Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε χρώμα λευκό...

  Σήμερα θα σας δείξω μια νεκρή φύση με αντικείμενα λευκά και διάφανα. Το λιγοστό χρώμα των λουλουδιών και των φύλλων υπάρχει για να μας δείξει πως δεν πρόκειται για ασπρόμαυρο έργο. Είναι αρκετά δύσκολο να μπορέσεις να ξεχωρίσεις τους τόνους και τις αποχρώσεις σε αντικείμενα του ιδίου χρώματος ή σε διάφανες επιφάνειες. 
  Ας μιλήσουμε λίγο για το λευκό ως χρώμα. Το λευκό προκύπτει από την ανάμειξη όλων των βασικών και συμπληρωματικών χρωμάτων σε ίσες αναλογίες. Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του λευκού στη φύση και κατά συνέπεια στη ζωγραφική (χιόνι, ελεφαντόδοντο, οστά, σύννεφα κλπ) . Πολλές φορές το λευκό παίρνει την απόχρωση των διπλανών χρωμάτων του. Ένα σύννεφο που φωτίζεται από τον ήλιο θα κιτρινίσει ή θα γίνει πορτοκαλί στο ηλιοβασίλεμα, το λευκό πορσελάνινο βάζο θα χρωματιστεί από τις αντανακλάσεις των αντικειμένων που βρίσκονται κοντά του. 
  Για να κάνουμε τις σκιές σε ένα λευκό αντικείμενο θα χρησιμοποιήσουμε διάφορες αποχρώσεις του γκρίζου και απαλές πινελιές από τα χρώματα που υπάρχουν γύρω του. Όσο πιο γυαλιστερό είναι αυτό που θέλουμε να ζωγραφίσουμε, τόσα περισσότερα χρώματα θα αντανακλώνται πάνω του. 
  Τα διάφανα αντικείμενα όταν είναι άχρωμα τα ζωγραφίζουμε με γκρίζο πάλι χρώμα αφήνοντας έντονες λευκές λάμψεις. Όταν υπάρχει πίσω άλλο αντικείμενο τα σημεία που φαίνονται μέσα από τη διαφάνεια πρέπει να θαμπώνουν λίγο ή να σκουραίνουν και αν η διαφάνειά μας είναι γυαλί να παραμορφώνεται και το σχήμα τους. 
  Αυτός ο πίνακας είναι ζωγραφισμένος με χρωματιστά μολύβια σε claybord 3/4, μια επιφάνεια ξύλινη και με βάθος (μοιάζει με τελάρο ζωγραφικής), ώστε να μπορεί να κρεμαστεί στον τοίχο χωρίς κορνίζα. Επίσης είναι περασμένος με βερνίκι για να προστατευθούν τα χρώματα χωρίς να χρειάζεται τζάμι. Σας δείχνω πως φαίνεται και από το πλάι για να καταλάβετε καλύτερα:







Σχόλια

  1. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!!!!!!!!!!
    ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΤΕΛΕΙΟΣ!!!!!!!!!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραία που τα λες, Μαρία μου και πόσο απλά τα κάνεις να φαίνονται! Πως θάθελα να μπορώ κι' εγώ να ζωγραφίσω! Είναι υπέροχο έργο.
    Καληνύχτα, φίλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία,θαυμάσια η απόδοσή σου!
    Οι πληροφορίες σου βοηθούν πολύ όλες εμάς,που ασχολούμαστε ερασιτεχνικά και μας υπενθυμίζουν,όσα ξεχνούμε.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια ανάρτηση, δεν ήξερα την ιδιαιτερότητα του λευκού χρώματος...ότι στην ουσία δεν υπάρχει!!
    Μου αρέσει αυτό, έχει λίγη μαγεία μέσα του το άσπρο λοιπόν!!! Ο πίνακας σου είναι υπέροχος. Απλός και πανέμορφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
    ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ! ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ; ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟΣΟ ΑΨΟΓΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;
    ΕΙΣΑΙ ΑΠΙΘΑΝΗ!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σε όλες.Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.Να πω στην Έφη πως τα χρωματιστά μολύβια είναι οι ξυλομπογιές. Υπάρχουν επαγγελματικές ξυλομπογιές κι αν κοιτάξεις στην ετικέτα μου χρωματιστά μολύβια θα βρεις πολλές πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταπληκτικό!είναι πολύ όμορφο και ανάλαφρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΥΑΟΥ το λευκό ...τι ωραίο ....καλησπέρα Μαράκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καταπληκτικό όπως πάντα! Ευχαριστούμε για το 'μαθυηματάκι'! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΕΙΣΑΙ ΦΟΒΕΡΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρία μου είναι θαυμάσιος ο πίνακας, απίστευτη η διαφάνεια που έδωσες στο μπουκάλι...δεν έχω λόγια!!! Καλό σου βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαράκι μου, Τέλειος πίνακας!!! πανέμορφος, κομψός, σικάτος!!!μπράβο σου!!!ευχαριστούμε για τις εξηγήσεις!φιλάκια και χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι καταπληκτικό!!!!! Μπράβο!!!!
    Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστώ πολύ όλους.Χαίρομαι που σας φαίνονται χρήσιμα αυτά που γράφω. Κάνθαρε μ'αρέσει η καλλιτεχνική σου πλευρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχω πολλές πλευρές ο μπαγάσας, καλλιτεχνικές και μη. Πάντως, με κάθε ίχνος ειλικρίνειας, θαυμάζω αυτούς που ζωγραφίζουν όμορφα. Εγώ δεν μπορώ να ζωγραφίσω ούτε στρογγυλό κύκλο. Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαρία μου για άλλη μια φορά θαυμάζουμε το έργο σου και ρίχνουμε λίγες κλεφτές ματιές στον υπέροχο κόσμο σου! Είναι μαγικό να παρακολουθείς τους συλλογισμούς που γέννησαν ένα έργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μαράκι!!! Είναι τέλειος. Μου δίνει την αίσθηση του αέρινου, του ρομαντικού!!! Τέλειο!!! Καλό τριήμερο σου εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΟΜΟΡΦΟ ΕΡΓΟ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Hello, MARIA VILLIOTI.

    The excellent and lovely work.

    The lovely kimono infants, Japanese tradition

    The prayer for all peace.
    from Japan, ruma ❀

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ!!!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟΣ! Σχεδόν διάφανος!
    Ευχαριστούμε για την διδακτική ανάρτηση σχετικά με τα χρώματα.
    Φιλάκια θαυμασμού
    Συγχαρητήρια και για την προηγούμενη ανάρτηση για την ιδέα των οργανωτών και τη συμμετοχή.1000 ΜΠΡΑΒΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Lindo, simplesmente maravilhoso. adorei. Beijos e ótima semana.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Είναι πραγματική απόλαυση η περιδιάβαση στο ενδιαφέρον ιστολόγιο σου με τις υπέροχες δημιουργίες και τις τόσο πολύτιμες πληροφορίες για την ζωγραφική !!!
    Χαίρομαι που σε εντόπισα και εύχομαι καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μαρία καλώς σε βρίσκω!και καλό μηνα!Καταπληκτικός ο πίνακας σου και όλα σου τα εργα ειναι τέλεια!!Σου εύχομαι καλες δουλειές και οτι άλλο επιθυμεις!!!Ευχαριστω πολύ για την επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τέλεια απόδοση του λευκού πάνω στο λευκό,μ' αρέσει πολύ!!!

    ΥΓ.Σου απάντησα στα σχόλια μου σχετικά με τις τεχνικές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Θα έρθεις για ποτό, Μαράκι;
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Είναι συγκλονιστικός ο πίνακας σου Μαρία μου!!! Πέρνα και από το blogaki μου αν θέλεις ένα βραβείο σε περιμένει!!!!Φιλιάαααααα!!!!!!!!!!!!
    Υγ. τρέχει και giveaway έως τις 21/11/11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μαρια ολα τα εργα σου ειναι εκπληκτικα.... Εισαι αξιολογη ζωγραφος. Συγχαρητηρια!!!!

    (απο σήμερα ειμαι φαν σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μαράκι μου, καλή σου νύχτα! φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. see http://makingamark.blogspot.com/2011/12/mam-awards-2011-still-life-nominations.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. καλησπερα.μπορειτε να μ πειτε που μπορει κανεις να βρει clayboard?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ