Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Η ζωγραφική πάει θέατρο


   Η σημερινή ανάρτηση αφορά κάτι τελείως διαφορετικό απ' όσα σας έχω δείξει μέχρι τώρα. Είναι ένας ξεχωριστό κεφάλαιο στην τέχνη με το οποίο κι εγώ ασχολούμαι για πρώτη φορά. Πρόκειται για τη σκηνογραφία. Δεν θα πω πως είμαι σκηνογράφος φυσικά, γιατί αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη εμπειρία και πολλές και διαφορετικές γνώσεις. 
  Πριν χρόνια πέρα από τη ζωγραφική ασχολήθηκα και με έναν άλλον κλάδο. Σπούδασα σχέδιο μόδας και ιστορία κοστουμιού. Για το κεφάλαιο αυτό μπορεί να κάνω κάποια άλλη ανάρτηση στο μέλλον και να σας δείξω τι σχεδίαζα την δεκαετία του '90! Ένα κομμάτι λοιπόν της σκηνογραφίας είναι και τα κοστούμια. Το άλλο είναι τα ίδια τα σκηνικά. Χρειάζεται να γνωρίζεις αρκετά πράγματα και τεχνικά αλλά και ιστορικά για να στήσεις ένα σκηνικό. 
 Στην συγκεκριμένη περίπτωση  ανέλαβα να φτιάξω ένα σκηνικό ως ζωγράφος περισσότερο. Πρόκειται για μία σχολική παράσταση που θα ανέβει στο τέλος του Ιουνίου στο  ''Ευριπίδειο'' θέατρο Σαλαμίνας (είναι για τις 24 Ιουνίου και θα σας δώσω στο μέλλον όλες τις λεπτομέρειες αν θελήσει κάποιος να έρθει να δει τα παιδιά. Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να τις ενθαρρύνουμε όλοι μας!) . Το έργο είναι η ''Μαντάμ Σουσού'' του Δημήτρη Ψαθά. Ξεκίνησα να φτιάχνω τα σκηνικά το Σ/Κ που πέρασε και θα συνεχίσω το επόμενο γιατί πρέπει να δουλεύω στη Σαλαμίνα. 
  Όλο το έργο θα ζωγραφιστεί σε 16 ξύλινα πλαίσια. Στα πρώτα 8 θα φτιάξω τη  φτωχογειτονιά του Κολωνού (Βούθουλας) που βρισκόταν αρχικά το σπίτι της πρωταγωνίστριας. Στο δεύτερο σκηνικό  θα ζωγραφίσω το σπίτι της Μαντάμ Σουσού στο Κολωνάκι. Η δουλειά είναι αρκετά μεγάλη αν σκεφθεί κανείς πως είναι δύο σκηνικά μήκους 11 μέτρων  το κάθε ένα και στο ύψος ξεπερνούν τα 2. Υπάρχει και το προβληματάκι της απόστασης  αλλά πιστεύω πως όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Ήδη ολοκλήρωσα το 1/3 δουλεύοντας (ασταμάτητα!!!) αυτές τις δύο ημέρες.
  Θα σας δώσω ένα μικρό δείγμα μόνο και θα υπάρξει και συνέχεια το επόμενο Σ/Κ. Ολόκληρο το σκηνικό θα μου επιτρέψετε να σας το δείξω μετά την παράσταση για να κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον όσων θα την δουν:


9 σχόλια:

 1. Ωραίο το δείγμα , εγώ θα περιμένω και ολόκληρο το σκηνικό. Πράγματι είναι αξιέπαινη η προσπάθεια των παιδιών. Περιμένουμε και φωτογραφίες από την παράσταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Mαρία,από το μικρό δείγμα φαίνεται η υπέροχη δουλειά σου!Φαντάζομαι τα μικρά μπροστά σ΄ολόκληρο το σκηνικό-καλή τους επιτυχία!
  Φιλιά!
  eleni-noprogram

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μαρία, μου άνοιξες την όρεξη να το δω ολόκληρο!!!!Καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καταπληκτικό!!!!!!!Θα αλλάζει δηλαδή το σκηνικό; Τι ξύλινα πλαίσια είναι αυτά;; Κι εγώ θέλω να αναλάβω του χρόνου σχολική πάράσταση, αλλά με αγχώνει πολύ το θέμα των σκηνικών, και πώς το χρηματοδοτείς το όλο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ηρθα από την "καραμέλα"..
  Ευχαριστώ που σε γνώρισα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εχω επισκεφτεί το Ευριπίδειο πολλές φορές και καταλαβαίνω αυτό που λες για πολύ δουλειά είναι μεγάλος ο χώρος αλλά αφού πρόκειται για σχολείο νομίζω ότι αξίζει ον κόπο η κούραση.Από τα δείγματα φαίνεται ότι η δουλειά σου είναι τέλεια!
  Χίλια μπράβο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλως σε βρηκα!!!καταπληκτικη δουλεια οντως!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Χαίρομαι αφάνταστα που σε γνώρισα, υπέροχα χρώματα , υπέροχη δουλειά φίλη μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή