Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

''Και οι 7 ήταν υπέροχες;''

  Όταν είδα πρώτη φορά αυτό το παιχνιδάκι με τις αναρτήσεις δεν μου πέρασε από το μυαλό να το παίξω κι εγώ. Αν έχετε προσέξει δεν έχω μπει και ποτέ στη διαδικασία να δώσω βραβεία παρόλο που τα δέχομαι με χαρά. Ο λόγος είναι πως δεν θέλω να ξεχωρίσω ή να διαλέξω είτε πρόκειται για φιλικά blog είτε για αναρτήσεις. Πιστεύω πως όλα έχουν την αξία και τη σημασία τους. Θα ήμουν φοβερά αναποφάσιστη και θα περνούσα πολλές ώρες στην προσπάθειά μου να επιλέξω. 
  Μετά όμως από την πρόταση της φίλης Ρένας και επειδή βρήκα αρκετό χρόνο σήμερα (ξύπνησα πολύ νωρίς!),  μου μπήκε η ιδέα να το προσπαθήσω και διαπίστωσα στην πορεία πως είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναδώ και να θυμηθώ όλα αυτά που έχω καταγράψει αυτούς τους μήνες. Πίστευα πως επειδή το blog μου είναι σχετικά καινούριο δεν θα είχε και πολύ ενδιαφέρον. Όμως πρόσεξα πως πολλοί δεν έχουν δει τις πρώτες αναρτήσεις μου γιατί ήρθαν πολύ αργότερα και πως ακόμη κι εγώ είχα ξεχάσει κάποιες λεπτομέρειες και μου ήταν χρήσιμο να τις ξαναδώ. 
  Δείτε τι συμπεράσματα έβγαλα μετά από αυτό το flash back:

1) Η πιο όμορφη ανάρτηση (εντελώς υποκειμενικά τα κριτήρια):
 ΄΄Τα χρόνια της αθωότητας''                                                        




  Υπάρχουν δύο λόγοι που επέλεξα αυτή την ανάρτηση. Ο πρώτος είναι προσωπικός και χαζός (βλέπετε: μαμά, χαζομαμά, μοναχογιός, κλπ), ο δεύτερος, πιο ουσιαστικός, γιατί πιστεύω πως πέτυχα με την σταδιακή φωτογράφηση να δώσω κίνηση και ζωντάνια στην εικόνα αλλά και να δείξω την δύναμη της ζωγραφικής που δίνει ζωή σε μονόχρωμες , άψυχες επιφάνειες!

2) Η πιο δημοφιλής ανάρτηση:



  Εδώ δεν είχα κάτι να σκεφθώ, είναι απλά νούμερα. Είναι μακράν η πρώτη σε επισκέψεις ανάρτηση. Το ενδιαφέρον για την κλασσική ελαιογραφία είναι μεγάλο. Να σημειώσω πως παρόλο που είναι από τις πρώτες μου αναρτήσεις, κάθε μήνα είναι πρώτη στα στατιστικά!!!


3) Η πιο χρήσιμη ανάρτηση:






  Συνηθίζω να δίνω πληροφορίες σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιώ σε κάθε ανάρτησή μου αλλά σ'αυτήν είδα πως δείξατε ξεχωριστό ενδιαφέρον. Θεωρώ πως αυτή ήταν πιο χρήσιμη για τους φίλους blogger μιας και οι κατασκευές που παρουσιάζονται με οδηγίες είναι πρώτες στην προτίμησή σας.

  Να συμπληρώσω με την ευκαιρία πως το κοινό στα ''καλλιτεχνικά'' blog είναι δύο κατηγοριών, αυτό των φίλων που  έχουν παρόμοιες ασχολίες κι ενδιαφέρονται για οδηγίες και ιδέες, κι αυτό των ανθρώπων που ψάχνουν απλά να βρουν πράγματα που τους αρέσουν. Γι'αυτό και η πρώτη στην προτίμηση ανάρτηση με τις ελαιογραφίες δεν έχει πολλά σχόλια (σχόλια αφήνουν συνήθως οι blogger) αλλά το κοινό που την επισκέφθηκε ήταν μεγάλο. 

Συνεχίζουμε...


4) Η ανάρτηση που με έκανε περήφανη:




  Εδώ έχω να πω πολλά. Αυτός ο πίνακας στάλθηκε σε έναν διαγωνισμό στην Αγγλία. Το θέμα το διάλεξα έχοντας στο νου μου την Ελλάδα μας που τόσο έχει κακοποιηθεί στο εξωτερικό τελευταία.
  Αυτό που μου έδωσε μεγάλη χαρά ήταν η συμπαράσταση όλων σας, οι ευχές και τα καλά σας λόγια. 'Ήταν εκπληκτικό το πόσο θερμά το υποστηρίξατε σαν να ήταν δικό σας! Κι όταν δεν διακρίθηκε, ακόμη περισσότερο με εμψυχώσατε και με κάνατε να νιώθω νικήτρια. 
  Λέω συνεχώς πως τα βραβεία πρέπει να είναι το κίνητρο κι όχι ο μοναδικός σκοπός όταν συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς. Επίσης δεν θέλω όταν δεν κερδίζω να αρχίζει η συζήτηση περί αδικιών και στημένων. Δικό μας κουσούρι είναι κι αυτό, Ελληνικό. Καιρός να απαλλαγούμε από μερικά γιατί έχουμε μαζέψει πολλά!!!

5) Η πιο αμφιλεγόμενη ανάρτηση:




  Αμφιλεγόμενη όχι ως ανάρτηση αλλά ως προς το ίδιο το θέμα της. Όταν αντιγράφεις το έργο ενός άλλου ζωγράφου δημιουργείς ή όχι; Πολύ θεωρούν πως όσοι το κάνουν δεν είναι ζωγράφοι αλλά απλά αντιγραφείς. Προσωπικά πιστεύω πως μπορούν να βγουν αριστουργήματα από αυτή τη διαδικασία και πως ο κάθε καλλιτέχνης βάζει την ψυχή του σε ό,τι κάνει, πράγμα που του δίνει μοναδική αξία.

6) Η ανάρτηση που δεν της δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή:




  Εδώ είναι μια ανάρτηση που δεν είχε αρκετά σχόλια ίσως γιατί δεν είχε αποκτήσει φίλους ακόμη το blog μου. Στην πορεία όμως δέχτηκε και δέχεται πολλές επισκέψεις γιατί πολλοί ψάχνουν στο διαδύκτιο για τοιχογραφίες και τεχνοτροπίες. Δεν θεωρώ πάντως, την ποσότητα των σχολίων ενδεικτική για την αξία του θέματος. Περισσότερο το περιεχόμενο  έχει σημασία. Πολλές φορές κι εγώ βλέπω πράγματα που μου αρέσουν αλλά δεν αφήνω κάποιο σχόλιο λόγο χρόνου ή γιατί με έχουν καλύψει οι προηγούμενοι και δεν έχω κάτι ουσιαστικό να πω.

7) Η ανάρτηση που με ξάφνιασε με την επιτυχία της:




  Αυτή η αγαπημένη ανάρτηση έγινε τον Μάιο, όταν οι φίλοι του blog ήταν ελάχιστοι. Τα σχόλια όμως ήταν αρκετά και πολύ όμορφα. Πραγματικά μου έκανε εντύπωση πως όλοι σχεδόν οι τότε φίλοι έγραψαν κάτι. Βέβαια συνετέλεσε και το μουτράκι της Αναστασίας που ως τσαχπίνικο και παιχνιδιάρικο δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν!!!

  Εδώ τελειώνει το παιχνίδι των αναρτήσεων. Όποιος συνεχίσει μετά από μένα καλό κουράγιο γιατί θέλει αρκετή ώρα και ψάξιμο. Τελικά νομίζω πως είχε ενδιαφέρον. Αν αντέξατε να τα δείτε και να τα διαβάσατε όλα  περιμένω την γνώμη σας...

Σχόλια

  1. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ.Ο ΠΙΝΑΚΑΣ«ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ»ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ!!!!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ....ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ!!!!!!ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. MAΡΙΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΠΑΝΤΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΑΝΗ. ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΧΑΜΗΛΩΝΕΤΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ!!!!!!!!!
    ΕΓΩ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΟΤΙ ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ!
    ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΕΙΝΕΙ !!!!!!!!!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕΣ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!!
    ΕΙΔΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΩ, ΑΝ ΑΚΙ ΨΑΧΝΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ!!!!!!!
    ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΙΑΛΕΓΑ ΚΙ ΕΓΩ !!!
    ΔΩΣΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟΥΛΙ ΤΟΥ!!!!!!!
    ΕΚΕΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΦΙΛΩ ΤΑ ΜΙΚΡΟΥΛΙΚΑ!!!!!!!
    ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ!!!!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με εντυπωσίασαν πραγματικά δυο αναρτήσεις που δεν είχα δει : Η πρωσοπογραφία της Αναστασίας, που είναι ΤΕΛΕΙΑ ,και το δωμάτιο στη Μοναμβασιά που πραγματικά με μάγεψε, δεν έχω λόγια, σαν να σε πηγαίνει σε άλλη εποχή τόσο ατμοσφαιρικό είναι!!!
    Μπράβο πραγματικά, κάνεις καταπληκτική δουλειά συνέχισε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι όλα υπέροχα Μαρία! ΣΟυ έχω ξαναπεί ότι μου αρέσει πολύ ο τρόπος που ζωγραφίζεις! Τα κάνεις όλα να φαίνονται τόσο ζωντανά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαράκι εγώ που δεν τα είχα δει όλα, σήμερα με αυτό το παιχνίδι μου δώθηκε η ευκαιρία να θαυμάσω όλα τα έργα σου πραγματικά πολύ όμορφες αναρτήσεις!!!Μπράβο!!!Φιλάκια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία όλα σου τα έργα είναι καταπληκτικά! Πραγματικά καταπληκτικά!Και όχι μόνο αυτά που ξεχώρισες σήμερα! Εμένα προσωπικά με εμπνέει πολύ η δουλειά σου! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία μου αυτό το παιχνίδι τελικά είχε πολύ ενδιαφέρον, γιατί μας έκανε να ξαναθυμηθούμε έργα αξιόλογα όπως τα δικά σου, της Φανής, της Ρένας Χριστοδούλου και άλλων... και μας έδωσε την ευκαιρία να σας ευχαριστήσουμε που κυκλοφορείτε στην γειτονιά μας!!!!! Τις αναρτήσεις σου τις βλέπω πάντα με μεγάλο ενθουσιασμό η αγαπημένη μου όμως είναι το «Δωμάτιο στη Μονεμβασιά» γιατί αυτό με οδήγησε στο blog σου!!!! Να είσαι πάντα καλά να δημιουργείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία μου, μπράβο, πολύ ωραία, αλλά δεν σε πρόλαβα κρίμα!! Σε είχα μέσα στις 5 που θα παρέδιδα την σκυτάλη για το παιχνίδι, που δεν πρόλαβα να αναρτήσω ακόμα!!! τώρα πρέπει να ψάξω κάποια άλλη...φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ταλαντούχα φιλεναδίτσα μου....όλα είναι πολύ καλά ....αδυναμία έχω στα θέματα με την ελιά....καλησπέρα Μαρία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα έχω δει όλα αν και δεν ήμουν από την αρχή εδώ. Μου αρέσει πολύ το στυλ σου και τα θέματα που επιλέγεις να ζωγραφίσεις..
    Καλή συνέχεια Μαρία μου σε ότι κάνεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαρία μου,
    Είναι μεγάλη χαρά που σε γνωρίζω. Θαύμασα τα έργα σου, ζήλεψα, αλλά ξέρω φυσικά πως δεν μπορούμε να είμαστε όλοι δημιουργοί τέτοιου βεληνεκούς. Έργα μοναδικά και με μεγάλη ευαισθησία. Δε θα μπω στη διαδικασία να ξεχωρίσω κάποιο, για μένα την άσχετη είναι όλα όνειρο απλησίαστο! Συγχαρητήρια
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι να πω τώρα εγώ...πως έχω φουσκώσει σαν το παγόνι και καμαρώνω σαν το σκεπάρνι(ξέρετε αυτό του γύφτου). Δεν πιστεύω να μου ζητήσετε λεφτά κι εσείς(δεν έχω άλλα...τα έθαψα στον κήπο να μη τα βρει ο Βενιζέλος); Σοβαρά τώρα, πολύ με συγκινούν όσα μου γράφετε( αν και είστε λίγο υπερβολικές εσείς που λέτε πως είστε άσχετες κι εμείς οι καταπληκτικές κλπ, εγώ βλέπω μικρά θαύματα από τα χεράκια σας) . Σας ευχαριστώ πολύ όλες(κανέναν άντρα δεν βλέπω, τους έχουμε στρώσει στη δουλειά μου φαίνεται κι εμείς σερφάρουμε!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ!ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ..ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ!ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΑΣ!
    ΜΑΡΙΑ ΜΙΣΙΡΛΟΥ!ΚΑΛΟ ΣΚ!~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαράκι μου σε ευχαριστώ για μία ακόμη φορά που μου έδωσες την ευκαιρία να θαυμάσω τα εξαίσια έργα σου!!! Ολα έχουν μία αμεσότητα, αληθοφάνεια ,οικειότητα και κυρίως δίνουν μεγάλη ευχαρίστηση στο βλέμμα του θεατή!!
    Μπορεί να μην είμαι ειδική , αλλά εκτιμώ ότι στην προσωπογραφία είσαι αξεπέραστη!!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι αναρτήσεις σου είναι όλες υπέροχες. Οι απεικονίσεις σου ξεχειλίζουν συναίσθημα και οι τεχνοτροπίες ιδιαίτερες.
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ