Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έχουμε μάθημα...

  Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση η πρώτη ανάρτηση μου στην ενότητα μαθήματα,με τις οδηγίες για να σχεδιάσουμε ένα πρόσωπο, να έχει τέτοιες θετικές αντιδράσεις!Γνωρίζω πως δεν βρίσκεις εύκολα ανθρώπους που να δίνουν πληροφορίες χωρίς αντίκρισμα, αλλά πίστευα πως εδώ αυτό είναι συχνό φαινόμενο. Όσοι κάνουν κατασκευές ειδικά, δίνουν λεπτομερείς οδηγίες και συμβουλές. Ίσως αυτό να μη συμβαίνει τόσο συχνά με τη ζωγραφική; Δεν το έχω ψάξει αλλά ίσως κάποιοι πιστεύουν πως η ζωγραφική είναι μόνο ταλέντο ή πως είναι υποτιμητικό να δίνεις πληροφορίες με αυτόν τον τρόπο για μια τόσο σπουδαία τέχνη (σπουδαία είναι... όπως κι όλες ο τέχνες, αλλά η τέχνη ,όχι απαραίτητα κι όσοι καταπιάνονται μ'αυτήν). 
  Το δεύτερο εντυπωσιακό και καταπληκτικό μαζί,  που διαπίστωσα, είναι πως υπάρχουν τόσοι πολλοί που αγαπάνε τη ζωγραφική και που για πολλούς και διαφορετικούς λόγους δεν μπόρεσαν να ασχοληθούν ή ασχολήθηκαν για λίγο κι έπειτα σταμάτησαν. Θα πω εδώ και κάτι άλλο που  συμπέρανα και θα 'θελα τη γνώμη σας. Είναι η ζωγραφική και λίγο ''ταμπού''; Με την έννοια πως δεν την αγγίζουμε, τη φοβόμαστε ή ντρεπόμαστε να πούμε πως την αγαπάμε και προσπαθούμε να μάθουμε; Το διέκρινα κι αυτό όχι μόνο εδώ, αλλά βγαίνει κι από τις προσωπικές μου εμπειρίες. Θεωρώ πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι μπορούν να ζωγραφίσουν αρκεί να θέλουν και να τους αρέσει. Πιστεύω επίσης πως κανείς δεν είναι ανώτερος από κανέναν και κανείς δεν γίνεται καλύτερος κλείνοντας το στόμα του και απομονώνοντας τη γνώση. 
  Τέλος να πω πως με την ευκαιρία αυτή είδα μια άλλη πλευρά σε πολλούς εδώ, βγάλαμε όλοι ευαισθησίες και προσωπικές εμπειρίες και κάναμε πολύ όμορφες κουβέντες που θα τις συνεχίσουμε, ώστε να μην είμαστε απλά μια εικονίτσα στο προφίλ του blogger που ανταλλάσσουμε μόνο τυπικά σχόλια. 
  Αυτός ήταν ο μακροσκελής πρόλογος στο μάθημα και για να προλάβω πριν χτυπήσει το κουδούνι,γιατί φάγαμε την ώρα μας με τα λόγια,θα σας δώσω κάποιες πληροφορίες για τα υλικά που χρειαζόμαστε όταν ξεκινάμε τη ζωγραφική και συγκεκριμένα το σχέδιο (που αποτελεί και τη βάση της).


Πρώτα τα χαρτιά μας: Χρησιμοποιούμε χαρτί ελευθέρου σχεδίου (έτσι το ζητάμε) κι όχι ακουαρέλα(ίσως αυτή γνωρίζουν οι περισσότερη από τα σχολικά χρόνια). Η ακουαρέλα έχει τραχιά υφή για να μπορεί να δεχτεί το νερό. Δεν κάνει για τη δουλειά μας.Εάν πάρουμε μπλοκ μπορούμε να δουλεύουμε χωρίς να κόβουμε τα φύλλα. Εάν τα κόψουμε ή εάν αγοράσουμε μονά φύλλα τότε πρέπει να τα τοποθετούμε σε ξύλινη λεία πινακίδα σχεδίου. Κι αυτή έτσι τη ζητάμε. Μια καλή διάσταση για τα πρώτα μας σχέδια είναι 35χ50. Υπάρχουν και μεγαλύτερες 50χ70 εάν θέλετε με τα αντίστοιχα χαρτιά. Το χαρτί το στερεώνουμε προσεχτικά με κλιπς.






Πάμε στα μολύβια: Οι κατηγορίες των μολυβιών είναι δύο. Τα σκληρά και τα μαλακά (τώρα αυτό παραπέμπει αλλού αλλά θα το προσπεράσω).Σκληρά είναι τα μολύβια με την ένδειξη H (ας) και τα μαλακά με την ένδειξη Β (μπε). Όσα περισσότερα Η (2Η,3Η...), τόσο πιο σκληρή μύτη. Όσα περισσότερα Β(μπεεεεεεεεεεεεε...sorry, 2Β,4Β ήθελα να πω), τόσο πιο μαλακή μύτη. Στη ζωγραφική χρησιμοποιούμε τα μαλακά μολύβια. Τ'άλλα είναι για την ορθογραφία. Με ένα μολυβάκι 2Β κάνουμε τη δουλειά μας μια χαρά. Όσο πιο μαλακή μύτη τόσο πιο σκούρο αποτύπωμα στο χαρτί μας.Προσέξτε τα πολύ μαλακά μολύβια πχ 6Β κάνουν εύκολα μουτζούρες. Καλό είναι στην αρχή ν' τα αποφύγετε. Επίσης προτιμήστε μια επώνυμη μάρκα μολυβιών δεν είναι το κόστος σημαντικό για να αξίζει τον κόπο να κάνουμε οικονομία.




Πως ξύνουμε τα μολύβια: Εδώ είναι τα δύσκολα. Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε την κλασσική και γνωστή μας ξύστρα. Κι αυτό γιατί η ξύστρα κάνει πολύ λεία μύτη και δεν μας βοηθάει στη σκίαση. Ο σωστός τρόπος είναι το κοπίδι (κοινώς φαλτσέτα). Ναι, αυτό που κόβουμε τα χαρτιά. Μη πάρετε κανένα τεράστιο και ψάχνουμε δάχτυλα! Με το κοπίδι λοιπόν, κόβουμε λοξά και περιμετρικά (σαν να καθαρίζουμε καρότα για τις νοικοκυρές...σαν να βλέπουμε να ξύνουν καρότα, για τις άλλες...) το μολύβι μας μέχρι να φτιάξουμε μια μακριά μυτούλα περίπου 1,5 εκ. Εάν δυσκολεύεστε πάρτε την ξύστρα(να είναι όμως καλή). Υπάρχουν και ξύστρες με μανιβέλα που είναι υπέροχες. Υπάρχουν αρκετές στο εμπόριο, είναι λίγο ακριβούτσικες αλλά αξίζουν. 




Πως σβήνουμε: Το σβήσιμο δεν είναι κακό. Η γόμα δεν είναι η ντροπή του ζωγράφου. Είναι εργαλείο που πολλές φορές κάνει πολύ σημαντικό έργο. Να σας πω μόνο, πως οι λάμψεις ή το φως σ'ένα σκίτσο γίνονται με τη γόμα. Ποια γόμα όμως; Πρώτα θα πάρουμε μια καλή λευκή γόμα(όχι κίτρινη,όχι κόκκινη,όχι καρδούλα,όχι με καμπανάκια και βουρτσάκια...μια απλή μακρόστενη λευκή γόμα). Με αυτή θα προσέχουμε όταν σβήνουμε να είναι καθαρή γιατί εάν μας κάνει μουτζούρα δεν καθαρίζει με τίποτα. Μια δεύτερη γόμα πολύ χρηστική και απαραίτητη είναι η γόμα κάρβουνου (δεν είναι από κάρβουνο αλλά για να σβήνει κάρβουνο, την λέμε και ''ψύχα''). Είναι πλατιά και γκρι και πλάθεται σαν πλαστελίνη. Δεν λερώνει ποτέ και κρατάει πολύ. Δεν τη χρησιμοποιούμε ολόκληρη. Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι το 1/3 περίπου ή το 1/2 και την υπόλοιπη την κρατάμε.






 Αυτά αρκούν για αρχή. Δεν προχωρήσαμε σήμερα στη ζωγραφική αλλά μάθαμε κάποια χρήσιμα πραγματάκια που βοηθούν πολύ. Τα σωστά υλικά είναι πολύ σημαντικά και βελτιώνουν αρκετά και τις επιδώσεις μας.
  Κλείνοντας να πω πως με έχετε συγκινήσει όλοι με την αγάπη σας και την υποστήριξή σας σ'ότι κάνω, είτε με τα σχόλιά σας, είτε με email, είτε με ολόκληρες αναρτήσεις που κάνατε αρκετοί για μένα και τη συμμετοχή μου στην έκθεση. Δεν ξέρω σχεδόν κανέναν προσωπικά κι όμως είστε ένα κομμάτι της ζωής μου πολύ αγαπημένο.

Σημ.Τα προϊόντα που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι μια τυχαία επιλογή για να έχετε και εικόνα. 

Σχόλια

  1. Ευτυχώς «Κυρία» που δεν βάλατε καινούργιο «μάθημα» γιατί δεν πρόλαβα ακόμα να φτιάξω το προηγούμενο!!!!!!!!! Έχω και χαρτί από τον κηδεμόνα μου που εξηγεί τους λόγους… τι νομίζατε πως θα έρθω έτσι για να με βάλετε τιμωρία!!!!!!!!! Καλό Μήνα Κυρία!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα,χα...κοίτα που βάλατε όλες ποδίτσα!!!Θα την δεχτώ την δικαιολογία γιατί είμαι χαρούμενη σήμερα (αλίμονο όταν η δασκάλα ερχόταν στις μαύρες της...)κι έχεις χάρη που θα απουσιάζω λίγες μέρες και δεν μπορώ να βάλω καινούριο μάθημα.Να ξέρεις όμως πως όταν επιστρέψω απ'εσένα θα ξεκινήσω...Χα,χα ακούγομαι πολύ τρομακτική!Φιλιά Βικούλα,να ξεκουραστείς γιατί αύριο έχεις ταξιδάκι(μικρό...μέχρι το Φάληρο)!

      Διαγραφή
    2. Θα είμαι εκεί «Κυρία» μην φωνάζετε βραδιάτικα!!!!!! Μόλις έκανα καινούργια ανάρτηση και πάω για ύπνο!!!!!!! Καλό Ξημέρωμα !!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Κυρία δεν παίζω συρτάρια σωρηδόν η Βίκυ και αθώα που δε πρόλαβε να κάνει ούτε ΕΝΑ σχέδιο και εγω πριν αρχίσουμε καν τα μαθήματα (ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΣ) με τον κηδεμόνα μου;

      Διαγραφή
  2. Καλο μηνα Μαρία μου και καλή επιτυχία στην έκθεση...λυπάμαι που θα τη χάσω για μια μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ κοριτσάκι...κρίμα.Θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες

      Διαγραφή
  3. Μπράβο Μαράκι μου, τα λες πολύ ωραία!!!φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kυρια....κυρια.....
    παρακαλω...
    μπορω να κατσω
    και γω σε μια γωνια
    να παρακολουθησω το μαθημα????
    υποσχομαι
    οτι δεν θα ενοχλησω καθολου....
    βλεπετε ειμαι απο αυτους
    που πιστευουν...
    οτι η ζωγραφικη ειναι χαρισμα
    και θειο δωρο ....στους λιγους....
    εγω ...ουτε....αυτια....γαιδαρου..
    .δεν ξερω να κανω....
    και...θαυμαζω...αλλα και ζηλευω....
    οσους μπορουν να εκφραστουν...μαυτον τον τροπο.....!!!
    καλο μηνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην κυρία μου με αγάπη:
    Εύχομαι ολόψυχα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην έκθεση (είναι σίγουρο, δεν το συζητώ)
    Καλό μήνα και ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όσα κάνεις για μας.
    Θα είμαι πάντα στο πρώτο θρανίο!!!!
    Σε φιλώ, Μαράκι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Φιλία μου!Όλες στο πρώτο σας έχω βάλει...και της τάξης και της καρδιάς μου.Άντε με αυτά τα συγκινητικά πρωί πρωί...τι έχουμε πάθει όλοι εδώ μέσα. Και όσο δεν τα μπορώ αυτά...τόσο μου βγαίνουν!Άντε να διαβάσεις τώρα...

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα από τη Σάμο !!
    Συμφωνώ ότι όλοι μπορούν να ζωγραφίσουν , ο καθένας με τον δικό του τρόπο και την προσωπική του μολυβιά , πινελιά, και το έργο του θα χει την δική του μοναδική σφραγίδα !! Απλά , θέλει προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και μεράκι! Θέλει και ταλέντο και γνώσεις, αλλά και χωρίς αυτά μπορείς να δημιουργήσεις όμορφα πράγματα !!

    Η ζωγραφική (όπως κάθε μορφή τέχνης) είναι θέμα αγάπης, ανάγκη έκφρασης, δράσης και δημιουργίας. Είναι μια πολύχρωμη γιορτή που όλοι μπορούν να πάρουν μέρος !!!!

    Μακάρι να ήμουν στην Αθήνα για να περνούσα από την έκθεση ,
    όσο για τον πίνακά σου με τη βροχή στο τζάμι , στο ξαναείπα πως είναι εξαιρετικός ,
    εύχομαι τα καλύτερα !!!!

    Ενώ δημιουργείς υπέροχα έργα ,
    έχεις ένα low profile και μια απλότητα,
    στοιχεία που σε χαρακτηρίζουν (τουλάχιστον εδώ στο μπλογκάκι σου , πιστεύω η ίδια είσαι και εκτός), στοιχεία καλλιτεχνικής γνησιότητας κατ΄εμέ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνά μου έτσι είναι όπως τα λες.Το ταλέντο δεν έχει μονάδα μέτρησης για να βάλουμε όρια.Κάποια πράγματα από ανθρώπους με ταλέντο μπορεί να μην μας αρέσουν και το αντίθετο. Όλα υποκειμενικά σ'αυτή τη ζωή...Σ'ευχαριστώ πολύ για όλα και για την υποστήριξή σου στην έκθεση.Τα φιλιά μου στην Σάμο μας(δεν έχω έρθει αλλά έχω ακούσει τα απίστευτα από τον άντρα μου που ήταν φαντάρος εκεί...αυτοί οι άντρες με το στρατό έχουν τόσες ιστορίες μέσα σε λίγους μήνες!Και μόνο γι'αυτό το θέμα δεν σταματάνε να λένε...).Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Μαρία μου!Πιστεύω πως η ζωγραφική είναι περισσότερο ταλέντο,κάτι που το'χεις μέσα σου,αρκεί να το ανακαλύψεις και να αρχίσεις να το καλλιεργείς,γι'αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι που δεν μπορεί ο καλλιτέχνης να δώσει οδηγίες βήμα βήμα.Πώς μπορείς να μπεις στο μυαλό και στην ψυχή του ζωγράφου?Γι'αυτό σας θαυμάζω και νιώθω μια μαγεία όταν βλέπω τα έργα σας.Είσαι μεγάλη καρδιά που θες να μοιραστείς μαζί μας τις γνώσεις σου και να μας δώσεις ένα κομμάτι του εαυτού σου!Ωστόσο,θέλω πάρα πολύ να δοκιμάσω κι εγώ και θα ακούσω όλες τις συμβουλές σου κατά γράμμα.Ίσως βγει κάτι καλό και να βρω κι εγώ μέσα μου κάτι που δεν ξέρω αν υπάρχει...!Θα έχω όλα τα υλικά μου και θα περιμένω το μάθημα!Είχε προηγηθεί κι άλλο και το έχασα?Καλό μήνα και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμπρινή μου ό,τι έχουμε μέσα μας χρειάζεται πρώτα να το ανακαλύψουμε και μετά να το καλλιεργήσουμε.Όλοι μπορούμε να μάθουμε κάτι παραπάνω,διαβάζοντας,ακούγοντας,βλέποντας αλλά όπως σωστά είπες στο τέλος πρέπει να βάλουμε την ψυχή μας.Οι οδηγίες είναι καλές για να σε κατευθύνουν,τον δρόμο όμως θα τον περπατήσεις μόνος σου.Δεν έχασες τίποτα. Στην ετικέτα ''μαθήματα''θα βρίσκεις ό,τι λέμε εδώ.Άλλο ένα μαθηματάκι έχουμε κάνει.Τα φιλιά μου και καλό μήνα σε όλους.

      Διαγραφή
  8. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΑ!!!!!!!!ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!!!
    ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΙΣΜΟΥΣ ΜΟΥ , ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ!!!!!!!!!!
    ΣΑΣ ΦΙΛΩ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω Έφη μου.Τα αστεία και η πλάκα είναι που κάνουν ευχάριστη αυτή τη διαδικασία.Βλέπεις κι εγώ δεν κάθομαι ήσυχη...Προσέξτε μόνο μη σας μείνει αυτός ο πληθυντικός γιατί δεν θα τον αντέξω!!!Καλό μήνα!

      Διαγραφή
    2. Μπράβο Εφη παιδί μου, δείξε καλή διαγωγή γιατί μας βλέπω συνέχεια τιμωρία! Κυρία συμφωνώ κι εγω με την Εφη, αλλά θα κάθομαι και με τη Φιλία, μη μου το αρνηθείτε, πρώτη του Μήνα!

      Διαγραφή
    3. ΧΑΡΑ! ΚΑΤΑ Τ'ΑΛΛΑ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΣΟΥ!!!!!!
      ΕΧΩ ΣΚΑΣΕΙ...ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΔΩ....ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕΙ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕΣΑ...
      ΣΩΣΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΤΟ ΔΙΙΙΙΙΚΑΝΟ!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    4. ΕΦουλΑ;; πιανης ποναει το δοντακι;;; της Χαρας μας;;ΧΑΡΟΥΛΑ να βαζεις ρακί...στο δοντακι .και ρίξε και κανενα σφυνακι...χι..χι.. μονο μη μεθυσεις και χάσεις μαθηματα... φιλιααααα..

      Διαγραφή
    5. Μη πας και βάλεις ρακί...αυτοί οι κουζουλοί παντού ρακί βάζουν...να πιεις όμως συμφωνώ.Ρούλα πρέπει να πιούμε και μαζί...έχω πολλές αντοχές...

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα!Καλό μήνα!Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!όντως δε συμβαίνει συχνα στη ζωγραφική αυτό...είναι πολύ ευχάριστο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρία μου δεν είμαι επιμελής μαθήτρια το πρώτο μάθημα δεν το έκανα ακόμα αλλά έδωσα μεγάλη προσοχή στο σημερινό! Τωρα δεν ξέρω αν καταφέρω να ξύσω μολύβι με κοπίδι αλλα στο υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω.......

    Καλή σου μέρα και καλό μήνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις όλο το χρόνο για να το κάνεις.Δεν θα δώσουμε εξετάσεις εδώ!Να προσέξεις τα δάχτυλά σου...μην έχω και τύψεις...

      Διαγραφή
  11. Μαρία μου ούτε εγώ εκανα το πρώτο μάθημα. Είμαι λίγο αρρωστούλα η καημένη. Κρατάω όμως εκτυπώσεις από τα μαθήματα για την αλλη εβδομάδα.Καλό σου μήνα και καλή επιτυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την ησυχία σας.Μην μου αγχώνεστε!Έτσι κι αλλιώς το επόμενο θα αργήσει λίγο.Εσύ να κοιτάξεις να γίνεις καλά γρήγορα γιατί έχεις υποχρεώσεις το Σ/Κ.Περαστικά και φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  12. Πόσο θαυμάζω όσους μπορούν να ζωγραφίζουν Μαρία μου δε μπορώ να σου πω... Εχω δοκιμάσει κατα καιρούς (κι έχοντας μεγαλώσει σε σπίτι με αδερφό που ζωγράφιζε εκπληκτικά) αλλά νιώθω πως αυτό που κάνω είναι "διακόσμηση αντικειμένων" κι όχι ζωγραφική.
    Είδα το πρώτο μάθημα και κάτι φτερούγισε μέσα μου, αλλά φοβήθηκα και δεν μπήκα στην τάξη, μόνο κρυφοκοίταξα τα τετράδια των άλλων καθώς έβγαιναν στο διάλειμμα...
    Τωρα είδα το δευτερο μάθημα, να πω ψεματα; Τα χέρια μου με τρώνε!
    Συνέχισε,σε κάθε περίπτωση προσφέρεις γνώση κι αυτό έτσι κι αλλιώς είναι σπουδαίο, άσχετα με το πόση θα μπορέσουμε εμείς να πάρουμε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου εσύ μπορείς σίγουρα.Το ξέρω...έχω δει πως μπορείς.Τι διακόσμηση μου λες...διακόσμηση είναι όταν τοποθετείς έτοιμα αντικείμενα(κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο...θέλει καλό γούστο και επιδεξιότητα),όταν παίρνεις πινέλο ή μολύβι είναι ζωγραφική. Το θρανίο σου είναι εκεί και περιμένει.Κι εγώ περιμένω να δω τα σκίτσα σου.Τώρα που δεν μπορούμε να βγούμε πολύ έξω με το κρύο είναι ευκαιρία.Όλο και κάτι θα βρίσκεται σπίτι από τα υλικά που χρειάζονται...τι σπίτι καλλιτεχνών είστε,μικροί-μεγάλοι!

      Διαγραφή
  13. Κι αφού έκανα άνω-κάτω τα σχόλια των αλλων να σας πω ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ Κυρία, κι αφ εαυτού μου!!!χαχαχα
    Εγω πήρα ήδη όλα μου τα σύνεργα,(όχι για να δείτε που μ έχετε πάρει με στραβό μάτι) λείπει η γόμα κάρβουνου (έχω καιρό να την πάρω. Τόσα χρόνια καίω και δε τη χρειάστηκα, τώρα με τη μία!χαχαχα)
    Περιμένω με ανυπομονησία το δεύτερο μάθημα, σας δίνω ένα γλυκόόό φιλί να πάει καλά το αποψινό...θάμαι εκείίίί!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο κοπέλα μου καλή που ψώνισες τα πραγματάκια σου!Έχεις χρόνο μέχρι το επόμενο μάθημα να τα αξιοποιήσεις κιόλας!Γόμα κάρβουνου αν δεν βρίσκεις να πάρεις από τη διπλανή σου λίγη...Αν δεν σου δίνει δεν πειράζει θα τα καταφέρουμε κι έτσι.Α,τι λέω...θα σου δώσω εγώ το βράδυ που θα σε δω στην έκθεση!!!Το ξέρω πως θα είσαι εκεί...

      Διαγραφή
  14. Εγώ πάλι τα έχω από τα παιδιά μου που τους αρέσει η ζωγραφική..
    Η γόμα κάρβουνου μου λείπει... αλλά που θα πάει θα την βρω!
    Είμαι επιμελής μαθήτρια....

    Καλή επιτυχία για σήμερα!
    Υπολογίζω το Σάββατο να έρθω......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιγόνη μου σε περιμένω με μεγάλη χαρά!!!Είδα τις ζωγραφιές σου και στα 'πα. Είσαι πολύ καλή,θα χαρώ να δω νέα έργα.Θα στα πω κι από κοντά.

      Διαγραφή
  15. Μπράβο Μαρία, τι ωραία!! Μακάρι να είχα χρόνο, ώστε να ξεστραβωθώ με τα μαθήματά σου! Ευτυχώς μπορώ και αργότερα να ανατρέξω στις αναρτήσεις σου!
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιτσάκι ευχαριστώ πολύ. Τα ''μαθήματα'' θα είναι εδώ και θα σε περιμένουν...Καλό μήνα και σε σένα.

      Διαγραφή
  16. Έχει και χιούμορ η δασκάλα:-))))

    Μαρία μου στον πρόλογό σου να προσθέσω και την προσωπική μου εμπειρία με το blog, όπου δημοσιεύω τις προσπάθειές μου. Είναι κάποιοι (λίγοι ευτυχώς) που γίνονται πολύ προσβλητικοί. Λένε με λίγα λόγια, μπορείς να ζωγραφίζεις αλλά μην τα δημοσιεύεις κι όλας, δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει τέχνη! Μα η ζωγραφική όπως και η κάθε τέχνη μας βοηθά να εκφραστούμε, δεν είμαστε επαγγελματίες. Είναι σαν να λες σε ένα μικρό παιδί να μην ζωγραφίζει γιατί δεν ζωγραφίζει καλά. Δεν είμαστε εδώ για να "πουλήσουμε μούρη" αλλά για να γεμίσουμε με χρώματα και χαμόγελα τη καθημερινότητά μας.
    Μπορεί να είπα στον εαυτό μου να μην δώσω σημασία αλλά κατά βάθος με έχει επηρεάσει αρνητικά αυτή η στάση κάποιων.

    Ευχαριστούμε Μαρία μου για όλα!
    Καλό μήνα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν σου απαντήσω μπήκα για λίγο και είδα κάποια έργα σου για να τα θυμηθώ και διάβασα και κάποια σχόλια.Αυτό το έκανα γιατί θέλω να ξέρω για τι μιλάω.Τα ''κακά''σχόλια που λες δεν τα είδα,αντίθετα διάβασα όλα αυτά τα ενθαρρυντικά που σου γράφουν όλοι κι εγώ σε ορισμένα.Γιατί κοριτσάκι μου να επηρεαστείς από τον έναν κι όχι από όλους τους άλλους;Όσα έχω δει είναι πάρα πολύ όμορφα αλλά και να μην ήταν κανείς δεν δικαιολογείται να είναι αγενής. Όταν όμως εμφανίζεται ένας τέτοιος το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αδιαφορήσουμε γιατί διαφορετικά του δίνουμε αξία. Εγώ λοιπόν θα επηρεαζόμουν από αυτόν που θα μου έλεγε πως να βελτιωθώ.Αυτοί που μπαίνουν και γράφουν αυτές τις...να τις πω σαχλαμάρες για να μη το χοντρύνουμε, είναι συνήθως ανώνυμοι(γιατί άραγε;)και το κάνουν συστηματικά σε διάφορα μπλοκ.Θα συμφωνήσω με τη Χαρά πως πέρα από τα μπράβο και τα εύγε χρειάζονται και τα σχόλια που θα μας πουν για τις αδυναμίες μας.Αυτός όμως που ενδιαφέρεται όμως για σένα θα βρει τον τρόπο να στο πει χωρίς να σε προσβάλει.Η γνώμη η δική μου και των υπολοίπων είναι λιγότερη σημαντική από αυτού του γελοίου;

      Διαγραφή
    2. Όντως είναι ανώνυμος και δεν έδωσα σημασία αρχικά. Όμως επέμεινε ξανά και ξανά και πάντα με το ίδιο ύφος. Είναι που με βρήκε πάνω σε περίοδο αμφιβολιών και ανασφάλειας. Έχεις δίκιο όμως άφησα τον αρνητισμό να με επηρεάσει. Είμαι πάντα ανοιχτή στις διορθώσεις γι αυτό και προβάλλω ότι κάνω, για να μαθαίνω από τις παρατηρήσεις των φίλων.
      Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου για όλα και εσένα Χαρά. Δεν το είχα ξανασυζητήσει και κατά κάποιο τρόπο το έδιωξα για τα καλά από το μυαλό μου.
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  17. Με θύμωσες τώρα Μαργκουλίνι
    Θάθελα να δω αυτούς του ειδικούς, που ξέρουν απο Τέχνη, πως "εκφράζονται", γιατί είμαι σίγουρη οτι η μιζέρια και η κακεντρέχειά τους βγαίνει και στο "καλημέρα" που λένε.
    Συγγνώμη Κυρία που ξαναπετάχτηκα αλλά δε μπορούσα, γιατί η Margo ειδικά κάνει Τέχνη και με τα λόγια της και με τις φωτογραφίες της και με τη στάση ζωής της,καταλάβατε τώρα γιατί σας θεωρώ ...Μεγάλη; Γιατί είσαστε σεμνή και ταπεινή, ενω η αξία σας ακριβώς τ αντίθετο, κι όμως ξεστραβώνεται τα στραβάδια, γλυκά,υπομονετικά, με χιούμορ!
    Συγγνωμη είπα οτι δε θα ξαναγράψω δημόσια παινέματα,αλλά δε βαστάχτηκα.

    Στο κάτω κάτω σ ένα μπλογκ (προσωπική έκφραση του διαχειριστή του) κανένας δε προσκαλεί κανέναν,αν δεν του αρέσει φεύγει, γιατί πρέπει ν αφήνει χολή και όξος; Δεν είμαι υπερ των ευμενών σχολίων, θα ήθελα και σχολια που θα μου έδιναν συμβουλές, όμως αφού δε θες ή δε μπορείς να το κάνεις γιατί πρέπει να προσβάλεις και να πονάς τον άλλον;
    Πας ποτέ σ ένα σπίτι απρόσκλητος και προσβάλεις τον ιδιοκτήτη γιατί δε σου αρέσει η διακόσμηση του σπιτιού; Κι αν η πρόθεσή σου είναι να τον κάνεις καλλίτερο γιατί πρέπει να του το πεις με τέτοιο τρόπο και μάλιστα δημόσια;Να δείξεις ανώτερο όν;
    Μα η ανωτερότητα φαίνεται στον τροπο και οχι στη γνώση
    Γεμίσαμε πια ειδικούς επι παντός επιστητού στη ζωή μας!Ελεος
    Συγγνώμη Κυρία που καταχράστηκα το χώρο σας,αλλά θύμωσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πές τα χρυσόστομε...!!!! χμμμ ΧΑΡΑ μου ήθελα να πώ....μπραβο κορίτσι μου τα ίδια θα έλεγα και εγώ αν μπορούσα να το κάνω....όχι ότι δεν θα ήθελα αλλά δεν θα μπορούσα να τα πώ καλήτερα..!!!!εδώ ειμαστε για να χαμογελαμε και όποιος θέλει ακολουθεί.....

      Διαγραφή
    2. Ρούλα, πόσα σφηνάκια είπες της Χαράς να ''κατεβάσει'';Ακόμη....αντέχει!!!!

      Διαγραφή
  18. Μαρία ούτε εγώ έχω κάνει το μάθημα! Έχω πάρει απόφαση ότι η ζωγραφική δεν είναι η τέχνη μου (μικρή βέβαια άλλα πίστευα αλλά δεν είναι του παρόντος)! Παρ' όλα αυτά τα μαθήματα τα παρακολουθώ με αφοσίωση! Ό,τι μαθαίνει κανείς καλό είναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που παρακολουθείς...μπορεί να την ξαναγαπήσεις...

      Διαγραφή
    2. Καλέεεε!!! Παρεξήγησις!!! Την αγαπάω!!! Ετοιμάζω και ανάρτηση!!!

      Διαγραφή
  19. Μαρία μου...πως μου ξέφυγε εμένα αυτό....
    Αχ αυτή η βρωμοαπογραφή...
    Μαράκι πολύ καλή κίνηση ...τα μαθήματα ζωγραφκής είναι πολύτιμα...θα παρακολουθώ ...μέχρι να τελειώσω ..και μετά πρακτική εξάσκηση...θα γράψουμε και εξετάσεις...γουστάρω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΙΑ μου τώρα που θα γίνεις συμαθήτρια.... μας ...και δεν μας βλέπει η δασκάλα εισαι για κοπάνες;;;; αλλά μετα το μάθημα..βεβαιως βεβαιως...και μέσα στην τάξη κομμένα τα κάκά λόγια..ετσι;; ακου γουστάρω;;;.. χε..χε..αυτά τα λέμε στις κοπανες...φιλακια και καλως μας ήρθες...

      Διαγραφή
    2. Μα τι απογράφεις πια βρε Μία μου;Άντε δες το πρώτο μάθημα που είναι και το πιο σημαντικό,πάρε τα υλικά σου κι έλα...Έχω κρατήσει θρανίο,σε περίμενα!

      Διαγραφή
  20. Καλέ κυρία πολύ αργά το βάλατε το μάθημα.. Το είδα εχθές και έκλειναν τα ματάκια μου! Μη ξενάτε πως είμαστε παιδιά ακόμα! Σήμερα που το κοίταξα με καθαρό μυαλό έχω να δηλώσω με χαρά πως έχω όλα τα απαραίτητα σύνεργα για το ξεκίνημα! Εκτός από την ξύστρα αλλά έχω κοπίδια μπόλικα! Είχα και πινακίδα αλλά ξέμεινε σε κάποια συμφοιτήτρια μαλλον... Χρωστάω και το πρώτο σχέδιο αλλά μη μαλώσεις! Θα το κάνω κι ότι γίνει! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα,χα...Εσύ να τις βλέπεις το πρωί,που έχεις το νου σου;Από υλικά καλά πας,άντε να δω και αποτέλεσμα.Τώρα κοιμάσαι πάλι αλλά θα το δεις το πρωί!!!

      Διαγραφή
  21. Μαράκι μου!!! Ντρέπομαι να το ομολογήσω!!!! Στη ζωγραφική είμαι σκράπας!!! Η προσωπογραφία μου... Άστο καλύτερη!!!! Γιατί;;;;; Μήπως να αρκεστώ στο να σας βλέπω μόνο;;;; Καλό μήνα σου εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ αν δε δω δεν λέω τίποτα.Αυτά τα λες εσύ κι έχω καταλάβει πως είστε όλες πολύ αυστηρές και δεν σας εμπιστεύομαι.Περιμένω...

      Διαγραφή
  22. ΚΥΡΙΑ ...κυρία... συγνωμη που άργησα.. γιατί με πονούσε η κοιλιά μου..και αργησε το λεωφορείο να έρθει...το μαθημα θα το παρακολουθουμε εις διπλούν..μαζί με μια άλλη συμαθήτρια που ειναι εκτός τάξης...χα..χα..εχετε βλεπεις και εξωσχολικούς μαθητες...δηλαδή τώρα που θα απουσιασετε θα εχουμε διάλημα;;;;;χε..χε..ωραιαααα
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ !!! σου ευχώμαστε όοολη η τάξη...ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!! στην έκθεση....νοερά θα ειμαστε μαζι σου!!!!
    φιλακια πολλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ααααα !! κυρίααα!!!! ξεχασανα σας πώ για τα μολύβια ..δεν ήξερα πως υπάρχουν σκληρα και μαλακά.....αλλα μου αρέσει ο τροπος που σκέφτεστε!!!!! χε,,χε,, μια μεγάλη αγκαλια σας κάνω....φιλια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που τριγυρνάς καλέ εσύ τόση ώρα;Μία μου πετάγεσαι από δω μία από κει...Θα κάτσεις στο θρανίο σου επιτέλους;Τα είπες όλα...μέχρι και σε λάθος άνθρωπο πήγες να γράψεις!!!Κι εγώ νόμιζα πως στην Κρήτη έχετε από τα καλά;Τι σου 'δωσαν Ρούλα μου τα καθάρματα;Χα,χα...ξεφύγαμε πάλι.Φέρε και τη φίλη σου δεν με πειράζει...ευχαριστώ για την αγκαλιά κυρίως και για τις ευχές.

      Διαγραφή
    2. Μαρία, πολύ αέρα τους έχεις δώσει.Και κει που νόμιζα ότι θα τις επαναφέρεις στην τάξη,μου τα ....χάλασες.

      Διαγραφή
    3. ΚΑΛΑ ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΟ ΔΙΚΑΝΟ!!!!!!
      ΣΩΣΩ ΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙΣ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ, ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΨΑΞΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΣ.....ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΑΖΙ....ΧΙ ΧΙ ΧΙ!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  24. Ήρθα από τις τελευταίες, για να έχω μια γενική άποψη του μαθήματος και των μαθητριών. Εκτελώ χρέη επιθεωρητή.
    Καλό σου μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ,έλεγα να μη βάλω επιθεωρητή αλλά δεν μπορώ να σου αρνηθώ!Τρέμετε άτακτες...σε χρειάζομαι γιατί εμένα μου παίρνουν τον αέρα!

      Διαγραφή
  25. καλώς σε βρήκα τσου τσουπ και γω σαν την Βασίλω στο χορό @!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την.Άργησες αλλά υπάρχουν θέσεις...Έχεις και χρόνο γιατί έχουμε διάλειμμα...Καλώς σε βρήκα κι εγώ.

      Διαγραφή
  26. ΝΑ ΕΘΩ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΛΕ ΚΥΡΙΑ;
    ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΛΙΓΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ!!!!!
    ΑΛΛΟ Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΟ Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ!!!!!
    ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΠΟΛΥ!!!!!!!!!!!
    ΚΥΡΙΑ, Η ΧΑΡΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗ, ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕΣΑ!!!!!
    ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΟ ΡΑΚΙ ΕΙΠΙΕ ΑΠΟ Η ΡΟΥΛΑ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΚΟΥΖΟΥΛΑΔΕΣ!!!
    Ε, ΡΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΑΠΟΥ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ........
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τιμή μας κυρία μου!Όσο για το όλες μαζί μη το'χεις κι αδύνατο!Πολλά μπορούν να γίνουν.Ρένα μου θα φτιάξω συρτάρι μόλις ξεμπερδέψω...χαίρομαι που θα'ρθεις κι εσύ να με βοηθάς μ'αυτές που έμπλεξα!

      Διαγραφή
  27. Καλέ όταν λείπω εγώ,γίνονται τα καλύτερα!!!!!!!Θα τελειώσω τις δουλίτσες μου, δεν θα τελειώσω???Θα στρωθώ και αφού μελετήσω τις παραδόσεις θα προσπαθήσω να καλύψω τα κενά, ώστε να με δεχτείτε και μένα στην τάξη!!!
    Μαράκι μου, συγγνώμην , κυρία ήθελα να πω , σας αγαπάμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσάνθη μου που είσαι εσύ;Με τρέλαναν και δεν βλέπω ποιος λείπει!Μην αγχώνεσαι.Εμείς θα σε περιμένουμε.Κι εγώ σας αγαπώ γι'αυτό δεν σας φωνάζω...βάζω τη Σωσώ να το κάνει,χαχα.

      Διαγραφή
  28. Κι εγώ θα μείνω απ'έξω ???? Πώς το είδατε δηλαδή??? Δεν πιστεύω να κλείνουν κι όλας οι εγγραφές στα μαθήματα !!! Ελπίζω μέρα με την μέρα να πηγαίνει καλλίτερα η μητέρα μου και να μήν έχω συνέχεια πήγαινε-έλα. Τότε, Κυρία, θα μπορώ να είμαι συνεπής στα μαθήματα. Διαφορετικά, θα παρακολουθώ μόνο και όλο και κάτι θα μαθαίνω. Με δέχεστε με αυτούς τους όρους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά σε δεχόμαστε...και χωρίς όρους,όπως θέλεις εσύ!Εδώ δεν έχουμε κανόνες.Όποιος θέλει κι όποτε θέλει.Περαστικά στη μαμά σου.Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  29. Μου αρέσει η απάντηση σου στην Marie-Anne γιατί σκεφτόμουν ότι θα μου την μπουμπουνίσεις που άργησα να έρθω στο πρώτο μάθημα! :οD θα έμενα απο απουσίες όπως παλιά στο σχολείο!!! Για να ξέρεις όμως δασκάλα μας, δέν έχω ακόμα ολοκληρωμένο σκίτσο να σου δείξω με το γυναικείο πρόσωπο αλλά όταν το κάνω, που θα το κάνω θα τρέξω ολοταχώς να σου το δείξω καλή μου δασκάλα!!! Διάβασα και το δεύτερο μάθημα!! Πολύ χρήσιμο και αυτό εννοείται!!!!
    Έλα απο το blog μου όποτε μπορείς!!! Σου έχω ένα βραβείο με πολύ αγάπη!!!!!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!!! :ο))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπουμπουνίζω βρε εγώ!Έχω άνθρωπο γι'αυτές τις δουλειές.Επιθεωρητή!Σ'αυτό το ''σχολείο''θα διώξουμε το άγχος.Δεν υπάρχει περιορισμός χρόνου.Όποτε θέλετε φτιάχνετε,όποτε δεν θέλετε, απουσιάζετε.Και επίσης ξεκινάτε από όποιο στάδιο σας αρέσει.Ευχαριστώ για το βραβείο.Πρέπει να κάνω ένα ρετούς στα παλιά και θα μπει κι αυτό.Φιλιά πολλά.Την αγάπη όμως την παίρνω τώρα,εντάξει;

      Διαγραφή
  30. ποιος θα το φανταζοταν..εχεις στησει ενα πολυ ομορφο σχολειο..με παρα πολυ καλες μαθητριες..αυτο που γινεται ειμαι πολυ χαρουμενη..το βλεπω κι ολας..νασαι καλα..καλο σου βραδυ..πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Μαράκι. Πάρε τα τετράδιά σου κι έλα!Ούτε εγώ φανταζόμουν τι θα γινόταν και τι με περιμένει ακόμα!!!

      Διαγραφή
  31. Εδω ειμαι κι εγω.Πιστευω να μην πηρα απουσια...Κανω εξασκηση στο πρωτο μαθημα !!!!Φιλια σε ολες σας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα κι εσύ...στην κανονική τάξη αυτό είναι το πιο εκνευριστικό...να ξεκινάς πάλι και πάλι από την αρχή.Εδώ όμως η παράδοση είναι αυτόματη!Κανένας κόπος.Περάστε κυρία μου!

      Διαγραφή
  32. Σε ευχαριστούμε πολύ Μαρία για τις τόσο πολύτιμες συμβουλές , ειδικά για εμάς τους αυτοδίδακτους είναι σωστός θησαυρός !!!
    Καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλιο μου χαίρομαι που βρίσκεις χρήσιμες τις πληροφορίες μου.Καλοδεχούμενος στην παρέα.Πιστεύω να μας αντέξεις.Είσαι πολύ καλός σε όσα έργα σου έχω δει.Να'σαι καλά.

      Διαγραφή
  33. Απίθανες οι αναρτήσεις σου και ακόμη πιο όμορφα τα έργα σου... Θα ρίχνω ένα βλέφαρο όποτε μας χαρίζεις κάτι καινούριο!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΤΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ??? ΜΑΡΑΚΙ ΠΑΝΤΑ ΕΒΛΕΠΑ ΕΡΓΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΖΑ, ΤΑ ΖΗΛΕΥΑ! ΠΑΝΤΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΣΑ... ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ... ΦΟΒΟΜΟΥΝ , ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ! ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΝΩ ΜΑΘΗΜΑ ΣΟΥ! ΛΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ??? ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑ ΣΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μαρία μου, λατρεύω τον τρόπο που διδάσκεις, με χιουμορ. Σκοπευω να μαθω πολλα απο σενα και θα επιστρατευσω ολη μου την υπομονη γι αυτο. Ηλθε η ωρα! Θαυμαζω απεραντα τις δημιουργιες σου και οσο κι αν γνωριζω πως δε μπορω να σε φτασω ειμαι σιγουρη πως με την καθοδηγηση σου μπορω να σε πλησιασω τοσο που να σε βλεπω εστω κι απο μακρυα. Ευχαριστω και συνεχιζω την μελετη.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αποφάσισα να ξεκινήσω ζωγραφική και πραγματικά δεν πιστευα ποτε ότι θα βρισκα στο διαδίκτυο κάτι τόσο βοηθητικό!!Θα ήταν πολύ ωραία αν τα συνεχιζες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαθρομαι πολυ με το σχολιο σου. Η αληθεια ειναι πως παντα ηθελα να συνεχισω αλλα ο διαθεσιμος χρονος μου ελαχιστος πια. Ισως μου δινεις την αφορμη να το ξαναβαλω στο πλανο μου.Σ ευχαριστω πολυ για το σχολιο σου. Ευχομαι να συνεχισεις με οποιο τροπο τη ζωγραφικη που μολις ξεκινησες.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ