Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χριστούγεννα στις καρδιές μας...

  Παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες πως κανένας δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, αντίθετα το γιορτινό κλίμα ολοένα και απλώνεται! Δεν νομίζω πως πρόκειται για στρουθοκαμηλισμό (όλοι έχουμε καταλάβει τι γίνεται, όλους μας έχει αγγίξει η κρίση αρκετά, όλοι γνωρίζουμε που οδηγούμαστε), απλά είναι η ανάγκη μας να νιώσουμε λίγη χαρά και ξενοιασιά, κάνοντας για λίγο πως δεν βλέπουμε, πως δεν ακούμε. 
  Βέβαια η προσαρμογή είναι εντυπωσιακή! Έτσι είναι από τη φύση του ο άνθρωπος, προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται ανάλογα με τις συνθήκες που βρίσκεται κάθε φορά. Άλλα πράγματα αρχίζουν να έχουν αξία πια και άλλους τρόπους βρίσκουμε όλοι για να περάσουμε καλά. Αυτό για μένα θα είναι και το όφελος αυτής της δοκιμασίας που περνάμε και θα περνάμε για αρκετά χρόνια ακόμη. Καιρός ήταν ο σύγχρονος Έλληνας να πάψει να αναζητά την ευτυχία στα υλικά και πολύ συχνά πολυτελή αγαθά που πάντα ήταν περισσότερα και ακριβότερα από αυτά που άντεχε η τσέπη του και θα ψάξει να βρει χαρά σε απλά καθημερινά πράγματα που γίνονται χωρίς ή με ελάχιστα χρήματα. 
  Εφέτος είχα πολύ όρεξη πραγματικά να στολίσω το σπίτι μου, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Αρχικά για όλα τα παραπάνω, έπειτα γιατί πέρυσι δε στόλισα όχι γιατί κρατώ τα έθιμα περί πένθους (ήταν πρόσφατη η απώλεια του πατέρα μου), αλλά γιατί πραγματικά δεν είχα καμία διάθεση και τρίτον γιατί νοιώθω και πάλι τον ενθουσιασμό των Χριστουγέννων μέσα από τα μάτια του μικρού μου που τώρα φτάνοντας στα τρία άρχισε να καταλαβαίνει  την εορταστική ατμόσφαιρα. Παρόλα τα απρόοπτα και τα εμπόδια που εμφανίστηκαν (επειδή δεν είχαμε τίποτα να μας δυσκολεύει τη ζωή, η καλή μου η μανούλα βρέθηκε με μία λάμα στο ισχίο και σε ακινησία για αρκετό καιρό!), κατάφερα να στολίσω!!! 
  Από τη χαρά μου, λοιπόν, είπα να σας δείξω το σπιτάκι μου και να πάρω και μέρος στο διαγωνισμό της Ρένας http://rena-wwwrena.blogspot.com/ !!! Ο στολισμός περιλαμβάνει δύο θέματα. Το πρώτο είναι το δεντράκι, κλασικό και απαραίτητο σε κάθε Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Η θέση του κάτω από τον αγαπημένο μου πίνακα, γνωστό σε όλους σας από το προφίλ μου,  στη γωνία που κανονικά υπάρχει μια καρέκλα αντίκα:













  Το δεύτερο θέμα μου είναι το χωριό μου. Όχι αυτό που κατάγομαι, αλλά αυτό που στήνω κάθε χρόνο στις γιορτές. Παλαιότερα ούσα νεώτερη (?) και πιο ευέλικτη το τοποθετούσα κάτω από το δέντρο και ήταν πολύ όμορφο. Δύσκολο όμως να παλεύεις κατάχαμα, να περνάς φωτάκια μέσα στα σπιτάκια και να έχεις και την απειλή πως κάποιος θα βάλει τα χεράκια του και θα το καταστρέψει! Έτσι το χωριουδάκι στήθηκε στην κουζίνα. Μου αρέσει αρκετά και σε αυτή τη θέση γιατί έτσι στολίζεται όλο το σπίτι. 
  Κεραμικά σπιτάκια, παιδάκια που παίζουν στους δρόμους, μια άμαξα που περνά από μπροστά, η εκκλησία στο λόφο του χωριού, στολισμένα ελατάκια, ένας χιονάνθρωπος και φυσικά ο Άη Βασίλης, συνθέτουν το σκηνικό μου που με τον κατάλληλο φωτισμό (εδώ είναι τα δύσκολα, φωτίζω όλα τα σπιτάκια), φαίνεται να ζωντανεύει και σε κάνει να θέλεις να περπατήσεις μέσα στο χιόνι και να παίξεις σα μικρό παιδί. Έβγαλα αρκετές φωτογραφίες για να μπορέσω να σας το δείξω. Είναι πολύ διαφορετικό όταν κλείνουμε τα φώτα και αλλιώς όταν ο χώρος φωτίζεται. Πάρτε μια ιδέα και πείτε μου αν σας αρέσει:
















  Την Τετάρτη οι ''Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά'' θα παραδώσουμε τους πίνακες που συγκεντρώθηκαν από την έκθεση, στο ''Ζάννειο''΄ ίδρυμα στη Δροσιά. Δεν ξέρω αν θα επιτραπούν φωτογραφίες στο χώρο. Αν έχω υλικό θα σας το δείξω. Κάποιους από εσάς ίσως σας δω εκεί. Έχω πάρα πολλά, καλλιτεχνικά και μη, να κάνω αυτό τον καιρό και ο χρόνος λίγος. Σας εύχομαι να περνάτε καλά και να απολαύσετε αυτά τα Χριστούγεννα μαζί με δικούς σας αγαπημένους ανθρώπους.

Σχόλια

  1. Έχεις δίκιο στο ότι δώσαμε αξία σε υλικά και άνω των δυνάμεων μας πράγματα. μας έριξαν το δόλωμα και το χαύαμε για χρόνια.Δύσκολη η αλλαγή και η προσαρμογή.Ο καιρός θα δείξει. Πολύ όμορφο το χωριό σου. Και το δενδράκι σου επίσης. Και του χρόνου, με υγεία.Καλή εβδομάδα να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!!!!
    ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ!!!!!!!!!
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΕΣ ΕΜΕΙΣ!!!!!!!!!!!
    ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΑΣΤΕ!!!!!!!!!
    ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ!!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ζεστός ο στολισμός σου και του χρόνου!!!
    Ευχαριστώ για τη συμμετοχή πήρα και το e mail να 'σαι καλά!!!
    Φιλιά,καλό ξημέρωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο, Μαράκι, θαύμα....
    Και το χωριό σου υπέροχο, ανεπανάληπτο!!!
    Και του χρόνου, να είστε καλά
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι όμορφα στολισμένα!!! Μ' αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα με το φώς που έχεις δημιουργήσει.
    Και του χρόνου!!!!
    Καλή σου βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι υπέροχο χωριό Μαράκι μου!!!!! και του χρόνου να είσαι καλά!!!!
    Θα τα πούμε την Τετάρτη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mαρία,και του χρόνου,υπέροχα!
    Το χωριό είναι ονειρικό,πραγματικά θέλεις να ζωντανέψει και να βρεθείς ανάμεσα στους κατοίκους του.
    Για το Φεβρουάριο δεν είναι η έκθεση κι εγώ χαζεύω-ενημέρωσέ με,σε παρακαλώ.
    Φιλιά!

    Ο πίνακας στο προφίλ σου είναι αγαπημένος,τον είχα φτιάξει με παστέλ παλιότερα για δωράκι,βέβαια καμιά σύγκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑΚΑ ΣΟΥ....
    ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ! ΕΓΙΝΕ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ!!!!!ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πραγματικό παραμύθι έχεις στήσει εκεί...τι πανέμορφο χωριουδάκι είναι αυτό!!!Πόσο δίκιο έχεις για όλα αυτά που μας βασανίζουν....θέλουμε να ζήσουμε το όνειρο όμως, έχουμε δικαίωμα στο όνειρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μ' αρέσουν πολύ το δέντρο και το χωριό σου, Μαρία.
    Καταλαβαίνω πως νιώθεις με τις αναποδιές (περαστικά στη μητέρα σου!!) και την γύρω κατάσταση και εύχομαι σύντομα να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους μας. Καλές ετοιμασίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρία μου καλησπέρα....Ευχαριστώ τον Θεό ...που μου έδωσε το χάρισμα... ανέκαθεν να ψάχνω την χαρά στα απλά και καθημερινά....Το στόλισμα σου ...ζεστό ...έτσι να είναι και η καρδιά σου αυτές τις άγιες μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και του χρόνου με υγεία!!!!!!!!!!!!!!πολλά φιλιά ταλαντούχο πλάσμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mαρία μου πολύ όμορφο το δεντράκι σου και ακόμα πιο όμορφο το χωριό σου!!!

    Αλλά εγώ θα σταθώ στον πίνακα πίσω από το δέντρο που αν και μπαίνω στο σπιτάκι σου δεν τον είχα προσέξει. Απλά υπέροχος!!!!!!!!!!! Μπράβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστώ πολύ όλες σας για τα καλά σας λόγια,τις ευχές σας και τη θετική σας ενέργεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαρία πολύ όμορφο το δέντρο σου και του χρόνου!! Και το χωριουδάκι καταπληκτικό!! Έκανα μιά βόλτα στο σπιτάκι σου και δεν ήξερα τι να πρωτοθαυμάσω!!! Καλώς σε βρήκα. Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ζεστός και όμορφος ο στολισμός όπως και οι σκέψεις σου! Εύχομαι να περάσεις όμορφα τις γιορτινές μέρες και περαστικά στην μητέρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μαρία μου, μπράβο για την συμμετοχή σου στους "ζωγράφους σε δράση", Μπράβο σου για το δένδρο καικαλή σου επιτυχία!!!Μπράβο σου για το χωριό!!!όλα ΥΠΕΡΟΧΑ!!!φιλάκια και καλές γιορτές και ένα ευτυχισμένο νέο έτος!!!φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Άννα, Κυπαρησία, Φανούλα ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ