Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια αγκαλιά γεμάτη χρώματα!!!

  Την περασμένη Τετάρτη, όπως σας είχα προαναγγείλει, έγινε η παράδοση μέρους των  έργων που είχαν συγκεντρωθεί στην έκθεση  του Οκτωβρίου από την ομάδα εθελοντών ''Ζωγράφοι σε δράση για τα Παιδιά'', στο ''Ζάννειο'' ίδρυμα στην Εκάλη. 
  Να σας πω δυο λόγια για το ίδρυμα  όπως κι εμείς τα ακούσαμε από το διευθυντή του τον κ. Μενέλαο Τσαούση (είναι εντυπωσιακό πόσο τον αγαπούν τα παιδιά!). Το ''Ζάννειο'' ξεκίνησε ως ορφανοτροφείο (δωρεά της Ελένης Ζαννή) στα τέλη του 19ου αιώνα και μετά τον πόλεμο του '40 βρέθηκε να φιλοξενεί πάνω από 400 παιδιά. Το 1970 μεταφέρθηκε στην Εκάλη στο χώρο όπου λειτουργούσαν οι κατασκηνώσεις. Ήταν ίδρυμα αρρένων μέχρι και σήμερα που σιγά σιγά τα ιδρύματα αρχίζουν να γίνονται μεικτά (καιρός ήταν!). Πλέον δεν λειτουργεί ως ορφανοτροφείο (η προσπάθεια είναι  τα παιδιά να δίνονται σε οικογένειες κι έτσι τα ορφανοτροφεία σταδιακά έκλεισαν) αλλά φιλοξενεί παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών που έχουν οικογένειες οι οποίες όμως αντιμετωπίζουν διάφορα οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα. Τα παιδιά έχουν επαφή με τις οικογένειές τους  και τις επισκέπτονται τακτικά, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να υποστηριχθεί και η ίδια η οικογένεια ώστε να ξεπεράσει τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει.   
  Όλα αυτά φυσικά έχουν πολλές παραμέτρους και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή κι έχει τις ιδιαιτερότητές της. Είναι πολύ μεγάλο το θέμα για να το αναπτύξουμε εδώ. Το ζητούμενο είναι να βρούμε τρόπους να δώσουμε χαρά και ζεστασιά σ'αυτά τα παιδιά που δεν είχαν την τύχη των περισσοτέρων και βρέθηκαν από πολύ νωρίς αντιμέτωπα με τη σκληρή πλευρά της ζωής. Δεν χρειάζονται πάντα χρήματα (πολύτιμα κι αυτά γιατί τα λειτουργικά έξοδα είναι πολλά), υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι να κάνουμε αυτά τα παιδιά να χαμογελάσουν. Εμείς διαλέξαμε πινέλα, μολύβια, χρώματα και ξεκινήσαμε. 
  Ήταν η πρώτη μου επαφή με έναν τέτοιο χώρο και ομολογώ πως, έχοντας στο μυαλό μου όσα συνειρμικά έρχονται στο νου ακούγοντας τη λέξη ''ίδρυμα'', ήμουν λίγο αγχωμένη. Τετάρτη μεσημέρι ξεκίνησε το ταξίδι (από τη θάλασσα βρέθηκα στο βουνό!) για να φτάσουμε στην ώρα μας. Ο προορισμός τόσο κόντρα...Εκάλη...έχει μια ειρωνεία ο συσχετισμός...Επιστρατεύτηκαν τα ΙΧ μελών και φίλων, φόρτωσε η Ειρήνη μας τους πίνακες κι άρχισε η ανάβαση. Εμένα με  φορτώθηκε η ''ποδηλάτισσα'' η Βικούλα. Ναι, πήγαμε με το ποδήλατο στην Εκάλη διότι έχουμε και μια φυσική κατάσταση μαραθωνοδρόμου!!! Η Βίκυ οδηγούσε κι εγώ πάνω στο τιμόνι τραγουδούσα!!! Και τώρα εσείς θα θέλετε να δείτε και φωτογραφίες απ'αυτό!!! Θα σας απογοητεύσω γιατί τελικά σας είπα ψέματα. Πήγαμε σαν φυσιολογικοί άνθρωποι με το αυτοκίνητο! Πλάκα θα 'χε όμως! Ήρθε μαζί μας και μια παραμυθού η Εύα η Πετροπούλου που γράφει καταπληκτικά παραμύθια. Την αρχή την έκανε εκείνη με τα παιδιά διαβάζοντάς τους παραμύθι κι έτσι έσπασε ο πάγος γρήγορα και τα πρώτα διστακτικά χαμόγελα ζωγραφίστηκαν στα προσωπάκια. 
  Στη συνέχεια καθίσαμε μαζί με τα παιδιά και ζωγραφίσαμε ό,τι μας ζητούσαν. Δεν ήταν όλα πρόθυμα από την αρχή αλλά σιγά σιγά ανοίχτηκαν. Αυτό που τα ξετρέλανε ήταν το face painting που τους έκανε η Ελένη (η Αστερόσκονη) με την Ιωάννα. Έγινε ουρά και παραλίγο να μείνουν νηστικά για να προλάβουν όλα . Ο Γιώργος, η Βίκυ, η Κατερίνα, η Μαρία ζωγράφιζαν ασταμάτητα με τα παιδιά, η Σοφία έβγαζε φωτογραφίες, η Ειρήνη έλαμπε από τη χαρά της κι όλοι γίναμε μια παρέα! Θα θέλαμε περισσότερη ώρα για να κάνουμε πολλά πράγματα με τα παιδιά αλλά ο χρόνος τρέχει γρήγορα όταν περνάς καλά κι έτσι φύγαμε με την σκέψη να ξαναγυρίσουμε μόλις οι περιστάσεις το επιτρέψουν.
   Πόσο γεμάτος είσαι μετά από μια τέτοια εμπειρία, δε περιγράφεται! Αυτή είναι η πραγματική χαρά της ζωής...να δίνεις χωρίς ανταλλάγματα, με μόνη αποζημίωση ένα χαμόγελο!!!






Τα έργα μας έτοιμα για την παράδοση!!!



Τα χαρούμενα σχέδια και χρώματα απαραίτητα για έναν παιδικό πινακάκι!



Ήρθαν έργα από όλη την Ελλάδα! Αυτό το τρενάκι μας ήρθε από τη Βέροια!



Ο πίνακας της Νίκης από το ''ονειροποιείο''! Μου είχε ξεφύγει στην έκθεση οπότε οφείλω να επανορθώσω! Πανέμορφος!!! Φιλιά στη Βυτίνα! 



Η μαγισσούλα μας από τη Ρόδο!!!



Η φαντασία περισσεύει! Εκπληκτικός πίνακας!!!


Ε,δε γινόταν να μη ποζάρουμε!



Η Βίκυ αφηγείται το παραμύθι στα παιδιά! 



Η Μαρία κάνει κολάζ!



 Η Κατερίνα ζωγραφίζει Χριστουγεννιάτικες εικόνες!



 Ο Γιώργος (έχουμε κι άλλους άντρες αλλά δεν μπόρεσαν να 'ρθουν, μη διστάσετε νομίζοντας πως θα μπλέξετε μόνο με γυναίκες!) ζωγραφίζει εικόνες από παραμύθια!



Παλεύω να φτιάξω ένα παιδάκι αλλά οι ξυλομπογιές δεν με βοηθούν! Την άλλη φορά θα κρατώ δικές μου...χι,χι...



 Μια κουκλίτσα που μόλις τέλειωσε το face painting! Πανευτυχής!!!



 Η Αστερόσκονη μας εν δράσει!



 Ε καλά, ο τύπος πολύ προχωρημένος!!!



 Έτοιμο και το αυτοκίνητο που παράγγειλε ένας μικρός κύριος!!! Τα τέλη τα πλήρωσες νεαρέ; Το βλέπω λίγο ακριβό!



 Γράφτηκαν οι σχετικές αφιερώσεις και οι ζωγραφιές δόθηκαν στα παιδιά.

  Δεν σταματάμε εδώ. Υπάρχει η σκέψη να γίνουν και κάποιες τοιχογραφίες στο χώρο. Οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ φιλόξενοι και ενθουσιάστηκαν με την ιδέα! 
  Αν σας άρεσε όλο αυτό ελάτε να ενωθούμε. Δεν υπάρχουν κανόνες ούτε υποχρεώσεις. Όσο κι όταν μπορεί ο καθένας προσφέρει. Δεν είναι απαραίτητο να ζωγραφίζετε, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να προσφέρετε και πάνω απ'όλα χρειαζόμαστε την καλή σας διάθεση και την αγάπη σας.


Σχόλια

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ. ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ. ΔΩΣΑΤΕ ΤΟΣΗ ΧΑΡΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΑΠΙΘΑΝΑ!!!!
    ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ .ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ...
    ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο,μπράβο χίλια μπράβο,είστε μια πολύ όμορφη παρέα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Μαράκι! Μπράβο σε όλους σας!
    Οι πίνακες είναι υπέροχοι, τόσο καλοφτιαγμένοι! Υπάρχουν και κάποιοι που με ξετρέλαναν. Τους φαντάζομαι σε παιδικά δωμάτια.... σκέτα παραμύθια!!
    Ξαναμπράβο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτική κίνηση και τόσο ευγενική....
    Συγχαρητήρια σε όλους σας, να είστε πάντα καλά και να δίνετε σ' αυτούς που τόχουν ανάγκη!
    Χίλια μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο...και στα παιδιά....αλλά και σε σας κάνατε Μαρία μου...μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια!!!Είναι όλα τέλεια!!!
    Καλές γιορτές σε όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΠΡΑΒΟ, ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ!

    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αξιέπαινη κίνηση. Μπράβο σε όλους σας. Σίγουρα δεν ευχαριστήθηκαν μόνο τα παιδιά. Για άλλη μια φορά, μπράβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τί όμορφες εικόνες... Ένα μεγάλο "μπράβο" κι από 'μενα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά υπέροχη πρωτοβουλία γεμάτη όμορφα χρώματα και προπαντός αγάπη που τόσο χρειάζεται η κοινωνία μας μέσα στους δύσκολους καιρούς που περνούμε !!!
    Καλή συνέχεια και Καλές γιορτές !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!!!!ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγχαρητήρια κορίτσια!!Υπέροχα τα έργα σας!!! φιλάκια και καλές γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο, μπράβο και πάλι μπράβο!!! Έχω δουλέψει 17 χρόνια στον εθελοντισμό και ξέρω τη χαρά που σου δίνει!!! Μαρία μου νομίζω ότι θα μπορούσα να βοηθήσω στις τοιχογραφίες. Αν θέλεις ειδοποίησέ με. Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη. Φιλιά Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το πιστεύεις ότι μόλις τώρα είδα αυτή την ανάρτηση;
    Κατσαμε με τον άντρα μου και τον ξεναγούσα στο μπλογκ σου για να του δείξω τις τοιχογραφίες σου, καθώς είχαμε μια συζητηση για μια ανακαίνιση που σχεδιάζουμε στο μαγαζί.Κι εκεί που γυρνούσα τις αναρτήσεις προς τα πίσω τι να δω;
    Ειμαι πολύ συγκινημένη και φανταζομαι πως θα νιωσατε εσεις...
    Μπραβο σε όλους σας Μαράκι μου! Δεν έχω άλλο τι να ευχηθώ παρα μόνο η ζωή να σας ανταποδώσει το καλό και να σας περιμένει στο δρόμο σας η χαρα που προσφερατε σ'αυτές τις ψυχούλες!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ