Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Και πάλι βρέχει...

  Αυτήν την ανάρτηση σας τη χρωστάω (χρωστάω κι άλλες δηλαδή αλλά για άλλο λόγο). Είναι μια διαδρομή που κάναμε μαζί και πρέπει να την τερματίσουμε και μαζί. 
 Η έκθεση ''Περί ύδατος'' έκλεισε την Κυριακή. Η εμπειρία μιας έκθεσης είναι πάντα μοναδική. Καινούριοι χώροι,καινούρια πρόσωπα,νέοι ζωγράφοι...παλιοί γνώριμοι. Συνήθως τα έργα που πηγαίνουν σε εκθέσεις τα ''προστατεύουμε'' λίγο. Δηλαδή δεν τα επιδεικνύουμε δεξιά αριστερά πριν την έκθεση. Ο λόγος προφανής...να υπάρχει ενδιαφέρον για τον επισκέπτη. 
  Αυτό θα έκανα κι εγώ (εάν ήμουν φυσιολογικός άνθρωπος!). Είπα όμως να πρωτοτυπήσουμε λίγο, να χαρούμε λίγο το ταξίδι. Ξεκινήσαμε να ζωγραφίζουμε τον πίνακα που προόριζα να εκθέσω, μαζί... βήμα-βήμα, από τις πρώτες κιόλας μολυβιές του. Χωρίς να γνωρίζω ούτε εγώ ούτε εσείς που παρακολουθούσατε το τελικό αποτέλεσμα και την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος. Ήταν ένα παιχνίδι που εγώ πραγματικά απόλαυσα. Δεν το έχω ξανακάνει αλλά θα το ξανακάνω σίγουρα γιατί ήταν πολύ όμορφη εμπειρία. Το σημαντικότερο όμως είναι πως σας άρεσε εσάς. Αυτό ήταν το ζητούμενο...να επικοινωνήσουμε κι όχι αυτή καθ'αυτή η έκθεση. Τον πίνακά ένιωσα πως τον αγαπήσατε! Πραγματικά πήρα όλη τη θετική ενέργεια από τα σχόλια και τις κουβέντες μας σ'αυτές τις αναρτήσεις. 
  Τα της έκθεσης δεν ξέρω πόση σημασία έχουν για να τα αναφέρω (ναι ήρθε κόσμος...θα μπορούσε να έρθει και περισσότερος...υπήρχαν και πολλές εκδηλώσεις και αφιερώματα που βοήθησαν σ΄αυτό, αυτές οι ίδιες οι εκδηλώσεις μας δυσκόλεψαν πολλές φορές γιατί έκλειναν τους πίνακες...ήταν όμορφος χώρος...ναι δεν πέρασε απαρατήρητος ο πίνακας το αντίθετο...όλα καλά!). Δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό ήταν η πορεία και η επιθυμία που έβλεπα στα μηνύματά σας να μπορέσετε να έρθετε να τον δείτε από κοντά και να γνωριστούμε. Κι αυτό με κάποιους έγινε. Δεν θέλω να αδικήσω όσους δεν μπόρεσαν λόγω απόστασης ή λόγω άλλων υποχρεώσεων να περάσουν. Δεν θα σας πω επίσης ποιοι ήρθαν γιατί για μένα ήταν σαν να ήρθαν όλοι. Εξάλλου θα φανερωθούμε σιγά σιγά από αυτά που θα γράφουμε στα σχόλια. Ας το αφήσουμε να έχει και λίγο ενδιαφέρον. Θα σας πω μόνο (και το είπα στην καθεμία ξεχωριστά) πως, όπως ακριβώς είχα φανταστεί αυτά τα πρόσωπα,έτσι ήταν. Και δεν εννοώ την εμφάνιση τόσο, όσο τα υπόλοιπα. Όλα φαίνονται τελικά και δεν μπορούμε να κρυφτούμε με τίποτα.
   Νοιώθω πολύ γεμάτη μετά απ'όλη αυτή τη διαδρομή κι ένα ευχαριστώ δε φτάνει για όλους σας που με συνοδεύσατε, για όσους ήρθαν και γνώρισα κοντά, για όσους ήρθαν όταν δεν ήμουν, για όσους προσπάθησαν και δεν μπόρεσαν, αλλά και για όσους έλαμψαν με τη απουσία τους (έγινε κι αυτό!). Δεν ήταν παρά μια απλή συμμετοχή σε ομαδική έκθεση κι εσείς την κάνατε ''εμπειρία''. Θα σας δείξω κάποιες φωτογραφίες από την έκθεση...αλίμονο έτσι χωρίς χρώμα θα την βγάλουμε:



 Το βλέπετε το δικό μας;



 Να το κι από κοντά!




 Πάρτε μια γεύση και από τους γείτονες...



 Το θέμα πάντα το νερό...



 Κι άλλα όμορφα έργα...



 Και με κατασκευές...



 Όλοι παρόντες...είμαι κι εγώ εκεί(?), οι προδότες να μη μιλήσουν...



 Από τα εγκαίνια... ο Λέκκας εν δράση!



 Και μια τραβηγμένη πρωί για να δείτε τη θάλασσα.Οι πίνακες δεν φαίνονται αλλά δεν πειράζει.




 Α,ωραίος πίνακας...σαν αληθινός...από την ανθοκομική θα μπλέχτηκαν αυτά!








  Κι άλλα λουλούδια...τι έγινε βρε παιδιά; Αυτά είναι τα τρόπαιά μου δεν είναι πίνακες. Εισέπραξα τρεις ανθοδέσμες κι άλλα καλούδια που δεν σας τα φωτογράφησα γιατί η μηχανή μου έχει τα νεύρα της και δεν θέλω να μου τα μεταδώσει. Τα λουλούδια με συγκινούν πολύ πάντα...αυτά όμως με κάνανε κομμάτια... Όλα αυτά είναι από τη γειτονιά μας. Από ανθρώπους που έβλεπα πρώτη φορά στη ζωή μου αλλά είχαμε πει τόσα πολλά... Φυσικά ήρθαν και πολλοί (σχεδόν όλοι δηλαδή) φίλοι και δικοί μου άνθρωποι και η χαρά μου ήταν εξίσου μεγάλη. Μέχρι και το τερατάκι μου ήρθε δύο φορές και αναστάτωσε τον κόσμο! Η έκθεση ήταν αρκετά μεγάλη και είχε και δεύτερο όροφο αλλά δεν σας τα έδειξα όλα. 
  Τι να πω για να κλείσω...να πω ευχαριστώ πάλι...να σας κάνω μια αγκαλιά καλύτερα...αυτό θα κάνω...μια αγκαλιά! 

Σχόλια

  1. Σου στέλνω και την δική μου αγκαλιά και την ευχή μου για συμμετοχή σε νέα έκθεση σύντομα!!!!Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αγκαλιά σου έφτασε Χρυσάνθη και μ'αγκάλιασε.Να'σαι καλά κορίτσι μας από την όμορφη Βέροια!

      Διαγραφή
  2. Πάντα τέτοια!Να είσαι καλά,να δημιουργείς και να το απολαμβάνεις!Χαίρομαι πάρα πολύ να διαβάζω τέτοιες αναρτήσεις!Ο πίνακάς σου καταπληκτικός(είμαι σχετικά νέα,δεν τον είχα δει νωρίτερα,αλλά είναι απίστευτος)ένας υπέροχος κόσμος που θέλεις να χαθείς μέσα του...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Δέσποινα...οι ευχές σου πολύτιμες.Χαίρομαι που σου άρεσε ο πίνακάς αυτός.

      Διαγραφή
  3. Μαρία μου καλή συνέχεια!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι.Ευχαριστώ πολύ.Πως πας εσύ;Πέρασε;

      Διαγραφή
    2. Οχι ακόμα!! Αλλά το παλεύω!!Παρόλο που ο γιατρός μου είπε ότι είναι ίωση εγώ εχω βήχα 15 ημέρες!! 15 ημέρες ίωση? Τι να πω!! Αλλά τουλάχιστον καλυτερεύω, δεν χειροτερεύω!! Κάτι είναι και αυτό!! Να είσαι καλά Μαράκι μου και καλή σου ημέρα!!

      Διαγραφή
  4. Μαρια μου να εισαι παντα καλα και να δημιουργεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα,το έργο σου από την αρχή μου άρεσε.Και η τεχνική σου.Και ένα μπράβο και στους υπολοιπους καλλιτέχνες που απο ότι βλεπω έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά.Οσο για τον κόσμο,ναι,δεν υπάρχει πολύς πλέον.Η κρίση χάλασε τη διάθεση γενικά.Εύχομαι να αλλάξει γρήγορα αυτό.Καλή συνέχεια και πάντα επιτυχίες.Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσούλα μου σ'ευχαριστώ πολύ.Δεν έχουμε παράπονο...τέτοιες εποχές είναι παρήγορο να βλέπεις ανθρώπους να έρχονται σε τέτοιους χώρους.Θέλω να σ'ευχαριστήσω γι'άλλη μια φορά για την υποστήριξή σου και τη καλή σου διάθεσή να προβάλεις τη συμμετοχή μου.Εύχομαι να συναντηθούμε κάποια στιγμή κι από κοντά!

      Διαγραφή
  6. ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
    ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑ ΕΡΘΕΙ...ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΗΚΑ ΠΟΛΥ....Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ!!!!!!!!!!!!!
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπρεπε δεν υπάρχει Έφη μου!Έχουμε τόσα πολλά όλοι να κάνουμε καθημερινά που θα 'πρεπε η μέρα να 'χει τις διπλάσιες ώρες.Δεν θα χαθούν οι ευκαιρίες.Σ'ευχαριστώ πολύ...για μένα ήσουν εκεί κι εσύ κι όλες όσες με στηρίξατε σ'αυτή την προσπάθεια.

      Διαγραφή
  7. Τώρα για καλό έβαλες τα λουλούδια...μου ρθε εγκεφαλικό... Αθηνάάάάάά (ξέρω ποιά φωνάζω) μαραμέναααααα;;;
    Βραζωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω.
    Ε,ναι,πρέπει να έχω το γενικό πρόσταγμα...
    Τι με κόβει; δικά μου λέω πειράζει; Ωραίοι οι Πίνακες, σαν το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ,αλλά τα λουλούδια μ έκαψαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να απαντήσω πρώτα εδώ για να προλάβω το κακό!!!Τα λουλούδια ήρθαν σε άριστη κατάσταση αλλά ήρθαν νωρίς(από τις 6).Έμειναν σ'ένα αυτοκίνητο μέχρι τις 10 το βράδυ(διότι δεν προέβλεψαν και κανένα βαζάκι οι διοργανωτές!Μόνο σε ζωγραφιστό εάν έβρισκα!)και φωτογραφήθηκαν με χίλια βάσανα (διότι η φωτογραφική μηχανή τα 'παιξε)αργά, πολύ αργά το βράδυ!Ε,τα καημένα και πάλι καλά που ήταν έτσι!Εγώ όμως τα αγαπάω όπως και να είναι και γι'αυτό τα έβαλα.Έσκασες πια...δικά μου δεν είναι;Έτσι μου αρέσουν!!!

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη Σωσώ...εγώ φταίω!Ό,τι μπόρεσα έκανα...καλή τύχη!

      Διαγραφή
  8. Πολλά συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου στην έκθεση και με το καλό να έρθουν και άλλες πολλές!!! Αν βρεις λίγο χρόνο έλα μια βόλτα να δεις τα κατορθώματά μου... :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήρθα και τοποθετήθηκα...Ευχαριστώ Βέφα μου για τις ευχές σου!

      Διαγραφή
  9. Είχα τη χαρά να απολαύσω από κοντά τον πίνακα!!!!
    Μαρία μου χάρηκα που σε γνώρισα από κοντά...
    Αν πω πως περισσότερο από όλα τα εκθέματα μου άρεσε ο πίνακας σου ..ίσως θεωρηθεί υπερβολικό;
    Κατάλαβα πως είσαι μη επαρμένο άτομο και το τολμώ!

    Καλή συνέχεια...
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς λόγια...τα είπα αλλού.Να ξέρετε μόνο πως ''ενθουσιάστηκα'' και δεν το παθαίνω εύκολα.

      Διαγραφή
    2. Να διευκρινίσω το ''ενθουσιάστηκα''είναι για τη γνωριμία με την Αντιγόνη!Μη παρεξηγηθώ...

      Διαγραφή
    3. Αντιγόνη. Η πρώτη ......μαρτυριάρα.

      Διαγραφή
  10. Πάντα τέτοια Μαράκι μου,
    επιτυχίες να έχεις στην καριέρα σου και
    στην υπόλοιπη ζωή σου...
    Φυσικά εντυπωσιακό το έργο σου, το βρίσκω
    πρωτότυπο ανάμεσα στα άλλα.... η αλήθεια είναι
    πως όσο και να μου αρέσουν θάλασσες και βάρκες
    και ηλιοβασιλέματα στα αγριεμένα νερά, κάπου
    είναι συνηθισμένο σαν θέμα.... ενώ ένα παράθυρο
    που το χτυπάνε οι σταγόνες της βροχής και
    μέσα απο την διάθλαση βλέπεις τον έξω κόσμο είναι
    μοναδικό κομμάτι!
    Μου άρεσε και η κατασκευή με το καραβάκι του
    γειτονα μια και ασχολούμαι και με κατασκευές
    και θέλω να βλέπω και να μαθαίνω πως τις κάνουν.

    Πολλά φιλιά κοριτσάκι μου
    Να μου είσαι καλά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοριτσάκι σου άρεσε;Πολύ χαίρομαι.Η θεματολογία με ενδιαφέρει κι εμένα πολύ.Αυτά τα έργα είναι ένα μικρό κομμάτι της έκθεσης.Έπρεπε να έρθεις θα σου άρεσε...αλλά σε φάγανε τα δάση και σένα...χαχαχα.Άσχετο αλλά τι οίστρος είναι αυτός παιδί μου που έχεις;Εγώ τσιμουδιά...κάθομαι σε μια άκρη και σ'ακούω...δε σαλεύω!
      Ο γείτονας είχε ενδιαφέρον. Το μελέτησα... αν θες στο αναλύω κιόλας!Φιλάκια πολλά και σ'ευχαριστώ για τη βόλτα εδώ στα πεδινά...

      Διαγραφή
  11. Σε ευχαριστούμε που μας "χάρισες" αυτή την βόλτα στο "Βροχερό Λονδίνο".... Πειράζει που ο "δικός μας πίνακας" ήταν ο καλύτερος της έκθεσης!!!! Πολλά φιλιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω για τον πίνακα(όποιος διαβάζει εδώ θα μας περνάει για πολύ ψώνια,αλλά να ξέρει πως τα λέμε αυτά από την αγάπη μας...δεν είμαστε και εντελώς αμερόληπτοι.Και κάποιος πήγε κι έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων ''εγώ ήρθα για την Μαρία Βιλλιώτη''!!!Έτσι σκέτο...τίποτε άλλο.Και πήγε κι μία φίλη μου κι έγραψε από κάτω ''κι εγώ''ρόμπα!Και δεν έγραψε κι όνομα!Θα διαβάζουν οι άνθρωποι και θα λένε τι άτομα!Πολλή μετριοφροσύνη!Να το μαρτυρήσει όποιος το έγραψε!!!).Να επανέλθω...ξέρω όμως πως είχα τους πιο θερμούς επισκέπτες!Εσύ Βίκυ μου έκανες το ποδαρικό,με τη Δημητρούλα μαζί και δεν σας σταμάτησαν όλα τα εμπόδια που βρέθηκαν(δεν ήταν και λίγα!).Ε,τώρα πως να μη το πω και να μη σας ευχαριστήσω...μακάρι να νιώσατε τη χαρά μου που σας είχα,εκείνη τη μέρα στα εγκαίνια.

      Διαγραφή
  12. Μαράκι μου, είναι σαν να ήμουν έκεί!!!έζησα μέσα από τις φωτό σου, όλο το κλίμα!!!Συγχαρητήρια!!! όλοι οι πίνακες ΥΠΕΡΟΧΟΙ! μπράβο σας!!!οι ανθοδέσμες... για πίνακες ζωγραφικής!!!Καλέ, δεν σε γνωρίζω προσωπικά , αλλά κάτι υποπτεύομαι από τα ξανθά μαλλιά, και το πέτσινο σακάκι μηχανόβιας!!! έπέσα μέσα;; φιλάκια γλυκιά μου, και πάντα τέτοια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανή μου αυτό ένοιωθα κι εγώ.Πως ήμασταν μια παρέα.Μια μικρή συμμετοχή είχα αλλά με όλες εσάς μου φάνηκε τεράστια!Σ'ευχαριστώ πολύ...Α,Φανή...από μνήμη πας καλά όπως βλέπω και το ματάκι μια χαρά...Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    2. Η Φανή είναι μεγάλη ...μαρτυριάρα.Όλες θα κάνουν ζουμ στην φωτογραφία.

      Διαγραφή
    3. Και που μίλησαν τι καταλάβαμε;η Kυρία φρόντισε να μην κάνει zoom (μου μαθες και το ζουμ Αθηνάάάάάάάά) η φωτογραφία. Σκασίλα μας!

      Διαγραφή
    4. Μόνο για σένα είναι απαγορευτικό το zoom, φαίνεται. Γιατί εμένα και ζουμ κάνει και ξεζούμ!!!!

      Διαγραφή
  13. Πανέμορφος ο πίνακάς σου Μαράκι!!!Μπράβο πάντα τέτοια!!!Φιλάκια και καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. υπεροχος ο πινακας!!Συγχαρητηρια!!!να εισαι καλα...και γρηγορα και σε αλλες εκθεσεις.....το ταλεντο σου απιστευτο!!!χαρισμα...δωρο θεου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ...η συμπαράστασή σας και η ενέργειά σας βοηθούν περισσότερο από το ''χάρισμα''.

      Διαγραφή
  15. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΛΥΠΑΜΑΙ.. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΜΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ.ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΟΥ.ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΘΥΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΔΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Ν ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΙΝΕΙ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΣΕ ΦΙΛΩ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Νάσια μου όπως τα λες.Μη λυπάσαι καλέ...είσαι κοντά;Θα βρούμε τρόπο να τα πούμε.Έχουμε κι άλλη έκθεση 15-24 για τα παιδιά, τα έχουμε πει.Δεν θα χαθούν οι ευκαιρίες.Είπα σας είχα όλες εκεί...Φιλιά πολλά...

      Διαγραφή
  16. Εγώ δεν ήμουν πουθενά , δεν ακουσα τίποτα και δεν είδα κανέναν!!! Και δεν με λένε Αθηνάάάάά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές οι μαρτυριάρες και τι να σου κάνουμε εμείς οι εχέμυθες...δεν φτάνουμε να σώσουμε την κατάσταση.Αθηνά σίγουρα δε σε λένε...αλλά η δεσποινίς διευθυντής έτσι θέλει...μη τη συγχύσουμε άλλο.Ευτυχώς έχει αποκλειστεί!

      Διαγραφή
    2. Θα σας τσουρομαδήσω και τις δυό, έμεινα με τον κότσο και το νάζι κάγκελο!

      Διαγραφή
    3. Την κυρία Χαρά;Άκου τσουρομαδήσω!

      Διαγραφή
  17. Θερμά συγχαρητήρια Μαρία μου , χαίρομαι για την επιτυχία της έκθεσης , σίγουρα το έργο σου ξεχωρίζει και εύχομαι να συνεχίσεις πάντα να δημιουργείς τόσο όμορφα και μοναδικά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλιο σ'ευχαριστώ πολύ.Την ξέρεις αυτή την ομάδα;Μπορείς να στέλνεις πίνακες εάν θέλεις στις εκθέσεις τους.Είναι σχετικά καινούρια ομάδα.Εάν ενδιαφέρεσαι μπορώ να σου στείλω όλα τα στοιχεία.Και για όποιον άλλον επίσης ενδιαφέρεται.

      Διαγραφή
  18. Είμαι κι εγώ μία από αυτές που δεν ήρθε αλλά ήταν εκεί νοερά,χαίρομαι που πήγε καλά,αυτό που είπες για τις εκδηλώσεις που έφεραν μεν κόσμο αλλά κάλυπταν τους πίνακες,το σκέφτηκα όταν κοίταγα το πρόγραμμα.
    Πάντως ο δικός σου αδύνατον να πέρναγε απαρατήρητος!!!
    Θα ήθελα να μας έδειχνες κάποια στιγμή πως βγάζεις την υφή του νερού,κάτι μικρό βέβαια,μια ιδέα όχι και να μάθουμε όλα σου τα μυστικά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου σ'ευχαριστώ πολύ. Όχι δεν μπορώ να πω πως πέρασε απαρατήρητος αν και είχαμε και μία κολονίτσα μπροστά(συμβαίνουν αυτά),δεν θέλω να είμαι αχάριστη και άδικη,οι εκδηλώσεις έφεραν κόσμο.Όλα δεν γίνονται.Να σας δείξω ευχαρίστως πως ζωγραφίζω αλλά για το νερό δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο.Όταν ζωγραφίζεις με χρωματιστά μολύβια δεν υπάρχουν τρικ και τεχνικές.Το μόνο που μπορώ να πω ως ''τεχνική'' είναι πως για τις σταγόνες πρώτα τις σχεδίασα με το μολύβι και μερικές φορές χρειάστηκε να σβήσω ή και να ''ξύσω''για να αφαιρέσω χρώμα.Επίσης να σου πω πως ήταν η πρώτη φορά που ζωγράφισα νερό με ξυλομπογιές(χρωματιστά μολύβια είναι η λέξη αλλά στην Ελλάδα δεν είναι γνωστός αυτός ο όρος).Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ που μου απάντησες!!!!
      Υπέθεσα ότι πρέπει να είναι αφαιρετικό το αποτέλεσμα αλλά η επεξήγηση σου με κατατόπισε πλήρως.
      Φιλιά,καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  19. Μαράκι μου να είσαι πάντα καλά!!! Να έχεις υγεία, αγάπη και να είσαι τόσο δημιουργική, όπως τώρα που έφτιαξες το "δικό μας" έργο και το καμαρώσαμε.
    Μ' αρέσει που γράφεις στο σχόλιο.... "ξεκινήσαμε... να ζωγραφίζουμε, τον πίνακα που προόριζα να εκθέσω, μαζί" ... σιγά και να μη σου φτάνουμε εμείς .... στο δαχτυλάκι!!!! Άντε κάνε μας κανένα μάθημα.... να ξεστραβωθούμε και άστα αυτά!!!
    Απάντηση στο σχόλιο της Φανής Παπ.... Ναι αυτή είναι με τα ξανθιά μαλλιά και το πέτσινο σακάκι μηχανόβιας!!!!!!!!!!!!!! Έχουμαι πολύ προχώ!!!!!! δασκάλα εμείς!!!!! (ούπς!!! μου ξέφυγε!!!)
    Φιλάκιααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου γλυκιά είναι δικός μας ο πίνακας γιατί τον αγαπήσατε και γιατί ήσασταν και στη γέννα βρε παιδί μου! Ψέμματα λέω;Και στο δαχτυλάκι μου φτάνετε και στην καρδιά μου επίσης.Ακόμη να πω πως είστε οι πιο μαρτυριάρες που ξέρω!Είστε και λίγο άσχετες όμως!Βρε αν ανέβεις σε μηχανή μ'αυτό το σακάκι θα πεθάνεις από το κρύο!Αυτό είναι διακοσμητικό...δε βλέπεται και το γουναρικό στο λαιμό!Φιλιά και αγκαλιές.

      Διαγραφή
  20. Συγχαρητήρια Μαρία...ο πίνακας είναι υπέροχος και χαίρομαι πολύ που δεν είναι προφανές το θέμα σου...θάλασσα , λίμνες κλπ....είναι το δικό σου "νερό"...το λάτρεψα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου σ'ευχαριστώ κούκλα μου που τον ξεχωρίζεις και που τον λάτρεψες.Τι άλλο να θέλει ένας δημιουργός!Φιλιά πολλά και σ΄ευχαριστώ για τα λουλούδια σου(άλλα λουλούδια αυτά,ωραία, όχι σαν τα παραπάνω!χαχα θα αστράψει πάλι στο Ιόνιο!).

      Διαγραφή
  21. Πάντα τέτοια γλυκιά μου , πάντα επιτυχίες..κρατώ αυτή τη φράση σου: "Νοιώθω πολύ γεμάτη μετά απ'όλη αυτή τη διαδρομή", για μένα τα λέει όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτίδα μου αυτό είναι το σημαντικό στη ζωή...να νιώθουμε την πληρότητα που μας δίνει η δημιουργία και η αγάπη...να καταλαβαίνουμε την διαδρομή και να μην αναρωτιόμαστε ''πως φτάσαμε ως εδώ''.Τα άλλα θα στα πω αλλού.Φιλιά.

      Διαγραφή
  22. ΣΥΓΧΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΨΗΛΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΟΒΕΡΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ μ'έχετε ανεβάσει ήδη πολύ ψηλά με τα καλά σας λόγια.Τα φιλιά μου ξανά και ξανά!

      Διαγραφή
  23. ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ???ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ....ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πειράζει αλλά δεν μπορώ να σε διακόψω τώρα...το είπες.Υπήρχαν πολλά καλά έργα αλλά είπαμε, εμείς θα λέμε για το δικό μας.Χαχα ευχαριστώ πολύ Νένα μου και καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  24. Tην γνώμη μου για τον πίνακα στην έχω πεί...πολύ όμορφος και στην θέση του...όλα καλά Μαρία μου ..καλή διάθεση και επιτυχίες εύχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μία μου...τελείωσες την απογραφή...μας έχεις αγχώσει!Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  25. Ανέτα μου, σ'ευχαριστώ για την επιβεβαίωση!!!ήμουν σίγουρη!!όμορφη σαν το έργο της!!καλά και πολύ προχώ..!!!θαυμάζω τις αμαζόνες των μηχανών!!! φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Φανή στο άλλο το ''κοινωνικό δίκτυο''(βαριέμαι να γυρίσω Αγγλικά γι'αυτό το λέω έτσι)δεν με έχεις δει;Τι φιλενάδες είμαστε;

      Διαγραφή
  26. Θα συνφωνήσω ..ΜΑΡΙΑ μου με την Ποδηλατησα...ότι ο δικός μας .. δηλαδή...της κυρίας μας ήτανε ο καλήτερος πίνακας...και δεν θέλω αντιρηση καμιά......μακάρι να έμουν εκεί να σε γνώριζα και να γνώριζα και όλες όσες ήρθαν απο την γειτονια αυτή που έχει γίνει για μένα τουλαχιστον η παρέα μου... φιλακια.... και σε αλλες εκθέσεις με το καλό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει που είστε τόσο αμερόληπτες!!!Ευχαριστώ Ρουλίτσα,μη φοβάσαι και το καλοκαίρι θα έρθω εγώ να σε βρω...δεν μου γλιτώνεις...

      Διαγραφή
  27. Μόλις επέστρεψα από μιά ‘περιήγησή’ μου στις προηγούμενες αναρτήσεις σου.
    Δεν σε γνώριζα νωρίτερα και δεν είχα καταλάβει τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας αυτού του πίνακά σου για την έκθεση. Με θέμα το νερό, ήταν αναμενόμενο να εκτεθούν πίνακες με θάλασσες, λίμνες, ποτάμια. Ο δικός σου όμως πραγματικά ξεχωρίζει. Οι σταγόνες στο παράθυρο έχουν μια ιδιαίτερη μαγεία. Σίγουρα, έχουν δίκαιο τα κορίτσια ! Χωρίς να το έχω δεί από κοντά (δυστυχώς δεν μπόρεσα να επισκεφθώ την έκθεση) το δικό σου έργο πρέπει να εντυπωσίασε τους επισκέπτες.
    Αυτό που εντυπωσιάζει εμένα προσωπικά είναι ότι οι πίνακές σου είναι ζωγραφισμένοι με χρωματιστά μολύβια!!! Δεν έχω ξαναδεί τόσο ‘ζωντανά’ έργα με μολύβι. Συγχαρητήρια Μαρία μου ! Σου εύχομαι να έχεις πάντα επιτυχίες.
    Ελπίζω κάποια στιγμή να σε γνωρίσω κι από κοντά σε κάποια μελλοντική σου έκθεση.
    Πολλά φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαριάννα για την περιήγηση και τις εντυπώσεις σου.Θα έχουμε πολλές ευκαιρίες πιστεύω να γνωριστούμε.Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  28. ειδες ποσο δημιουργικη εινια η τέχνη; και ποσο την ζηταμε πλεον; α και εεγω δημιουργησα κατι με την βροχη περνα να με πεις την γνωμη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γιώτα μου...με έχετε σκλαβώσει με τα καλά σας λόγια όλοι...Χαίρομαι που σου άρεσε,να'σαι καλά.

      Διαγραφή
  30. Καλησπέρα ,
    το έργο σου ξεχωριστό !!
    Όλα τα έργα της έκθεσης ήταν όμορφα ,
    απλά, το δικό σου ήταν πρωτότυπο ,ιδιαίτερο και μη τετριμμένο!!
    Όπως και το υλικό με το οποίο ζωγραφίζεις, τα χρωματιστά μολύβια σου!
    Αυτά στα έχω ξαναγράψει και επαναλαμβάνομαι.
    Ο χώρος της έκθεσης μου φάνηκε πολύ όμορφος και τα μουσικά δρώμενα ποιοτικά !!
    Ίσως λίγο περισσότερο φως να χρειαζόταν το έργο για να αναδειχθεί καλύτερα (η θέση που τοποθετήθηκε στην έκθεση, νομίζω, δεν είχε καλό φωτισμό)
    Πάντα τέτοια καλαίσθητα καλλιτεχνικά δρώμενα !!!!

    Είδα παραπάνω το όνομά μου και μπερδεύτηκα , μάλλον καμιά σχέση με μένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η άλλη Αθηνά είναι από ταινία,μη μπερδεύεσαι κούκλα μου είναι τα παιδιαρίσματα των μαθητριών μου!!!Αν έρχεσαι καμιά φορά στην τάξη να τις προσέχεις γιατί θα σε χαλάσουν κι εσένα!
      Σ'ευχαριστώ πολύ για όσα λες για τον πίνακά μου.Η αλήθεια είναι πως το προφανές είναι να ζωγραφίσει κάποιος μια θαλασσογραφία με λάδια.Ήθελα κάτι ξεχωριστό και είχα και την όρεξη να το ψάξω λίγο παραπάνω.Όσο για τη θέση έχεις δίκιο.Υπήρχε απέναντι τοίχος σε μικρή απόσταση που σκοτείνιαζε λίγο το έργο αλλά το χειρότερο ήταν πως δεν επέτρεπε στον επισκέπτη να τον δει από τη σωστή απόσταση.Στις ομαδικές εκθέσεις αυτά είναι αναμενόμενα όμως γιατί δεν στήνεις μόνο σου.Δεν παραπονιέμαι όμως γιατί δεν γίνεται εσκεμμένα.Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  31. ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΑΤΥΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΒΡΕΘΗΝ...ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΣΟ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ..ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΣΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ ...ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ!ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου εγώ θα ήμουν η τυχερή εάν ερχόσουν και γνωριζόμασταν!Με όλα αυτά που εισπράττω τόσες μέρες από όλους εδώ,αρχίζω πια να αναρωτιέμαι αν αξίζω τελικά όλη αυτή την αγάπη και τα θετικά σχόλια...Να'χα έναν τρόπο να σας έκανα δώρο αυτόν τον πίνακα...το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω.Ευχαριστώ κούκλα μου.Τα φιλιά μου στον Βορρά!

      Διαγραφή
  32. βρε βρε βροχη η εμπνευση ε; καλο αυτο ολα δλδ ειναι τρεχουμενα στην ζωη σου ρευστα και απιαστα κοιτα μονο να πετυχεις τα ονειρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αν δεν τα πετύχω όλα θα έχω γεμίσει εμπειρίες από τον δρόμο που καμιά φορά είναι πιο σημαντικές από το'όνειρο.Να'σαι καλά...

      Διαγραφή
  33. Μ' αρέσει, Μαρία μου, που μιλάς με το "μας"!!!! Η δουλειά μας... ο πίνακας μας....
    Το "μαγικό" σου χέρι δεν το αναφέρεις... και τι δε θάδινα να είχα λίιιιιιγο απ' το ταλέντο σου!!!!!!!!!!!!
    Ασφαλώς και θα διακρινόταν ο πίνακας "μας"!
    Συγχαρητήρια, Μαράκι μου, και πάντα διακρίσεις!!!
    Πολλά φιλιά... πολύ θαυμασμό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας Φιλία μου,αυτός είναι μας...έχει την ενέργεια που του δώσατε...ξέρεις αυτό το βλέπανε όσοι περνούσαν!Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  34. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!!!ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ!!!ΑΛΛΑ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ¨ΜΑΣ¨ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ!!!!ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να΄σαι καλά!Σ'ευχαριστώ πολύ...χαίρομαι που το λες αυτό για τα άλλα έργα,νομίζω πως τα αδικήσαμε λίγο με τον ενθουσιασμό μας.

      Διαγραφή
  35. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!!!!!!!!!
    ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΝΑ ΤΑ ΔΩ ΟΛΑ ΑΜΕΣΩΣ!!!!!!!!!
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ!!!!!!!!
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ!!!!!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ρένα μου...κι εγώ θα ήθελα να ήσουν να γνωριστούμε.Θα γίνει κι αυτό που θα πάει.Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  36. νασαι καλα..ολα ΥΠΕΡΟΧΑ..καλη επιτυχια..λατρεμενος ο πινακας με το νερο..ο Θεος μαζι σου οτι και αν κανεις..φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δασκάλα μου Συγχαρητήρια!!!! Αυτόν τον πίνακα όταν τον είδα έπαθα πλάκα!!!! Είναι σάν ζωντανός!!!!! Σάν φωτογραφία ακριβώς!!!!! Υπέροχος!!!! Όλα τα έργα είναι πολύ όμορφα και ξεχωριστά!!!!! Φαίνεται πολύ χαρούμενο το κλίμα στην έκθεση!!! Μπήκα για λίγο στο φατσοβιβλίο σου απο εδώ ( εγώ δέν έχω) για να δώ τις φωτογραφίες να σε γνωρίσω καλύτερα!!!! Είσαι καλλιτεχνόφατσα με τα όλα σου!!!! Φωτεινή ύπαρξη!!!!
    Πάντα χαρές, επιτυχίες και εκπληρωμένες επιθυμίες σου εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου!!!
    :ο))))φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ