖΩ ΠΑΝΤΩΣ ,ΟΤΙ ΟΣΕΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ , ΘΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι καθόλου εύκολο Ρένα και δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση πως αυτό μπορεί να αντικαταστήσει μια πραγματική τάξη.Λέμε ο καθένας ό,τι γνωρίζει και μετά αν ζητηθούν διευκρινήσεις συμπληρώνουμε.Ίσως ένα βιντεάκι στην δική σου περίπτωση ήταν χρήσιμο.Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. καινουριο μαθημα!!!!!!Γιούπι!!!!!!!!!
    Απολυτα κατανοείτα δασκαλα μου!
    Απο αυριο ξεκιναω λουλουδακια!!!!!
    Φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Μαριάννα.Τελικά ήμουν σαφής,δεν βλέπω να έχετε απορίες...Μακάρι!

      Διαγραφή
  8. Mαρία,πολύ ενδιαφέρον,με απλές και κατανοητές λέξεις το μάθημα.
    Απο τα λίγα που έχω μάθει,προσπαθώ να φτιάχνω δικούς μου τόνους κι αποχρώσεις,πότε μουντζουρώνω,τα κάνω χάλια,πότε κάνω τα δικά μου.
    Ευχαριστώ και πάλι,με την επανάληψη μαθαίνουμε καλύτερα.
    Φιλιά-καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι μαθαίνουμε Ελένη,με το να πειραματιζόμαστε...αν δεν μουντζουρώσουμε δεν κάνουμε τίποτα...Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. χτυπησε το κουδουνι?...?παρουσα.....!!!!
    ωραιο....το μαθημα!!!ευχαριστουμε πολυ!!!τωρα...εσυ.....ΚΥΡΙΑ....θελεις...
    .εγω να ζωγραφισω...λεει...
    .τα...λουλουδια....χαχα!
    εδω γελαμε...
    .μπορω να χρησιμοποιησω......
    ..γκουχου...γκουχου!!καρμπον??χιχι!
    αρχισαν ...τα δυσκολα..
    ..βαζο...και ...νεκρα...φυση...
    ..μα Κυρια δεν σας χρειαζεται...
    ..θα....τα σκοτωσω....εγω....
    .χαχαχα....θα γελασει καθε πικραμενος....
    ..ωχουυυυυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως και συ θέλεις να προσπαθήσεις,έτσι δεν είναι;Θέλεις λίγο σπρώξιμο μόνο για να ξεκινήσεις.Στο έδωσα...Καρμπόν να χρησιμοποιήσεις, δεν μας βλέπει κανείς,λογαριασμό θα δώσουμε;Και κάποια στιγμή έχω στο μυαλό μου να σας δείξω έναν εύκολο τρόπο να ζωγραφίζεται σωστά αυτό που βλέπεται χωρίς καρμπόν.

      Διαγραφή
    2. χαχα!!!καλοοοοοοοοοοοο!!!!!υπαρχει ...θεραπεια και για μας τις.....ασχετες...!!!!!????να ζωγραφισω ...αυτο που βλεπω???? με...ευκολο?????τροπο????μια αγκαλια λουλουδια θα σου στειλωωωωωω!!
      πολυτιμες...συμβουλες!!!και παλι ....σε ευχαριστουμε πολυ..γι αυτες και..για τον χρονο σου.....

      Διαγραφή
  10. Πόσο πολύτιμες είναι αυτές οι ανάρτήσεις!!!!! Μαρία μου...πολλά πολλά ευχαριστώ...Μην τις σταματήσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο έχω κάτι να πω θα συνεχίσω Μία μου...Δεν ξέρω εάν θα είναι συχνές αυτές οι αναρτήσεις αλλά θα το κάνω κατά διαστήματα.Δώστε μου και θέματα που θέλετε να αναπτύξουμε κι αν τα γνωρίζω θα το κάνω.Φιλιά και μη στεναχωριέσαι για τίποτα...όλα καλά θα είναι.

      Διαγραφή
  11. ΤΟΚ-ΤΟΚ!
    -ΚΥΡΙΑ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΠΩ; ΑΡΓΗΣΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΜΙΑ ΤΟΥΡΤΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΖΑ.....
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΥΡΙΑ! ΚΑΘΟΜΑΙ...
    ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ !!!!!!!
    ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ...ΕΓΩ ΜΕΓΕΝΘΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ. ΤΟΝ ΙΒΙΣΚΟ. ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΙΔΙΟ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ Η ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ; ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ..ΜΟΝΟ ΘΕΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟ. ΟΚ; ΟΧΙ ΛΕΩ...
    ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ....ΤΙ ΕΓΙΝΕ ....ΤΗΝ ΕΒΑΛΕ Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ;
    ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΚΥΡΙΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. ΕΙΔΑΤΕ ΤΙ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ;
    ΦΙΛΑΚΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Έφη...δεν πιστεύω να έχεις κι εσύ γενέθλια;Καλά έκανες και το εκτύπωσες,θα σε βοηθήσει.Ναι το κάνεις στον καμβά ή σε ειδικό χαρτί(ανάλογα τι χρώματα έχεις)και μετά πινέλο και φύγαμε........Ο επιθεωρητής αργεί πάντα για να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της τάξης...δεν αφήνω να μου τον πάρουν με τίποτα,καλύτερα η πτώχευση!Φιλιά πολλά,σήμερα είστε πολύ καλά παιδιά.

      Διαγραφή
    2. ΚΙ ΕΓΩ ΣΟΥ ΛΕΩ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΤΗΝ ΤΑΞΗ.. ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΚΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΘΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ! ΠΟΛΥΘΕΣΙΤΗΣ Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ!!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Λυσσάρεςςςςς!!!
      Λείπει το ποντίκι και χορεύουν οι γάτες...
      ...όχι για πολύ...

      Διαγραφή
    4. Τι απειλές δέχομαι απόψε η δασκάλα!Και καλά ο επιθεωρητής,τούτος ο ποντικός από που μας ήρθε;

      Διαγραφή
    5. Συγγνώμη Κυρία
      αλλά επιτρέπεται η ξεπατικωτούρα; τι εννοεί η μαθήτρια Εφη "εκτύπωσε", ευτυχώς τον μεγένθυνε, έκανε και κάτι,
      Δε μας το έλεγες απο την αρχή να μην αγχωνόμαστε οτι θες να δεις μόνο το χρώμα;
      Και έλεγα να πάω να γίνω μπογιατζής. Ατιμη κενωνία που άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους κατεβάζεις στα Τάρταρα!

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμε ποντικέ η Έφη τα εκτύπωσε για να μπορεί να τα κοιτάζει και να τα ζωγραφίσει καλύτερα.Επίσης είπα σε κάποια πως αν θέλει ας τα ξεπατικώσει αν δεν μπορεί να τα ζωγραφίσει.Ο καθένας όπως μπορεί.Εσύ γιατί δεν είσαι στην τρύπα σου τέτοια ώρα και γυρνάς πάλι...την έφαγες τη γυναίκα, πήγαινε να δεις τι ωραία που τα έφτιαξε!

      Διαγραφή
    7. Γιατί απο το πισί δε μπορούσε να τα κοιτάζει;Πήγα και είδα τι ωραία που το έφτιαξε γι αυτό ενίσταμαι.
      Αχχχχ,κι εγω έμεινα άυπνος προσπαθώντας να εμπεδώσω το μάθημα,για να με μαλώνεις να πάω στην τρύπα μου.Πάω, αλλά την άλλη φορά θα ξεπατικώσω κι εγώ,για να το κοιτάζω και να το αντιγράφω καλλίτερα. Ολοι οι νομά σ ένα δωμά,και όλοι 10,μόνο σε μένα βάζεις φωνή,άντεεεε

      Διαγραφή
    8. Όσο θα είσαι ποντικός θα σου φωνάζω...μόλις γίνεις άνθρωπος θα το ξανασκεφτώ...

      Διαγραφή
    9. Μήπως να τον αφήναμε ....ποντικό για πάντα;

      Διαγραφή
    10. Πάντα με τον καλό λόγο στο στόμα εσύ!
      Θα πάθαινες στερητικό σύνδρομο καημένη μου.

      Διαγραφή
  12. Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες...που ήσουν εσύ και δεν σε είχα δει;Θα τα λέμε, φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  13. Μαρία μου καλησπέρα!! Δεν είναι γραφτό μας να συναντηθούμε!! Ηρθα στην εκθεση το Σάββατοτο μεσημέρι. Δεν πειράζει όμως τα έργα των παιδιών τα είδα και ήταν ολα υπέροχα!! Μπράβο και πάλι σε όλους σας που βοηθήσατε.
    Το μάθημα το διάβασα και πραγματικά κάποια πράγματα τα εχω καταλάβει λάθος. Τα εκτυπώνω τα μαθήματα και θα προσπαθήσω να τα εφαρμόσω. Καλή συνέχεια και καλή εβδομάδα να εχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό πρέπει να το κοιτάξουμε...Έκανες πολύ καλά που πήγες Μαρίνα μου...εκπληκτική εμπειρία.Αν σε βοήθησα να ξεμπερδευτείς χαίρομαι πολύ!

      Διαγραφή
  14. Παντα εκανα αντιγραφη ειναι αργα να ξεκινησω τωρα το μαθημα καλη μου δασκαλα!!Το θελω πολυ πλιζ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερώτηση μου κάνει Κατρίνα μου;Αργά δεν είναι ποτέ και για τίποτα.Να ξεκινήσεις όποτε θέλεις κι απ'όπου θέλεις,είμαστε η πιο ελεύθερη τάξη που έχεις δει!!!

      Διαγραφή
  15. Μαράκι τι ωραίες όλες αυτές οι πληροφορίες για τα χρώματα...κρύβουν μια γοητεία όλα αυτά!!! Τι καλά να μπορούσα να επισκεφθώ την έκθεση παιδιών που ήταν ή είναι άρρωστα...θα ήταν και μια ευκαιρία για ένα ωραίο καφεδάκι μαζί σου Μαρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Κατερινάκι αυτόν τον καφέ τον θέλω κι εγώ πολύ...Ίσως το κάνουμε κάποτε,δεν είμαστε και τόσο μακριά πια...Η έκθεση αξίζει πολλά...θα σας δείξω ότι μπορώ σύντομα.Τα φιλιά μου και καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  16. Bob συγνώμη συγνώμη Μαράκι ήθελα να πω!!!! Για το μαλλί ούτε λόγος κατανοητό και σεβαστό!!! Χα χα χα!!! Είσαι τέλεια δασκάλα ωστόσο!!! Να σου πω την αλήθεια στο Πανεπιστήμιο κάναμε πολλά μαθήματα για τα χρώματα και τους συνδυασμούς τους. Ίσως θέλω λίγο σπρώξιμο για να το τολμήσω! Τι να πω; Σε φιλώ, να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σπρώξουμε όλες μαζί Κική...αν είναι να δούμε και πινελιές δικές σου!Ευχαριστώ που με γλυτώνεις από το μαλλί,το είχα ένα άγχος!

      Διαγραφή
  17. Μαρία, απ΄οτι βλέπω οι μαθήτριες ....αυγάτισαν. Βγαίνει στην επιφάνεια η καλλιτεχνική τους φλέβα.Το επίπεδο της τάξης ανεβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα βρε Σωσώ γιατί η Έφη ανησυχούσε!Όλοι κρύβουμε έναν καλλιτέχνη μέσα μας τελικά...

      Διαγραφή
  18. Ελπιζω η ταξη να δεχεται και απλους ακροατες.
    Μου ειπαν οτι το μαθημα σας ειναι εξαιρετικα ενδιαφερον!
    Χρειαζομαι λιγο περισσοτερο χρωμα στη ζωη μου!Θελω να
    ξανοιξω καποιες μουνταδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά έκανες τότε και ήρθες γιατί εκτός από χρώμα εδώ έχουμε και αρκετή χαρά(ελπίζω όχι περισσότερη απ'όσο πρέπει...δεν είναι δύσκολο να γίνουμε χαζοχαρούμενα...).Καλώς ήρθες λοιπόν Afra μου!

      Διαγραφή
    2. Άφρα, άσε την απλή ....ακρόαση, ανάγνωση θα έλεγα εγώ και πιάσε τα πινέλα. Συνεδρίες κάνουμε για εκτόνωση και η....γιατρός είναι καλή . Δεν μας χρεώνει!!!!

      Διαγραφή
    3. Ωραία τα λέτε στους άλλους καλή μας Επιθεωρήτρια (σλουρπ,σλουρπ...γλύψιμο είναι καλέ)αλλά δεν είδαμε και κάτι δικό σας και είστε και της ειδικότητας;
      για άντεεεε...μία δοκιμή θα μας πείσει!

      Διαγραφή
    4. ΠΕΣΤΑ ΠΟΝΤΙΚΟΥΛΗ ΜΟΥ!!!!!
      ΑΝΤΕ ΜΗΝ ΤΗΝ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΘΡΑΝΙΟ ΚΑΙ ΓΙΝΩ ΕΓΩ Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ...ΟΡΙΣΤΕ ΜΑΣ!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    5. Κακό που μας εύρηκε!
      Αν τη βάλεις στο θρανίο μπορεί ν αρχίσει ν απαγγέλει τη Wikipedia!τ αντέχεις τέτοιο μαρτύριο;
      Ποντικένιο φιλί

      Διαγραφή
    6. ΟΧΙ ΜΩΡΕ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΖΩ....ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΓΙΝΩ ΕΓΩ ΡΟΥΦ.....ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ!

      Διαγραφή
  19. Νά μαι και εγώ!!!!ωχ!!! πάλι το λεοφωρείο άργεισε να ερθει...χι..χι..Τί ωραια που τα λες κυρία !!!! και ο κάθε ασχετος θα τα καταλάβαινε...παντως βλεπω η ταξει μας γέμισε ..ας κάτσω στο τελεταίο θρανιο ...ΠΑΡΑΚΕΛΣΟ..!!!!! που κάθεσαι καλέ;;; παλι στο πρώτο εισαι;;;κυρία σηκώνω το δαχτυλο για μια ερώτηση...μπορώ τα λουλούδια να τα ζωγραφίσω με ξυλομπογιές;;;;
    για τι ..με χρώματα τέμπερες και λαδια .λίγο χλωμό το βλεπω.. δεν με βλέπω να την περνάω την τάξη....φιλακια κυρία και καλό βραδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα ζωγραφίσεις με ξυλομπογιές Ρούλα μου και θα είναι και πολύ όμορφα...στην τάξη μας δεν μένει κανείς!Η Παρακέλσο δεν κάθεται σε θρανίο...γυρίζει γύρω γύρω κι ελέγχει!!!Φιλιά πολλά και καλημέρα πια...

      Διαγραφή
  20. Ωραίο μάθημα!!!Τέλεια δασκάλα!!μπράβο Μαράκι μου!!φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανούλα έλα να βοηθήσεις...θα με φάνε αυτές οι μαθήτριες...μη τις βλέπεις που κάνουν τα καλά κορίτσια!

      Διαγραφή
    2. Τις βλέπω πολύ ορεξάτες!!!Αναμένουμε!!!σίγουρα θα τα καταφέρουν με τέτοια δασκάλα!!μην ανησυχείς...θα σας εμψυχώνω!!! φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  21. Παρούσα, Κυρίαααααααα.........
    Τα μαθήματά σας, κυρία, είναι κάτι σαν ήλιος στη μουντάδα του χειμώνα, σας ορκίζομαι, έτσι τα βλέπω.... "Ρουφάω" κάθε λέξη, κάθε οδηγία, αχ πρέπει να πω στον γαμπρό μου να μου φέρει κάτι λάδια που έχω κάνει και τα έχει πάρει στο ιατρείο του, να σας τα δείξω αλλά είναι ξεχασιάρης και ποιος ξέρει πότε......
    Και... δεν κατάλαβα, τι τον θέλουμε τον επιθεωρητή, καλέ κυρία; Σόιμπλε μου θυμίζει!!!!!! που θέλει να μας βάλει και επίτροπο, μην πω καμιά κουβέντα......
    Σωσώωωωω στην εφεδρεία αμέσως. Εμπρός μαρς
    Καλή εβδομάδα σ' όλη την τάξη και καλές ασκήσεις!!!!
    ΥΓ Καλέ κυρία, πειράζει που "χρωστάω" το πρώτο;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φιλία μου.Να σου πω πως δεν χαίρομαι μ'αυτά που λες;Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα,καλύτερη κι από την πιο όμορφη ζωγραφιά.Ο επιθεωρητής ο δικός μας είναι γιαλαντζί...καμία σχέση με τους άλλους...είναι γλυκός και τρυφερός αλλά τον αφήνω να κάνει το σκληρό.Να πεις στον ντόκτορ να μας βγάλει φωτογραφίες δεν είναι ανάγκη να κουβαλάει ο άνθρωπος!Είναι και ξεχασιάρης,ελπίζω να μη ξεχνά τα ραντεβού του!Δεν χρωστάς τίποτα Φιλία μου.Δεν έχουμε σειρά εδώ.Μπορείς να αρχίσεις απ'όπου θέλεις και όποτε...

      Διαγραφή
    2. Καλέ, πώς δεν το σκέφτηκα.....
      Θα του δώσω τη μηχανή μου που μπορώ και τις περνάω στο "πισίον" μου.... είναι και καλός φωτογράφος....
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  22. χάχάχάχά!!!! Έχω λιώσει στο γέλιο με τα σχόλια και τους διαλόγους!!!! Καλά, αυτός ο ποντικός υποπτεύομαι πώς είναι η....Πετροβασίλη, που όλο αρρωσταίνει και λείπει απο τα μαθήματα!!! Την λατρεύω αυτή την τάξη!!!! χάχάχάχά....φιλάκιαααααα....!!!:ο))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ μικρή Σοφή,άσε τις μαντεψιές και στρώσου.Οχι να επαναπαυόμαστε οτι κάναμε το καλλίτερο ανφας και να στήνουμε φάκες...ρόδα είναι και γυρίζει! Το επίπεδο της Τάξης ανεβαίνει,μην κοιτάς που δεν έχουμε ανοίξει όλοι τα χαρτιά μας...σας αφήνουμε να εκτίθεστε...τις μεγάλες! Πίσω έχει ο πόντικας την ουρά και μην διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις και θίγεις υπολήψεις...άκου Πετροβασίλη! Ποντικός με ονοματεπώνυμο
      Τα τυράκια δικά σας!

      Διαγραφή
  23. Εγώ που είμαι (ολίγον τι) τεμπέλα και επιπόλαιη, επειδή τα πρώτα λίγο-πολύ τα ξέρω, θα επαναπαφθώ! Τέτοια είμαι! Από το αφτί θα με τραβάς στα επόμενα μαθήματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεκουράσου Βέφα μου εσύ...είπαμε δεν βιαζόμαστε...Αυτιά έχω να τραβήξω πολλά αλλά όχι το δικό σου!

      Διαγραφή
  24. Ξέρω-ξέρω Κυρία πάω στην τρύπα μου,έχω ένα τριαντάφυλλο ακόμα, άντε και ένα τοπίο!
    Το κυβιστικό δεν είναι του γούστου μου δεν θα το κάνω, όσο για το Ρενουάρ επειδή είναι αγαπημενος λέω να μην τον προσβάλλω και τρίζουν τα κόκαλά του.
    καλά ντε μη φωνάζεις φεύγωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ βέβαια,τώρα που δεν μπορείς να ασχοληθείς με το αγαπημένο σου .....σπορ, το έριξες στην ζωγραφική, ποντικούλη.Πολύ κυκλοφορείς όμως και σου την έχουν στήσει (την φάκα, εννοώ).

      Διαγραφή
  25. Μαρία μου βλέπω συνεχίζεις ακάθεκτη!
    Μιας και μίλησες για χρώματα και για λάδια επίσης να σε ρωτήσω κάτι γι αυτά. Τα λάδια αργούν να στεγνώσουν και έτσι όταν πέσει χρώμα πάνω σε άλλο χρώμα έχεις άλλο αποτέλεσμα από αυτό που θέλεις. Πώς τα κουμαντάρεις;

    Και επειδή έλειπα καιρό (μας έριξαν κάτω οι ιώσεις ένα μήνα τώρα οικογενειακώς) να σου πω πόσο συγκινήθηκα με την ανάρτηση σου για την έκθεση περί ύδατος, που διάβασα μόλις σήμερα.
    Να σαι πάντα καλά Μαρία μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Margo μου καλημέρα στο Αιγαίο!!!Περαστικά σας και σιδερένιοι,τα ίδια κι εδώ(εμείς δεν ξέρω πως την έχουμε γλιτώσει!),ιώσεις που κρατάνε πάρα πολλές μέρες,όλοι χάλια γύρω γύρω!Πάμε στα καλλιτεχνικά.Πρώτα να σου πω πως η ανάρτηση που λες ήταν αφιερωμένη σε σας και να σ'ευχαριστήσω κι εσένα ξεχωριστά.Τώρα γι'αυτό που με ρωτάς.Ένας είναι ο τρόπος για να μη μπερδεύονται τα χρώματα,το χρώμα που βάζουμε από πάνω πρέπει να είναι αρκετά αραιωμένο,αν είναι πηχτό θα κολλήσει με το άλλο και θα γίνει λάσπη.Βουτάμε συχνά το πινέλο μας στο διαλυτικό,κάθε φορά που ακουμπάμε στον καμβά όταν έχουμε άλλο χρώμα από κάτω.Ελπίζω να σε βοήθησα.Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  26. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΓΕΙΑ ΣΟΥ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΣΟΥ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΦΙΛΗ ΕΦΗ.ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες.Αν τα λατρεύεις θα τα φτιάξεις όμορφα...αυτό αρκεί για να ξεκινήσεις.Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  27. Mαρία ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο χρήσιμες συμβουλές που μας δίνεις!! Ξεκινάω την εφαρμογή !Φιλιά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς και το Μαράκι...χαίρομαι που είσαι γρήγορη κι αποφασιστική!Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου από την εφαρμογή...

      Διαγραφή
  28. Μαράκι μου, επιτέλους βρήκα χρόνο να σου γράψω σχόλιο και να σε ευχαριστήσω για τη σπουδαία αυτή ανάρτηση. Να μην σε ζαλίζω με τα δικά μου προβλήματα, αλλά είμαι στην κυριολεξία πνιγμένη. Την ανάρτησή σου την διάβασα και την ξαναδιάβασα ...τη ρούφηξα στην κυριολεξία. Για 'μένα που ασχολούμαι με τη ζωγραφική αλλά χωρίς να έχω ειδικές γνώσεις, όλα αυτά είναι πολύτιμα, γιατί μου λύνουν απορίες που έχω πάνω στην πράξη. Είναι πολύ καλό που οι πιό αρχάριες φίλες μας, ξεκινάνε σε σωστή βάση με τις δικές σου συμβουλές.
    Και πάλι ευχαριστώ και πολλά φιλάκιααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου τι κάνεις;Χαίρομαι που όλοι βρίσκετε κάτι χρήσιμο σ'αυτά που λέω.Πολλά είναι γνωστά αλλά είναι ευκαιρία να τα ξανακούσουμε και να τα ξεκαθαρίσουμε καλύτερα στο μυαλό μας.

      Διαγραφή
  29. Μαρία μου καλημέρα...κατ΄αρχήν να σ' ευχαριστήσω για την επίσκεψή σου στο μπλογκάκι μου καθώς και για τις υποδείξεις σου. Αυτή με την λεκτική επαλήθευση..."γεννηθήτω το θέλημά σου", που λένε, άλλωστε ήταν παράκληση κι άλλων φιλενάδων αλλά να ξέρεις ότι πρόκειται για μεγάλη....ασχετούρα, γιαυτό συγχωρείστε με. Αν δεν με βοηθήσουν τα "καλόπαιδά" μου, τίποτα δε γίνεται. Εχω και μια ηλικία άλλωστε.....Θα φροντίσω και για το άλλο με το link μου. Τώρα στο θέμα μας.....από χτες έχεις μια φανατική μαθήτρια...κράτησα σημειώσεις...τσεκάρισα και τα υλικά που έχω...και θα πάρω και όσα μου λείπουν. Χίλια ευχαριστώ για την προσφορά σου να μας ξεστραβώσεις.....ήταν ό,τι εγώ ακριβώς χρειαζόμουν. Να είσαι πάντα καλά και πολλά πολλά φιλιά.....Ελένη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ελένη μου καλώς ήρθες.Αυτό που κάνω εδώ δεν έχει σχέση με κανονικά μαθήματα,απλά το λέμε έτσι και κάνουμε και λίγη πλάκα για να περνάμε καλά.Δίνω κάποιες πληροφορίες για ό,τι νομίζω πως θα φανεί χρήσιμο σε κάποιον που ξεκινάει να ζωγραφίζει ή του λείπουν κάποιες τεχνικές.Δεν θα έχουν ορισμένη σειρά,ούτε πρέπει κάποιος να τα ακολουθήσει τώρα.Θα υπάρχουν εκεί ως πληροφορίες γι'όποιον τις χρειαστεί.Ωστόσο εάν όλα αυτά τα βρίσκετε χρήσιμα και θέλετε να δοκιμάζετε με μεγάλη μου χαρά θα σας πω τι γνώμη μου κι εάν μπορώ θα λύσω και καμιά απορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Εχασα το μάθημα !! Είδα κι εγώ τις άλλες να κάνουν αναρτήσεις με τα λουλούδια τους και απόρησα ! ΄Ολες μαζί το ίδιο πράγμα σκέφτηκαν να φτιάξουν !!??? Θα το προσπαθήσω κι εγώ....αλλά δεν ξέρω πότε θα βρώ τον χρόνο ...!!! Νά'σαι καλά Μαρία μου που μας δίνεις τόσες συμβουλές. Φιλιά και καλό ξημέρωμα ! (έμ, μόνο την νύχτα βρίσκω ευκαιρία να κάτσω στον υπολογιστή !).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες λουλούδια η γειτονιά!Φέραμε την Άνοιξη λίγο πιο νωρίς γιατί αυτός ο χειμώνας ήταν βαρετός!Όταν βρεις το χρόνο θα είναι εδώ και θα σε περιμένει το ''μαθηματάκι''.Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  32. Ευχαριστώ Κατερίνα μου...Το μαλλί του Μπομπ μεγάλη επιτυχία!Έτσι θα γίνουμε σε λίγο...τα κομμωτήρια θα τα βλέπουμε με το κυάλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μαρία εσύ είσαι η περιβόητη Μαρία που παραδίδει τα μαθήματα και γίνεται χαμός;;;;;;;;;;;;;αχχχ είδα τώρα κάτι φανταστικά κοριτσάκια που έφτιαξε η art in love και ξετρελάθηκα..εσύ της τα έμαθες σε κάποιο μάθημα;;πωπω είσαι θησαυρός με αυτά που μας λες!!πόσα ευχαριστώ πρέπει να σου πούμε;;;;;;;;;καλό τριήμερο να έχεις!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μάγια! Εγώ μερικές πληροφορίες έχω δώσει αλλά εδώ μέσα με φωνάζουν δασκάλα! Η art in love είναι πολύ καλή στην εικονογράφηση και δεν βασίστηκε σε δικές μου οδηγίες..Εγώ μίλησα μόνο για πορτρέτο και για αναμείξεις χρωμάτων.Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
    2. είσαι φοβερή δασκάλα και απίστευτα ταλαντούχα!!!θαυμάζω τόσο πολύ τα έργα σου!!!!!πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή
  34. Καλημερα θηλυκε Μπομπ Ρος!!! Χαχαχα!
    Μου αρεσε πολυ ο τροπος που τα περιγραφεις , ειναι πολυ κατανοητα ολα. Εχω δει απειρα επισοδια του αγαπημενου ζωγραφου.... εχω κανει και 2-3 αποπειρες. Νομιζω οτι καποια στιγμη θα το ξαναπροσπαθησω!
    Φιλια! κι ευχαριστωωωω!!! (στα τζαμπο θα βρεις περουκες....;ο))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. egw exw ena provlima loyloydia kai cartoons kai pasis fisews zwfrafies tis kanw mono anthropoys kai kai proswsopa den mporw prospathw sinexeia xwros apotelesma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλησπέρα! Τώρα που έχω χρόνο είπα να ζωγραφίσω ένα όμορφο φωτεινό τοπίο, αλλά δεν μπορώ να φτιάξω γαλάζιο για τον ουρανό! Μπορείς να με βοηθήσεις ή να με παραπέμψεις κάπου; Είδα από την ανάρτηση ότι με το άσπρο απλώς γίνεται μουντό -και το έχω διαπιστώσει κι εγώ.. Τι μπορώ να κάνω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Εχω νια απορία. Ο ρενουά ως ιμπρεσιονιστής δεν απέφευγε το μαύρο; Απ' οσο γνωρίζω χρησιμοποιουσε φωτεινα χρωματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ