Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Χρωματιστά μολύβια (ξυλομπογιές)

  Ξεκινάει ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στα χρωματιστά μολύβια. Οι γνωστές σε όλους μας ξυλομπογιές (ο όρος αυτός δεν υπάρχει κανονικά, η σωστή ονομασία είναι χρωματιστά μολύβια) είναι το πρώτο υλικό που χρησιμοποιήσαμε όταν ξεκινήσαμε να ζωγραφίζουμε στα νηπιακά μας χρόνια. Δεν γνωρίζουν όμως πολλοί πως το υλικό αυτό δεν προορίζεται μόνο για τα σχολικά χρόνια. Υπάρχουν μεγάλοι ζωγράφοι σε διάφορες χώρες του  κόσμου που χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο χρωματιστά μολύβια για τους πίνακές τους.
   Δεν φαντάζεστε, βέβαια, πως μιλάμε για τα ίδια αυτά πολύχρωμα ξυλαράκια που αγοράζαμε στο βιβλιοπωλείο ή το μίνι μάρκετ της γειτονιάς μας; Κυκλοφορούν στο εμπόριο επαγγελματικές σειρές για όσους αγαπούν αυτό το υλικό καθώς και αρκετά διαφορετικά είδη. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που κατασκευάζουν χρωματιστά μολύβια άριστης ποιότητας. Αναφέρω τις πιο σημαντικές από αυτές που γνωρίζω:
Στην Αγγλία η   DERWENT  http://www.pencils.co.uk/.
Στην Ελβετία η  CARAN D' ANCHE http://www.carandache.ch/m/index.lbl.
Στην Γερμανία η LYRA http://www.lyra.de/index2_e.html  και η FABER CASTELL http://www.faber-castell.com/.
Στις Η.Π.Α  η  PRISMACOLOR http://www.prismacolor.com/home.

  Εκτός από την τελευταία, έχω χρησιμοποιήσει όλες τις παραπάνω μάρκες μολυβιών. Η πρώτες μου επαγγελματικές ξυλομπογιές ήταν οι LYRA REMBRAND POLYCOLOR, μια μεταλλική κασετίνα με 72 χρωματιστά μολύβια. Είναι εξαιρετικές, έχουν μαλακή υφή  και οι περισσότερες δουλειές μου είναι με αυτές. Δυστυχώς ενώ η εταιρεία αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα , τις επαγγελματικές σειρές δεν τις βρίσκω σε κανένα κατάστημα όσο κι αν ψάχνω εδώ και χρόνια.
  Το τελευταίο μου απόκτημα όμως είναι το ολοκαίνουριο δημιούργημα μιας εταιρείας που κατέχει εδώ και χρόνια την κορυφή στον κλάδο. Είναι η σειρά LUMINANCE 6901 της CARAN D' ANCHE. Αναμιγνύονται θαυμάσια κι έχουν πολύ λαμπερά χρώματα εξαιρετικής αντοχής. Το σετ με τα 76 χρώματα κοστίζει στην Ελλάδα μια μικρή περιουσία σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο που είναι απλά ακριβό!
   Παρουσιάζω στη συνέχεια μερικά έργα με χρωματιστά μολύβια που έφτιαξα στο παρελθόν για λογαριασμό κάποιων εταιρειών. Η πρώτη  ήταν για τη NESTLE και συγκεκριμένα για το nesquik. Πρόκειται για την εικονογράφηση των μύθων του Αισώπου. Η αρχική φωτογραφία δείχνει τα εξώφυλλα από τα τρία τεύχη και στις επόμενες φαίνονται κάποιες σελίδες από το εσωτερικό. Η δεύτερη δουλειά αφορά στη δημιουργία ενός θέματος που χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία ΝΑΚΟΣ ΑΒΕΕ (είδη συσκευασίας και αμπαλάζ) ως μακέτα σε τσάντες και χαρτί περιτυλίγματος. 

4 σχόλια: